Posttraumatische Stressstoornis: symptomen, behandeling
Iedereen die een schokkende belevenis in zijn leven meemaakt, waarbij je het gevoel hebt dat je leven of je veiligheid in gevaar is, of dat je het bij een ander voor je ogen ziet gebeuren, kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis of ook wel PTSS. PTSS komt het meest voor bij kinderen, ouderen, mensen die al aan een angststoornis leiden of mensen die geen goed sociaal netwerk of familie hebben om hen op te vangen na een bedreigende gebeurtenis. PTSS kan maanden tot jaren duren.
Posttraumatische stressstoornis
Het meemaken van een schokkende gebeurtenis als een ongeluk, oorlog, geweld, natuurramp, incest of verkrachting, kan een posttraumatische stressstoornis tot gevolg hebben. Niet iedereen die een ramp meemaakt zoekt hierna psychische steun, terwijl ze het eigenlijk wel nodig hebben. Ze raken de beelden van de aangrijpende gebeurtenis maar niet kwijt en gaan steeds meer klachten krijgen. Of je last krijgt krijgt van PTSS zal samenhangen met psychische, erfelijke en sociale factoren. Het is een bekend feit dat soldaten, die na een oorlog terugkeren, die een sterke familieband hebben, minder snel PTSS ontwikkelen dan soldaten die geen sterke band met familie hebben.
Symptomen die kunnen voorkomen bij PTSS zijn;
- De gebeurtenis wordt telkens opnieuw herbeleefd
- Steeds moeten terugdenken aan de gebeurtenis
- Paniekaanvallen, gepaard gaande met kortademigheid, flauwvallen
- Niet over het gebeuren willen praten
- Slaapproblemen
- Nachtmerries
- Gebrek aan concentratie
- Snel schrikken
- Prikkelbaarheid
- Verlies van belangstelling voor dagelijkse bezigheden
- Verdoofd en onthecht voelen
- Huilbuien
- Woede uitbarstingen, snel geïrriteerd zijn
Posttraumatische stressstoornis kan soms leiden tot alcoholmisbruik en/of drugsgebruik.
Behandeling Posttraumatische stressstoornis
- Voor de genezing is het belangrijk dat verdriet wordt geuit en er over de gebeurtenis gepraat wordt. Behandeling in een steungroep kan helpen, doordat de personen, die allen een zelfde soort ervaring hebben gehad vrijuit kunnen huilen en vertellen wat ze kwijt willen. Behandeling van PTSS kan bestaan uit;
- Gesprekstherapie. Tijdens gesprekstherapie worden de mensen aangemoedigd om over hun akelige ervaringen te praten. Naast gesprekstherapie is ook steun van familie en vrienden erg belangrijk.
- Gedragstherapie. Doel van gedragstherapie is om iemand weer in het echte dagelijkse leven te laten terugkeren en te zorgen dat de persoon de schokkende gebeurtenis van zich afzet.
- Antidepressiva of andere medicijnen. Het gebruik van antidepressiva kan grote invloed hebben op de negatieve stemming van de persoon. Er treedt vaak al binnen twee maanden verbetering op. Het kan nodig zijn om deze middelen een jaar, of zelfs nog langer te blijven slikken.
Bij behandeling van posttraumatische stressstoornis gaat het bij veel mensen na een aantal maanden over, al kunnen er wat restsymptomen blijven bestaan. Bij sommigen duurt het jaren voor ze van de stoornis afkomen. Bij mensen, die hiervoor gevoelig zijn, kan PTSS terugkeren als zich weer een traumatische gebeurtenis voordoet.