Miskraam en curettage

Miskraam en curettage Een miskraam komt bij 1 op de 10 zwangerschappen voor. Wanneer de miskraam niet op gang komt wordt dit ook wel een missed abortion genoemd. De vrouw kan kiezen om alsnog af te wachten of om de zwangerschap af te breken middels een curettage. Hierbij wordt de vaarmoeder uitgelepeld of uitgezogen. Dit kan zowel onder narcose als onder plaatselijke verdoving.

Miskraam

Hoewel de meeste zwangerschappen goed verlopen, eindigt ruim tien procent hiervan in een miskraam. De meeste miskramen komen voor tussen de vier en twaalf weken zwangerschap. Vaak is een aanlegfout de oorzaak. Een miskraam wordt ook wel een spontane abortus genoemd. Meestal begint dit met wat licht bloedverlies dat naarmate de tijd verstrijkt steeds heviger wordt. Ook komen er buikkrampen bij kijken. Een miskraam is niet tegen te houden of te voorkomen. De natuur gaat haar eigen gang.

Curettage

Soms is het vruchtje of de foetus afgestorven maar stoot het lichaam dit niet af. Een miskraam blijft dan uit. De vrouw kan wachten tot de de miskraam op gang komt of het proces versnellen door te kiezen voor curettage. Voor curettage wordt ook gekozen wanneer na een miskraam nog weefsel achterblijft. De baarmoeder blijft daardoor samentrekken en bloeden. Dit kan gevaarlijk zijn door de grote hoeveelheid bloedverlies, maar ook wordt de kans op een infectie vergroot. Een curettage wordt ook gebruikt voor het verrichten van een abortus: een bewuste afbreking van de zwangerschap. Hier gaan we niet verder op in: besproken wordt de curettage in combinatie met een miskraam. Een miskraam die niet op gang komt wordt ook wel een missed abortion genoemd.

Wanneer laat je een curettage verrichten?

Om een curettage te laten verrichten moet zeker zijn dat het vruchtje is afgestorven. Dit kan middels een echo, waarop de hartactiviteit bekeken kan worden. Wanneer er geen sprake is van hartactiviteit bij een zwangerschap vanaf 5.5 tot 6 weken (de periode dat dit te zien is middels echoscopie) dan mag men aannemen dat het vruchtje niet levensvatbaar was/is. Soms wordt een afwachtende houding aangenomen en de hartactiviteit nog eens bekeken na een aantal dagen. In sommige gevallen bleek de zwangerschap nog niet zo ver gevorderd als gedacht en is er plots toch sprake van een kloppend hartje. Sommige vrouwen willen niet afwachten tot de miskraam. Soms duurt een miskraam erg lang. Emotioneel maar ook lichamelijk kan een miskraam belastend zijn. Met de verloskundige of arts kan besproken worden of een curettage mogelijk is.

Ziekenhuis

De verloskundige verricht geen curettage. Dit wordt in een ziekenhuis uitgevoerd. Dit in tegenstelling tot een abortuskliniek,dat geen ziekenhuis hoeft te zijn. Een curettage wordt vergoed via de zorgverzekering. Zorg dat je het polisnummer meeneemt naar het ziekenhuis. De behandeling wordt poliklinisch verricht: daarna mag je weer naar huis. Zorg voor vervoer, zelf kan je geen autorijden.

De ingreep

De curettage kan onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden, maar ook onder narcose. Bieden heeft zijn voor-en nadelen. Bij een plaatselijke verdoving ben je sneller klaar en kan je eerder naar huis. Er kan wel een lichte pijn gevoeld worden tijdens de ingreep en de geluiden zijn niet voor iedereen evengoed te verdragen. Bij een narcose wordt er niks meegekregen van de ingreep zelf. Wel duurt alles veel langer: het onder narcose brengen en het uitslapen. Door de narcose kan je nog enige dagen vermoeid zijn.

Een curettage duurt niet lang: 10 tot 15 minuten. De baarmoeder wordt leeggezogen middels een slangetje of uitgelepeld met een curette (soort lepel). Hierbij treedt er bloedverlies op. Het is raadzaam om maandverband mee te nemen, dit is zeker nodig. Het bloedverlies kan twee weken aan blijven houden. De eerste tijd mogen er geen tampons gedragen worden en mag je niet in bad of zwemmen. Douchen mag wel. Er kunnen buikkrampen optreden. Soms schrijft de arts een antibioticum voor om de kans op infecties te verkleinen. Er kan een nacontrole plaatsvinden. Deze zal meestal na twee weken uitgevoerd worden. De nacontrole is niet verplicht maar wel aan te raden.

Bij klachten als ernstig bloedverlies, opnieuw veel bloedverlies, koorts of hevige pijn is het raadzaam om contact op te nemen met de arts. Vanaf de curettage begint het lichaam met het herstel. Afhankelijk van het herstel zal er 2 tot 4 weken na de curettage een eisprong plaatsvinden, waarna de vrouw weer opnieuw zwanger kan worden. Soms is het lichaam dusdanig ontregeld dat de eisprong langer op zich laat wachten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Miskraam en bloedverliesMiskraam en bloedverliesEen miskraam is iets waar iedere zwangere vrouw vrees voor heeft. Toch komt een vroege miskraam in ruim de helft van all…
Miskraam overkomt maar liefst 1 op 4 vrouwenMiskramen komen vaker voor dan men wel zou kunnen denken. De cijfers zijn uiteenlopend, de ene spreekt over één vrouw op…
Zwanger worden na een miskraamZwanger worden na een miskraamEen miskraam, en nu? Een miskraam ontstaat meestal door een aanlegfout van het vruchtje. Na je miskraam wil je eigenlijk…
Verloop van een miskraamVerloop van een miskraamGeen prettige gedachte, maar soms niet te voorkomen: een miskraam. Er kunnen verschillende oorzaken voor een miskraam zi…

Zwanger van een tweeling: de eerste verschijnselenZwanger van een tweeling: de eerste verschijnselenTweelingzwangerschappen komen bij ongeveer 1 op de 80 zwangere vrouwen voor. Bij echoscopisch onderzoek kan een tweeling…
Zin in augurken: zwangerZin in augurken: zwangerZwanger en augurken: het lijkt onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch valt dit wel mee. Slechts tien procent van alle…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.org/wiki/Curettage
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 23-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.