Miskraam overkomt maar liefst 1 op 4 vrouwen

Miskramen komen vaker voor dan men wel zou kunnen denken. De cijfers zijn uiteenlopend, de ene spreekt over één vrouw op drie, de andere zegt één zwangerschap op vier, nog een andere bekijkt het optimistischer en heeft het over één zwangerschap op tien. Hoe dan ook, het gaat om grote getallen en toch wordt er zo weinig over gesproken...

Miskraam

Erg veel vrouwen krijgen in hun leven wel eens te kampen met een miskraam. Vaak gaat het om zwangerschappen die eindigen nog voor het tweede semester. Wat er precies fout loopt, is moeilijk te bepalen. Vaak gaat het om een foutje tijdens de celdeling, de innesteling of de groei van de foetus.

De meeste vrouwen zijn echt verdrietig na een miskraam en kunnen zelfs depressief worden. De euforie van het zwangere gevoel is nog maar net gepasseerd of ze vallen hard van hun roze wolk in de realiteit. Miskramen kunnen spontaan gebeuren of pas later opgemerkt worden, tijdens een echografie.

Voortekenen van een mogelijke miskraam zijn: hevig bloedverlies, buikkrampen, afnemen van de zwangerschapsverschijnselen... Deze voortekenen hoeven niet eens voor te komen, vaak gebeurt het dat de vrouw op controle gaat bij haar gynaecoloog en dat er dan op de echografie wordt vastgesteld dat er geen hartje meer klopt en dat het vruchtje is gestorven.

Onbegrip

Veel mensen redeneren dat je pas écht goed zwanger bent, als er al een buikje zichtbaar wordt. Niets is minder waar natuurlijk. Het is zelfs zo dat de meeste vrouwen meer last hebben van kwalen tijdens het eerste en derde trimester en zich bijgevolg dus ook meer zwanger voelen tijdens deze periodes.

De omgeving reageert dus gemengd op het nieuws van de miskraam. Veel mensen zien echt niet in, dat dit een reden tot verdriet of zelfs depressie kan betekenen en reageren nuchter en koeltjes. Vrouwen die het allemaal al een keer hebben meegemaakt, zullen doorgaans meelevender zijn en begrip kunnen opbrengen voor het verdriet van de vrouw.

Oorzaken

Zoals reeds gezegd, is het moeilijk om de juiste oorzaak van een miskraam te bepalen. Na meerdere miskramen worden er meer onderzoeken uitgevoerd, maar gebeurt het slechts eenmalig, zal de arts het bestempelen als een 'foutje van de natuur' en er geen verdere aandacht aan schenken.
Toch voelen veel vrouwen zich na de miskraam ontzettend schuldig. Ze gaan na of ze geen verkeerde dingen hebben gedaan, of ze niets fouts hebben gegeten, of ze geen verkeerde beweging hebben gemaakt, geen giftige stoffen hebben ingeademd enz. In de meeste gevallen is het totaal onterecht dat de moeder zich schuldig voelt, ze had er werkelijk niets aan kunnen doen om de miskraam tegen te houden of te kunnen vermijden.

Curretage

In sommige gevallen wordt er op de echografie vastgesteld dat het vruchtje is gestorven, zonder dat de miskraam spontaan is afgekomen. Er wordt dan vaak geopteerd om een curretage te laten plaatsvinden. Zo'n curretage vindt plaats onder volledige verdoving (of in sommige ziekenhuizen nog plaatselijke verdoving) en de vrouw ondervindt er nadien weinig tot geen hinder van op fysisch vlak. Emotioneel kan een curretage wel zwaar doorwegen. Voor sommige vrouwen is het moeilijk in te beelden dat ze voor de operatie nog in verwachting waren en houden er nadien een erg 'leeg' gevoel aan over.

Na een curretage wordt aangeraden om minstens één keer je normale maandstonden te laten doorkomen, alvorens een nieuwe poging tot zwangerschap te ondernemen.
© 2007 - 2024 Maite, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedverlies tijdens de zwangerschapBloedverlies tijdens de zwangerschapEen vaginale bloeding tijdens de zwangerschap kan grote gevolgen hebben. Er kan sprake zijn van een miskraam, een dreige…
Bloedverlies tijdens de zwangerschap, een miskraam of niet?Bloedverlies tijdens de zwangerschap, een miskraam of niet?Bloedverlies tijdens de zwangerschap is de grote schik van iedere zwangere vrouw. Vooral in de eerste drie maanden, de t…
Een miskraam voorkomen, kan dat?Een miskraam voorkomen, kan dat?Zwanger worden is helaas lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar liefst een op de zes paren wordt geconfronteerd m…
Het krijgen van een miskraamBij ongeveer 20% van alle zwangerschappen tot zestien weken komt vaginaal bloedverlies voor. Vrouwen zijn dan erg ongeru…

Het ontstaan van tweelingenHoe ontstaat een twee-eiige en een een- eiige tweeling? Wat gaat er mis met de eicellen bij een Siamese tweeling?
Van twee cellen naar een babyVan twee cellen naar een babyHet ontstaan en de ontwikkeling van de baby in de buik van de moeder is een wonderlijk gebeuren. In de veertig weken zwa…
Maite (4 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.