Koortsuitslag: voorkomen is beter dan genezen

Koortsuitslag: voorkomen is beter dan genezen Veel mensen zijn wel bekend met deze vervelende aandoening. Koorstuitslag kenmerkt zich door irritatie en jeuk. Het komt vaak voor op het gezicht. Wat is precies koortsuitslag en wat kun je er tegen doen? Hoe zorg je er voor dat je geen koortsuitslag krijgt en welk medicijn is geschikt? Hier lees je het!

Virus

Koortsuitslag kan zich op verschillende plekken laten zien. Te denken valt voor op het gezicht. Mensen hebben vaak last van koortsuitslag bij de neus of op de lippen. Als het op de lippen zit spreek je ook wel van een koortslip. Koortsuitslag is het product van een virus dat zich in de cellen van je lippen of neusslijmvlies heeft genesteld. Het virus heet Herpes Simplex en is een hardnekkig virus. Als je het virus eenmaal hebt opgelopen kom je er niet meer van af. Het blijft in je cellen zitten, maar zal zich niet altijd laten zien.

Verzwakt

Als je verzwakt bent komt het virus te voorschijn. Je lichaam is moe en lusteloos, het ideale moment voor Herpes Simplex om zich te laten zien. Op dit soort momenten komt het virus dan ook te voorschijn. Koortsuitslag is het gevolg. Voordat koortsuitslag zich eenmaal heeft gemanifesteerd vindt er eerst iets plaats. Je krijgt namelijk een jeukend en tintelend gevoel bij je lippen of neus. Het virus is zich aan het voorbereiden.

Herpes Simplex op onderlip / Bron: Metju12, Wikimedia Commons (Publiek domein)Herpes Simplex op onderlip / Bron: Metju12, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Jeuk!

Als je leuk hebt bij je lippen of binnenkant van je neus is het zover, het virus is er klaar voor! Nu is het moment om er iets aan te doen. Bekende producten zijn Zovirax en Vectavir die je op dit moment moet gebruiken. Nu kan het virus nog worden tegengehouden, straks als de jeuk op zijn max is, is het te laat en zijn de blaasjes niet meer te redden. Je krijgt dan een koortslip of koortsuitslag op de jeukende plek.

Besmetting

Een koortslip en koortsuitslag is niet geheel zonder gevaar. Houd er rekening mee dat het zeer besmettelijk is. Geef een ander geen zoen als je een tintelend gevoel hebt bij je lip en zeker niet als je eenmaal een koortslip hebt. Ga ook niet aan de binnenkant van je neus krabben als je weet dat je daar koortsuitslag hebt zitten. Ook in je mondholtes kun je koortsuitslag krijgen. Het kenmerkt zich als een rode, schrale en korstachtige plek. Het virus is aanwezig en wil zich dolgraag verspreiden. Het is aan de drager (persoon met het virus) de taak om het virus niet te verspreiden!

Zon en brood?

Zonlicht droogt je lippen uit. Als je lippen droger zijn, krijgt het virus de kans en zal zich laten zien. Veel mensen die weten dat ze het virus bij zich dragen kunnen beter beschermende balsem om hun lippen smeren zodat de lippen soepele en vochtig blijven. Het beste is om een balsem te gebruiken waar een zonnefactor in zit. Er zijn ook mensen die gevoelig zijn voor bruin brood. Sommige mensen krijgen koortsuitslag als ze bruin brood hebben gegeten. Dit geldt niet voor elk persoon. De één is gevoelig voor een bepaald product waar de ander totaal geen last van hoeft te krijgen.

Hooikoorts!

Ook bij hooikoorts is het oppassen geblazen. Nu is je lichaam verzwakt en het virus maakt weer kans. Let bij hooikoorts dan ook altijd op jeukende plekken. Zorg ervoor dat je het virus niet verspreidt! Als je kinderen in de buurt hebt is het natuurlijk extra oppassen. Kinderen en baby’s zijn ook gevoelig voor het virus en de klachten kunnen heftiger zijn.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koortslip of koortsuitslag: oorzaak, symptomen, behandelingKoortslip of koortsuitslag: oorzaak, symptomen, behandelingNiemand zit te wachten op pijnlijke blaasjes bij de lippen. Een koortslip noemen we ook wel koortsuitslag, herpes simple…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Wat te doen bij een koortslip?Wat te doen bij een koortslip?Als je ooit een koortslip hebt gehad, komt deze altijd om de zoveel tijd terug. Een koortslip verschijnt niet altijd op…
Koortsblaasjes, tips om het te genezenU kent het wel, er begint wat te jeuken onder uw neus of op uw lip, wat zou het kunnen zijn? u heeft last van Herpes Sim…

Wat is een wrat en wat is er aan te doenWat is een wrat en wat is er aan te doenEen wrat is een bobbel op de huid die door een virus wordt veroorzaakt. Het virus dringt de cellen van de huid binnen en…
Soorten hoofdpijnSoorten hoofdpijnOm hoofdpijn zo goed mogelijk te behandelen is het noodzakelijk een volledig beeld te krijgen van iemands leefgewoonten,…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Metju12, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.