Schildklierkanker: oorzaak, klachten, behandeling, prognose

Schildklierkanker: oorzaak, klachten, behandeling, prognose De schildklier is erg belangrijk voor de stofwisseling en heeft daardoor veel invloed op allerlei processen in het lichaam. Schildklierkanker moet behandeld worden.De meeste mensen hebben geen andere klachten dan een knobbel in de schildklier. De schildklier moet operatief worden verwijderd, meestal gevolgd door de toediening van radioactief jodium. Na operatie moet je levenslang medicijnen blijven slikken, en 15 jaar lang één keer per jaar voor controle naar de arts.

De schildklier

De schildklier is een vlindervormig orgaan, dat zich in de hals bevindt, voor de luchtpijp. Bij de meeste mensen is de schildklier van buitenaf niet, of nauwelijks zichtbaar. De klier produceert belangrijke hormonen voor het lichaam. Ze spelen een grote rol bij de stofwisseling en zijn belangrijk voor de temperatuur van je lichaam, gewicht, groei en hebben invloed op alle organen en cellen in je lichaam. Bij een te grote productie van schildklierhormoon krijg je hyperthyreoïdie, bij een te lage productie van het hormoon speek je van hypothyreoïdie.

Schildklierkanker

Schildklierkanker is een kwaadaardig gezwel van de schildklier. Deze vorm van kanker komt vrij zeldzaam voor. Per jaar komt het bij ongeveer drie op de honderdduizend Nederlanders voor. Er zijn verschillende soorten schildklierkanker, met ieder eigen behandel methoden. De meest voorkomende vormen van schildklierkanker zijn papillaire en folliculaire tumoren.

Oorzaken schildklierkanker

De oorzaak van schildklierkanker is niet bekend. Wel kan een overdosis aan radioactieve straling een verhoging van het aantal kankergevallen geven. (Tsjernobyl ). Ook bestraling van de hals kan, vooral als het bij jonge mensen gebeurt, het risico op kanker verhogen. Bij een enkele vorm (medullair schildklierkanker) speelt erfelijkheid een rol.

Klachten bij schildklierkanker

Bij schildklierkanker ontstaat er een knobbel in de schildklier. Een knobbel in de schildklier hoeft overigens niet altijd te beteken dat je schildklierkanker hebt. Sommige mensen ontdekken zelf dat ze een knobbel hebben, soms wordt het per toeval ontdekt tijdens een medisch onderzoek. De meeste mensen met schildklierkanker hebben nergens last van. Soms kan de stem hees worden of worden er meerdere knobbels gevormd.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als je een knobbel ontdekt in de schildklier, zal je altijd worden doorverwezen naar een specialist. Door een punctie te doen kan worden vastgesteld of er sprake is van een kwaadaardige tumor. Soms moeten er meerdere puncties worden verricht voor er duidelijkheid wordt verkregen.

Behandeling schildklierkanker

  • De schildklier wordt operatief verwijderd.
  • Na 4 à 6 weken volgt in de meeste gevallen een behandeling met radioactief jodium. Dit zal eventueel achtergebleven cellen vernietigen. Dit gebeurt tijdens een opname in een geïsoleerde ziekenhuiskamer, omdat de straling voor anderen schadelijk is.
  • Hierna wordt gestart schildklierhormoontabletten.

In het begin zullen er regelmatig controles zijn bij de arts, later wordt het teruggebracht naar één keer per jaar, waarbij ook het bloed wordt gecontroleerd. Na 15 jaar worden de controles in principe stopgezet, de kans dat de kanker terug komt is erg klein geworden.

Prognose bij schildklierkanker

Na 15 jaar is ongeveer 95 % van de mensen nog in leven. Natuurlijk hangt de prognose af van verschillende factoren, zoals de grootte van de tumor en of de tumor snel ontdekt is. Schildklierkanker kan uitzaaien als het niet, of laat behandeld wordt. Er is een gedifferentieerde vorm van schildklierkanker die uit kan zaaien via het bloed of de lymfevaten naar longen, lever of botten. Ongedifferentieerde schildklierkanker verspreid zich vaak snel in de omgeving van de tumor, dus in de rest van de hals en de huid.

Heb je nog klachten na behandeling?

Veel mensen voelen zich na enkele maanden weer de oude. Enkelen blijven last houden van concentratie, weinig energie hebben, stress. De tijd dat de goede balans moet worden gevonden met de benodigde hoeveelheid medicijnen die geslikt moet worden, kan ook een vervelende periode zijn.

Voor meer schildklierziekten zie mijn special Schildklierziekten
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SchildklierkankerSchildklierkankerSchildklierkanker is, zoals de naam al zegt, kanker aan de schildklier. Deze vorm van kanker is zeer zeldzaam en wordt p…
Kanker: SchildklierkankerSchildklierkanker is een soort kanker die maar vrij zelden voorkomt. Ongeveer 2 op de 100.000 mensen worden jaarlijks ge…
Medullaire schildklierkanker: Zwelling (tumor) in nekMedullaire schildklierkanker: Zwelling (tumor) in nekDe schildklier is een vlindervormige endocriene klier aan de basis van de nek, direct onder de adamsappel. Deze klier pr…
Schildklierkanker: symptomen, oorzaak en behandelingSchildklierkanker: symptomen, oorzaak en behandelingSchildklierkanker symptomen: hard gezwel of knobbel in nek of hals en schorre stem. Schildklierkanker is een kwaadaardig…

Posttraumatische Stressstoornis: symptomen, behandelingPosttraumatische Stressstoornis: symptomen, behandelingIedereen die een schokkende belevenis in zijn leven meemaakt, waarbij je het gevoel hebt dat je leven of je veiligheid i…
Roodvonk of scarlatina, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina is een erg ongevaarlijke ziekte die meestal bij kinderen voorkomt. Het is een vorm van keelontste…
Bronnen en referenties
  • Website LUMC
  • Boek De grote ontregelaar ISBN 9789066119642
Reactie

Brouckaert Marie-Rose, 27-09-2014
Bij mij zijn er meerdere knobbels vastgesteld op mijn schildklier, scan genomen en echo genomen, maar geen punctie gedaan.
moet terug met drie maanden een echo en scan ondergaan, is dat niet te lang dat ze wachten? kan dat geen kanker zijn, er waren teveel knobbels om punctie te doen, de dokter wist niet welke knobbel hij zou moeten nemen Reactie infoteur, 29-09-2014
Ik kan me voorstellen dat dit een onzeker gevoel geeft. Ik ben geen arts en kan niet beoordelen of dit een te lange tijd is (al is het voor u natuurlijk erg lang om te moeten wachten). Ga anders bij de huisarts langs om uw vragen door te nemen en te kijken wat hij/zij ervan vindt. Veel sterkte toegewenst!

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.