Veelvoorkomende klachten tijdens de zwangerschap

Veelvoorkomende klachten tijdens de zwangerschap Een zwangerschap kan vaak veel klachten met zich meebrengen. Je lichaam zal veel gaan veranderen en dat zal je al gauw ook gaan merken door allerlei kwaaltjes zoals misselijkheid, rugpijn, vermoeidheid, enz. Panikeer dus niet als je jezelf eens een dag slecht voelt. Iedere zwangere vrouw krijgt hier namelijk mee te maken.

Ochtendmisselijkheid

De term ochtendmisselijkheid is eigenlijk misleidend sinds je op ieder moment van de dag last kunt beginnen te krijgen van misselijkheid en braken. Vooral vrouwen die in hun begin van hun zwangerschap zitten zullen hier meer last van krijgen. De oorzaak is meestal te wijten doordat het lichaam meer hormonen gaat aanmaken waar je in het begin nog niet gewoon aan bent. Maak je hierover dus geen zorgen want dit is heel normaal en kan geen kwaad voor jou en je baby. Ga naar de dokter of gynaecoloog wanneer je geen eten of drinken kan binnenhouden en het misselijkheidsgevoel gepaard gaat met duizeligheid.

Wat kan je er tegen doen?

  • Eet gezond en niet te vet. Eet lichte maaltijden zoals aardappelen, toast of andere koolhydraten die eenvoudig te verteren zijn.
  • Drink veel water. Veel water drinken is heel belangrijk tijdens je zwangerschap. Je kan ook vruchtensap, bouillon of kruidenthee drinken om de misselijkheid tegen te gaan.
  • Leg een cracker naast je bed en eet er een paar voor je opstaat zodat je maag nooit leeg is en misselijkheid te voorkomen.
  • Maak je niet druk als je een korte periode niets binnenkrijgt. Eet gewoon wat je kunt eten.

Slapeloosheid

Veel vrouwen slapen zeer slecht tijdens hun zwangerschap. Vooral de laatste maanden kunnen moeilijk worden om in slaap te geraken. Dit komt meestal door de lichamelijke ongemakken die kunnen optreden. Hoe groter je baarmoeder word, hoe meer klachten er zullen optreden zoals slechte ademhaling, rugpijn, misselijkheid, enz.

Wat kan je er tegen doen?

  • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging. Wandel iedere dag een stukje, dit is goed voor de zwangerschap en je word er zelf sneller moe van.
  • Neem voor je gaat slapen een warm ontspannend bad.
  • Leg een paar kussens onder je buik en tussen je benen. Zo vind je makkelijker een comfortabele houding. Ook een warme handboek op je buik helpt om je te ontspannen wanneer je wilt gaan slapen.

Rugpijn

Door je groter wordende buik en de verslapping van je gewrichtsbanden geraakt je lichaam uit balans. Hierdoor kan dikwijls rugpijn gaan ontstaan. Ook emotionele stress kan leiden tot spierspanningen in de rug. De pijn komt en gaat maar zal meestal vanzelf terug weggaan. Bij slechts een klein gedeelte van zwangere vrouwen zal de pijn hun doen en laten belemmeren. Bij blijvende ernstige pijn is het raadzaam dit toch te laten onderzoeken door een arts of gynaecoloog .

Wat kan je er tegen doen?

  • Gebruik je benen om te hurken in plaats van te buigen wanneer je iets moet oprapen van de grond. Duw jezelf tijdens het tillen met je dijen omhoog en houd je rug recht.
  • Maak gebruik van het dragen van steunkousen.
  • Leg een warm kompres op de pijnlijke plekken. ook massage kan de pijn verlichten.
  • Gebruik geen schoenen met hoge hakken meer tijdens je zwangerschap

Bandenpijn

Bandenpijn is te voelen aan de zijkant van je onderbuik of in de liesstreek. De banden bestaan uit vezelvormig bindweefsel aan beide kanten van de baarmoeder. Deze pijn treedt meestal op in het derde trimester van de zwangerschap (tussen 17 en 23 weken). Het voelt meestal heviger aan wanneer je moet niezen, hoesten, lachen, je omdraait in bed, te snel opstaat. Meestal zal deze pijn na week 24 verdwenen zijn of toch verminderd.

Wat kan je er tegen doen?

  • Zorg voor voldoende beweging om je spieren sterk te houden. Het doen van rek en strekoefeningen of zwangerschaps yoga kan veel helpen.
  • Vermijd plotselinge bewegingen die verrekkingen aan de spieren kunnen veroorzaken.
  • Breng warmte naar de pijnlijke plekken. Gebruik een warme handdoek, compres of maak gebruik van een warm bad om de pijn te doen verlichten.

Spataderen

Het extra hoeveelheid bloed die je produceert tijdens de zwangerschap is essentieel om zowel te ondersteunen als de baby te doen groeien. Hierdoor kan het al wel eens sneller komen dat aderen verstopt gaan geraken en hierdoor dus spataderen gaan ontstaan. Ze doen meestal geen pijn maar kunnen wel een onaangenaam gevoel veroorzaken. Spataderen nemen na de bevalling meestal af, maar ze verdwijnen meestal niet helemaal.

Wat kan je er tegen doen?

  • Zorg voor een voldoende dagelijke dosis van vitamine C. Dit houdt de aderen namelijk gezond.
  • Draag geen sokken met strakke elastieken banden in die een deel van je been afknellen.
  • Houd je bloed circulerend. Maak wandelingen en sta niet te lang stil.
  • Als je vaak zit kan je je voeten regelmatig omhoog leggen om het bloed te doen circuleren.
© 2012 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bandenpijn en zwangerBandenpijn en zwangerBandenpijn in de zwangerschap komt meestal voor rond de 20e week. Maar ook al vroeg in de zwangerschap kan bandenpijn vo…
Bandenpijn: zwangerschapBandenpijn: zwangerschapBandenpijn komt voor vanaf 20 weken zwangerschap, bij een volgende zwangerschap vaak al eerder. Ook vroeg in de zwangers…
Zwangerschapsmisselijkheid? Koester het!Zwangerschapsmisselijkheid? Koester het!Zwangerschapsmisselijkheid, de meeste zwangere vrouwen vervloeken dat misselijke gevoel, dat soms nog gepaard gaat met b…
Misselijkheid: oorzaken, wat helpt er tegen, zwangerschapMisselijkheid: oorzaken, wat helpt er tegen, zwangerschapMisselijkheid is een naar gevoel in de buik en gaat gepaard met de neiging om te braken. Het braakcentrum in de hersenen…

Bloedverlies tijdens de zwangerschap, een miskraam of niet?Bloedverlies tijdens de zwangerschap, een miskraam of niet?Bloedverlies tijdens de zwangerschap is de grote schik van iedere zwangere vrouw. Vooral in de eerste drie maanden, de t…
Teveel of te weinig vruchtwater in de zwangerschapTeveel of te weinig vruchtwater in de zwangerschapTijdens de zwangerschap wordt er regelmatig een echo gemaakt. Het kan voorkomen dat tijdens deze echo duidelijk wordt da…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.