Koortslip: blaasjes op de lip - pijnlijk en branderig gevoel

Koortslip: blaasjes op de lip - pijnlijk en branderig gevoel Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Een koortslip is een vaak vaak terugkerende infectie van de huid op of nabij de lippen, hetgeen gepaard gaat met klachten als een branderig gevoel en jeuk. Baby's en jonge kinderen kunnen flink ziek kunnen worden van een herpesinfectie. Het virus bevindt zich slapend in de zenuwbanen van de huid en kan door verschillende factoren worden geactiveerd, zoals een slechte weerstand, bijvoorbeeld veroorzaakt door menstruatie, aanhoudende stress, (over)vermoeidheid of koorts (vandaar de naam 'koortslip'). Ook teveel zon, kou en guur weer kunnen een koortslip uitlokken. Een koortslip is een onschuldige, doch hinderlijke aandoening die in ongeveer 7 tot 10 dagen spontaan verdwijnt.

Wat is een koortslip?

De medische benaming van koortslip is herpes labialis. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus en is een vaak recidiverende uitslag van de huid en slijmvliezen, gekenmerkt door kleine blaasjes die zich ontwikkelen op de lippen of rond de mond, welke wordt voorafgegaan door en gepaard gaat met een pijnlijk en branderig gevoel. Het is een onschuldige doch hinderlijke aandoening, die zonder behandeling binnen 7-10 dagen geneest.

Koortslip: blaasjes op de lip / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.comKoortslip: blaasjes op de lip / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com

Symptomen: blaasjes op de lip en een pijnlijk en branderig gevoel

Een koortslip beginnen vaak met een tintelend, kloppend, jeukend of een branderig gevoel rond de mond. Korte tijd later verschijnen kleine, doorzichtige, vochthoudende blaasjes op de lip. Nadat de blaasjes zijn opengebarsten, drogen ze in waarna zich wondkorstjes en kloofjes vormen. De laesies kunnen zich ook rondom de lippen en de neus bevinden. Soms heb je ook last van gezwollen lymfeklieren in de hals. De genezing van de huid duurt ongeveer 7-10 dagen.

Oorzaak koortslip

De boosdoener is het herpessimplexvirus type 1. Ook besmetting met type 2 kan tot (primaire) labialis leiden, maar veroozaakt bijna nooit een recidief van herpes labialis. Het virus bevindt zich slapend in de zenuwbanen van de huid en kan worden gereactiveerd door uitlokkende factoren zoals stress, ziekte, blootstelling aan (fel) zonlicht, UV-straling, schraal weer, streng vriesweer, een verminderde weerstand (bijvoorbeeld bij koorts) en menstruatie. Doordat het virus zich ophoudt in dezelfde zenuw, verschijnt de koortslip telkens op dezelfde plaats.

Besmetting

Besmettelijk via (in)direct huidcontact met anderen

Het virus is besmettelijk bij direct contact, vooral als koortsblaasjes aanwezig zijn waarin het virus zich ophoudt. Het is daarom van belang om altijd direct na aanraking van de koortslip de handen te wassen. Dit om te voorkomen dat het virus zich via de vingers verspreidt naar nieuwe locaties, zoals de ogen of de geslachtsdelen. Ook moet men het op de mond kussen van iemand met een koortslip vermijden, evenals oraal seksueel contact. Om verdere besmetting te voorkomen is het raadzaam niet aan de wondjes te krabben. Je kunt het virus ook krijgen door het delen van voorwerpen van iemand met een koortslip, zoals bestek, kopjes, tandenborstel, handdoek of lippenbalsem.

Niet iedereen krijgt na besmetting een koortslip

Niet iedereen die besmet is met het herpesvirus, krijgt een koortslip. Slechts 10-20 procent van de mensen die het virus bij zich dragen, ontwikkelt een koortslip. Wel kunnen alle dragers van het virus anderen besmetten, doordat het virus af en toe ongemerkt actief is in de mond of keel.

Wanneer een arts raadplegen?

Als de blaasjes na twee weken nog niet zijn verdwenen is het verstandig een arts te raadplegen. Het kan zijn dat er zich een secundaire bacteriële infectie heeft ontwikkeld.

Lippen beschermen met vaseline / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lippen beschermen met vaseline / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hoe is een koortslip te voorkomen?

Voorkom dat de lippen bij vorst, schraal weer en felle zon uitdrogen, door ze te beschermen met vet (vaseline) of een lippenbalsem. Een lipbeschermer met een zonnefilter geniet de voorkeur. Voorts hebben een goede lichamelijke conditie, het vermijden van stress en gevarieerde voeding een gunstig effect.

Behandeling

Normaal gesproken zal een koortslip binnen 7 tot 10 dagen vanzelf genezen. Er zijn geen middelen die een koortslip kunnen voorkomen, maar er zijn wel middelen verkrijgbaar die de genezingsduur aanzienlijk kunnen bekorten. Voorwaarde is dat de persoon daarmee moet beginnen zodra de tinteling en roodheid opkomt, die aan een koortslip voorafgaat. Het gaat om aanstipvloeistof, crème, gel of olie. Het werkzame bestanddeel is zinkoxide of zinksulfaat. Voorts kunnen antivirusmiddelen zoals aciclovir en penciclovir gebruikt worden bij een koortslip.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SOA: herpes (herpes genitalis)SOA: herpes (herpes genitalis)Steeds meer (jonge) mensen hebben een seksuele overdraagbare aandoening (SOA). Een veel voorkomende SOA is herpes genita…
Infectieziekten bij kinderen – Koortslip (herpes)Vele mensen weten hoe het voelt en hoe het er uit ziet; een koortslip. Als je er eenmaal één hebt gehad is de kans groot…
Wat te doen bij een koortslip?Wat te doen bij een koortslip?Als je ooit een koortslip hebt gehad, komt deze altijd om de zoveel tijd terug. Een koortslip verschijnt niet altijd op…
Koortslip, hoe komt het en wat doe je eraan?Je lippen zijn het hele jaar door erg gevoellig, zo kunnen ze bij veel zon barsten en droog worden. En in de winter kunn…

Prostaatontsteking: symptomen en behandelingProstaatontsteking: symptomen en behandelingEen acute of chronische ontsteking van de prostaat, is meestal het gevolg van een infectie. Acute prostaatontsteking wor…
Leren en concentratie bij ADD, ADHD en Autisme: VolwassenenLeren en concentratie bij ADD, ADHD en Autisme: VolwassenenEr is enorm veel informatie te vinden over de ontwikkelings- of aandachtsstoornis ADHD en autisme. Vaak gaat het hier om…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/beti gorse
  • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten. Kleine kwalen in de huisartspraktijk. Vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010.
  • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
  • Zorgwijzer. Koortslip. https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/koortslip (ingezien op 11-12-2021)
  • Afbeelding bron 1: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 18-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.