Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Eindelijk een positieve zwangerschapstest, de ouders kunnen uitkijken naar hun langverwachte baby.Niets doet echter vermoeden dat deze zwangerschap niet zal kunnen standhouden. Een zware periode voor beide partners.
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of
extra-uteriene graviditeit (BBZ of EUG) is een zwangerschap waarbij de vrucht zich niet in de baarmoeder maar ergens in de buikholte ontwikkeld, meestal in één van de eileiders.
- extra = buiten
- uterus = baarmoeder
- graviditeit = zwangerschap
Mogelijke oorzaken
De oorzaak van deze verkeerde innesteling kan te vinden zijn in het feit dat de bevruchte eicel niet tot in de baarmoeder raakt omdat de eileider niet doorgankelijk is. Deze ondoorgankelijkheid kan door
verklevingen of
vergroeiingen in de eileider.
Symptomen
Meestal is de vrouw zoals bij een normale zwangerschap overtijd. Een gewone positieve zwangerschapstest en de gebruikelijke zwangerschapsverschijnselen. Na enkele weken kan de zwangere vrouw buikklachten krijgen, meestal goed gelokaliseerd, en bloedverlies. Vaginaal bloedverlies hoeft niet altijd het geval te zijn maar het is wel mogelijk. Bij een gescheurde eileider treden grote complicaties op doordat een grote hoeveelheid bloed zich dan in de buikholte ophoopt. Vaak zorgt dit dan ook voor duizeligheid en flauwvallen.
Doordat tegenwoordig een zwangerschap vlugger onderzocht wordt waarbij meestal een (inwendige) echo plaatsvindt, is het ook mogelijk sneller vast te stellen of er een vermoeden op een extra-uteriene graviditeit is. Het is meestal een combinatie van factoren dat zorgt voor de vaststelling zoals : een (inwendige) echo, een bloedonderzoek, bloedverlies, buikpijn (die men dan verkeerdelijk ook wel eens kan aanzien als een appendicitis)...
Behandeling
Een (spoed)operatie is vereist. Wanneer de eileider gescheurd/gesprongen is, hoopt er zich liters bloed op in de buikholte. Vandaar dat ook soms een transfusie nodig is. Een gescheurde eileider is echter niet altijd het geval bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Soms moet de eileider volledig verwijderd worden (bij bijvoorbeeld een scheur), de andere eileider blijft dan gewoon bestaan. In andere gevallen kan men de eileider redden door de wand van de eileider te hechten. Een curettage is niet nodig/noodzakelijk.
Herhaling van een BBZ
Na een eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap is de kans op een nieuwe extra-uteriene graviditeit groter bij een volgende zwangerschap. Ook een eileiderontsteking of een eerdere buikoperatie kan het risico verhogen.
Een volgende zwangerschap
Zelfs met één eileider lukt het nog steeds om zwanger te worden. Het betekent niet dat de kansen daarom gehalveerd zijn. De eileiders wisselen de taken niet elke maand af. Het kan zijn dat de ene eierstok elke maand een eicel laat rijpen, terwijl de andere eierstok maar eens om de vier maand een eicel laat rijpen. De overgebleven eileider kan de taak van de verwijderde eileiider overnemen waardoor de eierstok elke maand een eicel kan laten rijpen.
Reacties
Ilse, 15-10-2008
Ik vind dit niet alleen een enorm goed artikel (iemand uit mijn directe omgeving heeft dit ervaren), maar in het algemeen een heel goede site. Heel informatief, maar persoonlijk tegelijkertijd met de opmerkingen die men kan plaatsen. Doe zo voort zou ik zeggen, groetjes, Ilse
Reactie infoteur, 16-10-2008
Hoi Ilse!
jouw berichtje doet me heel erg goed! Dankuwel voor je compliment!
vele groetjes, Liesbeth
Lisette Pijnappel, 09-11-2007
Ik vind het een goed artikel, echter heb ik wel een opmerking over de laatste alinea: Een volgende zwangerschap.
Hierin wordt gesproken over een eileider die een eitje zou laten rijpen. Het is natuurlijk de eierstok die eitjes laat rijpen.
Reactie infoteur, 11-11-2007
Hallo,
heb het bij deze reeds aangepast.
Vele groetjes en bedankt voor het opmerken
Liesbeth