Adem ruikt naar poep: oorzaken van ademgeur van ontlasting

Adem ruikt naar poep: oorzaken van ademgeur van ontlasting Ruikt je adem naar poep of ontlasting? Je adem kan vies ruiken, niet alleen naar poep of ontlasting maar ook naar vis, aceton, ijzer, zwavel, urine, metaal, gas, etc. Meestal is halitose, algemeen bekend als 'slechte adem', gerelateerd aan wat je eet en je mondhygiëne. Als het probleem niet chronisch is, is het misschien gewoon het gevolg van iets dat je tijdens je laatste maaltijd hebt gegeten. Knoflook, uien, curry en paprika zijn voorbeelden van geuren die niet gemakkelijk kunnen worden gecamoufleerd door op een pepermuntje te zuigen of door te kauwen op kauwgum. Er zijn een aantal verschillende oorzaken van adem die naar poep ruikt, variërend van slechte mondhygiëne tot leverfalen. In alle gevallen wordt een adem die naar poep ruikt als schaamtevol ervaren. Je kunt een aantal zelfzorgmaatregelen toepassen als je adem een poeplucht heeft. Soms is echter een medische behandeling nodig. Raadpleeg tijdig je huisarts als je adem naar poep ruikt en je hebt last van bijkomende klachten.
Adem ruikt naar poep of ontlasting / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comAdem ruikt naar poep of ontlasting / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Vieze ademgeur van ontlasting door bacteriën

Bacteriën kunnen je adem doen stinken naar ontlasting. Een vieze ademgeur wordt geproduceerd wanneer gassen zoals waterstofsulfide, scatool, enz., worden vrijgegeven door bacteriële activiteit. Sommige bacteriën kunnen niet leven waar zuurstof is; deze worden anaeroob genoemd. Anaërobe organismen hebben geen zuurstof nodig voor hun levensfuncties. ze overleven in de mond door zich te verstoppen in de spleten in je tong, tussen je tanden en in je tandvlees. Als je 's nachts slaapt met je mond dicht, is er minder zuurstof in de mond en gedijen deze bacteriën nog beter, wat resulteert in een vieze ochtendadem. Bacteriën die op de tong leven veroorzaken 90% van alle gevallen van een vieze ademlucht (halitose). De tong is een relatief droog deel van de mond en het oppervlak is bedekt met groeven en richels die voedseldeeltjes, droge epitheelcellen, etc. vasthouden. Daarom is het belangrijk om elke ochtend je tanden en tong te poetsen en dit nooit over te slaan.

Adem ruikt naar poep door slechte mondhygiëne

Fecaal ruiken uit de mond of een ademgeur van ontlasting of poep, kan komen door slechte mondhygiëne.

Tandbederf / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Tandbederf / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Tandbederf

Tandbederf (cariës) is een door bacteriën veroorzaakte ziekte van het gebit en is een van de meest voorkomende problemen die halitosis veroorzaken. Een slechte mondhygiëne maakt de mond vatbaarder voor tandbederf. Bacteriën in je mond zetten zwavelhoudende eiwitten uit voedsel om in vluchtige zwavelverbindingen en dat zorgt voor een slechte adem. Bezoek vaker je tandarts, floss dagelijks en poets minimaal twee keer per dag je tanden.

Tandvleesaandoeningen

Een van de meest voorkomende oorzaken van een vieze ademgeur is tandvleesontsteking en vaak heb je niet door dat je er last van hebt. Tandvleesontsteking kan samen met voedseldeeltjes in de mond de mond naar poep doen ruiken. Gingivitis of parodontitis (een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees) is een van de hoofdoorzaken van adem met een poeplucht. Dit komt door een bacterie genaamd porfyromonas gingivalis die het weefsel rond de tanden afbreekt en ontsteking veroorzaakt, waardoor andere bacteriën worden aangetrokken. De bacteriën scheiden vieze luchtjes af waardoor je adem een poeplucht krijgt.

Verstopte darmen

Verstopte darmen of een darmverstopping is een medische noodsituatie waarbij de darm verstopt is vanwege een 'obstakel' of 'mechanische belemmering' die de doorgang blokkeert. Dit staat ook bekend als darmafsluiting of ileus. Een verstopping in je darmkanaal kan een adem veroorzaken die naar uitwerpselen ruikt, niet alleen vanwege de ontlasting die in je ingewanden zit, maar ook vanwege voedsel dat je hebt gegeten en dat niet door je darmkanaal kan bewegen. Alles wat je eet, terwijl je darmen verstopt zijn, blijft in het spijsverteringskanaal achter en fermenteert en veroorzaakt een slechte adem. Naast een onaangename ademgeur, kan iemand met een darmobstructie ook last krijgen van de volgende klachten:

Langdurig braken

Veelvuldig braken kan leiden tot uitdroging, hetgeen een slechte adem kan veroorzaken door een droge mond en een droge tong. Speeksel reinigt je mond en vermindert de geur, maar in geval van uitdroging zul je niet genoeg speeksel produceren. Braken als gevolg van een darmobstructie kan ervoor zorgen dat je adem stinkt naar uitwerpselen.

Diabetes

Er zijn twee manieren waarop diabetes slechte adem veroorzaakt.

Infecties

Ten eerste kan door diabetes je bloedsuikerspiegel verhoogt zijn, waardoor je lichaam vatbaar is voor infecties, onder andere voor mondschimmel. Tandvleesaandoeningen zijn een minder bekende klacht die diabetici kunnen krijgen. Een slechte adem kan worden veroorzaakt door tandvleesaandoeningen.

Ketonen

Diabetici kunnen ook adem hebben die naar poep ruikt door ketonen. Bij diabetici is er niet altijd voldoende glucose in de cellen aanwezig en het lichaam gaat in zo'n geval vet gebruiken als reservebrandstof. Bij de verbranding komen afvalstoffen vrij, zogeheten ketonen. Deze verlaten het lichaam via de urine en ademhaling, wat een typische acetongeur geeft (een zoet ruikende adem).

Adem ruikt naar poep door roken

Het roken van sigaretten veroorzaakt parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking), de belangrijkste oorzaak van verlies van tanden. Parodontitis is een infectie van tanden, tandvlees en het bot rond de tanden. Roken is een van de belangrijkste oorzaken van tandvleesaandoeningen. Nicotine vermindert tevens de bloedtoevoer naar je tandvlees, waardoor herstel bij ontstekingen moeilijker gaat. Roken droogt ook je mond uit en vergroot zo de groei van slechte micro-organismen. Hoe langer je rookt, hoe slechter je adem wordt.

Adem met een poeplucht door mondaandoeningen

Naast tandbederf en tandvleesaandoeningen, zijn er andere mondaandoeningen die voor een vieze poeplucht van je adem kunnen zorgen.

Droge mond

Een droge mond kan voor een slechte adem zorgen (een adem die naar poep ruikt), evenals andere symptomen:

Een droge mond wordt veroorzaakt wanneer de speekselklieren in de mond niet genoeg speeksel maken om je mond vochtig te houden. Deze klieren werken mogelijk niet goed als gevolg van:
 • Medicijnen: veel medicijnen hebben een droge mond als bijwerking.
 • Veroudering. veel ouderen hebben last van een droge mond.
 • Chemotherapie: deze medicijnen kunnen van invloed zijn op de speekselproductie.
 • Zenuwschade: een verwonding of een operatie die zenuwbeschadiging aan hoofd en nek veroorzaakt, kan resulteren in een droge mond.
 • Andere aandoeningen: een droge mond kan te wijten zijn aan bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes, beroerte, schimmelinfectie de mond, de ziekte van Alzheimer, of door auto-immuunziekten, zoals het syndroom van Sjögren, of hiv/aids. Snurken en ademen met open mond kan ook zorgen voor een droge mond.
 • Gebruik van tabak en alcohol. Het drinken van alcohol en roken kan een droge mond veroorzaken.
 • Drugsgebruik. Gebruik van methamfetamine kan een ernstige droge mond en schade aan de tanden veroorzaken. Cannabis kan ook een droge mond veroorzaken.

Amandelstenen

Amandelstenen zijn harde witte of gele brokjes die zich op of in de amandelen bevinden. Meestal heb je niet door dat je dergelijke stenen hebt. Ze kunnen variëren in grootte van een zonnebloempit tot een kloeke druif. Vaak veroorzaken amandelstenen geen complicaties, maar soms groeien ze uit tot grotere formaties die ertoe kunnen leiden dat je amandelen opzwellen en een onaangename geur hebben, waardoor je adem naar poep kan ruiken.

Stomatitis

Stomatitis verwijst naar een ontsteking in de mond, waarbij je mondslijmvlies geïrriteerd of geïnfecteerd geraakt is door een bacterie, virus of schimmel. Dit kan onder meer een slechte adem (uit de mond stinken) veroorzaken.

Koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet kan ook een slechte adem veroorzaken, wat komt door ketonen, net als wat er gebeurt met diabetes (zie boven). Als er niet genoeg suiker of koolhydraten zijn, begint het lichaam de eiwitten en vetten in je lichaam te gebruiken om energie te leveren die slechte adem veroorzaakt. Ketonen veroorzaken vaak ook een droge mond. Ook als je lichaam bij vasten geen energie meer kan putten uit suiker, schakelt het over op je vetvoorraad en kan je last krijgen van een poeplucht uit je mond.

Sinusitis of bijholteontsteking

Een bijholteontsteking of sinusitis wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. De bacteriën uit de neusholte kunnen zich verplaatsen naar de keel, en in de keel kunnen deze lastpakken een vieze geur veroorzaken. Sommigen ervaren dit als dat hun adem naar poep ruikt.

Problemen met het bovenste deel van het spijsverteringskanaal

Problemen van het bovenste gedeelte van het spijsverteringskanaal, zoals refluxoesofagitis, waarbij het normaal in de maag aanwezige zuur terugvloeit naar de slokdarm, kunnen ervoor zorgen dat je adem naar poep ruikt.

Adem ruikt naar ontlasting door leverfalen

Vieze geur uit je mond die naar poep of ontlasting ruikt, kan wijzen op het tekortschieten van de lever. Vieze ademgeur als gevolg van een leveraandoening komt door een enzymstoornis.

Alarmsymptomen

Indien je ontlasting opgeeft of tekenen vertoont van een darmobstructie, dan kun je het beste direct naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaan.

Schakel in de volgende situaties onverwijld medische hulp in:
 • geen vocht binnen kunnen houden
 • verlies van bewustzijn of mentale veranderingen, zoals verwardheid
 • ernstige pijn of ongemak
 • geen verbetering van de klachten of een verergering
 • hoge koorts
 • meer dan 48 uur braken
 • tekenen van een infectie

Als je vermoedt dat slechte mondhygiëne of een kaakabces de oorzaak is van de naar ontlasting ruikende adem, dan is een bezoek aan de tandarts aan te raden.

Behandeling van adem met ontlastingsgeur

Er zijn veel manieren om de factoren te behandelen die ervoor zorgen dat je adem naar poep ruikt:

Tweemaal daags tandenpoetsen / Bron: WDnetStudio, PixabayTweemaal daags tandenpoetsen / Bron: WDnetStudio, Pixabay

Slechte mondhygiëne

Als je slechte ademgeur wordt veroorzaakt door de opbouw van tandplak vanwege een slechte mondhygiëne, kan een bezoek aan de tandarts voor een algehele mondreiniging helpen. Als er sprake is van tandvleesontsteking, is het belangrijk om het te behandelen en de ontsteking in je mond onder controle te krijgen. Het is aanbevolen om zeker tweemaal per dag je tanden te poetsen gedurende twee minuten en tegelijk je tanden te flossen of te stoken. Je kunt ook een tongschraper gebruiken voor een schone tong.

Darmobstructie

Bij vermoeden van een darmobstructie, dien je onmiddellijk medische hulp in te schakelen. Er kan een operatie nodig zijn om de obstructie op te heffen.

Braken

Behandeling van braken hangt van de oorzaak. In de meeste gevallen van virale infectie en voedselvergiftiging gaan de klachten vanzelf over. Bij ernstig braken kan de arts een middel tegen braken voorschrijven. Verder is het van belang om na veel en/of veelvuldig braken regelmatig kleine beetjes vocht te drinken, bestaan uit water of slappe thee, om uitdroging te voorkomen.

Bijholteontsteking

De meeste infecties van de sinussen of bijholten gaan vanzelf over, maar soms is antibiotica nodig bij een ernstige bacteriële infectie.

Reflux

Bij langdurige refluxklachten kunnen maagzuurremmers of maagzuurbinders helpen. Gezond eten en bewegen zijn ook belangrijk.

Ketoacidose

Bij een diabeticus met ketoacidose zal de behandeling altijd aanvangen met de toediening van insuline.

Leverfalen

Acuut leverfalen zal worden behandeld met medicijnen om vergiftiging tegen te gaan. Levertransplantatie kan nodig zijn als de toestand onomkeerbaar is. Behandeling van aandoeningen zoals cirrose, die kan leiden tot chronisch leverfalen, hangt af van de oorzaak Als je cirrose hebt ontwikkeld gevolge van alcoholmisbruik, dan is het zaak om volledig te stoppen met het drinken van alcohol.

Dagelijks voldoende water drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comDagelijks voldoende water drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Zelfzorg bij adem met een poeplucht

Als er niet sprake is van een ernstige onderliggende aandoening, kan je je zelf een aantal maatregelen nemen om de vieze poelucht uit je mond kwijt te raken:
 • tandenpoetsen na elke maaltijd, maar zeker twee keer per dag
 • dagelijks flossen en dagelijks tandenstoken (op hetzelfde moment als dat je poetst)
 • dagelijks gebruik van mondwater op basis van zuiveringszout
 • gebruik een tongschraper om bacteriën en voedseldeeltjes te verwijderen
 • kauw op verse peterselie of muntblaadjes
 • kauwen op suikervrije kauwgom of zuigen op een suikervrije snoepje
 • niet roken en niet drinken
 • vermijd voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je adem onaangenaam ruikt
 • veel water drinken en een mondwater gebruiken dat is bedoeld voor een droge mond

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Prognose van naar ontlasting stinkende adem

Voor gemakkelijk te behandelen of kortstondige aandoeningen zoals slechte mondhygiëne, braken, bijholteontsteking of reflux, is het langetermijnvooruitzicht door de bank genomen goed. De behandeling moet binnen twee weken tot verbetering van de klachten leiden, waaronder de vieze, naar poep ruikende adem. Als de onderliggende oorzaak goed wordt behandeld, moet de vieze geur substantieel verminderen.

In gevallen van ernstige aandoeningen zoals darmobstructie, ketoacidose of leverfalen, is onmiddellijke spoedeisende zorg van vitaal belang. Deze aandoeningen zijn buitengewoon ernstig en kunnen fataal zijn. Vroege diagnose en behandeling is van cruciaal belang. Als je ene ernstige aandoening vroegtijdig opmerkt, is dit van invloed op de prognose.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adem stinkt naar ontlastingAdem stinkt naar ontlastingHier wordt niemand vrolijk van: een stinkende adem die ook nog eens naar ontlasting of poep ruikt. Vaak ben je jezelf ni…
Slechte adem (halitose)?Slechte adem (halitose)?Iedereen kan al wel eens last hebben van een slechte adem maar in bepaalde gevallen zijn de oorzaken ernstig. Hoe komt h…
Adem ruikt naar ammoniak: oorzaken van adem met ammoniakgeurAdem ruikt naar ammoniak: oorzaken van adem met ammoniakgeurVan alle soorten slechte adem kan een adem die naar ammoniak ruikt een ​​van de meest onaangename ervaringen…
Ademgeur van ontlasting: Oorzaken van van adem met poepluchtAdemgeur van ontlasting: Oorzaken van van adem met poepluchtSommige patiënten kampen met een beschamend probleem. Zij hebben namelijk een vieze ademgeur die doet denken aan poep. B…

Jeukende lippen: Oorzaken van jeuk aan lipgebiedJeukende lippen: Oorzaken van jeuk aan lipgebiedJeukende lippen komen vaak voor en de meeste mensen negeren dit. Het is echter toch belangrijk om te weten wat de jeuk a…
Bijwerkingen door chemotherapie (behandeling van kanker)Bijwerkingen door chemotherapie (behandeling van kanker)Een behandeling van kanker gebeurt met diverse mogelijke (combinaties van) behandelingen, waaronder bijvoorbeeld chirurg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tatyana Vyc/Shutterstock.com
 • https://gezondr.nl/uit-je-mond-stinken-verhelpen-tips/
 • https://www.healthline.com/health/breath-smells-like-poop
 • https://www.lorecentral.org/2017/02/causes-breath-smells-like-poop.html
 • http://www.therabreath.com/what-causes-bad-breath.html
 • http://www.allesoverdiabetes.com/ketonen-ketoacidose
 • https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-dry-mouth
 • https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/tonsil-stones
 • Afbeelding bron 1: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/Wavebreakmedia
 • Afbeelding bron 4: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: WDnetStudio, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Mimagephotography/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 7: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.