Bloedverlies tijdens de zwangerschap, een miskraam of niet?

Bloedverlies tijdens de zwangerschap, een miskraam of niet? Bloedverlies tijdens de zwangerschap is de grote schik van iedere zwangere vrouw. Vooral in de eerste drie maanden, de tijd waarin er nog van alles mis kan gaan, zullen de meeste vrouwen direct aan een miskraam denken. Toch komt bloedverlies tijdens de zwangerschap vaker voor dan je denkt. Het hoeft dan ook lang niet altijd te betekenen dat je een miskraam krijgt. In de eerste 16 weken van de zwangerschap krijgt een op de vijf vrouwen te kampen met bloedverlies. Bij de helft van deze vrouwen betekent dit dat de zwangerschap in een miskraam eindigt. Bij de andere helft is er echter helemaal niets aan de hand, en zal de zwangerschap zich gewoon voortzetten.

Krijg ik een miskraam?

Wanneer er bloedverlies optreed tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, kan dit duiden op een miskraam. Het bloedverlies zal enkele uren tot dagen aanhouden, en daarbij zal de bloeding steeds heviger worden. In het bloed zullen ook stolsels en slijmvliezen te vinden zijn. Deze zijn afkomstig uit de baarmoeder. Voordat het vruchtje naar buiten komt, zal de bloeding op zijn hevigst zijn. Na het krijgen van de miskraam kun je nog een aantal weken last houden van licht bloedverlies.

Naast bloedverlies zijn er nog andere symptomen die duiden op een miskraam. Zo heb je vaak last van kramp in de buik. Dit is te vergelijken met hevige menstruatiepijn. Ook zullen de zwangerschapssymptomen verdwijnen, bijvoorbeeld minder gespannen borsten en opeens geen last meer van misselijkheid of vermoeidheid.

Andere oorzaken voor bloedverlies

Gelukkig krijgt de helft van de vrouwen die te kampen heeft met bloedverlies, helemaal geen miskraam. Maar hoe kan het dan dat er bloedverlies optreedt? Het brengt toch veel onzekerheid met zich mee.Helaas is vaak van tevoren ook niet te zeggen of het bloedverlies wel of geen kwaad kan.

Door de schommelingen van de hormonen in de eerste 4 weken van de zwangerschap, kan er zomaar een lichte bloeding optreden. Vaak komt hierbij een beetje baarmoederslijmvlies naar buiten. Dit is niets ernstigs, en heeft dan ook niets te maken met een miskraam.

Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan ook komen doordat sommige vrouwen nog gewoon ongesteld worden in de eerste paar weken van de zwangerschap. Ook verder in de zwangerschap houden zij vaak een beetje bloedverlies tijdens de periode dat hun menstruatie zou plaatsvinden. Dit noemen we pseudo menstruatie.

Tijdens de zwangerschap zijn alle slijmvliezen dunner dan gewoonlijk. Zo heb je bijvoorbeeld sneller een bloedneus. Maar ook het slijmvlies in de baarmoedermond is dunner, en kan makkelijk beschadigen. Dit is niet ernstig, en kan dan ook geen kwaad.

Ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan leiden tot bloedverlies. Vaak is dit overigens niet het eerste verschijnsel. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap begint vaak met hevige buikpijn. 1% van alle zwangerschappen is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Omdat zo'n zwangerschap hevige complicaties met zich meebrengt, dient deze zo snel mogelijk te worden beëindigd.

In veel gevallen van bloedverlies tijdens de zwangerschap kan helemaal geen aanwijsbare reden worden gevonden. Op de echo ziet alles er goed uit, en het vruchtje ontwikkeld zich goed. In dat geval kan het onzekerheid met zich meebrengen. Aangezien je toch niet helemaal zeker bent van wat er allemaal gebeurt. Dan is het goed om te bedenken, dat het juist erg gunstig is dat er geen oorzaak is, en dat het kindje het goed doet!

Neem contact op met de arts!

Uiteraard blijft het altijd lastig om te beoordelen of het om een miskraam gaat, of niet. Neem daarom altijd contact op met je arts of verloskundige wanneer je last hebt van bloedverlies tijdens de zwangerschap. Alleen zij kunnen je helpen, en bekijken wat er aan de hand is.
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en toch ongesteld?Zwanger en toch ongesteld?De menstruatie is een bloeding welke optreedt als je niet bevrucht bent. Dit betekent dat je, indien je zwanger bent, ni…
4 weken zwanger en bloedverlies4 weken zwanger en bloedverliesWanneer je 4 weken zwanger bent, kan er bloedverlies optreden. Dit is soms erg schrikken en vaak is er angst voor een mi…
Bloedverlies 4 en 6 weken zwangerBloedverlies 4 en 6 weken zwangerBloedverlies met 4 en 6 weken zwangerschap. In deze periode komt bloedverlies vaker voor. In de helft van alle gevallen…
Miskraam en bloedverliesMiskraam en bloedverliesEen miskraam is iets waar iedere zwangere vrouw vrees voor heeft. Toch komt een vroege miskraam in ruim de helft van all…

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG)Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG)Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ook wel EUG genoemd. Eén op de honderd zwangerschap is een buitenbaarmoederlijke…
Veelvoorkomende klachten tijdens de zwangerschapVeelvoorkomende klachten tijdens de zwangerschapEen zwangerschap kan vaak veel klachten met zich meebrengen. Je lichaam zal veel gaan veranderen en dat zal je al gauw o…
Bronnen en referenties
  • NHG patientenfolder
  • www.zwangerschapsforum.nl
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 20-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.