Wonderolie bij zwangerschap en bevalling
Wonderolie is een middel dat gemaakt wordt van de wonderboom. Het staat bekend als een sterk laxerend middel en is verkrijgbaar bij de drogist. Daarnaast kent wonderolie nog vele andere toepassingen. Zwangere vrouwen gebruiken wonderolie voornamelijk om de bevalling op te wekken. Door de prikkelende werking op de dunne darm reageert de baarmoeder met samentrekkingen. De ween worden op gang gebracht. Het middel werkt alleen wanneer het lichaam toch al klaar was voor de bevalling. Vrouwen die nog geen 37 weken zwanger zijn mogen wonderolie nooit gebruiken om een bevalling op te wekken. Het middel kan dan gevaarlijk zijn.
Wat is wonderolie?
Wonderolie wordt ook wel ricinusolie genoemd. Het is een sterk werkend laxeermiddel. Het wordt gemaakt van de vrucht van de wonderboom (Ricinus communis). Deze boom komt voornamelijk in de tropen voor. Daar wordt deze wel 12 meter hoog. Tegenwoordig zien we de wonderboom overal ter wereld terug. In Nederland vinden we ze voornamelijk als eenjarige klein blijvende plant terug. De vruchten van de boom worden wonderbonen genoemd en zijn sterk giftig.
Gebruik van deze olie
Wonderolie kent vele toepassingen. In de huishouding wordt het middel gebruikt als basismiddel voor boenwas. Daarnaast dient wonderolie ook als basismiddel voor verf, inkt en remvloeistof. Het wordt verwerkt in parfums en in badolie. In de cosmetische industrie wordt wonderolie gebruikt in producten voor een gezonde huid en als haargroeimiddel. Ook als haarfixatie en voor het creëren van langere wimpers wordt wonderolie gebruikt. Daarnaast is het bij de drogist te verkrijgen als laxeermiddel. Deze olie kent dus zeer veel verschillende toepassingen.
Zwangerschap en bevalling
De olie van de wonderboom wordt ook gebruikt tijdens de zwangerschap. Vrouwen die overtijd zijn oftewel al lang uitgerekend zijn zitten soms met smacht te wachten op de bevalling. Al in vroegere tijden werd wonderolie gebruikt om de bevalling op te wekken.
Hoe werkt dat dan?
In de darmwand zitten receptoren die op wonderolie reageren. Hoe dit precies kan is onduidelijk, want op vergelijkbare stoffen reageren de darmen niet. Door het innemen van wonderolie via de mond komt dit middel uiteindelijk in de darmen terecht. De dunne darm wordt geprikkeld en het gevolg is een versnelde stoelgang. Vaak ontstaat er dan diarree. Bij een verstopping werkt wonderolie sterk laxerend met een gewenst effect. Wie geen last heeft van verstoppingen krijgt dus te maken met waterige diarree. Ook ontstaat er buikkramp.
De buikkramp werkt vaak door op de baarmoeder. Zwangere vrouwen krijgen er harde buiken van. Een harde buik is het samentrekken van de baarmoeder Vaak ontstaat dit al vanaf de tweede helft van de zwangerschap. De baarmoeder traint zichzelf als het ware. Harde buiken kunnen worden opgewekt door hoesten, niezen, bukken, tillen maar ook door buikkrampen. Oefenweeën zijn heviger dan harde buiken en ontstaan vanaf twee dagen tot twee weken voor de bevalling. Met oefenweeën wordt de bevalling voorbereidt.
Dus van wonderolie ga je bevallen?
Ja en nee. Wanneer het lichaam nagenoeg klaar is voor de bevalling kan wonderolie net het duwtje in de rug zijn. Door de ontstane buikkrampen neemt de baarmoeder dit ritme over. Het gevolg is de inzet van de bevalling. Voorwaarde is echter dat het lichaam echt al klaar is voor de bevalling. Dit wordt gekenmerkt door het weker worden van de baarmoedermond en de aanwezigheid van oefenweeën.
Is het gevaarlijk?
Het gebruik van wonderolie kan in bepaalde gevallen gevaarlijk zijn. Wanneer er voortijdige weeën optreden is de kans op een vroegtijdige bevalling aanwezig. Vóór een zwangerschapsduur van 37 weken spreken we van een vroegtijdige bevalling. De baby is in deze periode nog niet volledig ontwikkeld. Met name de longen zijn nog niet rijp genoeg om hun werk al te kunnen verrichten. Vrouwen die nog geen 37 weken zwanger zijn en last hebben van voortijdige weeën mogen geen wonderolie gebruiken. Bovendien moeten voortijdige weeën direct gemeld worden bij de verloskundige of gynaecoloog. In sommige gevallen zal getracht worden de weeën t stoppen. In andere gevallen zal er een middel toegediend worden waardoor de longen van de baby sneller rijpen.
Ook vrouwen die nog geen 37 weken zwanger zijn en geen voortijdige weeën hebben wordt afgeraden om wonderolie te gebruiken. Risico’s op een te vroeg bevalling moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Daarnaast is het voor geen enkele zwangere vrouw een pretje om met waterige diarree en hevige buikkrampen op het toilet te moeten zitten. Vrouwen die last hebben van hun stoelgang kunnen beter kijken naar hun voedingspatroon. Sommige levensmiddelen werken goed laxerend.
Bewezen werking
Dat wonderolie ook werkt als weeënopwekkend middel is nooit wetenschappelijk bewezen. Vrouwen die toch al op het punt van bevallen stonden krijgen vaak wat eerder en sneller weeën door het gebruik van wonderolie. De prikkelende werking van de darmen werkt door op de baarmoeder, waardoor de bevalling sneller op gang lijkt te komen. Wonderolie wordt om die reden al eeuwenlang gebruikt als middel ter opwekking van de bevalling. Toch kan wonderolie de functie van de weeën opwekken niet vervangen. Weeën die plots stoppen kunnen niet opnieuw opgewekt worden met wonderolie. Hier is een sterker middel voor nodig, dat vaak via een infuus wordt toegediend en bestaat uit hormonen. Dit hormoon heet oxytocine en zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt. We noemen dit ook wel het inleiden van de bevalling.