Miskraam en bloedverlies
Een miskraam is iets waar iedere zwangere vrouw vrees voor heeft. Toch komt een vroege miskraam in ruim de helft van alle zwangerschappen voor, en een latere miskraam in 10 procent van de gevallen voor. Een miskraam gaat gepaard met een bloeding en buikkrampen. Maar hoe begint een miskraam en hoeveel bloed gaat hierbij verloren?
Een miskraam wordt ook wel een spontane abortus genoemd
Bij een abortus denken veel vrouwen aan het moedwillig weg laten halen van een vruchtje of foetus. Een miskraam is een spontane abortus: het ongewild afsterven van het vruchtje of foetus. Wanneer er over een spontane abortus wordt gesproken, bedoeld men dus niet dat je naar een abortuskliniek gaat om daar 'spontaan' de zwangerschap af te breken.
Hoe begint een miskraam?
Van alle zwangerschappen wordt ruim de helft vóór een zwangerschapsduur van vier weken afgebroken. De meeste vrouwen hebben dit niet eens in de gaten omdat ze nog geen zwangerschapstest gedaan hebben en de miskraam rond de verwachte menstruatie optreedt. Zo lijkt de miskraam op een normale menstruatie. Wat vrouwen wel soms kunnen merken, is dat de menstruatie iets heviger is dan men normaal gesproken gewend is.
Een dreigende miskraam begint vaak met bloedverlies. Deze bloeding kan bestaan uit enkele druppels helderrood bloed, roze bloedverlies (bloed vermengd met slijm) of wat veegjes bruin bloed (dit is oud bloed). Een dreigende miskraam hoeft niet te betekenen dat er echt een miskraam zal ontstaan. Van een dreigende miskraam wordt gesproken wanneer er bloedverlies optreedt, buikkrampen en soms ook minder hartactiviteit te zien is op de echo. In alle gevallen van een dreigende miskraam, verloopt de helft uiteindelijk als een normale zwangerschap verder en de andere helft eindigt daadwerkelijk met een miskraam.
Bloedverlies kan dus een teken zijn van een aankomende miskraam. Buikkrampen is nog een symptoom. Buikkrampen samen met bloedverlies is vaak een slecht teken, maar ook nu hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Hoe heviger het bloedverlies en de buikkrampen, hoe waarschijnlijker dat er een miskraam op komst is. Ga bij twijfel langs de verloskundige. Deze kan een echo maken en bekijken of er nog hartactiviteit bij de baby is te zien.
Wat kan de verloskundige doen?
De verloskundige kan je geruststellen door te bekijken of het hartje nog klopt. Is dit wel het geval,. dan is de kans op een miskraam nog steeds aanwezig maar iets minder groot. Wanneer het hartje niet meer klopt, dan is de kans op een miskraam 100 procent. Bedenk dat de verloskundige niks kan doen tegen een dreigende miskraam: de natuur gaat zijn eigen gang en een miskraam is niet tegen te houden. Pas wanneer er sprake is van driemaal een miskraam achter elkaar, kunnen artsen bekijken wat hiervan de oorzaak is en eventueel een behandeling starten die begint voordat er sprake is van een zwangerschap.
Verloop van een miskraam
Een miskraam kan op verschillende manieren verlopen. Bij de een treedt een miskraam heel plotseling en snel op, terwijl er bij de andere vrouw soms twee weken overheen gaan voordat de hele miskraam ten einde is. Hoe lang het ook duurt, iedere miskraam gaat gepaard met bloedverlies en buikkrampen. Deze buikkrampen zijn een soort weeën, die de afgestorven vrucht en het baarmoederslijmvlies afstoten. Het bloedverlies bestaat uit het afgestoten weefsel, wat met scheurtjes van de aders gepaard gaat. Uit deze aders loopt bloed, wat naar buiten komt.
De hoeveelheid bloed die verloren gaat kan aardig oplopen, waarbij soms een kraamverband nodig is. Toch zal een vrouw niet snel ten onder gaan aan dit bloedverlies: het lichaam is prima in staat het verloren bloed weer aan te vullen. Pas wanneer er sprake is van een miskraam waarbij er weefsel achterblijft, kan er bloedarmoede en flauwte ontstaan. Zolang niet al het weefsel is afgestoten, blijft de baarmoeder verkrampen om het achtergebleven weefsel uit te stoten. Dit blijft ook gepaard gaan met bloedverlies. Een miskraam kondigt zich vaak dagen van tevoren aan met weinig bloedverlies, maar wanneer de miskraam eenmaal goed op gang is met veel afstoting van weefsel, moet deze ook binnen twee tot drie dagen ten einde zijn en is het bloedverlies grotendeels gestopt. Nabloeden is normaal, zoals bij een normale menstruatie. Dit nabloeden kan enige dagen aan blijven houden, Het bloed zal uiteindelijk steeds lichter worden van kleur, van rood naar geel. Opnieuw zwanger worden
na een miskraam is mogelijk. Artsen raden vaak wel aan om eerst weer een menstruatie af te wachten.