Adem ruikt naar poep: oorzaken van ademgeur van ontlasting
Ruikt je adem naar poep of ontlasting? Je adem kan vies ruiken, niet alleen naar poep of ontlasting maar ook naar vis, aceton, ijzer, zwavel, urine, metaal, gas, etc. Meestal is halitose, algemeen bekend als 'slechte adem', gerelateerd aan wat je eet en je mondhygiëne. Als het probleem niet chronisch is, is het misschien gewoon het gevolg van iets dat je tijdens je laatste maaltijd hebt gegeten. Knoflook, uien, curry en paprika zijn voorbeelden van geuren die niet gemakkelijk kunnen worden gecamoufleerd door op een pepermuntje te zuigen of door te kauwen op kauwgum. Er zijn een aantal verschillende oorzaken van adem die naar poep ruikt, variërend van slechte mondhygiëne tot leverfalen. In alle gevallen wordt een adem die naar poep ruikt als schaamtevol ervaren. Je kunt een aantal zelfzorgmaatregelen toepassen als je adem een poeplucht heeft. Soms is echter een medische behandeling nodig. Raadpleeg tijdig je huisarts als je adem naar poep ruikt en je hebt last van bijkomende klachten.
Adem ruikt naar poep of ontlasting /
Bron: Syda Productions/Shutterstock.comVieze ademgeur van ontlasting door bacteriën
Bacteriën kunnen je adem doen stinken naar ontlasting. Een vieze ademgeur wordt geproduceerd wanneer gassen zoals waterstofsulfide, scatool, enz., worden vrijgegeven door bacteriële activiteit. Sommige bacteriën kunnen niet leven waar zuurstof is; deze worden anaeroob genoemd. Anaërobe organismen hebben geen zuurstof nodig voor hun levensfuncties. ze overleven in de mond door zich te verstoppen in de spleten in je
tong, tussen je tanden en in je tandvlees. Als je 's nachts slaapt met je mond dicht, is er minder zuurstof in de mond en gedijen deze bacteriën nog beter, wat resulteert in een vieze ochtendadem. Bacteriën die op de tong leven veroorzaken 90% van alle gevallen van een
vieze ademlucht (
halitose). De tong is een relatief droog deel van de mond en het oppervlak is bedekt met groeven en richels die voedseldeeltjes, droge epitheelcellen, etc. vasthouden. Daarom is het belangrijk om elke ochtend je tanden en tong te poetsen en dit nooit over te slaan.
Adem ruikt naar poep door slechte mondhygiëne
Fecaal ruiken uit de mond of een ademgeur van ontlasting of poep, kan komen door slechte mondhygiëne.
Tandbederf
Tandbederf (cariës) is een door bacteriën veroorzaakte ziekte van het gebit en is een van de meest voorkomende problemen die halitosis veroorzaken. Een slechte mondhygiëne maakt de mond vatbaarder voor tandbederf. Bacteriën in je mond zetten zwavelhoudende eiwitten uit voedsel om in vluchtige zwavelverbindingen en dat zorgt voor een slechte adem. Bezoek vaker je tandarts, floss dagelijks en poets minimaal twee keer per dag je tanden.
Tandvleesaandoeningen
Een van de meest voorkomende oorzaken van een vieze ademgeur is
tandvleesontsteking en vaak heb je niet door dat je er last van hebt. Tandvleesontsteking kan samen met voedseldeeltjes in de mond de mond naar poep doen ruiken. Gingivitis of parodontitis (een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees) is een van de hoofdoorzaken van adem met een poeplucht. Dit komt door een bacterie genaamd
porfyromonas gingivalis die het weefsel rond de tanden afbreekt en ontsteking veroorzaakt, waardoor andere bacteriën worden aangetrokken. De bacteriën scheiden vieze luchtjes af waardoor je adem een poeplucht krijgt.
Verstopte darmen
Verstopte darmen of een darmverstopping is een medische noodsituatie waarbij de darm verstopt is vanwege een 'obstakel' of 'mechanische belemmering' die de doorgang blokkeert. Dit staat ook bekend als darmafsluiting of
ileus. Een verstopping in je darmkanaal kan een adem veroorzaken die naar uitwerpselen ruikt, niet alleen vanwege de ontlasting die in je ingewanden zit, maar ook vanwege voedsel dat je hebt gegeten en dat niet door je darmkanaal kan bewegen. Alles wat je eet, terwijl je darmen verstopt zijn, blijft in het spijsverteringskanaal achter en fermenteert en veroorzaakt een slechte adem. Naast een onaangename ademgeur, kan iemand met een darmobstructie ook last krijgen van de volgende klachten:
Langdurig braken
Veelvuldig braken kan leiden tot
uitdroging, hetgeen een slechte adem kan veroorzaken door een droge mond en een
droge tong.
Speeksel reinigt je mond en vermindert de geur, maar in geval van uitdroging zul je niet genoeg speeksel produceren. Braken als gevolg van een darmobstructie kan ervoor zorgen dat je adem stinkt naar uitwerpselen.
Diabetes
Er zijn twee manieren waarop
diabetes slechte adem veroorzaakt.
Infecties
Ten eerste kan door diabetes je
bloedsuikerspiegel verhoogt zijn, waardoor je lichaam vatbaar is voor infecties, onder andere voor
mondschimmel. Tandvleesaandoeningen zijn een minder bekende klacht die diabetici kunnen krijgen. Een slechte adem kan worden veroorzaakt door tandvleesaandoeningen.
Ketonen
Diabetici kunnen ook adem hebben die naar poep ruikt door ketonen. Bij diabetici is er niet altijd voldoende glucose in de cellen aanwezig en het lichaam gaat in zo'n geval vet gebruiken als reservebrandstof. Bij de verbranding komen afvalstoffen vrij, zogeheten ketonen. Deze verlaten het lichaam via de urine en ademhaling, wat een typische acetongeur geeft (een zoet ruikende adem).
Adem ruikt naar poep door roken
Het roken van sigaretten veroorzaakt parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking), de belangrijkste oorzaak van verlies van tanden. Parodontitis is een infectie van tanden, tandvlees en het bot rond de tanden. Roken is een van de belangrijkste oorzaken van tandvleesaandoeningen. Nicotine vermindert tevens de bloedtoevoer naar je tandvlees, waardoor herstel bij ontstekingen moeilijker gaat. Roken droogt ook je mond uit en vergroot zo de groei van slechte micro-organismen. Hoe langer je rookt, hoe slechter je adem wordt.
Adem met een poeplucht door mondaandoeningen
Naast tandbederf en tandvleesaandoeningen, zijn er andere mondaandoeningen die voor een vieze poeplucht van je adem kunnen zorgen.
Droge mond
Een
droge mond kan voor een slechte adem zorgen (een adem die naar poep ruikt), evenals andere symptomen:
Een droge mond wordt veroorzaakt wanneer de speekselklieren in de mond niet genoeg speeksel maken om je mond vochtig te houden. Deze klieren werken mogelijk niet goed als gevolg van:
- Medicijnen: veel medicijnen hebben een droge mond als bijwerking.
- Veroudering. veel ouderen hebben last van een droge mond.
- Chemotherapie: deze medicijnen kunnen van invloed zijn op de speekselproductie.
- Zenuwschade: een verwonding of een operatie die zenuwbeschadiging aan hoofd en nek veroorzaakt, kan resulteren in een droge mond.
- Andere aandoeningen: een droge mond kan te wijten zijn aan bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes, beroerte, schimmelinfectie de mond, de ziekte van Alzheimer, of door auto-immuunziekten, zoals het syndroom van Sjögren, of hiv/aids. Snurken en ademen met open mond kan ook zorgen voor een droge mond.
- Gebruik van tabak en alcohol. Het drinken van alcohol en roken kan een droge mond veroorzaken.
- Drugsgebruik. Gebruik van methamfetamine kan een ernstige droge mond en schade aan de tanden veroorzaken. Cannabis kan ook een droge mond veroorzaken.
Amandelstenen
Amandelstenen zijn harde witte of gele brokjes die zich op of in de amandelen bevinden. Meestal heb je niet door dat je dergelijke stenen hebt. Ze kunnen variëren in grootte van een zonnebloempit tot een kloeke druif. Vaak veroorzaken amandelstenen geen complicaties, maar soms groeien ze uit tot grotere formaties die ertoe kunnen leiden dat je amandelen opzwellen en een onaangename geur hebben, waardoor je adem naar poep kan ruiken.
Stomatitis
Stomatitis verwijst naar een ontsteking in de mond, waarbij je mondslijmvlies geïrriteerd of geïnfecteerd geraakt is door een bacterie, virus of schimmel. Dit kan onder meer een slechte adem (uit de mond stinken) veroorzaken.
Koolhydraatarm dieet
Een koolhydraatarm dieet kan ook een slechte adem veroorzaken, wat komt door ketonen, net als wat er gebeurt met diabetes (zie boven). Als er niet genoeg
suiker of koolhydraten zijn, begint het lichaam de eiwitten en vetten in je lichaam te gebruiken om energie te leveren die slechte adem veroorzaakt. Ketonen veroorzaken vaak ook een droge mond. Ook als je lichaam bij
vasten geen energie meer kan putten uit suiker, schakelt het over op je vetvoorraad en kan je last krijgen van een poeplucht uit je mond.
Sinusitis of bijholteontsteking
Een
bijholteontsteking of
sinusitis wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. De bacteriën uit de neusholte kunnen zich verplaatsen naar de keel, en in de keel kunnen deze lastpakken een vieze geur veroorzaken. Sommigen ervaren dit als dat hun adem naar poep ruikt.
Problemen met het bovenste deel van het spijsverteringskanaal
Problemen van het bovenste gedeelte van het spijsverteringskanaal, zoals
refluxoesofagitis, waarbij het normaal in de maag aanwezige zuur terugvloeit naar de slokdarm, kunnen ervoor zorgen dat je adem naar poep ruikt.
Adem ruikt naar ontlasting door leverfalen
Vieze geur uit je mond die naar poep of ontlasting ruikt, kan wijzen op het tekortschieten van de lever. Vieze ademgeur als gevolg van een
leveraandoening komt door een enzymstoornis.
Alarmsymptomen
Indien je ontlasting opgeeft of tekenen vertoont van een darmobstructie, dan kun je het beste direct naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaan.
Schakel in de volgende situaties onverwijld medische hulp in:
- geen vocht binnen kunnen houden
- verlies van bewustzijn of mentale veranderingen, zoals verwardheid
- ernstige pijn of ongemak
- geen verbetering van de klachten of een verergering
- hoge koorts
- meer dan 48 uur braken
- tekenen van een infectie
Als je vermoedt dat slechte mondhygiëne of een
kaakabces de oorzaak is van de naar ontlasting ruikende adem, dan is een bezoek aan de tandarts aan te raden.
Behandeling van adem met ontlastingsgeur
Er zijn veel manieren om de factoren te behandelen die ervoor zorgen dat je adem naar poep ruikt:
Tweemaal daags tandenpoetsen /
Bron: WDnetStudio, PixabaySlechte mondhygiëne
Als je slechte ademgeur wordt veroorzaakt door de opbouw van tandplak vanwege een slechte mondhygiëne, kan een bezoek aan de tandarts voor een algehele mondreiniging helpen. Als er sprake is van tandvleesontsteking, is het belangrijk om het te behandelen en de ontsteking in je mond onder controle te krijgen. Het is aanbevolen om zeker tweemaal per dag je tanden te poetsen gedurende twee minuten en tegelijk je tanden te flossen of te stoken. Je kunt ook een tongschraper gebruiken voor een schone tong.
Darmobstructie
Bij vermoeden van een darmobstructie, dien je onmiddellijk medische hulp in te schakelen. Er kan een operatie nodig zijn om de obstructie op te heffen.
Braken
Behandeling van braken hangt van de oorzaak. In de meeste gevallen van virale infectie en
voedselvergiftiging gaan de klachten vanzelf over. Bij ernstig braken kan de arts een middel tegen braken voorschrijven. Verder is het van belang om na veel en/of veelvuldig braken regelmatig kleine beetjes vocht te drinken, bestaan uit water of slappe thee, om uitdroging te voorkomen.
Bijholteontsteking
De meeste infecties van de sinussen of bijholten gaan vanzelf over, maar soms is antibiotica nodig bij een ernstige bacteriële infectie.
Reflux
Bij langdurige refluxklachten kunnen maagzuurremmers of maagzuurbinders helpen. Gezond eten en
bewegen zijn ook belangrijk.
Ketoacidose
Bij een diabeticus met ketoacidose zal de behandeling altijd aanvangen met de toediening van insuline.
Leverfalen
Acuut leverfalen zal worden behandeld met medicijnen om vergiftiging tegen te gaan. Levertransplantatie kan nodig zijn als de toestand onomkeerbaar is. Behandeling van aandoeningen zoals
cirrose, die kan leiden tot chronisch
leverfalen, hangt af van de oorzaak Als je cirrose hebt ontwikkeld gevolge van alcoholmisbruik, dan is het zaak om volledig te stoppen met het drinken van alcohol.
Dagelijks voldoende water drinken is gezond /
Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comZelfzorg bij adem met een poeplucht
Als er niet sprake is van een ernstige onderliggende aandoening, kan je je zelf een aantal maatregelen nemen om de vieze poelucht uit je mond kwijt te raken:
- tandenpoetsen na elke maaltijd, maar zeker twee keer per dag
- dagelijks flossen en dagelijks tandenstoken (op hetzelfde moment als dat je poetst)
- dagelijks gebruik van mondwater op basis van zuiveringszout
- gebruik een tongschraper om bacteriën en voedseldeeltjes te verwijderen
- kauw op verse peterselie of muntblaadjes
- kauwen op suikervrije kauwgom of zuigen op een suikervrije snoepje
- niet roken en niet drinken
- vermijd voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je adem onaangenaam ruikt
- veel water drinken en een mondwater gebruiken dat is bedoeld voor een droge mond
Stoppen met roken /
Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comPrognose van naar ontlasting stinkende adem
Voor gemakkelijk te behandelen of kortstondige aandoeningen zoals slechte mondhygiëne, braken, bijholteontsteking of reflux, is het langetermijnvooruitzicht door de bank genomen goed. De behandeling moet binnen twee weken tot verbetering van de klachten leiden, waaronder de vieze, naar poep ruikende adem. Als de onderliggende oorzaak goed wordt behandeld, moet de vieze geur substantieel verminderen.
In gevallen van ernstige aandoeningen zoals darmobstructie, ketoacidose of leverfalen, is onmiddellijke spoedeisende zorg van vitaal belang. Deze aandoeningen zijn buitengewoon ernstig en kunnen fataal zijn. Vroege diagnose en behandeling is van cruciaal belang. Als je ene ernstige aandoening vroegtijdig opmerkt, is dit van invloed op de prognose.
Lees verder