Korstje op de lip of een droog plekje: oorzaak & behandeling

Korstje op de lip of een droog plekje: oorzaak & behandeling Een droog plekje of korstje op de lip lijkt misschien een klein probleem, maar het kan wel als storend worden ervaren. Een aanhoudend plekje of korstje op de bovenlip of onderlip kan een belangrijke bron zijn van irritatie en stress, vooral als je je in een situatie van verhoogd zelfbewustzijn bevindt, zoals op een feestje of in een sollicitatiegesprek. Er zijn drie veelvoorkomende oorzaken voor een geïrriteerd plekje of korstje op de lippen: uitdroging, eczeem of een koortslip. Daarnaast zijn er nog een aantal minder vaak voorkomende oorzaken van een korstje op de lippen. Vaak volstaan enkele zelfzorgmaatregel om het korstje te verzorgen, maar soms is een medicijn nodig dat alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar is.

Oorzaken van een korstje of droog plekje op de lip

Er zijn drie veelvoorkomende redenen voor een korstje of droge plekken op de lippen, te weten uitdroging, eczeem of een koortslip. Daarnaast zijn er nog vele andere mogelijk oorzaken die minder vaak voorkomen.

Droge plekken op de lippen door uitdroging

De huid van de lippen is blootgesteld aan zowel de externe omgevingsinvloeden als het milieu in je mond. Dit zorgt voor een combinatie van factoren die bij sommige mensen de lippen meer vatbaar maken voor het ontwikkelen van droge plekjes of korstjes. Blootstelling aan koude, wind en sterk zonlicht kunnen de lippen doen uitdrogen, waardoor je droge lippen krijgt. Droge lippen kenmerken zich over het algemeen door scheurtjes, kloofjes, korstjes en schilfertjes in het lippenrood. Ook kunnen bepaalde dingen zoals ademen door je mond of steeds aan je lippen likken, ervoor zorgen dat je lippen uitdrogen. Bepaalde voedingsgebreken kunnen ook je lippen uitdrogen, en uitdroging door te weinig vocht drinken is natuurlijk een andere boosdoener.

Eczeem op de lip

Liplik eczeem is een irritatief eczeem van de lip en de omringende huid. Liplik eczeem ontstaat door het voortdurend likken van de lippen met de tong. Vaak gebeurt dit dwangmatig en is er sprake van een vicieuze cirkel. Je hebt droge lippen en je likt eraan om ze te bevochtigen. Dit maakt ze nog droger, waardoor je weer de neiging krijgt om te likken. Op een gegeven ogenblik kan er eczeem ontstaan. Dit probleem zie je vooral bij kinderen, omdat zij vaak moeite hebben om de neiging aan de lippen te likken kunnen onderdrukken. In sommige gevallen is het steeds likken aan je lippen te wijten aan stress en angst waardoor de gewoonte nog moeilijker wordt om te doorbreken.

Korstje op de lip door een koortslip / Bron: Istock.com/Levent KonukKorstje op de lip door een koortslip / Bron: Istock.com/Levent Konuk

Korstje op de lippen door een koortslip

Het is ook mogelijk dat een korstje op de lippen het gevolg is van een koortslip. Een koortslip geeft klachten als jeuk, een branderig gevoel en pijn. Er ontstaan blaasjes met vocht dat besmettelijk is vanwege de aanwezigheid van het herpesvirus wat de koortslip veroorzaakt. De boosdoener blijft altijd in het lichaam zitten en kan geactiveerd worden door zonlicht, koorts, menstruatie of stress.

Rode, gezwollen en gebarsten lippen door ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki is een niet-besmettelijke ziekte die meestal kinderen onder de vijf jaar treft. Niemand weet de exacte oorzaak, maar het leidt tot ontsteking van verschillende slagaders door het lichaam en het beïnvloedt ook de lymfeklieren en de slijmvliezen in de mond, neus en keel. De lippen van iemand met de ziekte van Kawasaki zijn rood, droog, gebarsten, en de persoon heeft vaak ook last van een extreem rode en gezwollen tong (of een 'aardbeitong'). Andere symptomen zijn:

Mondhoekeczeem bij een ouder persoon / Bron: Matthew Ferguson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mondhoekeczeem bij een ouder persoon / Bron: Matthew Ferguson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Pellagra

Pellagra is een vitaminedeficiëntieziekte die voortvloeit uit een tekort aan niacine (vitamine B3). In het Westen komt het niet zo vaak voor. Deze potentieel ernstige aandoening wordt gekenmerkt door huid- en slijmvliesontstekingen, diarree en dementie. Een vitamine B3-tekort bij kinderen kan tot kloofjes in de lippen en korstvorming leiden.

Mondhoekeczeem

Mondhoekeczeem staat ook wel bekend onder de volgende synoniemen: cheilitis angularis, perlèche, anguli infectiosi, cheilitis angularis, angulus infectiosus en candida albicante. Het gaat hierbij om een ontsteking van de mondhoeken, acuut maar vaker chronisch. De aandoening wordt gekenmerkt door verweking en kloofjesvorming bij de mondhoeken, wat gepaard kan gaan met korstvorming en uitbreiding naar de aangrenzende huid.

Voldoende water drinken! / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVoldoende water drinken! / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Behandeling van een korstje op de lip

Uitdroging

Droge lippen kun je behandelen door ze goed vet te houden met een vette lippenbalsem en door voldoende (water) te drinken.

Eczeem

Liplik eczeem verdwijnt vanzelf zodra je stopt met likken. Leer je kind het liplikken af door hem te belonen. Schakel zo nodig een kinderpsycholoog is als dit niet lukt. Bij ernstige reacties kan de arts een lichte hormoonzalf voorschrijven. Verder is het goed om meerdere keren per dag de huid rond de mond in te smeren met vaseline. Dit beschermt de huid van de lippen tegen het speeksel.

Koortslip

Er bestaat geen behandeling om het virus te elimineren of een infectie met het virus te voorkomen. Voorkom een nieuwe koortslip door een zonnebrandmiddel te gebruiken en te zorgen door een goede weerstand.

Ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki wordt behandeld door het geven van immuunglobuline via een infuus en het behandelen met salicylzuur (aspirine).

Pellagra

Kern van de behandeling bestaat uit het toedienen van suppletie van vitamine B3 en andere vitaminen en herstel van een normaal gezond voedingspatroon.

Mondhoekeczeem

Mondhoekeczeem bij kinderen kan worden aangepakt door de uitlokkende factoren weg te nemen, zoals sabbelen aan een doekje. Het eczeem zelf kan worden behandeld met een lichte hormoonzalf, vaak gecombineerd met een anti-gistmiddel. Bij verdenking op een bacteriële infectie kan eventueel een antibiotische zalf worden toegepast.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode ronde plekken op de huid: heb ik huidkanker?Rode ronde plekken op de huid: heb ik huidkanker?Rode ronde vlekjes of plekjes op de huid is vaak erg schrikken. Is er iets ernstigs aan de hand en moet ik onmiddellijk…
Infectieziekten bij kinderen Koortslip (herpes)Vele mensen weten hoe het voelt en hoe het er uit ziet; een koortslip. Als je er eenmaal één hebt gehad is de kans groot…
Rainrot bij paardenRainrot is een vervelende huidaandoening die voorkomt bij paarden met een verminderde weerstand/slechte verzorging die b…
Korstje op oor of bultje op oorschelp: oorzaak & behandelingKorstje op oor of bultje op oorschelp: oorzaak & behandelingLast van een pijnlijk knobbeltje, wondje of korstje op de buitenste of de binnenste rand van de oorschelp? Dat kan behoo…

Oogproblemen bij reumatoïde artritis (ontsteking gewrichten)Oogproblemen bij reumatoïde artritis (ontsteking gewrichten)Reumatoïde artritis is een aandoening waarbij de gewrichten ontstoken zijn. Deze auto-immuunaandoening, die chronisch va…
Seniele purpura: Blauwe en bruine vlekken bij ouderenSeniele purpura: Blauwe en bruine vlekken bij ouderenOngeveer tien procent van de ouderen krijgt te maken met seniele purpura. Bij deze veelvoorkomende aandoening krijgen pa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Tillman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Consumer Health Digest. Lip Licking Dermatitis: Causes, Symptoms, Treatments and Prevention. https://www.consumerhealthdigest.com/lip-care-center/lip-licking-dermatitis.html (ingezien op 23-6-2017)
  • Doctor Health Press. Dry Patch on the Lip. http://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/treating-dry-patch-on-lip/ (ingezien op 23-6-2017)
  • Martin Sulman. Droge lippen, gebarsten lippen en velletjes: oorzaak en tips. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/140421-droge-lippen-gebarsten-lippen-en-velletjes-oorzaak-en-tips.html (ingezien op 23-6-2017)
  • Thuisarts.nl. Ik heb last van een koortslip. https://www.thuisarts.nl/koortslip/ik-heb-last-van-koortslip (ingezien op 23-6-2017)
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/Levent Konuk
  • Afbeelding bron 2: Matthew Ferguson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 15-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.