Acromegalie: Overproductie groeihormoon bij hypofysetumor

Acromegalie: Overproductie groeihormoon bij hypofysetumor Acromegalie is een hormonale aandoening waarbij het skelet en de omliggende weke delen na de adolescentie langzaam blijven groeien, zonder abnormale lengtegroei van het lichaam. Deze afwijking ontstaat doordat de hypofyse in de hersenen te veel groeihormoon produceert. Dit wordt vaak veroorzaakt door een goedaardige hypofysetumor. Enkele veel voorkomende symptomen zijn een abnormale groei van handen en voeten, gezichtsafwijkingen, gewrichtspijn en huidveranderingen. Acromegalie is niet te voorkomen, maar een vroege behandeling, die meestal bestaat uit chirurgie, medicatie en/of radiotherapie, kan complicaties voorkomen. Zonder behandeling kan de ziekte leiden tot ernstige gevolgen en zelfs de dood.

Synoniemen van acromegalie

Acromegalie staat ook bekend als "somatotroop adenoom", wat verwijst naar een goedaardig klierweefselgezwel dat vaak verantwoordelijk is voor de overmatige productie van groeihormoon.

Epidemiologie van acromegalie

Wereldwijd lijdt ongeveer 1 op de 1 miljoen mensen aan acromegalie. De jaarlijkse incidentie van acromegalie bedraagt ongeveer 3-4 gevallen per miljoen mensen, volgens informatie van “The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases”. NHS Choices meldt een prevalentie van 3-14 op de 100.000 mensen wereldwijd. De werkelijke frequentie kan hoger zijn, omdat artsen de klinische diagnose soms missen. Acromegalie komt vaak voor bij volwassenen van middelbare leeftijd, gemiddeld rond de 45 jaar, maar de symptomen kunnen op elke leeftijd beginnen.

Oorzaken van acromegalie: Vaak een hypofysetumor

Acromegalie is een zeldzame aandoening waarbij de hypofyse te veel groeihormoon aanmaakt. De hypofyse is een kleine endocriene klier aan de onderzijde van de hersenen die onder andere groeihormonen produceert. Meestal ontstaan de verhoogde niveaus van groeihormoon door goedaardige hypofysetumoren. Bij kinderen veroorzaakt een overmaat aan groeihormoon de aandoening gigantisme, wat leidt tot overmatige groei in plaats van acromegalie. In zeldzame gevallen zijn hypofysetumoren niet de oorzaak van acromegalie; dan kunnen tumoren in de pancreas, longen of andere delen van de hersenen verantwoordelijk zijn.

Symptomen van acromegalie: Afwijkingen aan botten en gezicht

De symptomen van acromegalie kunnen variëren, met zowel afwijkingen aan het gezicht als de botten, en kunnen ook andere symptomen omvatten. Niet alle symptomen zijn bij elke patiënt aanwezig.

Botten

Een kenmerkend symptoom van acromegalie is de toename van de grootte van handen en voeten. Patiënten ervaren vaak frequente veranderingen in schoenmaat, evenals in ring- en handschoenmaat. De vingers en tenen kunnen ook breder worden, wat gepaard gaat met zwelling, roodheid en pijn. Overmatige groei van de botten kan leiden tot een grotere lengte van de ledematen.

Gezicht

De botten van het gezicht kunnen doorgroeien, wat leidt tot een uitgesproken onderkaak (prognathie), een prominent voorhoofd en een vergroot neusbeen. Daarnaast hebben patiënten vaak een grote tong en wijd uit elkaar staande tanden.

Bijkomende symptomen

Er zijn verschillende bijkomende symptomen die kunnen optreden bij acromegalie:

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Tijdens het lichamelijk onderzoek bevraagt de arts de patiënt over de symptomen. De arts kan vergrote organen opmerken, zoals een vergrote lever (hepatomegalie), milt (splenomegalie) en hart (cardiomegalie), evenals andere vergrote organen. Deze vergroting van de ingewanden wordt in medische termen “splanchnomegalie” genoemd. Ook kan een vergrote borstomvang worden waargenomen. Verdere diagnostische onderzoeken zijn noodzakelijk om de diagnose van acromegalie te bevestigen. De aandoening wordt vaak te laat of verkeerd gediagnosticeerd vanwege de trage en sluipende aard van de symptomen.

Diagnostisch onderzoek

Naast een bloedonderzoek kunnen verschillende beeldvormende technieken nodig zijn, zoals een echocardiografie, een MRI-scan van de hersenen en een röntgenfoto van de rug. Deze onderzoeken helpen bij het vaststellen van de grootte en aard van de hypofysetumor en andere afwijkingen.

Behandeling: Chirurgie, medicatie en/of radiotherapie

De behandeling van acromegalie richt zich meestal op het verwijderen van de hypofysetumor die de overmatige productie van groeihormoon veroorzaakt. Chirurgie kan effectief zijn om de tumor te verwijderen en de hormonale balans te herstellen. In gevallen waarin de tumor te groot is voor een volledige verwijdering, kunnen medicijnen of radiotherapie (radiotherapie) worden toegepast om de ziekte onder controle te houden. Medicatie zoals somatostatine-analogen, dopamine-agonisten en groeihormoon-receptorantagonisten kunnen ook worden ingezet als aanvullende behandelingen. Na de behandeling is jaarlijkse controle noodzakelijk om de werking van de hypofyse te monitoren en te controleren of acromegalie niet terugkeert.

Prognose bij acromegalie: Goede vooruitzichten bij tijdige behandeling

De prognose van acromegalie is over het algemeen goed bij tijdige behandeling. Hypofysechirurgie is bij de meeste patiënten succesvol, afhankelijk van de grootte van de tumor en de ervaring van de chirurg. Zonder behandeling kunnen de symptomen verergeren, wat kan leiden tot aandoeningen zoals hoge bloeddruk (hypertensie), diabetes, hart- en vaatziekten en artritis (gewrichtsontsteking). Het is daarom van groot belang om de ziekte vroegtijdig te diagnosticeren en adequaat te behandelen om een goede levenskwaliteit te waarborgen.

Complicaties van acromegalie: Mogelijke ernstige gezondheidsproblemen

Een tijdige diagnose en snelle behandeling zijn cruciaal om complicaties te voorkomen. Door de progressie van acromegalie kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontstaan, zoals:
  • artrose (reumatische aandoening van het gewrichtskraakbeen met pijn, stijfheid, gewrichtsgeluiden en hardheid)
  • hoge bloeddruk (hypertensie)
  • verminderde secretie van andere hypofysehormonen (hypopituïtarisme)
  • hart- en vaatziekten, waaronder cardiomyopathie (hartspieraandoening)
  • het carpaal tunnel syndroom
  • verlies van het gezichtsvermogen
  • ruggenmergcompressie
  • slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer begint tijdens de slaap
  • struma (schildkliervergroting)
  • suikerziekte (diabetes mellitus)
  • vleesbomen (goedaardige gezwellen in de baarmoeder)
  • voorstadia van gezwellen (poliepen) op de binnenkant van de dikke darm

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: AcromegalieAandoening: AcromegalieAcromegalie is een zeldzame aandoening die niet veel voorkomt. her is geen aangeboren afwijking. Het is een aandoening v…
Syndroom of ziekte van CushingSyndroom of ziekte van CushingHet syndroom van Cushing is een weinig voorkomende aandoening, die wordt veroorzaakt door verhoogde cortisolbloedspiegel…
Groeihormoon en groeihormoonbehandelingGroeihormoon en groeihormoonbehandelingGroeihormoon: groeihormoonbehandeling en groeihormonen kopen. Waartoe dient het groeihormoon en hoe maakt het lichaam de…
McCune-Albright syndroom: Symptomen aan bot, hormonen & huidMcCune-Albright syndroom: Symptomen aan bot, hormonen & huidHet McCune-Albright syndroom is een zeldzame aandoening die al bij de geboorte symptomen aan de botten kan veroorzaken,…

Holt-Oram-syndroom: Afwijkingen aan skelet en hartHolt-Oram-syndroom: Afwijkingen aan skelet en hartHet Holt-Oram-syndroom wordt gekenmerkt door afwijkingen aan het skelet en het hart. Deze aandoening, veroorzaakt door g…
Actinische keratose: Huidletsels door blootstelling aan zonActinische keratose: Huidletsels door blootstelling aan zonBij actinische keratose ontstaat een kleine, ruwe, verhoogde plek op de huid. Deze huidletsels verschijnen vaak op gebie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Philippe Chanson & Sylvie Salenave, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Acromegaly, http://www.healthline.com/health/acromegaly#Overview1, geraadpleegd op 30 juli 2016
  • Acromegaly, http://www.nhs.uk/conditions/acromegaly/Pages/Introduction.aspx, geraadpleegd op 30 juli 2016
  • Acromegaly, https://medlineplus.gov/ency/article/000321.htm, geraadpleegd op 30 juli 2016
  • Acromegaly, https://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/endocrine/acromegaly/Pages/fact-sheet.aspx, geraadpleegd op 30 juli 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 30 juli 2016
  • Symptoms and causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acromegaly/symptoms-causes/dxc-20177626, geraadpleegd op 30 juli 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.