Zweertjes op lip: oorzaken van zweertjes op de lip of lippen

Zweertjes op lip: oorzaken van zweertjes op de lip of lippen Last van zweertjes op de lip? Zweertjes zijn letsels op de huid of het slijmvlies, die pijnlijk kunnen zijn. Zweertjes kun je aantreffen op de lippen, op de mond, onder de neus of de kin, of in de mond. Bij zweertjes op de lippen gaat het vaak om een koortslip, ook wel bekend als 'labiale herpes'. Een koortslip wordt meestal veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Het wordt gekenmerkt door een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen, gevolgd door pijnlijke blaasjes of zweertjes. Na enkele dagen ontstaat er een korstje. Er zijn ook andere, minder vaak voorkomende oorzaken van zweertjes op de lip of lippen. Voorbeelden hiervan zijn mondhoekeczeem, bloedarmoede of een soa.
Koortslip: blaasjes op de lip / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.comKoortslip: blaasjes op de lip / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com

Zweertjes op lip door koortslip

Wat is het?

Een koortslip is een belangrijke oorzaak van lipzweren. Een koortslip wordt ook vaak aangeduid als koortsblaasjes of koortsblaren en is een gevolg van het herpes simplex virus type 1. Er zijn twee typen van dit virus. Herpes simplex type 1 (HSV-1) verschijnt meestal in de vorm van koortsblaasjes rond de mond. Herpes-simplex type 2 (HSV-2) is verantwoordelijk voor genitale herpes.

Symptomen van een koortslip

Een koortslip gaat meestal door verschillende fasen. Veel mensen voelen gedurende ongeveer een dag een jeukende, brandende of tintelende sensatie op hun lippen, voordat er kleine, doorzichtige, vochthoudende blaasjes op de lip tevoorschijn komen. De kleine blaren kunnen opengebarsten, waarna ze indrogen en er zich wondkorstjes en kloofjes vormen. De symptomen variëren, afhankelijk van of dit je eerste uitbraak is of een hernieuwde opflakkering. De eerste uitbraak wordt ‘primaire herpes' genoemd en elk volgend uitbreken wordt ‘secundaire herpes' genoemd, wat een reactivatie van het virus is. Een reactivatie verschijnt typisch elke keer op dezelfde plek en is vaak minder ernstig dan de eerste uitbraak.

Bijkomende klachten eerste uitbraak

Tijdens de eerste uitbraak ervaren sommige mensen ook:

Mondhoekeczeem bij een ouder persoon / Bron: Matthew Ferguson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mondhoekeczeem bij een ouder persoon / Bron: Matthew Ferguson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Mondhoekeczeem

Wat is mondhoekeczeem?

Mondhoekeczeem of cheilitis angularis is een aandoening die rode, gezwollen kloofjes of zweertjes in de hoeken van je mond veroorzaakt. Je kunt het aan één kant van je mond of aan beide kanten tegelijkertijd krijgen. Mondhoekeczeem ontstaat door irritatie van de mondhoeken als gevolg van versterkte speekselvloed in combinatie met de aanwezigheid van micro-organismen, zoals staphylococcus aureus en/of candida albicans.

Belangrijkste klachten

De belangrijkste klachten die je opmerkt, zijn irritatie en pijn in de hoek(en) van je mond. Dit kan gepaard gaan met klachten als bloeden, blaarvorming, kloofjes, korstjes, jeuk, pijn, roodheid en zwelling. Je lippen voelen droog en ongemakkelijk aan. Soms kunnen je lippen en mond branderig aanvoelen. Je hebt soms ook een slechte smaak in je mond. Als de irritatie in sterke mate aanwezig is, kan je moeilijkheden ondervinden bij het eten.

Bloedarmoede

Wat is bloedarmoede?

Bloedarmoede of anemie is een aandoening waarbij je niet genoeg gezonde rode bloedcellen hebt om voldoende zuurstof door het lichaam te transporteren. Door bloedarmoede kun je je moe en zwak voelen. Er zijn vele vormen van bloedarmoede, elk met zijn eigen oorzaak. Bloedarmoede kan tijdelijk of langdurig zijn, en kan variëren van mild tot ernstig. Raadpleeg je huisarts als je vermoedt dat je bloedarmoede hebt.

Symptomen

De symptomen van bloedarmoede variëren en zijn afhankelijk van de oorzaak. Symptomen kunnen onder meer bestaan uit:

Aanvankelijk kan bloedarmoede zo mild zijn dat het onopgemerkt blijft.

Sjanker op de lippen door een soa

Een sjanker is een zweer die normaal gesproken aan de geslachtsorganen ontstaat en is een eerste uiting van syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Syfilis wordt veroorzaakt door de bacterie 'treponema pallidum'. Een sjanker ontstaat op de plaats waar de boosdoener de huid of slijmvliezen heeft aangetast. Er steekt een hard knobbeltje de kop op en deze gaat over in een niet pijnlijke zweer. Deze sjanker kan ook op de lippen, keel of in de anus voorkomen.

Symptomen aan mond en lippen bij ziekte van Crohn

Het mondslijmvlies wordt vaak aangetast bij de ziekte van Crohn. Een derde van de patiënten met deze darmaandoening heeft orale klachten, en dit aantal ligt zelfs hoger bij kinderen. De volgende klachten in de mond en op de lippen kunnen optreden bij de ziekte van Crohn:

Klachten aan de lippen bij colitis ulcerosa

Zowel wat kleinere als grotere afteuze ulcera (zweren) komen voor bij ten minste 10% van de mensen met colitis ulcerosa, meestal in perioden dat de ziekte opflakkert. De klachten verbeteren als de aandoening adequaat behandeld wordt. Verder komen soms de volgende klachten voor bij colitis ulcerosa: glossitis (ontstoken tong), cheilitis (ontstoken lippen) en slechte adem (halitose).

Hand-, voet- en mondziekte bij een kind / Bron: MidgleyDJ , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hand-, voet- en mondziekte bij een kind / Bron: MidgleyDJ , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Andere oorzaken van zweertjes op lip

Zweertjes op de lip kunnen ook veroorzaakt worden door infecties, lokale aandoeningen of systemische aandoeningen of optreden als bijwerking van bepaalde behandelingen, zoals:
 • Lipkanker of mondkanker;
 • Coeliakie of glutenintolerantie, een chronische auto-immuunziekte die veroorzaakt wordt door overgevoeligheid voor gluten;
 • Gingivostomatitis, een infectie die bij kinderen nogal eens voorkomt in de mond;
 • Hand-, voet- en mondziekte, een zeer besmettelijke virale infectie die vooral kinderen jonger dan 10 jaar treft;
 • Bijwerking van chemotherapie;
 • Allergische reactie.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderziekte - Handvoet-mondziekteEr zijn veel ziektes die kinderen treffen, omdat zij hun weerstand nog niet voldoende hebben opgebouwd. Helaas zijn kind…
Aften: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenAften: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenKleine pijnlijke zweertjes in de mond zijn aften. Ze komen meestal voor het eerst voor in de puberteit en komen daarna n…
Aften of afteuze zweren & oorzaak en behandelingAften of afteuze zweren & oorzaak en behandelingAften of afteuze zweren zijn kleine, pijnlijke kratervormige zweertjes in het mondslijmvlies (orale mucosa). Er kan één…
Aften in de mond behandelenAften in de mond behandelenAften zijn kleine zweertjes die ontstaan in je mond en zeer pijnlijk kunnen aanvoelen. De oorzaak van aften blijft nog s…

Anurie: Afwezige urineproductie door probleem rond nierenAnurie: Afwezige urineproductie door probleem rond nierenBij anurie is een patiënt vrijwel niet in staat om urine uit te plassen. Dit is mogelijk een symptoom van verschillende…
Gevoelige tanden door terugtrekkend tandvleesGevoelige tanden door terugtrekkend tandvleesOorzaak van terugtrekkend tandvlees zijn meestal bacteriën die zich in de mond nestelen. In dat verband mogen de begripp…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ben Tillman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • DermNet New Zealand. Oral manifestations of inflammatory bowel disease. https://www.dermnetnz.org/topics/oral-manifestations-of-inflammatory-bowel-disease/ (ingezien op 22-8-2017)
 • Heal Cure. Sores on Lips Causes, STDs, Cancer, HIV, In Toddlers, Treatments and Remedies. http://www.healcure.org/lip/lip-sores/sores-lips-causes-stds-cancer-hiv-toddlers-treatments-remedies/ (ingezien op 22-8-2017)
 • Mayo Clinic. Anemia: Symptoms and causes. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/dxc-20183157 (ingezien op 22-8-2017)
 • Mayo Clinic. Cold sore: Symptoms. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cold-sore/basics/symptoms/con-20021310 (ingezien op 22-8-2017)
 • MSD. Herpes-simplex-infectie in de mond. http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec08/ch112/ch112c.html (ingezien op 22-8-2017)
 • WebMD. Angular Cheilitis. http://www.webmd.com/oral-health/angular-cheilitis#1 (ingezien op 22-8-2017)
 • Afbeelding bron 1: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Matthew Ferguson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: MidgleyDJ , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.