Stinkende navel (vieze navelgeur): Oorzaken en reiniging

Stinkende navel (vieze navelgeur): Oorzaken en reiniging De navel is een kleine hol of bol litteken in het midden van de buik. Het markeert de plaats waar de navelstreng werd vastgemaakt in de baarmoeder, zodat de foetus zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen kon uitwisselen met de moeder. Diverse oorzaken zijn gekend voor een navel met een geurtje De belangrijkste oorzaak van een stinkende navel is een slechte hygiëne, maar ook enkele infecties en aandoeningen leiden tot dit vervelend symptoom. In deze gevallen is meestal wel een medische behandeling nodig. Het belangrijkste advies om veel navelproblemen te voorkomen is door de navel grondig te wassen en schoon te houden.

Cysten en vieze navelgeur

Epidermoïd en pilar cysten

Een epidermoïd cyste (goedaardige cyste door schade aan huid) is een knobbel op de bovenste huidlaag terwijl een pilar cyste zich vormt in de buurt van een haarzakje. Beide cysten bevatten membraancellen die een soort eiwit produceren. Als één van deze cysten groot genoeg is en scheurt, resulteert dit in een stinkende navelafscheiding. Meestal ontstaat hierdoor ook een navelinfectie.

Talgcysten

Sebaceuze cysten (talgcysten) zijn opgevuld met talg en raken mogelijk ook geïnfecteerd. Ze zijn veroorzaakt door de talgklieren die talg produceren voor de smering van de huid.

Urachuscyste

Een urachus is een kanaal dat de foetus en de moeder verbindt tijdens de zwangerschap. Dit is nodig om de urine van de foetus af te voeren. Patent urachus of een urachuscyste is een veel voorkomende aandoening die resulteert in een stinkende afscheiding uit de navelstreng. Dit treedt op doordat de urachus zich niet kan sluiten, waardoor een open buis tussen de navel en de blaas ontstaat na de zwangerschap. De bacteriële infectie resulteert in een afscheiding met een stinkende navel tot gevolg.

Geïnfecteerde cyste

Een geïnfecteerde cyste is rood, ontstoken, pijnlijk en gevoelig. Verder komt er pus uit de cyste en stinkt de afscheiding.

Behandeling

De behandeling voor een oppervlakkige cyste is niet nodig tenzij deze geïnfecteerd is. De arts schrijft antibiotica voor, draineert de cyste (pus of vocht afvoeren) of verwijdert de gehele cyste.

Infectie en slecht ruikende navel

Candidiasis

Candida is een gist die op de huid leeft. Deze gist veroorzaakt meestal geen problemen, maar het soms vermenigvuldigt de gist zich op langdurig vochtige en warme huid, en dan ontstaat een schimmelinfectie. Candidiasis tast vaak de mond en keel aan, wat bekend staat als ‘spruw’. Candidale intertrigo is een vorm van candidiasis waarbij de huidplooien zoals de oksels, de lies of de navel zijn aangetast. Op de rode en schilferige huid ontstaan blaasjes. Patiënten met obesitas (zwaarlijvigheid) en diabetes mellitus (suikerziekte) lopen een hoger kans op het krijgen van candidiasis. Diabetici beperken best de suikerinname. Hoge bloedglucosewaarden (hyperglykemie) verhoogt namelijk de kans op een infectie. Topische (op de huid aangebrachte) antischimmelcrème (antimycoticum) elimineert de schimmel. Ook moet de patiënt steeds de huid koel, droog en schoon houden en strakke kleding vermijden.

Chirurgie

Recente abdominale chirurgie (operatie aan het buikgebied), zoals het repareren van een navelbreuk (uitstulping van buikwand rond navel) of een buikcorrectie, brengt eveneens een hoger risico op een infectie aan het navelgebied met zich mee. Een diagnostisch onderzoek zoals een laparoscopie (inwendig kijkonderzoek van de buikholte en het bekkengebied) veroorzaakt soms ook een infectie. Antibioticacrème verlicht de klachten van een infectie.

Piercing

De huid naast een navelpiercing raakt soms eveneens geïnfecteerd. De opening in de huid is biedt immers een goede toegangsplaats voor bacteriën. Een infectie creëert een dikke gele of groene navelafscheiding die stinkt. De afscheiding hardt uit tot een korst rond de piercing. Andere tekenen van een infectie door een navelpiercing zijn roodheid en zwelling rond een piercing, een gevoel van warmte in het gebied, navelpijn of een navelbloeding. Maar ook algemene symptomen zoals koorts en een algemeen ziek gevoel wijzen mogelijk in de richting van een infectie. Het sieraad verwijderen helpt om de afvoer te laten wegvloeien en een abcesvorming te voorkomen. Het is belangrijk om een piercing schoon te houden en de richtlijnen van de body piercer op te volgen inzake het voorkomen van een infectie. De navel moet schoon en droog blijven. Het dragen van strakke kledij is afgeraden. Verder zet de arts eveneens antibioticumcrème in wanneer een infectie aanwezig is.

Slechte hygiëne en stinkende navel

De aanwezigheid van vuil, bacteriën en ziektekiemen hoopt zich op in de navel als de patiënt deze niet regelmatig schoonmaakt. Diverse bacteriestammen bevinden zich in de navel. Schimmels en andere micro-organismen komen soms ook vast te zitten in de navel. De bacteriën en andere ziektekiemen produceren een vieze geur. Als de navel diep is, hopen zich binnenin meer kiemen en vuil op. De huid van een navel moet een persoon regelmatig schoonmaken om deze gezond te houden.

Zwangere vrouwen ervaren sneller een stinkende navel / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen ervaren sneller een stinkende navel / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap en menstruatie

Sommige vrouwen erven een vieze navelgeur (ruikt naar poeplucht) tijdens de menstruatie en de zwangerschap. Tijdens de ovulatie (eisprong) en zwangerschapsperiode neemt het metabolisme toe; het lichaam gaat namelijk meer zweten. Het is daarom belangrijk om de huidplooien rondom het navelgebied grondig schoon te maken om een stinknavel en andere navelproblemen te voorkomen.

Alarmsymptomen

Als de navel geïnfecteerd raakt, is het essentieel om een arts te raadplegen voor advies en indien nodig voorgeschreven medicatie. De symptomen van een infectie omvatten roodheid, jeuk en zwelling. Soms lekt er een vloeistof of pus uit de navel, die uiteindelijk uithardt tot een korst rond het gebied. Ook bij een geïnfecteerde cyste is het belangrijk om naar een arts te gaan. Het zelf openkrabben van een cyste is niet aanbevolen, omdat dit verdere problemen veroorzaakt.

Reiniging van het navelgebied

Bepaalde lichaamsdelen zoals de navel of de voeten vergeten mensen vaak te reinigen, maar deze moeten even vaak worden gereinigd als andere lichaamsdelen. Wassen is noodzakelijk, vooral na veel zweten, bijvoorbeeld bij warm weer of na het sporten. Wassen voorkomt een opeenhoping van dode huid, zweet en vetten die het lichaam van nature produceert. Regelmatig wassen verwijdert ook ziektekiemen. De persoon gebruikt steeds warm water en milde zeep. Met een washandje reinigt hij voorzichtig het gebied rond en net binnen de navel. Nadien spoelt de persoon het gebied af met schoon, warm water en droogt hij alles af met een handdoek om er zeker van te zijn dat al het water uit de navel is verwijderd. Douchen of regelmatig baden voorkomt huidproblemen en een huidgeur (inclusief een navelgeur).

Prognose

De slechte navelgeur verdwijnt veelal wanneer de persoon het navelgebied grondig reinigt en droog houdt. Wanneer een infectie behandeld is, verdwijnt de navelstank eveneens. Om toekomstige infecties te voorkomen, moet de navel altijd schoon en droog zijn.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stinkende navel (navel stinkt): symptomen en oorzakenStinkende navel (navel stinkt): symptomen en oorzakenLast van een stinkende navel of een vieze geur uit de navel? Een stinkende navel is een vervelende klacht. Zweet, vuil,…
Ontstoken navel: symptomen, oorzaak en behandelingOntstoken navel: symptomen, oorzaak en behandelingEen ontstoken navel is een vervelende klacht. In feite is de navel een litteken van de navelstreng op de buik. Door de v…
Bloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navelBloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navelEen bloedende navel of bloed uit de navel kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het hierbij om een beetje bloed u…
Help, ik heb een stinkende navel!Help, ik heb een stinkende navel!Een stinkende navel komt vaker voor dan men denkt. Veel mensen schamen zich ervoor en durven er niet (goed) over te prat…

Bloedneus: Oorzaken en behandelingen bij epistaxisBloedneus: Oorzaken en behandelingen bij epistaxisOngeveer één op de vijf mensen heeft jaarlijks meerdere keren een spontane bloedneus. Spontaan wil in dezen zeggen dat e…
Holter-monitoring: 24-uurs bewaking van hart met toestelHolter-monitoring: 24-uurs bewaking van hart met toestelEen standaard ECG is een momentopname van de algehele elektrische activiteit van het hart, maar dankzij de Holter-meting…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ThorstenF, Pixabay
 • Geraadpleegd op 16 juni 2018:
 • Belly button odor, https://firstaidkelowna.ca/belly-button-odor/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 201
 • GERM HOLE Does your belly button smell a bit? The one thing you should do to avoid nasty infections, https://www.thesun.co.uk/news/5416655/belly-button-smell-avoid-nasty-infections/
 • How to stop your belly button smelling, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320706.php
 • Smelly Belly Button: Causes, Discharge, Stink, Treatment, http://www.healthytreat.org/belly-button/smelly-belly-button-causes-discharge-stink-treatment/
 • Smelly Belly Button: What To Do If You Notice Odour Or Discharge, https://www.huffingtonpost.ca/2018/01/08/smelly-belly-button_a_23322902/
 • Smelly Discharge from the Belly Button, https://healthhearty.com/smelly-discharge-from-belly-button
 • Wat je moet weten over de navel, https://www.gezondheidsnet.nl/uiterlijk/wat-je-moet-weten-over-de-navel
 • Why Does My Belly Button Smell? The Reasons Will Blow Your Mind, https://stayhealthyways.com/why-does-my-belly-button-smell/
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.