De buik tijdens de zwangerschap

De buik tijdens de zwangerschap Deed je vroeger keihard je best in de sportschool op je buikspieroefeningen om je buikje te verminderen en je buikje te verhullen, als je zwanger bent ben je trots op je buik en wil je hem graag laten zien. Ronde buiken, puntige buiken, hoge buiken, lage buiken, wat zegt dit over je zwangerschap? En waar moet je rekening mee houden met een zwangere buik?
Wanneer je een kleine studie naar zwangere buiken doet, zal je al snel ontdekken dat er werkelijk geen buik hetzelfde is, en dat de grootte van de buik maar relatief weinig over het kindje dat er in zit zegt. De één krijgt na 8 weken de broek niet meer dicht, de ander dartelt met 16 weken nog vrolijk rond in haar oude broeken.

Grote buik, grote baby?

De grootte van de buik zegt wel íets over de grote van de buik, maar om hier echt iets zinnigs over te kunnen zeggen moet je de buik onderzoeken. Tijdens een onderzoek bij de verloskundige wordt er ook gekeken naar de ligging van de baby, de groei ten opzichte van het vorige bezoek, de hoeveelheid vruchtwater en het gewicht van de baby.

Langere vrouwen lijken vaak kleine buikjes te hebben, maar dat is gezichtsbedrog. Zij hebben immers meer ruimte om de baby te verstoppen. Bij kleinere vrouwen groeit de buik al snel tegen de ribben aan, waardoor zij een grotere buik lijken te hebben.

Wanneer de baby aan de voorkant ligt, bovenop de organen, dan is de buik meestal ook groter.

Buikklachten

Veel zwangere vrouwen hebben last van kwaaltjes als rugpijn, bekkenklachten en veel moeten plassen. Dit laatste komt doordat de baarmoeder tegen de blaas aan komt te liggen op een gegeven moment. Toch hebben niet alle zwangere vrouwen last van typische zwangerschapskwaaltjes. Al blijken vrouwen met een dikkere buik vaker last te hebben van klachten. Logisch, de overige spieren moeten meer moeite doen om de buik op zijn plek te houden.

De zwangere buik en seks

Misschien moet jij of je partner er helemaal niet aan denken, maar ook tijdens de zwangerschap kan je met elkaar vrijen en geslachtsgemeenschap hebben. Sommige vrouwen krijgen door de gierende hormonen juist extra zin in seks. Sommige mannen vinden hun vrouw zelfs extra aantrekkelijk nu ze zwanger is van zijn kind. Het kan echter ook zijn dat jullie bang zijn de baby te beschadigen, dit is echter volkomen onterecht. Tot vlak voor de bevalling kan je seks met elkaar hebben. Je zal alleen wat creatiever moeten zijn wat betreft seksposities. Op zijn lepeltjes is een goed alternatief voor de klassieke houding waarbij de man op de vrouw ligt.

Striae

Het is een helaas niet te voorkomen euvel: striae, oftewel dunne roodblauwe barststjes in je huid als gevolg van het uitzetten van de huid. De streepjes die je ziet zijn kleine littekentjes die met de tijd lichter en onopvallender worden. Door je huid zachtjes te masseren voor een goede doorbloeding kan je de schade enigzins beperken. Ook kan het dragen van een buikband voor de nodige ondersteuning zorgen.

Buikfabels of waarheid?

  • Als je buik de vorm heeft van een watermeloen, krijg je een dochter
  • Als je buik de vorm heeft van een voetbal, krijg je een zoon
  • In een hooggedragen buik groeit een meisje, in een laaggedragen buik een jongen
  • Een gevoelige navel duidt op een meisje
  • Wanneer je billen ook flink groeien tijdens je zwangerschap, kan je de roze muisjes alvast inslaan
  • Misselijkheid betekent een meisje

Gipsbuik: blijvende herinnering aan je buik

Veel vrouwen kijken na afloop met weemoed terug op hun zwangere buik. Door het maken van een gipsbuik creëer je een mooie herinnering aan je zwangere buik. Het maken van een gipsbuik is niet moeilijk maar geeft wel een verbluffend resultaat.

Lees verder

© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 21 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 21 weken zwangerVanaf week 21 zal de baby flink in gewicht gaan groeien; dit geldt dus ook voor een zwangere vrouw. De buik wordt dan oo…
Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap is, naast de geboorte van je kind, het meest unieke wat er een vrouw kan gebeuren. Je voelt je anders, je b…
Creëer mooie herinneringen tijdens je zwangerschap!Creëer mooie herinneringen tijdens je zwangerschap!Je zwangerschap is een bijzondere periode. Er groeit toch een nieuw leven in je. Omdat je waarschijnlijk niet heel vaak…
Slaapproblemen en slapeloosheid tijdens de zwangerschapSlaapproblemen en slapeloosheid tijdens de zwangerschapZwanger zijn is een zware belasting. Letterlijk en figuurlijk. Slaapproblemen ontstaan hierdoor heel makkelijk. Een goed…

De doula, een “bevallingscoach”Ook bevallingsland is aan trends onderhevig. Vrouwen kunnen al enkele jaren gebruik maken van een kraamhotel naast de ge…
Het krijgen van een miskraamBij ongeveer 20% van alle zwangerschappen tot zestien weken komt vaginaal bloedverlies voor. Vrouwen zijn dan erg ongeru…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 07-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.