Koortsblaasjes, tips om het te genezen

U kent het wel, er begint wat te jeuken onder uw neus of op uw lip, wat zou het kunnen zijn? u heeft last van Herpes Simplex, ofwel een koortslip. De meeste mensen krijgen het en het ziet er meestal niet zo mooi uit, dus u wilt er zo snel mogelijk van af. hier volgen een paar tips om er zo snel mogelijk van af te komen.

Houd het koortsblaasje schoon en droog

Als het koortsblaasje niet echt hinderlijk is, kunt u het beste er van afblijven. Zorg ervoor dat u het blaasje schoon en droog houdt. Mocht het gaat etteren - wat zelden voorkomt- ga dan naar de dokter om er zeker van te zijn dat de bacteriële infectie goed behandeld wordt.

Bescherming met vaseline

U kunt het koortsblaasje afschermen met een laagje vaseline. Zorg er wel voor dat u de vinger waarmee u het blaasje hebt aangeraakt niet opnieuw in de vaseline stopt. Nog beter: gebruik een wattenstaafje om de vaseline op te brengen.

Zink

Verschillende studies hebben aangetoond dat een zinkoplossing opwaterbasis, die u aanbrengt zodra u het voelt kriebelen, het genezingsproces versnelt. Uit een studie waarbij 200 patiënten gedurende zes jaar werden gevolgd, bleek dat een 0,025% oplossing van zinksulfaat in kamferwater erg effeciënt was. De koortsblaasjes genazen in gemiddeld 5,3 dagen. De oplossing werd bij het uitbreken van het koortsblaasje om de 30 tot 60 minuten aangebracht.
Een ander onderzoek toonde aan dat een oplossing van 2% zink in water, meermalen per dag aangebracht, eveneens goed hielp.

Lysine

Een huidarts adviseert mensen die meer dan drie koortsblaasjes per jaar krijgen hun dagelijkse voeding aan te vullen met 2000 tot 3000 miligram van het aminozuur Lysine. Hij raadt hen tevens aan de dossering te verdubbelen wanneer ze het stekende en kriebelende gevoel, dat wijst op het uitbreken van een nieuw koortsblaasje, voelen opkomen. Niet alle studies kwamen tot de conclusie dat Lysine helpt tegen koortsblaasjes. Een studie onder 41 patiënten wees echter uit dat een dagelijkse dosis Lysine van 1248 miligram bij de proefpersonen het aantal koortsblaasjes dat ze in een jaar kregen hielpen terugdringen.
Voedingsmiddelen die Lysine bevatten zijn onder meer zuivelproducten, aardappelen en biergist.

De vriesdroogmethode

Sommige mensen grijpen bij de minste of geringste kriebel naar ijs. Het is niet zeker dat het helpt, maar wellicht vermindert ijs de ontsteking.

Vermijd arininerijke voedingsmiddelen

Arginine is een essentieel aminozuur voor de stofwisseling van het herpesvirus. Vermijd dus argininerijke voedingsproducten als chocolade, cola, erwten, graanproducten, pinda's, gelatine, sesamnoten en bier.

Verander uw instelling

Niemand krijgt graag koortsuitslag, maar het blindstaren erop en zorgen over uw uiterlijk kunnen het allemaal nog erger maken. Probeer negatieve gedachten te minimaliseren. Denk positief en overtuig uzelf ervan dat het niet meer is dan een puistje.

Hygiëne, hygiëne en nog eens hygiëne

Als u last hebt van een koortsblaasje (koortsuitslag, koortslip) is persoonlijke hygiëne zeer belangrijk. Als u een blaasje hebt aangeraakt, zou u meteen uw handen weer moeten wassen. Enkele tips:
Probeer de blaasjes niet aan te raken. Was uw handen na elke aanraking zorgvuldig, ook na het aanbrengen van zalf.
Zorg ervoor dat anderen niet in contact met de blaasjes komen, zeker niet als ze vochtig zijn.
Gebruik alles apart: handdoeken, washandjes, theedoeken, kopjes, glazen, beddengoed, en houd ze gescheiden van die van anderen.
Maak uw contactlenzen nooit schoon met speeksel, maar gebruik de daarvoor bestemde sterilisatievloeistof. Het virus kan in het speeksel aanwezig zijn, waardoor u uw ogen zou kunnen besmetten (keratitis).
© 2009 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koortsblaasjes  koortslip; hoe onderdruk ik het?Koortsblaasjes koortslip; hoe onderdruk ik het?Koortsblaasjes Koortslip zijn een uiting van het toeslaan van het Herpes simplex virus. Ben je eenmaal in je leven bes…
Koortsblaasjes of koortslip: oorzaken, behandeling & tipsKoortsblaasjes of koortslip: oorzaken, behandeling & tipsKoortsblaasjes zijn een erg irritante aandoening die je humeur danig kunnen verpesten. Koortslip is een symptoom van het…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Koortslip - koortsblaasjes behandelenKoortslip - koortsblaasjes behandelenKoortsblaasjes of ook wel een koortslip genoemd, worden veroorzaakt door het Herpes Simplex virus. Koortsblaasjes versch…

Mijnmedicijn.nl: een nieuwe website met medicijnervaringenMijnmedicijn.nl: een nieuwe website met medicijnervaringenVoor iedereen die meer wil weten over de effecten en bijwerkingen van medicijnen is er de website www.mijnmedicijn.nl, d…
Syndroom van Brugada: Symptomen, oorzaken en behandelingSyndroom van Brugada: Symptomen, oorzaken en behandelingBrugada Syndroom is een genetische aandoening van het hart, waarbij iemand plotseling kan overlijden ten gevolge van een…
Ray14125 (60 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.