Pijn in de schildklier: oorzaken van pijnlijke schildklier

Pijn in de schildklier: oorzaken van pijnlijke schildklier Verschillende schildklieraandoeningen worden geassocieerd met pijn in de schildklier. De schildklier is een vlindervormige klier in de halsstreek en heeft tot taak het goed functioneren van stofwisselingsprocessen en de groei. Pijn in de schildklier kan verergeren bij het slikken en kan gepaard gaan met gevoeligheid bij het palperen van de schildklier (het met de hand bevoelen van de schildklier). Een pijnlijke zwelling van de schildklier kan verschillende complicaties veroorzaken met betrekking tot ademen, slikken en eten, en kan worden veroorzaakt door vele schildklieraandoeningen zoals een overactieve schildklier en schildklierkanker. Het is daarom aan te raden om een afspraak te maken met je huisarts om de oorzaak van schildklierpijn te bepalen en vooral om maligniteit (kanker) uit te sluiten.
Hypofyse / Bron: Tefi/Shutterstock.comHypofyse / Bron: Tefi/Shutterstock.com

Oorzaken van pijn aan de schildklier

Pijn in de schildklier kan worden veroorzaakt door een waaier aan aandoeningen aan de schildklier. De schildklier is een vlindervormige klier aan de voorkant van de hals. De schildklier heeft een belangrijke rol bij het reguleren van verschillende metabolische processen in het lichaam. Verschillende soorten schildklieraandoeningen zijn van invloed op de structuur of functie ervan. De schildklier bevindt zich onder de adamsappel en is gewikkeld om de luchtpijp. De schildklier gebruikt jodium om vitale hormonen te produceren. Thyroxine, ook bekend als T4, is het primaire hormoon dat door de klier wordt geproduceerd. Nadat het is afgegeven aan de bloedbaan en naar de weefsels van het lichaam is getransporteerd, wordt een klein deel van de T4 die uit de klier vrijkomt omgezet in triiodothyronine (T3), het meest actieve hormoon. De functie van de schildklier wordt geregeld door een feedbackmechanisme waarbij de hersenen betrokken zijn. Wanneer de schildklierhormoonspiegels laag zijn, produceert de hypothalamus in de hersenen een hormoon dat bekendstaat als thyrotropine releasing hormone (TRH) dat ervoor zorgt dat de hypofyse schildklier stimulerend hormoon (TSH) afgeeft. TSH stimuleert de schildklier om meer T4 vrij te maken. Aangezien de schildklier wordt gecontroleerd door de hypofyse en de hypothalamus, kunnen aandoeningen van deze weefsels ook van invloed zijn op de schildklierfunctie en problemen met de schildklier veroorzaken.

Ligging van de schildklier / Bron: Arnavaz, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ligging van de schildklier / Bron: Arnavaz, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Schildklierpijn door schildklierontsteking

Een schildklierontsteking (thyreoïditis) kan onder meer leiden tot pijn aan de schildklier, naast allerlei andere klachten. Er zijn verschillende soorten schildklierontsteking, waaronder:

Ziekte van Hashimoto (Hashimoto-thyroïditis)

De ziekte van Hashimoto is het meest voorkomende type, dat wordt veroorzaakt door een auto-immuunrespons die de cellen van de schildklier beschadigt en tot hypothyreoïdie (trage schildklierwerking) leidt.

Subacute granulomateuze thyreoïditis

Subacute granulomateuze thyreoïditis of thyreoïditis van De Quervain wordt veroorzaakt door een virale infectie. Vaak gaat dit gepaard met keelpijn, terwijl het gaat om pijn in de hals ter hoogte van de schildklier. De schildklier gaat gaat in de loop van enkele dagen steeds meer pijn doen en je krijgt lichte koorts. De stekende pijn aan de voorzijde van de hals ervaren wordt, kan uitstralen naar één of beide oren en oorpijn veroorzaken.

Postpartum thyreoïditis

Postpartum thyreoïditis wordt veroorzaakt door een auto-immuunrespons na de bevalling. Het beschadigt de schildklier en leidt aanvankelijk tot hyperthyreoïdie (snelle schildklier), gevolgd door hypothyreoïdie (trage schildklier).

Subacute schildklierinfectie

Deze ontstaat langzaamaan en verdwijnt spontaan. Meestal ontstaat moeheid, hoofdpijn, spierpijn en verhoging. Na enkele dagen wordt de schildklier wat groter en gevoeliger, met klachten als pijn bij slikken, draaien van de hals en druk op de keel.

Trage schildklier (hypothyreoïdie)

Bij hypothyreoïdie of trage schildklier wordt onvoldoende schildklierhormonen geproduceerd. de symptomen kunnen bestaan uit:

Te snelle schildklier (hyperthyreoïdie)

Hyperthyreoïdie duidt op een te snel werkende schildklier. De symptomen van hyperthyreoïdie zijn onder meer:

Pijnlijke schildklier door schildkliercyste

Schildkliercysten vertegenwoordigen een met vloeistof gevulde holte in de schildklier die klein (minder dan 1 cm) of vrij groot kunnen zijn en soms zeer plotseling ontstaan. Vaak komt zo'n cyste voort uit degeneratie van schildklieradenomen. Een schildkliercyste die een ernstige bloeding in de schildklier veroorzaakt, kan ernstige pijn teweegbrengen in de schildklier.

Schildklierkanker

Schildklierkanker schildkliercarcinoom is kanker van de schildklier. Het is een ongewoon type kanker. Ongeveer 700 mensen krijgen jaarlijks de diagnose schildklierkanker in Nederland. Onverklaarbare heesheid is één van de kenmerkende symptomen van schildklierkanker, evenals moeite met slikken en ademhalingsproblemen of een piepende ademhaling (stridor). Je kunt ook last krijgen van een pijnloze knobbel. Schildklierkanker kan sporadisch ernstige pijn in de schildklier veroorzaken. Vooral een bloedende tumor kan aanzienlijke schildklierpijn veroorzaken.

Trauma aan de hals

Een trauma aan de hals wat gepaard gaat met kneuzing van het zachte weefsel, kan ook ernstige pijn ter hoogte van de schildklier tot gevolg hebben.

Echo van de schildklier / Bron: Dreams Come True/Shutterstock.comEcho van de schildklier / Bron: Dreams Come True/Shutterstock.com

Struma en pijn aan de schildklier

Een struma is een abnormale vergroting van je schildklier, oftewel een vergrote schildklier. Wereldwijd is de meest voorkomende oorzaak van een struma een gebrek aan jodium in het dieet (jodiumtekort). In Nederland is een struma vaker te wijten aan de over- of onderproductie van schildklierhormonen of aan knobbeltjes die zich in de klier zelf ontwikkelen, zogeheten schildklierknobbeltjes. Niet altijd treden er symptomen op. Als er symptomen optreden, kunnen ze bestaan uit:
 • het zwellen van de nek door het opzetten van de schildklier.
 • een strak gevoel in of rond je keel
 • hoesten
 • heesheid
 • moeite met slikken
 • ademhalingsproblemen

De behandeling hangt af van de grootte van de struma, de symptomen en de onderliggende oorzaak. Niet altijd is een behandeling nodig.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het belang van een goed functionerende schildklierHet belang van een goed functionerende schildklierMeer dan we ons realiseren hebben mensen in meer of mindere mate last van hun schildklier. Vreemd dat het zo lang onopge…
Schildklieroperatie: verwijdering van de schildklierSchildklieroperatie: verwijdering van de schildklierDe schildklier is een klier dat zich aan de voorzijde van de hals bevindt. Het zijn twee kwabben die met elkaar verbonde…
Schildklier: klachten en symptomenSchildklier: klachten en symptomenDe schildklier: een hormoon producerend orgaan dat zich in de hals bevindt. Wanneer de schildklier niet goed werkt, is d…
Hypothyreoïdie: symptomen, oorzaken en behandelingHypothyreoïdie: symptomen, oorzaken en behandelingHypothyreoïdie wil zeggen dat de schildklier te langzaam werkt, en dus te weinig hormonen aanmaakt. Het kan door allerle…

Ingegroeide teennagels: Oorzaken, symptomen en behandelingenIngegroeide teennagels: Oorzaken, symptomen en behandelingenEen ingegroeide teennagel is een veel voorkomende aandoening die ontstaat wanneer de rand van de teennagel in de aangren…
Granulomateuze cheilitis: Chronische zwelling van lippenGranulomateuze cheilitis: Chronische zwelling van lippenGranulomateuze cheilitis is een cosmetisch verontrustende aandoening met onbekende oorzaak waarbij de patiënt een aanhou…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Arnavaz At French Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://www.medicinenet.com/thyroid_disorders/article.htm#hypothyroidism
 • https://www.hyperthyroidismsymptomsx.com/thyroid-pain/
 • https://www.webmd.com/women/understanding-thyroid-problems-symptoms
 • http://www.health.com/health/gallery/0,,20723100,00.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Subacute_granulomateuze_thyreo%C3%AFditis
 • https://www.news-medical.net/health/Thyroiditis-Inflammation-of-the-Thyroid-Gland.aspx
 • http://www.mythyroid.com/thyroidcysts.html
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/goiter/symptoms-causes/syc-20351829
 • Afbeelding bron 1: Tefi/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Arnavaz, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Dreams Come True/Shutterstock.com
Reactie

Danuta van Dalfzen Stanska, 15-09-2018
Hallo,

Ik wil vragen welke waarden van TSH zijn goed. Ik heb bloed geprikt in Polen en van deze onderzoeken is gekomen als mijn schildklier werkt te langzaam.
Ik voel mij zo moe en slaperig en veel pijn in mijn spieren.

Groetjes Danuta Reactie infoteur, 19-09-2018
De schildklierwaarden staan in dit artikel: https://goo.gl/fP6MWD.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.