Posttraumatische Stressstoornis: symptomen, behandeling

Posttraumatische Stressstoornis: symptomen, behandeling Iedereen die een schokkende belevenis in zijn leven meemaakt, waarbij je het gevoel hebt dat je leven of je veiligheid in gevaar is, of dat je het bij een ander voor je ogen ziet gebeuren, kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis of ook wel PTSS. PTSS komt het meest voor bij kinderen, ouderen, mensen die al aan een angststoornis leiden of mensen die geen goed sociaal netwerk of familie hebben om hen op te vangen na een bedreigende gebeurtenis. PTSS kan maanden tot jaren duren.

Posttraumatische stressstoornis

Het meemaken van een schokkende gebeurtenis als een ongeluk, oorlog, geweld, natuurramp, incest of verkrachting, kan een posttraumatische stressstoornis tot gevolg hebben. Niet iedereen die een ramp meemaakt zoekt hierna psychische steun, terwijl ze het eigenlijk wel nodig hebben. Ze raken de beelden van de aangrijpende gebeurtenis maar niet kwijt en gaan steeds meer klachten krijgen. Of je last krijgt krijgt van PTSS zal samenhangen met psychische, erfelijke en sociale factoren. Het is een bekend feit dat soldaten, die na een oorlog terugkeren, die een sterke familieband hebben, minder snel PTSS ontwikkelen dan soldaten die geen sterke band met familie hebben.

Symptomen die kunnen voorkomen bij PTSS zijn;

  • De gebeurtenis wordt telkens opnieuw herbeleefd
  • Steeds moeten terugdenken aan de gebeurtenis
  • Paniekaanvallen, gepaard gaande met kortademigheid, flauwvallen
  • Niet over het gebeuren willen praten
  • Slaapproblemen
  • Nachtmerries
  • Gebrek aan concentratie
  • Snel schrikken
  • Prikkelbaarheid
  • Verlies van belangstelling voor dagelijkse bezigheden
  • Verdoofd en onthecht voelen
  • Huilbuien
  • Woede uitbarstingen, snel geïrriteerd zijn

Posttraumatische stressstoornis kan soms leiden tot alcoholmisbruik en/of drugsgebruik.

Behandeling Posttraumatische stressstoornis

  • Voor de genezing is het belangrijk dat verdriet wordt geuit en er over de gebeurtenis gepraat wordt. Behandeling in een steungroep kan helpen, doordat de personen, die allen een zelfde soort ervaring hebben gehad vrijuit kunnen huilen en vertellen wat ze kwijt willen. Behandeling van PTSS kan bestaan uit;
  • Gesprekstherapie. Tijdens gesprekstherapie worden de mensen aangemoedigd om over hun akelige ervaringen te praten. Naast gesprekstherapie is ook steun van familie en vrienden erg belangrijk.
  • Gedragstherapie. Doel van gedragstherapie is om iemand weer in het echte dagelijkse leven te laten terugkeren en te zorgen dat de persoon de schokkende gebeurtenis van zich afzet.
  • Antidepressiva of andere medicijnen. Het gebruik van antidepressiva kan grote invloed hebben op de negatieve stemming van de persoon. Er treedt vaak al binnen twee maanden verbetering op. Het kan nodig zijn om deze middelen een jaar, of zelfs nog langer te blijven slikken.

Bij behandeling van posttraumatische stressstoornis gaat het bij veel mensen na een aantal maanden over, al kunnen er wat restsymptomen blijven bestaan. Bij sommigen duurt het jaren voor ze van de stoornis afkomen. Bij mensen, die hiervoor gevoelig zijn, kan PTSS terugkeren als zich weer een traumatische gebeurtenis voordoet.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Posttraumatische stressstoornis, angststoornis na een traumaEen posttraumatische stressstoornis (ptss) is een psychische aandoening, die ontstaat na traumatische gebeurtenissen in…
PTSS: als je partner posttraumatische stressstoornis heeftPTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. Patiënten met PTSS kunnen last hebben van diverse symptomen die ook de…
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)Posttraumatische stressstoornis (PTSS)De posttraumatische stressstoornis (PTSS) is één van de twaalf angststoornissen die door de DSM-IV worden onderscheiden.…
Acute stressstoornis: Symptomen na stressvolle gebeurtenisAcute stressstoornis: Symptomen na stressvolle gebeurtenisNa een bijzonder stressvolle gebeurtenis kan het enige tijd duren voordat iemand weer op het goede spoor terechtkomt. Vo…
Schildklierkanker: oorzaak, klachten, behandeling, prognoseSchildklierkanker: oorzaak, klachten, behandeling, prognoseDe schildklier is erg belangrijk voor de stofwisseling en heeft daardoor veel invloed op allerlei processen in het licha…
Bronnen en referenties
  • Boek Gezondheid & lifestyle ISBN 90 215 3750 8
  • www.gezondheidsplein.nl
Reactie

Anne Derks, 10-05-2012
Ben 63 jaar heb al die jaren al post traumatische stoornis met veel lichamelijke klachten wil er van af en zoek goede vertrouwde behandeling. Waar kan ik terecht? Reactie infoteur, 14-05-2012
Ik zou eens langs de huisarts gaan voor een gesprek en daar vragen naar een goede behandelaar in uw omgeving. Sterkte ermee en goed dat u er wat aan wilt gaan doen.

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.