De abortuspil, RU 486

De abortuspil, een methode om een ongewenste zwangerschap te beëindigen. U leest hier hoe de abortuspil, RU 486 genaamd, werkt en wat de bijwerkingen zijn.

Werking

De abortuspil, ook wel RU 486 genoemd, bestaat uit mifepriston. Mifepriston is een steroïde met antiprogestagenen werking. Dit houdt in dat het tot de 49e zwangerschapsdag een ingenestelde of al bereids gevormde gedeelde eicel afstoot.

Om dit proces te bewerken, dient de vrouw het volgende proces te ondergaan:
  • De vrouw moet, in bijzijn van een arts, drie abortuspillen innemen. Hierna gaat de vrouw naar huis.
  • 48 uur later dient de vrouw nog 3 capsules Prostaglandine innemen. Dit zijn een aantal hormoonachtige stoffen die processen in het lichaam reguleren en het lichaam beschermen. Door de inname van deze pillen worden weeën opgewekt, waardoor de vrouw een miskraam krijgt, omdat het ei afgestoten wordt.
  • Drie weken later wordt er een zwangerschapstest gedaan. Is deze positief en is er ook nog bloedverlies, ondergaat de vrouw een zuigcurettage. Bloedverlies betekent namelijk niet dat de zwangerschap is afgebroken.

Voorbehoedsmiddel

De abortuspil dient niet gezien te worden als voorbehoedsmiddel, daar het een bereids ingenestelde eicel afstoot. RU 486 is alleen een alternatieve methode die behoort tot de chirurgische ingrepen. Wilt u de abortuspil gebruiken, dient u dit alleen onder strenge controle door artsen uit te voeren.

In Frankrijk is de abortuspil sinds 1988 op de markt, in Engeland en Zweden sinds 1991 en in Amerika sinds 1997. In Nederland werd in 1999 de abortuspil ingevoerd.

Bijwerkingen

De abortuspil heeft een aantal bijwerkingen, zoals:
  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • krampen die erg pijnlijk kunnen zijn
  • hevige bloedingen

Tot slot

De hevige bloedingen kunnen optreden na het innemen van 3 tabletten RU 486. Vele denken dat dit betekent dat de zwangerschap is afgebroken, wat echter niet zo is. Als de vrouw 48 uur later Prostaglandine inneemt, treedt er opnieuw bloedverlies op. Op dit moment wordt het ei meestal afgestoten. Mocht drie weken later de zwangerschapstest positief zijn, wordt er een zuigcurettage ondergaan.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abortus met de abortuspil (RU486)Abortus met de abortuspil (RU486)Een abortus is altijd een aangrijpende ervaring. Gelukkig is er een alternatief voor de gebruikelijke zuigcurettage, de…
Ongewenst zwangerDoor falen van anticonceptie en andere redenen kan het voorkomen dat men ongewenst zwanger raakt. Dit is voor velen een…
Abortuspil: mogelijk tot men drie weken over tijd isAbortuspil: mogelijk tot men drie weken over tijd isHet innemen van een abortuspil is een methode voor zwangerschapsafbreking die mogelijk is tot men maximaal drie weken ov…
Zwangerschap: een ongewenste ervaring?Een zwangerschap kan (on)gepland en (on)gewenst zijn. Maar wat moet je doen als je het niet had voorzien en je niet voor…

De zuigcurettageDe zuigcurettage is een methode om de ongewenste zwangerschap te onderbreken. Het is de meest voorkomende, voorzichtigst…
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschapEen buitenbaarmoederlijke zwangerschapEindelijk een positieve zwangerschapstest, de ouders kunnen uitkijken naar hun langverwachte baby.Niets doet echter verm…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.