Zwangerschap: Wat mag wel of niet gebruikt worden?

Zwangerschap: Wat mag wel of niet gebruikt worden? Het is belangrijk voor jou en je ongeboren baby dat je goed eet wanneer je zwanger bent. Je moet nu twee mensen gezond houden. Niemand zal zeggen dat dit niet moeilijk is, je hebt een aantal beperkingen qua voeding en je zult veel extra vitaminen binnen moeten krijgen. Wil je weten wat je wel en niet mag? Lees dan verder in dit artikel.

Voor de zwangerschap

Wanneer jullie besloten hebben om aan kinderen te beginnen kun je beginnen met het slikken van foliumzuur. Dit blijf je slikken tot minimaal twee maanden in de zwangerschap. Foliumzuur zorgt ervoor dat kinderen niet geboren worden met een open ruggetje. Ook vitamine D krijg je tijdens de gehele zwangerschap te weinig binnen via je voeding. Deze zul je dus tijdens de gehele zwangerschap in een supplement vorm moeten innemen.

De eerste 3 maanden van de zwangerschap

Wanneer je jezelf te zwaar vindt, wordt het absoluut niet aangeraden om tijdens de gehele zwangerschap op een dieet te gaan met het effect dat je afvalt. Dit omdat je veel bouwstoffen nodig hebt om het kindje te kunnen laten groeien. Veel vrouwen worden misselijk in de eerste 3 maanden van hun zwangerschap en hierdoor minder regelmatig eten dan eigenlijk de bedoeling is. Ook krijg je in deze periode vaak minder gezonde voeding en te weinig vocht binnen waardoor je gewicht zal toenemen.

Wat mag wel?

Het is belangrijk dat je juist in de periode van zwangerschap ervoor zorgt dat je gevarieerd en vooral gezond eet. Dit betekent veel groente en fruit. Gevarieerd eten betekent iedere dag groente, fruit, noten of zaden, vlees of vis en zuivelproducten. Alles waar ‘volkoren’ op staat is ook goed voor je. Bij voorkeur eet je dus volkorenbrood en volkoren pasta in plaats van wit brood.
Vette vis is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht van je kindje en daarom zou je er goed aan doen om dit één of twee keer in de week te eten.

Wat mag niet?

  • Rauwe producten: Rauw voedsel mag absoluut niet, geen sushi, rauw of half doorbakken vlees (de biefstukjes mogen dus alleen wanneer ze helemaal doorbakken zijn), vleeswaren zoals Filet American en rosbief mogen niet.
  • Producten met rauwe eieren zoals zelfgemaakte mayonaise mogen niet genuttigd worden. Mayonaise uit pot mag echter wel. Ook nagerechten waar rauwe eieren inzitten mogen niet genuttigd worden. Dit om besmetting met salmonella te voorkomen.
  • Alles wat niet gepasteuriseerd is mag niet, geen melk rechtstreeks van de koe, kijk dus goed op de verpakkingen van dranken en kazen.
  • Een absolute no-go is alcohol. Alcohol verstoort de groei van de organen van je kindje.
  • Lever; lever heeft een hoge concentratie vitamine A, teveel vitamine A kan de vrucht beschadigen en kan ervoor zorgen dat het kindje aangeboren afwijkingen krijgt.

Wat mag in beperkte hoeveelheden?

  • In beperkte hoeveelheden mag je koffie. Cafeïne is niet goed voor (jou en) je kind. Beperk het aantal koppen koffie tot maximaal drie per dag.
  • Dropjes; dropjes bevatten veel stoffen die de bloeddruk verhogen. Niet verstandig dus om hier veel van te eten. Ook met producten die zout zijn moet je oppassen omdat deze ook de bloeddruk verhogen. Denk hierbij aan soepen en sauzen en aroma’s.

Andere beperkingen

Er zijn behalve voedingsbeperkingen ook nog een aantal beperkingen die je lichamelijk niet mag.
  • Duiken; Je mag absoluut niet duiken, uit onderzoek blijkt dat dit schadelijk is voor je ongeboren kindje.
  • Hoogtes; Wanneer je te lang op hoge hoogtes bent (boven de 2500 meter) kan dit ervoor zorgen dat er een zuurstofgebrek ontstaat bij je baby. Zorg er dus voor dat je geen lange afstanden reist met het vliegtuig.
  • Parachutespringen; Gevaarlijk tijdens de zwangerschap en mag dus niet gedaan worden.
  • Sauna en zonnebank; het liefst vermijd je deze twee zaken tijdens de zwangerschap. Dit omdat de temperaturen hierbij hoog oplopen. Dit kan de baby beperken in zijn groeien.
© 2011 - 2024 Petteflet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…
Foliumzuur tijdens de zwangerschapFoliumzuur tijdens de zwangerschapTegenwoordig is foliumzuur een hot item: was er tot een aantal jaar geleden nog vrij weinig bekend over foliumzuur, nu w…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…

De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Abortus - Voor, tijdens en na de behandelingAbortus - Voor, tijdens en na de behandelingWanneer je ongewenst zwanger bent heb je de keuze uit drie opties. Je houd het kindje, je staat het kindje af ter adopti…
Bronnen en referenties
  • http://www.babytijd.com/zwangerschap/gezondheid/manier-van-leven.html
Petteflet (51 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.