Schildklierkanker

Schildklierkanker Schildklierkanker is, zoals de naam al zegt, kanker aan de schildklier. Deze vorm van kanker is zeer zeldzaam en wordt per jaar bij slecht 300 tot 400 mensen per jaar vastgesteld. De schildklier is een orgaan wat zich in de hals bevindt en een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling.

De kenmerken van de ziekte

De soorten schildklierkanker

Schildklierkanker is onder te verdelen in vier verschillende soorten. De twee meest voorkomende en best te behandelen vormen zijn:
  • papillaire carcinoom
  • folliculair carcinoom

De twee zeer zeldame vormen van schildklierkanker zijn:
  • medullair carcinoom
  • anaplastisch carcinoom

De verschijnselen

Vaak wordt schildklierkanker pas na enkele jaren ontdekt, het duurt namelijk enkele jaren voordat de patient klachten krijgt en het bovendien noodzakelijk vindt om een arts te raadplegen. De meeste gevallen van schildklierkanker worden vaak echter bij toeval ontdekt, doordat de patient een arts om een andere reden raadpleegt. Er zijn ook geen klachten die specifiek duiden op het hebben van schildklierkanker, er zijn meestal slechts vage klachten bij de patient aanwezig. Enkele van deze klachten zijn:
  • Een knobbel in de hals
  • Pijn in de hals
  • Droge mond
  • Pijn bij het slikken

De oorzaken

Ook over de oorzaken van schildklierkanker is nog veel onduidelijk, wel is bekend dat de ziekte vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen en dat het bovendien een erfelijke vorm van kanker zou kunnen zijn. Studies noemen wel enkele waarschijnlijke oorzaken:
  • Straling in de jonge jeugd
  • Het in aanraking komen met radioactiviteit (zoals na een kernramp)

Na de diagnose

De Behandeling

Schildklierkanker is in de meeste gevallen goed te behandelen. Na de diagnose worden er meestal meerdere operaties uitgevoerd om de, door de kanker aangestaste, klieren te verwijderen. Als deze operaties succesvol zijn uitgevoerd wordt er in de meeste gevallen begonnen met een behandeling met radioactief jodium. Patienten dienen over het algemeen dit radioactief jodium in liquide vorm tot zich te nemen en dienen ook enige tijd in quarantaine geplaatst te worden, gezien hun verhoogde radioactiviteit. Voorafgaand aan deze behandeling dienen patienten een speciaal dieet te volgen waarbij er zo min mogelijk gejodeerd zout gebruikt mag worden (Jozozout bijvoorbeeld). Na deze behandelingen starten de meeste patienten enkele weken later met het slikken van schildklierhormoon, dit hormoon neemt de taken van de schildklier over waardoor patienten over het algemeen een redelijke kwaliteit van leven overhouden.

De levensverwachting

Zoals beschreven zijn de meeste vormen van schildklierkanker goed te behandelen, dit betekend dan ook dat er weinig patienten zullen overlijden aan de gevolgen van schildklierkanker. Studies tonen aan dat na 30 jaar slechts 8% van de patienten is overleden aan de gevolgen van schildlierkanker.
© 2009 - 2024 Kasters, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanker: SchildklierkankerSchildklierkanker is een soort kanker die maar vrij zelden voorkomt. Ongeveer 2 op de 100.000 mensen worden jaarlijks ge…
Schildklierkanker: oorzaak, klachten, behandeling, prognoseSchildklierkanker: oorzaak, klachten, behandeling, prognoseDe schildklier is erg belangrijk voor de stofwisseling en heeft daardoor veel invloed op allerlei processen in het licha…
Pijn in de schildklier: oorzaken van pijnlijke schildklierPijn in de schildklier: oorzaken van pijnlijke schildklierVerschillende schildklieraandoeningen worden geassocieerd met pijn in de schildklier. De schildklier is een vlindervormi…
Schildklierkanker: Kanker in schildklier met knobbeltjeSchildklierkanker: Kanker in schildklier met knobbeltjeDe schildklier is een vlindervormige lichaamsstructuur die zich aan de voorzijde van de lagere nek bevindt. De schildkli…

Baarmoederhalskanker is niet altijd hopeloosAls je niet regelmatig op controle gaat bij een gynaecoloog, is de kans klein dat uw baarmoederhalskanker in en vroeg st…
Lokale of algemene verdoving?Lokale verdoving kennen we allemaal van bij de tandarts. Maar de meeste ingrepen kunnen uitgevoerd worden zonder algemen…
Kasters (1 artikelen)
Laatste update: 28-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.