Schildklierkanker: Kanker in schildklier met knobbeltje
De schildklier is een vlindervormige lichaamsstructuur die zich aan de voorzijde van de lagere nek bevindt. De schildklier zorgt voor de aanmaak van hormonen en regelt het energiegebruik van het lichaam. Jaarlijks krijgen enkele honderden mensen in Nederland en België te maken met schildklierkanker. Dit is een zeldzame vorm van kanker die start in de schildklier. Meer dan 75% van de patiënten met schildklierkanker zijn vrouwen. Een vergrote schildklier, slikproblemen en hoesten zijn enkele bekende symptomen. Meestal diagnosticeert de arts schildklierkanker, die in verschillende vormen bestaat, in een vroeg stadium. Hierdoor zijn de vooruitzichten meestal goed, al keert schildklierkanker soms terug, soms vele jaren na de behandeling.
Epidemiologie
Schildklierkanker komt relatief zelden voor in vergelijking met andere vormen van kanker. In Nederland en België worden jaarlijks enkele honderden nieuwe gevallen geregistreerd. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, met een verhouding van ongeveer 3:1. Het ziektebeeld wordt vaak gezien bij jongvolwassenen en middelbare leeftijdsgroepen. De incidentie van schildklierkanker lijkt toe te nemen, deels door verbeterde diagnostische technieken en een toename in het aantal ontdekte gevallen in een vroeg stadium.
Oorzaken
Schildklierkanker ontstaat wanneer abnormale cellen beginnen te groeien in de schildklier. Waarom dit precies gebeurt, is anno september 2024 niet volledig begrepen. Er zijn echter verschillende hypothesen en mogelijke oorzaken die worden onderzocht.
Risicofactoren
Enkele risicofactoren zijn bekend voor schildklierkanker:
- aandoeningen: Familiaire adenomateuze polyposis, acromegalie (overproductie van groeihormonen bij een hypofysetumor) alsook andere schildklieraandoeningen zoals een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) of traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) of een ontsteking van de schildklier (thyroïditis) zijn andere verhogende risicofactoren
- familiegeschiedenis: Kanker van de schildklier komt tevens vaker voor bij mensen met een familiegeschiedenis van dit type kanker
- straling: Radiotherapie aan het hoofd, de hals of de borst (vooral bij kinderen), blootstelling aan straling uit kerncentralerampen en een röntgenfoto van de tanden, verhoogt het risico op schildklierkanker
- struma: Ook bij patiënten met een chronisch struma (vergrote schildklier) komt de ziekte vaker tot stand
- zwaarlijvigheid
Alarmsymptomen
Bij schildklierkanker kunnen de volgende alarmsymptomen optreden die onmiddellijke medische aandacht vereisen:
- een snelgroeiende knobbel of zwelling in de nek
- een onverklaarbare verandering in stem of heesheid
- lasten van ademhaling of slikken
- ernstige pijn in de nek die niet verbeterd met standaardbehandelingen
Symptomen: Pijnloos knobbeltje in nek
De symptomen variëren afhankelijk van het type schildklierkanker, maar bestaan uit:
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
Bij het lichamelijk onderzoek bemerkt de arts een knobbeltje in de schildklier (90% van de gevallen), of voelt hij
gezwollen lymfeklieren in de hals (5%).
Diagnostisch onderzoek
Verdere mogelijke onderzoeken omvatten:
Behandeling
De arts bekijkt welk type schildklierkanker de patiënt heeft, welke leeftijd de patiënt heeft en in welk stadium de kanker zich bevindt, en stemt hierop dan de juiste behandeling af.
Chirurgie
Meestal voert de arts een chirurgische ingreep uit waarbij hij de volledige schildklier verwijdert. Indien hij vermoedt dat de kanker zich heeft verspreid naar de
lymfeklieren in de hals, verwijdert hij ook deze.
Radiotherapie
Ook is radiotherapie een mogelijkheid, wat plaatsvindt met of zonder operatie. Hiervoor krijgt de patiënt röntgenstraling op de schildklier, of hij neemt radioactief jodium via de mond in.
Chemotherapie
Reageert de kanker niet op radiotherapie of chirurgie, en zijn reeds uitzaaiingen (metastasen) naar andere lichaamsdelen gebeurd, dan zet de arts
chemotherapie of gerichte therapie in, al werkt dit niet voor alle patiënten.
Schildklierhormonen
Na de behandeling van schildklierkanker is het nodig om levenslang schildklierhormoonpillen te nemen. Meestal is de dosering een beetje hoger dan datgene wat het lichaam nodig heeft, zodat de kanker zeker niet terugkomt. Daarnaast vervangen de pillen het schildklierhormoon dat het lichaam nodig heeft om goed te functioneren.
Prognose
De meeste vormen van schildklierkanker zijn zeer goed te genezen, omdat de arts de diagnose veelal tijdig stelt en de behandeling snel inzet. Bij jongere patiënten hebben zowel papillaire als folliculaire kankers meer dan 97% genezingskans. Medullaire schildklierkanker komt minder vaak voor maar heeft een slechtere prognose omdat deze zich zeer snel verspreidt naar lymfeknopen. De minst voorkomende vorm van schildklierkanker (anaplastische vorm) kent een uiterst sombere prognose omdat de diagnose meestal reeds gebeurt wanneer uitzaaiingen hebben plaatsgevonden.
Complicaties
Complicaties van schildklierkanker zijn:
Preventie
Gezien de zeldzaamheid van schildklierkanker is er momenteel geen specifiek preventiebeleid. Het is echter wel belangrijk om bewust te zijn van de risicofactoren en vroege symptomen, vooral voor mensen met een familiegeschiedenis van schildklierkanker of blootstelling aan straling. Regelmatige medische controles en het opvolgen van aanbevelingen van de arts kunnen bijdragen aan vroege opsporing en behandeling.
Lees verder