Het krijgen van een miskraam

Bij ongeveer 20% van alle zwangerschappen tot zestien weken komt vaginaal bloedverlies voor. Vrouwen zijn dan erg ongerust omdat ze weten dat er een mogelijke miskraam aankomt. Dit maakt ze erg ongerust. Van de 20% van alle zwangeren met vaginaal bloedverlies eindigt 10% hiervan inderdaad met een miskraam.

Klachten bij een dreigende miskraam

Een miskraam gaat gepaard met bloedverlies en buikpijn. De pijn lijkt meestal op een menstruatiepijn maar dan veel heviger. De vrouw is erg ongerust, teleurgesteld en verdrietig. vaak geeft het ook een gevoel van opstandigheid, boosheid of schuld. Vrouwen proberen een reden te zoeken, wat ze hebben gedaan wat dit nu veroorzaakt heeft. Het heeft tijd nodig om deze gevoelens te verwerken.

Onderzoek

De huisarts of verloskundige zal willen weten bij een miskraam hoe ver de zwangerschap gevorderd was. En er zal worden gecontroleerd of het bloedverlies en de buikpijn niet te maken kan hebben met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De kans hierop is groter als de vrouw in het veleden een blinde darmontsteking of een eileiderontsteking heeft gehad. De huisarts zal ook een inwendig onderzoek doen om te kijken of er andere redenen kunnen zijn van het bloedverlies, zoals bijvoorbeeld poliepen van de baarmoedermond.

De miskraam

Als er geen aanwijzingen zijn voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt meestal het spontane beloop van de miskraam afgewacht. De vrucht wordt meestal binnen een week afgestoten. Er rest dus niks anders dan afwachten.

Voor vrouwen die echt niet tegen die onzekerheid kunnen bestaat de mogelijkheid tot het maken van de echo, om te kijken of de vrucht er nog zit en of het hartje klopt. Dit is alleen mogelijk bij een zwangerschap die tenminste 6 weken is. Bij ongeveer de helft van de vrouwen zal dit allemaal normaal zijn en vindt er dus geen miskraam plaats.

Er wordt eigenlijk alleen gecurreteerd als de vrouw hier een sterke voorkeur voor heeft, of als er extreem veel bloedverlies is of als het bloeden te lang duurt en het vruchtje niet meer leeft.

Een aantal miskramen achter elkaar

Wanneer de vrouw een aantal miskramen achter elkaar krijgt, kun je je afvragen of er een medische reden voor is. Het zal onderzocht moeten worden waarom ze achter elkaar miskramen krijgt.

Adviezen

Bloedverlies in de eerste zestien weken van de zwangerschap hoeft niet altijd tot een miskraam te lijden als het bloeverlies beperkt blijft en snel ophoudt. Het kan ook betekenen dat de zwangerschap wel eindigt in een miskraam, vaak is er een reden voor een miskraam. De kans dat er een afwijking in de vrucht zit is groot, het lichaam zorgt dan zelf voor afstoting.

Er is niks waarmee een miskraam kan worden voorkomen. Ook heeft bedrust hierbij geen zin.

Bij driekwart van de miskramen vindt de uitstoting van de vrucht binnen een week na het bloedverlies plaats. Dit gaat gepaard met het verlies van bloed en stolsels, dit kunnen soms grote stolsels zijn, en een hevige menstruatiepijn. Waneer het bloeden zo hevig wordt dat het met een maandverband niet meer op te vangen is, of wanneer de pijn te hevig wordt of als er koorts bij komt kijken moet je contact opnemen met je huisarts. Anders moet je een week na het begin van het bloedverlies moet je naar de huisarts voor een controle.

Teleurstelling, verdriet, woede en schuldgevoelens zijn na het krijgen van een miskraam niet zeldzaam en dit is ook erg begrijpelijk. Het zal tijd nodig hebben om het te verwerken.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedverlies tijdens de zwangerschap, een miskraam of niet?Bloedverlies tijdens de zwangerschap, een miskraam of niet?Bloedverlies tijdens de zwangerschap is de grote schik van iedere zwangere vrouw. Vooral in de eerste drie maanden, de t…
Bloedverlies tijdens de zwangerschapBloedverlies tijdens de zwangerschapEen vaginale bloeding tijdens de zwangerschap kan grote gevolgen hebben. Er kan sprake zijn van een miskraam, een dreige…
Een miskraam voorkomen, kan dat?Een miskraam voorkomen, kan dat?Zwanger worden is helaas lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar liefst een op de zes paren wordt geconfronteerd m…

De buik tijdens de zwangerschapDe buik tijdens de zwangerschapDeed je vroeger keihard je best in de sportschool op je buikspieroefeningen om je buikje te verminderen en je buikje te…
Wat is ivf en icsiWat is ivf en icsi20 jaar geleden werd de eerste baby gebobren die via ivf verwerkt is. Nu 20 jaar later is bevruchting via een reageerbui…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.