Abortus - Voor, tijdens en na de behandeling
Wanneer je ongewenst zwanger bent heb je de keuze uit drie opties. Je houd het kindje, je staat het kindje af ter adoptie of je ondergaat een abortus behandeling. Het is een hele lastige keuze en de laatste ga ik hier verder toelichten. Wat kan je verwachten voor, tijdens en na de abortus.
Zwangerschapstes:
Als je vermoed dat je zwanger bent en het is ongewenst is het als eerst belangrijk dat je het zeker weet. Koop een zwangerschapstest (verkrijgbaar bij elke drogist en apotheek). Als de test positief is ben je inderdaad zwanger.
Huisarts
Ga naar de huisarts. Als je nog niet zeker weet of je het kindje wilt houden of een abortus wilt kan je hier met je huisarts over praten. Ook kan je door je huisarts doorverwezen worden naar een abortuskliniek. Wanneer je zwangerschap nog heel pril is heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Ben je verder dan 7 weken (vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie) dan heb je wel een verwijsbrief van je huisarts nodig. Ben je verder dan 7 weken dan heb je ook te maken met een wettelijke bedenktijd van 5 dagen. Je huisarts kan je ook informatie geven over een abortus kliniek bij jou in de buurt.
De abortuskliniek
Met de verwijzing van je huisarts kan je een afspraak maken bij de abortuskliniek. Meestal hebben ze geen lange wachttijden en kun je wel binnen 7 dagen terecht. Bij het maken van de afspraak hoor je wat je op de dag zelf allemaal mee moet nemen.
Bij de meeste klinieken moet je je id-kaart, pasje van je zorgverzekering, een nachthemd of een lang shirt, sokken, slippers en een badjas meenemen.
Vooronderzoek
Op de dag van de behandeling krijg je een vooronderzoek. Een verpleegster maakt een echo om de duur van de zwangerschap vast te stellen. Ook word er gevraagd waarom je kiest voor abortus en de anticonceptie word besproken. Tijdens dit gesprek mag je partner of de persoon die met je mee gekomen is om je te steunen aanwezig zijn. Ook wil de zuster je even alleen spreken.
De behandeling
Tijdens de behandeling neem je plaats op een gynaecologen stoel. Er word een speculum (eendenbek) ingebracht om de vagina te verwijden. Dan word er een buisje ingebracht tot in de baarmoeder. Met dit buisje word de bevruchte eicel weggezogen. (zuigcurettage). Je kunt ervoor kiezen om de behandeling te ondergaan onder een 'roesje'. Dit krijg je via een infuus toegediend nadat je op de gynaecologen stoel hebt plaats genomen. Je valt in slaap en na ongeveer 15 minuten word je wakker in bed. De zuster komt je dan controleren en je krijgt iets te drinken. Je moet nog even in bed blijven. De zuster komt je vertellen wanneer je uit bed mag en dan moet je proberen te plassen en je moet iets gaan eten en drinken. Als alles goed is verlopen mag je naar huis als je hebt geplast en gegeten.
Wanneer je <7 weken zwanger bent kun je kiezen tussen de zuigcurettage en de abortuspil. Een voorwaarde voor de abortuspil is dat je binnen de regio woont waar de kliniek gevestigd is.
Tussen de 7 en 18 weken krijg je de de zuigcurettage. (Je hebt een verwijzing nodig van de arts en een wettelijke bedenktijd van 5 dagen, dit geldt ook wanneer je langer zwanger bent dan 18 weken).
Ben je verder dan 18 weken dan duurt de behandeling langer. Vaak word deze behandeling 's avonds uitgevoerd en moet je blijven overnachten. Overdag krijg je al medicijnen toegediend om de baarmoedermond soepeler te maken.
Na de behandeling
Na de behandeling krijg je een recept voor antibiotica die je dezelfde dag nog moet innemen. Ook krijg je een recept voor een antibioticakuur van een week. In de drie weken na de behandeling mag je niet vrijen, geen tampons gebruiken, niet zwemmen, en niet in bad. Tijdens de antibioticakuur mag je geen alcohol drinken. Ook moet je de eerste week goed je lichaamstemperatuur in de gaten houden. Het is verstandig om voor die tijd een thermometer aan te schaffen. Wanneer je je temperatuur opneemt door de thermometer in je mond onder je tong te steken dan moet je 0.03 graden optellen bij de gemeten temperatuur.
Drie weken na de behandeling moet je terug komen in de kliniek voor een nacontrole. Er word gekeken of de abortus goed gelukt is. Voor de nacontrole kun je ook terecht bij je huisarts maar dit gaat in overleg met de kliniek.
De kosten
Wanneer je in Nederland woont kost het ondergaan van een abortus niks. De abortus wordt betaald door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Mede hierdoor kun je de behandeling anoniem ondergaan. Als je in het buitenland woont kun je de kosten voor een abortus bij de kliniek navragen.