Abortus met de abortuspil (RU486)

Abortus met de abortuspil (RU486) Een abortus is altijd een aangrijpende ervaring. Gelukkig is er een alternatief voor de gebruikelijke zuigcurettage, de abortuspil. De abortuspil (RU486) is alleen geschikt voor zwangerschappen korter dan 49 dagen. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een behandeling met de abortuspil, of ben u op zoek naar meer informatie over de bijwerkingen? Lees dan dit artikel over abortus met de abortuspil!

Abortuspil (RU486)

De abortuspil (RU486) is een manier om een ongewenste zwangerschap af te breken. Deze methode kan een alternatief zijn voor vrouwen die liever geen zuigcurettage ondergaan. Een behandeling met de abortuspil bestaat uit het slikken van twee verschillende pillen. Dit zijn:

  • Mifepriston
  • Misoprostol

Mifepriston

Mifepriston is een middel dat de aanvoer van progesteron tegen gaat, zodat de zwangerschap zich niet kan voortzetten. Progesteron is een hormoon wat noodzakelijk is om een zwangerschap in stand te houden.

Misoprostol

Misoprostol is het tweede middel wat ingenomen dient te worden. Deze pil dient men 48 uur na de mifepriston in the nemen. Het is belangrijk om deze pil niet in te slikken, maar in de mond te laten smelten. Misoprostol veroorzaakt weeën zodat de foetus naar buiten zal komen. Dit gaat samen met hevige bloedingen en een pijn die vergelijkbaar is met een heftige menstruatie. Soms is het nodig om 4 uur na de eerste misoprostolpil een tweede dosis in te nemen. In zeldzame gevallen is een bloedtransfusie nodig (1-1500). De abortuspil werkt bij 95-98% van alle zwangerschappen. Wanneer de abortuspil niet werkt, moet alsnog een zuigcurettage plaatsvinden.

Abortus met abortuspil

Een abortus door middel van de abortuspil is voor sommige vrouwen een manier om een zuigcurettage te voorkomen. Voordat iemand in aanmerking komt voor een behandeling met de abortuspil moeten aan een aantal voorwaarden voldaan worden.

Voorwaarden behandeling met abortuspil

  • Zwangerschap niet langer dan 49 dagen
  • Minimaal vijf dagen bedenktijd voor de vrouw

In Nederland mag de abortuspil alleen gebruikt worden bij een zwangerschap die niet langer dan 49 dagen heeft geduurd, gerekent vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. De vrouw moet net als bij een zuigcurettage eerst de gebruikelijke vijf dagen bedenktijd in acht nemen. Verder valt ook de abortuspil onder de Abortuswet. De abortuspil mag alleen worden verstrekt door het ziekenhuis of een speciale abortuskliniek. Bekijk altijd eerst of de instantie wel de juiste vergunning heeft om de abortuspil te verstrekken.

Bijwerkingen abortuspil

De abortuspil kan nare bijwerkingen met zich meebrengen, hier een overzicht van de mogelijke bijwerkingen:

  • Hevige bloedingen
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Buikkrampen

Wanneer er hevige bloedingen ontstaan dient men direct contact op te nemen met de huisarts of het ziekenhuis. Zorg ervoor dat de eerste dagen na de behandeling altijd iemand bij de patient in de buurt is!
© 2011 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De abortuspil, RU 486De abortuspil, een methode om een ongewenste zwangerschap te beëindigen. U leest hier hoe de abortuspil, RU 486 genaamd,…
Zwangerschap: een ongewenste ervaring?Een zwangerschap kan (on)gepland en (on)gewenst zijn. Maar wat moet je doen als je het niet had voorzien en je niet voor…
Abortuspil: mogelijk tot men drie weken over tijd isAbortuspil: mogelijk tot men drie weken over tijd isHet innemen van een abortuspil is een methode voor zwangerschapsafbreking die mogelijk is tot men maximaal drie weken ov…

Zeer gevoelige zwangerschapstestZeer gevoelige zwangerschapstestZodra een vrouw een eventuele zwangerschap vermoedt, wil ze het liefst direct een antwoord op haar vraag. De markt speel…
Vroegtijdig bekend met je zwangerschap?Vroegtijdig bekend met je zwangerschap?Typisch toch dat veel vrouwen, nog voordat er enig duidelijk kenmerk is opgetreden, weten dat ze zwanger zijn. De natuur…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheid.nl/dossiers/abortuspil/464/index.html
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.