Granulomateuze cheilitis: Chronische zwelling van lippen

Granulomateuze cheilitis: Chronische zwelling van lippen Granulomateuze cheilitis is een cosmetisch verontrustende aandoening van onbekende oorsprong, waarbij de patiënt een aanhoudende zwelling van één of beide lippen ervaart. In sommige gevallen kunnen ook andere gebieden zoals de wang of kaak zwellen. De aandoening kan gepaard gaan met diverse bijkomende klachten. De behandeling van chronische lipzwelling omvat meestal een combinatie van therapieën. De aandoening werd voor het eerst beschreven door de arts Melkersson in 1928.

Synoniemen

Granulomateuze cheilitis staat ook bekend onder de volgende termen:

Epidemiologie

Granulomateuze cheilitis is een zeldzame aandoening met een geschatte incidentie van ongeveer 0,08% in de algemene bevolking. De aandoening manifesteert zich meestal bij mensen tussen de twintig en veertig jaar oud, maar kan ook voorkomen bij kinderen en oudere volwassenen.

Oorzaken van granulomateuze cheilitis

De exacte oorzaak van granulomateuze cheilitis is anno augustus 2024 nog steeds onbekend. De aandoening wordt gekenmerkt door een granulomateuze ontsteking van de lippen.

Risicofactoren van gezwollen lip(pen)

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van granulomateuze cheilitis, hoewel ze niet altijd direct de zwelling van de lippen veroorzaken:
  • Contactallergie, met name door kobalt, kwik en goud
  • Een allergie voor bepaalde medicijnen
  • Genetische aanleg
  • Infecties zoals door Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium paratuberculosis, Saccharomyces cerevisiae en Borrelia burgdorferi
  • Voedselallergieën, met name voor kaneel en benzoaat

Symptomen: Zwelling van lippen

Beginstadium

In de vroege fase van de aandoening kan de patiënt een plotselinge, zachte tot stevige zwelling van de bovenlip of onderlip ervaren, soms gepaard met zwelling van één of beide wangen. De lipzwelling is aanvankelijk intermitterend (verschijnt met tussenpozen). Deze aanvallen duren enkele uren tot dagen en kunnen gepaard gaan met koorts, gezwollen regionale lymfeklieren, milde hoofdpijn, of problemen met het gezichtsvermogen.

Gevorderd stadium

Naarmate de aandoening voortschrijdt, komen de zwellingen frequenter voor en kunnen beide lippen tegelijkertijd aangetast worden. De episodes van lipzwelling duren langer en kunnen gepaard gaan met pijnlijke barstjes en kloofjes. De lippen kunnen roodbruin van kleur worden en beginnen te schilferen.

Andere zwellingen

Bij sommige patiënten kan de zwelling uitbreiden naar het voorhoofd, de oogleden, of de hoofdhuid. In zeldzame gevallen komt granulomateuze cheilitis voor in combinatie met een verlamming van de gelaatszenuwen (aangezichtsverlamming) en/of een gekloofde tong (fissuurtong, lingua plicata), wat kenmerkend is voor het Melkersson-Rosenthal-syndroom. Patiënten met deze aandoening kunnen ook last hebben van smaakstoornissen (verminderde smaak) en verminderde speekselproductie.

Diagnose en onderzoeken

Een biopsie van het aangetaste lipweefsel is meestal noodzakelijk voor een definitieve diagnose. In de vroege stadia kan een biopsie echter niet altijd doorslaggevende resultaten opleveren. Het is belangrijk om andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen uit te sluiten, zoals:

Medicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van lipzwelling

De behandeling van granulomateuze cheilitis richt zich op het verbeteren van zowel het uiterlijk als het comfort van de patiënt, hoewel niet alle patiënten een behandeling nodig hebben. Aangezien het ziektemechanisme anno augustus 2024 nog steeds slecht begrepen wordt, bestaat er geen definitieve behandeling. Patiënten worden aangeraden om mogelijke allergenen, zoals bepaalde voedingsmiddelen of stoffen in medicijnen, te vermijden. Het is ook belangrijk om eventuele onderliggende aandoeningen effectief te behandelen.

Mogelijke behandelingen om de symptomen te verlichten omvatten:
  • Systemische behandelingen zoals methotrexaat, tacrolimus, clofazimine, dapson, ketotifen en anti-TNF-agentia
  • Chirurgische verwijdering van overtollig weefsel
  • Niet-steroïde anti-inflammatoire middelen (NSAID's) zoals pijnstillers
  • Ontstekingsremmende antibiotica zoals minocycline, erytromycine en metronidazol
  • Radiotherapie
  • Topische (op de huid aangebrachte), intralesionale (in het letsel aangebrachte) en systemische corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers)

Prognose van chronische lipzwelling

Een spontane remissie is mogelijk, maar komt zelden voor. De zwelling van de lippen is doorgaans chronisch en kan langdurig aanhouden.

Complicaties van de aandoening

Granulomateuze cheilitis kan leiden tot verschillende complicaties, zoals:
  • Secundaire infecties: De chronische zwelling en open barstjes kunnen leiden tot bacteriële of schimmelinfecties van de lippen.
  • Aangezichtsverlamming: In zeldzame gevallen kan granulomateuze cheilitis samenhangen met een aangezichtsverlamming als onderdeel van het Melkersson-Rosenthal-syndroom.
  • Smaakstoornissen: Bij patiënten met tongafwijkingen kunnen smaakstoornissen optreden.
  • Verminderde speekselproductie: Een verminderde speekselproductie kan optreden bij ernstige gevallen met tongafwijkingen.
  • Chronische pijn: Langdurige zwelling en ontsteking kunnen leiden tot chronische pijn in de lippen en aangrenzende gebieden.
  • Vorming van littekens: Herhaalde episodes van zwelling en barstjes kunnen littekens op de lippen veroorzaken.

Preventie

Preventie van granulomateuze cheilitis is gericht op het verminderen van de kans op uitbraken en het beheersen van de aandoening. Mogelijke preventieve maatregelen zijn:
  • Vermijden van allergenen: Probeer bekende allergenen, zoals bepaalde voedingsmiddelen en metalen zoals kobalt, kwik en goud, te vermijden.
  • Behandelen van onderliggende aandoeningen: Zorg ervoor dat eventuele onderliggende aandoeningen, zoals allergieën of infecties, effectief worden behandeld.
  • Goede mondhygiëne: Handhaaf een goede mondhygiëne om secundaire infecties te voorkomen en de gezondheid van de lippen te bevorderen.
  • Vermijden van irriterende stoffen: Vermijd contact met stoffen die de lippen kunnen irriteren, zoals bepaalde cosmetica of agressieve reinigingsmiddelen.
  • Regelmatige controles: Laat regelmatig de toestand van je lippen en mondslijmvliezen controleren door een specialist om tijdig op veranderingen te reageren.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cheilitis glandularis: Ontsteking en zwelling van onderlipCheilitis glandularis: Ontsteking en zwelling van onderlipCheilitis glandularis is een zeldzame ontstekingsziekte die het slijmvlies van de onderlip aantast. Deze lipaandoening k…
Chronische granulomateuze ziekte: Infecties aan organenChronische granulomateuze ziekte: Infecties aan organenChronische granulomateuze ziekte (CGD) is een erfelijke aandoening waarbij bepaalde cellen van het immuunsysteem niet go…
Actinische cheilitis: Ontsteking van lip door zonneschadeActinische cheilitis: Ontsteking van lip door zonneschadeActinische cheilitis, letterlijk vertaald als ‘ontsteking van de lip door blootstelling aan straling’, is een huidaandoe…
Actinische cheilose: symptomen, oorzaak en behandelingActinische cheilose: symptomen, oorzaak en behandelingActinische cheilose, ook wel aangeduid met de termen actinische cheilitis, cheilitis actinica of cheilitis solaris, duid…

Pijn in de schildklier: oorzaken van pijnlijke schildklierPijn in de schildklier: oorzaken van pijnlijke schildklierVerschillende schildklieraandoeningen worden geassocieerd met pijn in de schildklier. De schildklier is een vlindervormi…
Café-au-lait-vlekken: Koffie-met-melk-vlekken op huidCafé-au-lait-vlekken: Koffie-met-melk-vlekken op huidCafé-au-lait-vlekken zijn lichtbruine tot donkerbruine huidvlekken die overal op de huid kunnen verschijnen. Ze zijn aan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marisa Sias, Pixabay
  • Geraadpleegd op 13 maart 2018:
  • Cheilitis Granulomatosa (Miescher Melkersson Rosenthal Syndrome), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470396/
  • Cheilitis Granulomatosa: A Case Report with Review of Literature, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3667309/
  • Cheilitis Granulomatosa: A Review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4022933/
  • Clinical Presentation, https://emedicine.medscape.com/article/1075333-clinical-presentation#showall
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Differential Diagnoses, https://emedicine.medscape.com/article/1075333-differential-diagnoses#showall
  • Granulomatous cheilitis, https://www.dermcoll.edu.au/atoz/granulomatous-cheilitis/
  • Granulomatous cheilitis, https://www.dermnetnz.org/topics/granulomatous-cheilitis/
  • MELKERSSON-ROSENTHAL SYNDROOM (Cheilitis granulomatosa) , https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/mtxt/MelkerssonRosenthal.htm
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/1075333-overview#showall
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.