Gigantisme: Overmatige groei door hypofysetumor in hersenen
Bij de uiterst zeldzame aandoening gigantisme ontstaat een overmatige groei met goede proporties als gevolg van een overproductie van groeihormoon tijdens de kindertijd. Meestal is een hypofysetumor in de hersenen hiervan de oorzaak. Naast een overmatige groei ontwikkelt de patiënt nog andere symptomen zoals onder andere hoofdpijn, een onregelmatige menstruatie en stemveranderingen. De behandeling verloopt via een operatie en/of medicatie. De vooruitzichten voor patiënten waarbij de hersentumor verwijderd is, zijn uitstekend. Wel is een zo vroeg mogelijk medisch ingrijpen (voor de groeispurt) noodzakelijk om de symptomen ongedaan te maken.
Synoniemen gigantisme
Gigantisme is eveneens bekend onder deze synoniemen:
Epidemiologie
Gigantisme is een uiterst zeldzame aandoening met een prevalentie van ongeveer 1 op 1.000.000 mensen. De aandoening komt iets vaker voor bij jongens dan bij meisjes en wordt meestal gediagnosticeerd bij kinderen of jonge volwassenen.
Oorzaken: Hypofysetumor in hersenen
Hypofysetumor
De meest voorkomende oorzaak van het vrijkomen van te veel groeihormoon is een benigne (goedaardige)
hypofysetumor. De hypofyse, een soort hersenaanhangsel, bevindt zich onderaan de
hersenen. Deze zeer belangrijke klier vormt een hormonale schakel tussen het centrale zenuwstelsel en de endocriene klieren (hormoonproducerende klieren). De hypofyse regelt onder andere de groei, de seksuele ontwikkeling, de temperatuurregeling, de urineproductie en het
metabolisme (stofwisseling). Een hypofysetumor verstoort de werking van deze klier, waardoor te veel groeihormonen vrijkomen, wat leidt tot vele veranderingen in het lichaam.
Andere oorzaken
Andere oorzaken van gigantisme zijn onder meer:
- een genetische ziekte die de botten aantast en invloed heeft op de huidpigmentatie (McCune-Albright-syndroom)
- een genetische ziekte die de huidskleur (pigmentatie) aantast en goedaardige tumoren veroorzaakt van de huid, het hart en het endocriene systeem (Carney complex)
- een genetische ziekte waarbij één of meer endocriene klieren overactief zijn of een tumor vormen (multipele endocriene neoplasie type 1)
- een ziekte waarbij tumoren zich op de zenuwen van de hersenen en het ruggenmerg vormen (neurofibromatose)
Als er te veel groeihormoon afgegeven wordt nadat de normale botgroei gestopt is, staat de aandoening bekend als “
acromegalie”.
Risicofactoren
De belangrijkste risicofactoren voor gigantisme zijn erfelijke genetische aandoeningen en een hypofysetumor. Genetische syndromen zoals het McCune-Albright-syndroom en neurofibromatose type 1 verhogen ook het risico.
Symptomen aan gezicht en overmatige groei
Gigantisme presenteert zich meestal in de kindertijd of jonge volwassenheid. Patiënten hebben een overmatige groei, maar ook typische gelaatstrekken en andere symptomen treden op. De andere voorkomende symptomen hangen af van de grootte van de hypofysetumor.
Gezicht
De patiënt met gigantisme heeft meestal typische gelaatstrekken. Het hoofd is groot (
macrocefalie). Het voorhoofd is tevens zeer vooruitstekend en breed. Ook kenmerkend zijn de vooruitstekende kaken (
prognathie). Voorts heeft de patiënt grove gelaatstrekken. Een grote tong (
macroglossie), grote lippen, een platte neus, openingen tussen de tanden en een uitgesproken onderbeet zijn andere kenmerken. Wat de zintuigen betreft, treden eveneens symptomen op zoals doofheid en
dubbelzien (diplopie) of problemen met het perifere gezichtsvermogen (beeld aan de zijkant).
Overmatige groei
Het kind groeit in de hoogte, maar de spieren en organen groeien eveneens. Deze overmatige groei maakt het kind extreem groot voor zijn of haar leeftijd. Ook grote handen en voeten met dikke vingers en tenen zijn typisch voor patiënten met gigantisme.
Andere symptomen
Andere symptomen zijn onder meer:
Alarmsymptomen
Alarmsymptomen die kunnen wijzen op gigantisme zijn:
- Snelle en ongebruikelijke groei bij een kind
- Verandering in gelaatskenmerken
- Aanhoudende hoofdpijn
- Problemen met zicht of gehoor
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk en diagnostisch onderzoek
De arts voert een lichamelijk onderzoek uit en bevraagt de ouders over de symptomen van het kind. Hij voert daarna een
bloedonderzoek uit. Wanneer hij hierin mogelijke tekenen van een hypofysetumor terugvindt, zijn verdere onderzoeken nodig. De arts voert bijgevolg beeldvormende onderzoeken zoals een
CT-scan of
MRI-scan van het hoofd uit om een hypofysetumor op te sporen.
Differentiële diagnose
Gigantisme is niet altijd eenvoudig te diagnosticeren en is niet goed bekend. Enkele aandoeningen en syndromen hebben een sterk gelijkend klinisch beeld. De arts verwart gigantisme daarom wel eens met deze ziekten:
Behandeling via operatie of medicatie
Het is belangrijk dat de diagnose en behandeling tijdig gebeuren omdat de symptomen voor de groeispurt van het kind nog terug te dringen zijn. Zodra echter de groeispurt is opgetreden, blijven de symptomen veelal overeind.
Operatie
Een operatie is nuttig bij patiënten met een hypofysetumor die duidelijke randen heeft. De arts voert de operatie uit vanaf de neus met behulp van een kleine camera. De meeste patiënten genezen hierdoor van de aandoening.
Medicatie
Soms is het voor de arts niet mogelijk om de tumor volledig te verwijderen via een operatie. Bij andere patiënten is een operatie geen optie omdat de arts anders kritische bloedvaten of zenuwen raakt. Een andere behandelingsoptie bestaat dan uit medicijnen. Deze geneesmiddelen blokkeren of verminderen de afgifte van groeihormoon of voorkomen dat groeihormoon in de doelweefsels terechtkomt.
Radiotherapie
Soms gebruikt de arts
radiotherapie (bestraling) om de tumor na de operatie te verkleinen.
Prognose is meestal uitstekend
De meeste patiënten herstellen goed dankzij hypofysechirurgie. De groeihormoonproductie is beperkt door de operatie. Een vroege behandeling doet veel van symptomen omkeren. Soms keert een tumor terug of is een operatie niet zinvol, maar dan zet de arts meestal succesvol medicatie in.
Complicaties aandoening
Chirurgie leidt soms tot een verlaagd gehalte van andere hypofysehormonen. Dit leidt tot onder andere volgende symptomen:
Patiënten met gigantisme hebben daarnaast een verhoogd risico op het ontwikkelen van andere tumoren (zoals
schildklierkanker) of gezondheidsproblemen, zoals
darmpoliepen (goedaardige gezwellen, soms een voorloper van
kanker). Deze patiënten krijgen dan ook regelmatig opvolgbezoeken bij de arts.
Behandeling bij complicaties
Bij complicaties zoals hypopituïtarisme (onvoldoende productie van hypofysehormonen) kan hormonensubstitutietherapie noodzakelijk zijn. Daarnaast kunnen aanvullende behandelingen nodig zijn voor bijkomende symptomen zoals artrose of diabetes insipidus.
Preventie
Er zijn geen specifieke preventiemaatregelen voor gigantisme. Vroegtijdige detectie en behandeling zijn cruciaal om de symptomen te beheersen en complicaties te voorkomen. Regelmatige controle bij een specialist kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van mogelijke afwijkingen.
Lees verder