Jeukende navel: Oorzaken van jeuk aan navelgebied

Jeukende navel: Oorzaken van jeuk aan navelgebied Een navel is het overblijfsel van de navelstreng en verschijnt als een centraal litteken op de buik. Een jeukende navel is een vervelend en gênant probleem dat ongemak kan veroorzaken bij dagelijkse activiteiten. Deze jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie of zwangerschap. Naast jeuk kunnen ook andere symptomen optreden, zoals een vieze geur en afscheiding uit de navel. Hoewel er enkele effectieve thuisbehandelingen beschikbaar zijn, kan in sommige gevallen medische behandeling noodzakelijk zijn. Het handhaven van goede persoonlijke hygiëne is cruciaal om infecties en andere navelproblemen te voorkomen.

Oorzaken van jeuk aan de navel

Bedwantsen

Een jeukende navel en jeuk rond de buikstreek kunnen veroorzaakt worden door een beet van een bedwants. Bedwantsen voeden zich met bloed en hun beten kunnen leiden tot jeukende bultjes. Daarnaast kunnen bedwantsen mogelijk uitwerpselen of eieren in de navel achterlaten, wat kan resulteren in een jeukende allergische reactie. Het aanbrengen van tea tree olie kan de jeuk verlichten.

Contact met zonnebrandmiddelen kan een jeukende navel veroorzaken / Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayContact met zonnebrandmiddelen kan een jeukende navel veroorzaken / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Contactdermatitis en jeuk aan de navel

Contact met uitlokkende stoffen, zoals zepen, parfums, zonnebrandmiddelen, antibiotische crèmes en sieraden, kan leiden tot huidirritatie. Het contact met nikkel (zoals in gespen en sieraden) kan eveneens naveljeuk veroorzaken. Deze aandoening, bekend als ‘contactdermatitis’, gaat vaak gepaard met een huiduitslag rond de navel. Het gebruik van milde, hypoallergene producten wordt aanbevolen.

Diabetes mellitus (suikerziekte)

Bij verhoogde bloedsuikerspiegels (hyperglykemie) bij diabetes mellitus kan jeuk aan de navel optreden, vaak in combinatie met een stinkende, kwarkachtige afscheiding uit de navel. Het is belangrijk om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Het aanbrengen van antijeukmiddelen zoals vitamine E-olie kan het ongemak verminderen en voorkomt dat de patiënt aan het gebied krabt, wat de situatie kan verergeren. Neutrale crèmes en zalven zonder irriterende chemicaliën zijn het beste.

Huidaandoeningen

Huidziekten zoals eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid), psoriasis (chronische huidaandoening met droge huid en schilfers), en netelroos (huidziekte met jeukende bultjes) kunnen ook jeuk aan de navel veroorzaken.

Overgewicht is een risicofactor voor jeuk aan het navelgebied / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Overgewicht is een risicofactor voor jeuk aan het navelgebied / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Infecties en jeuk aan de navel

Bacteriële infecties

Een bacteriële infectie van de navel kan ontstaan door opgehoopt vuil, vaak door slechte persoonlijke hygiëne. Bacteriën zoals stafylokokken (Staphylococcus aureus) of Streptococcus pyogenes (streptokokken) kunnen leiden tot een infectie.

Andere oorzaken van bacteriële infecties aan de navel zijn onder andere:
  • Een piercing
  • Slechte persoonlijke hygiëne
  • Een snede aan de navel
  • Een talgkliercyste
  • Een vreemd voorwerp
  • Een wonde na een operatie of laparoscopie (inwendig kijkonderzoek van de buik of het bekkengebied)
  • Het gebruik van steroïden (krachtige ontstekingsremmers) of immunosuppressiva (medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken), vooral bij de ziekte van Crohn
  • Krassen of wrijven aan de navel
  • Zwaarlijvigheid
Symptomen van een bacteriële infectie zijn onder andere:
  • Cellulitis: Huidinfectie met een rode, dikke, zachte en warme huid in en rond de navel, mogelijk vergezeld van lichte koorts
  • Abces: Een zachte knobbel die tot de grootte van een golfbal kan worden, soms gepaard met pusvorming
  • Folliculitis: Ontsteking van de haarzakjes met rode, jeukende bultjes en af en toe witte centra gevuld met etter

Schimmelinfecties

De schimmel Candida albicans, die goed gedijt in warme en vochtige omgevingen, is een veelvoorkomende oorzaak van een schimmelinfectie. Door de jeukende huid kan de patiënt gaan krabben, wat leidt tot huidbeschadiging en verhoogd risico op secundaire bacteriële infecties. Candida albicans kan ook bij vrouwen schimmelinfecties in de urinewegen veroorzaken.

Enkele huismiddeltjes voor milde infecties zijn oplossingen van warm zout water, tea tree olie, ontsmettingsalcohol, witte azijn en aloë vera. Deze kunnen worden aangebracht met een schone, niet-pluizende doek. Bij aanhoudende bacteriële infecties kan de arts antibiotica voorschrijven. Schimmelinfecties worden behandeld met antischimmelcrème. Een droge en schone navelhuid, gecombineerd met goede persoonlijke hygiëne, is noodzakelijk voor zowel behandeling als preventie. Bij aanhoudende symptomen moet een arts worden geraadpleegd, omdat een onbehandelde infectie kan leiden tot een abces of verdere verspreiding naar andere lichaamsdelen.

Omgevingsfactoren en jeuk aan het navelgebied

Een gebrek aan vocht in de lucht en zwemmen in vervuild water kunnen ook bijdragen aan jeuk aan de navel.

Talgkliercyste

In zeldzame gevallen kan jeuk aan de navel worden veroorzaakt door een talgkliercyste, een meestal goedaardige aandoening. Krabben aan de cyste kan leiden tot een secundaire infectie, waarvoor medische behandeling nodig kan zijn.

Urineweginfectie

Bij kinderen kan een urineweginfectie leiden tot jeukende huiduitslag rond de navel. Andere symptomen zijn frequent urineren (pollakisurie), pijn bij het plassen (dysurie), troebele urine en stinkende urine. Een urineweginfectie wordt behandeld met antibiotica.

Vreemde voorwerpen en jeukende navel

Lichaamshaar

Vreemde voorwerpen zoals lichaamshaar kunnen in de navel terechtkomen en een ontstekingsreactie veroorzaken, wat leidt tot jeuk. Het is belangrijk om lichaamshaar rond de navel regelmatig te trimmen om deze problemen te voorkomen. Pluisjes van kleding kunnen ook een ontstekingsreactie veroorzaken.

Een navelpiercing kan soms leiden tot een jeukende navel. Pogingen om de piercing zelf te verwijderen kunnen irritatie veroorzaken of het voorwerp verder in de huid duwen. Professionele medische behandeling is vaak noodzakelijk om complicaties te voorkomen.

Zwangerschap kan leiden tot naveljeuk / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangerschap kan leiden tot naveljeuk / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan de huid uitrekken, wat kan leiden tot een drogere huid en meer jeuk. Het is belangrijk om het navelgebied goed gehydrateerd te houden om irritatie te voorkomen. Krabben aan de huid wordt afgeraden, omdat dit de kans op een bacteriële infectie vergroot.

Geassocieerde symptomen

Bacteriële en schimmelinfecties aan de navel gaan vaak gepaard met bijkomende symptomen, zoals een gezwollen navel, navelpijn (meestal mild), en afscheiding die geel, grijs, groen of bruin van kleur en stinkend kan zijn. De navelstreek kan rood, ontstoken en pijnlijk zijn, en het besmette gebied kan warmer aanvoelen dan omliggende gebieden. Soms kan er een milde uitslag rond de navel verschijnen, en bij ernstige gevallen kan er bloeding optreden, vooral bij complicaties door navelpiercings. Bij ernstige ontstekingen kan de patiënt ook hoge koorts en misselijkheid ervaren.

Alarmsymptomen bij jeuk aan de navel

Een fout geplaatste piercing die ongemak en pijn veroorzaakt, vereist onmiddellijke medische aandacht, omdat een navelinfectie snel kan verergeren. Bij roodheid, zwelling, afscheiding en/of een stinkende navelgeur in combinatie met naveljeuk is ook medisch advies noodzakelijk.

Diagnose en mogelijke onderzoeken

Een jeukende navel kan verschillende oorzaken hebben, variërend van onschuldige aandoeningen tot meer ernstige medische problemen. Om de oorzaak van de jeuk te achterhalen en de juiste behandeling te bepalen, kan de arts een aantal onderzoeken uitvoeren:

Lichamelijk onderzoek

  • Inspectie: De arts zal de navel en de omliggende huid nauwkeurig bekijken om te controleren op tekenen van roodheid, zwelling, huiduitslag, puistjes, scheurtjes of andere afwijkingen.
  • Palpatie: De arts zal de navel en de omliggende buik zachtjes aanraken om te controleren op gevoeligheid, pijn of verhardingen.

Vragen over de medische voorgeschiedenis
De arts zal vragen stellen over de medische voorgeschiedenis, inclusief allergieën, medicatiegebruik, recente infecties, huidziekten en eventuele andere symptomen die de patiënt ervaart. De arts kan ook informatie vragen over levensstijlgewoonten, zoals dieet, hygiëneroutine en blootstelling aan potentiële irriterende stoffen.

Aanvullende testen

  • Huidkweek: Als er tekenen zijn van een infectie, kan de arts een kweek van de huid of pus uit de navel nemen om de oorzaak van de infectie te bepalen.
  • Bloedonderzoek: In sommige gevallen kan bloedonderzoek worden uitgevoerd om te controleren op onderliggende medische aandoeningen die jeuk kunnen veroorzaken, zoals diabetes, schildklierproblemen of leveraandoeningen.
  • Allergietesten: Als er een vermoeden is van allergie, kunnen huidpriktests of bloedonderzoeken worden uitgevoerd om te identificeren waar de patiënt allergisch voor is.
  • Beeldvorming: In zeldzame gevallen kan beeldvorming, zoals echografie of CT-scan,

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen een ontstoken navelpiercing?Wat te doen tegen een ontstoken navelpiercing?Een navelpiercing kan een mooie versiering van je navel zijn. Je moet er echter wel goed om denken dat hij niet ontstoke…
Bloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navelBloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navelEen bloedende navel of bloed uit de navel kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het hierbij om een beetje bloed u…
Navelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandelingNavelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandelingEen navelonsteking is een aandoening die pasgeboren baby's kan treffen. Het is een ernstig probleem en kan de gezondheid…
Ontstoken navel: symptomen, oorzaak en behandelingOntstoken navel: symptomen, oorzaak en behandelingEen ontstoken navel is een vervelende klacht. In feite is de navel een litteken van de navelstreng op de buik. Door de v…

Testikelpijn: Pijn in één of beide zaadballen (teelballen)Testikelpijn: Pijn in één of beide zaadballen (teelballen)Testikelpijn is overal in het scrotum of de testikels voelbaar. Soms start de pijn in de zaadballen zelf, maar soms tree…
Jeukende lippen: Oorzaken van jeuk aan lipgebiedJeukende lippen: Oorzaken van jeuk aan lipgebiedJeukende lippen komen vaak voor en de meeste mensen negeren dit. Het is echter toch belangrijk om te weten wat de jeuk a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Molybdena, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Geraadpleegd op 5 maart 2018:
  • "What causes belly buttons to itch?", https://www.zocdoc.com/answers/2760/what-causes-belly-buttons-to-itch
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Itchy Belly Button Meaning, Causes, Treatment, Rash Around Belly Button, https://www.treatnheal.com/navel/itchy-belly-button/itchy-belly-button-rash-around-navel-piercing-pregnancy-myth-treat/
  • Itchy Belly Button, http://healthylifemed.com/itchy-belly-button/
  • Itchy Belly Button, http://medicaltreasure.com/itchy-belly-button/
  • Itchy Belly Button: Causes and Home Treatments that Really Work, https://www.healthyandnaturalworld.com/itchy-belly-button/
  • Itchy Belly Button: Causes and Treatment, https://www.doctorshealthpress.com/general-health/itchy-belly-button-causes-treatment/
  • Afbeelding bron 1: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.