Jeukende lippen: Oorzaken van jeuk aan lipgebied

Jeukende lippen: Oorzaken van jeuk aan lipgebied Jeukende lippen komen vaak voor en de meeste mensen negeren dit. Het is echter toch belangrijk om te weten wat de jeuk aan de lippen veroorzaakt. Soms wijst dit namelijk op een ernstige infectie waarvoor medische hulp nodig is. Jeukende lippen gaan vaak gepaard met andere symptomen, zoals gezwollen en/of rood gekleurde lippen. Jeukende lippen zijn meestal erg vervelend en veroorzaken irritatie bij de patiënt, maar ze zijn gemakkelijk te verhelpen met de juiste zorg. Bij aanhoudende of steeds terugkerende kriebelende lippen of bij bijkomende ernstige of aanhoudende symptomen is het verstandig om medisch advies in te winnen.

Allergie en jeukende lippen

Contactdermatitis

Patiënten lijden mogelijk aan contactdermatitis (huiduitslag met roodheid en jeuk). Hierbij zijn patiënten bijvoorbeeld allergisch voor chemicaliën in de lippenstift, lipgloss of lippenbalsem en ontstaan hierdoor huidgerelateerde klachten. De patiënt vermijdt de producten met chemicaliën waarop hij mogelijk allergisch reageert. Producten van een ander merk helpen mogelijk ook. Verder genieten neutrale middelen steeds de voorkeur.

Oraal allergiesyndroom

Het oraal allergiesyndroom (symptomen aan de mond na het eten van voeding) is de meest voorkomende oorzaak van lippen die jeuken. Patiënten die bijvoorbeeld allergisch reageren op pinda's, maïs, noten, vis, soja en eieren, ervaren gezwollen en jeukende lippen wanneer ze hiermee in contact komen. Een jeukende keel, een gezwollen keel, benauwdheid, jeukende oren komen voor. Daarnaast presenteert de patiënt zich mogelijk met algemene tekenen zoals netelroos (over het gehele lichaam), diarree, braken en buikpijn. Antihistaminica (medicijnen voor de behandeling van een allergische reactie) zijn aanbevolen bij ernstige allergieën. Verder vermijdt de patiënt voedsel waarop hij allergisch reageert.

Infecties

Zowel bacteriële als virale infecties veroorzaken mogelijk een infectie.

Koortslip

Orale herpes is een infectie van de lippen, de mond of het tandvlees als gevolg van het herpes simplex-virus. De infectie veroorzaakt kleine, pijnlijke blaren waardoor de infectie ook gekend is als ‘koortsblaasjes’ of ‘herpes labialis’. Ook liptintelingen, brandende lippen en jeuk aan de lippen komen voor. Normaal gesproken geneest de patiënt spontaan van een koortslip binnen de twee weken.

Ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki is een aandoening die vooral kinderen jonger dan zes jaar aantast. De ziekte veroorzaakt ontstekingen in de bloedvaten. In de meeste gevallen heeft de aandoening een goede prognose maar af en toe komt een patiënt hieraan te overlijden. Een snelle en correcte diagnose is dan ook belangrijk zodat de arts de juiste behandeling in kan zetten. De meest voorkomende symptomen van deze aandoening zijn koorts, een droge en gebarsten mond, keelpijn, een huiduitslag, plaatselijke roodheid en ook jeukende lippen.

Andere infecties

Andere infecties die leiden tot lippen die jeuken zijn:

Antibiotica en antimicrobiële crèmes zijn inzetbaar kriebelende lippen te behandelen, als de aandoening veroorzaakt is door een bacteriële infectie.

Insectenbeten

Wanneer een insect (mug, mier, bij, rode mier, spin, …) een persoon bijt, leidt dit tot jeuk aan de lippen. Een insectenbeet veroorzaakt jeuk aan het lipgebied omdat het gifstoffen in het lichaam afgeeft.

Kanker

Mondkanker is zelden een oorzaak van jeuk aan de lippen. Ongeveer 0,6% van alle huidkankers presenteert zich aan de lippen. Lipkanker is nauw gerelateerd met de langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht, roken en alcohol drinken. Naast jeuk aan de lippen komen zweren, roodheid en bloedingen voor aan het lip- en mondgebied. Wanneer patiënten regelmatig kriebelende lippen ervaren zonder bekende oorzaak, is het belangrijk om de arts te bezoeken zodat hij de exacte oorzaak hiervan kan opsporen.

Medicatie

Een aantal medicijnen veroorzaken als bijwerking mogelijk kriebelende lippen.

Stoppen met roken is aanbevolen om kriebelende lippen te voorkomen / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken is aanbevolen om kriebelende lippen te voorkomen / Bron: Geralt, Pixabay

Roken en alcohol drinken

Patiënten die roken en alcohol drinken stoppen hier het best mee daar deze ongewone gewoonten sneller resulteren in jeuk aan de lippen.

Trauma aan lipgebied

Een verwonding veroorzaakt door het gebruik van een kunstgebit veroorzaakt irritatie aan het lipgebied, en resulteert in jeukende lippen.

Het insmeren van de lippen met vaseline voorkomt droge lippen / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het insmeren van de lippen met vaseline voorkomt droge lippen / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Uitdroging

Mensen moeten zo veel mogelijk water drinken om het hele lichaam gehydrateerd te houden. Droge lippen en jeuk komen namelijk voor bij patiënten met uitdroging. Het is vooral belangrijk om in de winter voldoende te drinken. Patiënten likken het best niet aan de lippen wanneer deze droog zijn en jeuken. Dit verergert namelijk de symptomen. De enzymen in het speeksel moeten helpen bij de vertering van voedsel. Als ze in contact komen met de lippen, maken ze de lippen nog droger dan voorheen. Ook is het aangewezen om niet op de lippen te bijten (lipbijten). Dit veroorzaakt schade aan de huid, maakt de lippen nog droger en leidt tot nog meer jeuk. De gevoelige buitenhuid van de lippen komt dan namelijk in contact komen met speeksel. Vaseline insmeren op de lippen voorkomt droge lippen.

Vitaminen

Door een tekort aan vitamine B ontstaan droge en jeukende lippen. Dit leidt sneller tot hoekige cheilitis, een ontsteking aan de mondhoeken. Korstvorming, schilfering, gebarsten lippen, rode vlekken, gewichtsverlies en soms ook jeuk aan de lippen zijn hierbij kenmerkend. Een gezonde en gevarieerde voeding is nodig om een gebrek aan vitamine B te voorkomen. Het consumeren van onbewerkte levensmiddelen geniet de voorkeur. Deze bevatten namelijk veel B-vitaminen. Ook vis, lever en kalkoen bevatten veel vitamine B bevatten en zijn erg gezond. Indien nodig neemt de patiënt vitamine B-supplementen. Verder zorgen mensen steeds voor een goede mond- en tandhygiëne. Voorts leidt een overmatige inname van vitamine A ook tot jeuk aan de lippen. Patiënten moeten oppassen met het nemen van supplementen en deze het best stopzetten. Een gezonde voeding voorkomt problemen met vitamine- en voedingsstoffen.

Een overmatige blootstelling aan de zon veroorzaakt mogelijk jeuk aan de lippen / Bron: Blueeve, PixabayEen overmatige blootstelling aan de zon veroorzaakt mogelijk jeuk aan de lippen / Bron: Blueeve, Pixabay

Weer

Wanneer mensen van het éne naar het andere klimaat reizen, is het mogelijk dat de lippen gaan ontsteken, met jeuk aan de lippen als gevolg. Ook een winderig klimaat en de langdurige blootstelling aan zonlicht en koude veroorzaken sneller een kriebelende lip. Het dragen van een sjaal bij wind en koude of het aanbrengen van een lippenbalsem is aanbevolen. Een zonnebrandcrème is voorts nodig om blootstelling van de lippen aan de zon te voorkomen.

Symptomen geassocieerd met jeuk aan lippen

Wanneer de lippen jeuken, treden soms ook nog andere milde tot ernstige symptomen op, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Volgende symptomen gaan mogelijk vergezeld met lippen die jeuken:

Huismiddeltjes bij kriebelende lippen

Meestal verdwijnt de aandoening vanzelf, maar enkele huismiddeltjes verminderen de zwelling en jeuk

Aloë Vera
Het gebruik van Aloë Vera heeft een kalmerend en hydraterend effecten op de huid. Wanneer de patiënt dit meermaals per dag aanbrengt, ervaart hij een verlichting van de jeuk.

Babyolie
Babyolie voorkomt jeuk, droogheid en schilfering in het lipgebied, vooral in de winterperiode. Hiervoor mengt de patiënt een theelepel honing en twee druppels amandelolie. Hij brengt dit mengsel gedurende één nacht op de lippen aan. Dit is vaak een effectief huismiddeltje voor jeukende lippen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Branderige lippen: oorzaken, symptomen en behandelingBranderige lippen: oorzaken, symptomen en behandelingBranderige lippen zijn een vervelden klacht, waarbij de lippen branderig, schraal en droog aanvoelen. Branderige lippen…
Jeukende lippen of jeuk aan lippen: oorzaken en symptomenJeukende lippen of jeuk aan lippen: oorzaken en symptomenJeukende lippen is een klacht die veel voorkomt, vooral in de herfst en winter. Hoewel jeukende lippen een veel voorkome…
Koortsuitslag: voorkomen is beter dan genezenKoortsuitslag: voorkomen is beter dan genezenVeel mensen zijn wel bekend met deze vervelende aandoening. Koorstuitslag kenmerkt zich door irritatie en jeuk. Het komt…

Jeukende navel: Oorzaken van jeuk aan navelgebiedJeukende navel: Oorzaken van jeuk aan navelgebiedEen navel is het overblijfsel van de navelstreng. Dit is zichtbaar als een centraal litteken op de buik. Een jeukende na…
Adem ruikt naar poep: oorzaken van ademgeur van ontlastingAdem ruikt naar poep: oorzaken van ademgeur van ontlastingRuikt je adem naar poep of ontlasting? Je adem kan vies ruiken, niet alleen naar poep of ontlasting maar ook naar vis, a…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Marisa Sias, Pixabay
 • Geraadpleegd op 5 maart 2018:
 • 7 Home Remedies for Itchy Lips, http://www.skindiseaseremedies.com/itchy-lips/
 • Allergies Causing Lips to Itch, https://www.livestrong.com/article/260688-allergies-causing-lips-to-itch/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Cracked, Chapped Lips With Itching Skin, https://www.livestrong.com/article/300816-cracked-chapped-lips-with-itching-skin/
 • Herpes – oral, https://medlineplus.gov/ency/article/000606.htm
 • Itchy Lips – Symptoms, Causes, Treatment And Prevention, https://helpyourback.org/health/itchy-lips-symptoms-causes-treatment-prevention/
 • Itchy lips, http://medicaltreasure.com/itchy-lips/
 • Itchy Lips: Symptoms, Causes & Home Remedies, http://www.noiseware.in/itchy-lips-symptoms-causes-home-remedies/
 • Itchy Lips: Symptoms, Causes & Home Remedies, https://www.consumerhealthdigest.com/lip-care-center/itchy-lips.html
 • Itchy Lips: The Common Causes and Treatment Tips, https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/itchy-lips-common-causes-treatment-tips/
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Blueeve, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.