Vertraagde (uitgestelde) puberteit bij meisjes

Vertraagde (uitgestelde) puberteit bij meisjes Een vertraagde puberteit bij meisjes treedt op wanneer de borsten zich niet ontwikkelen op de leeftijd van dertien jaar of wanneer de menstruatie niet begint op zestienjarige leeftijd. De veranderingen in de puberteit treden op wanneer het lichaam begint met het maken van geslachtshormonen. Deze veranderingen verschijnen normaal gesproken bij meisjes tussen de acht en veertien jaar oud. Bij een vertraagde puberteit treden deze veranderingen niet op. In de meeste gevallen van een vertraagde puberteit zijn meisjes gewoon laatbloeiers en is er geen onderliggend probleem aanwezig. Soms echter liggen aandoeningen of bepaalde omgevingsfactoren aan de basis van de late volwassenheid.

Epidemiologie

Vertraagde puberteit komt relatief vaak voor, vooral bij meisjes die laat beginnen met de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken. Hoewel het precieze percentage varieert afhankelijk van de populatie en de definitie die wordt gebruikt, wordt geschat dat ongeveer 2-5% van de meisjes een vertraagde puberteit ervaart. Het kan erfelijk zijn en wordt vaak gezien in gezinnen waar laatbloeiers aanwezig zijn.

Oorzaken

Hersenproblemen

Door problemen met de hersengebieden die betrokken zijn bij de puberteit, komen meisjes soms erg laat in de puberteit terecht.

Hypogonadisme (onvoldoende ontwikkeling van geslachtsklieren)

Een vertraagde puberteit verschijnt soms ook wanneer de eierstokken te weinig of geen hormonen produceren (hypogonadisme). Dit gebeurt door schade aan of slecht ontwikkelde eierstokken.

Bepaalde medische aandoeningen of behandelingen leiden tot hypogonadisme, waaronder:

Ondergewicht

Een veelvoorkomende oorzaak van uitgestelde puberteit bij meisjes is een gebrek aan lichaamsvet. Te dun zijn verstoort mogelijk het normale proces van de puberteit.

Dit komt voor bij meisjes die:

Risicofactoren

Bij meisjes zijn de volgende risicofactoren vaak gerelateerd aan een vertraagde puberteit:
  • een familiegeschiedenis van laatbloeiers of vertraagde puberteit
  • chronische ziekten of aandoeningen die de algemene gezondheid beïnvloeden
  • extreme lichamelijke activiteit of ernstige gewichtsproblemen
  • ondervoeding of eetstoornissen

Symptomen

Meisjes beginnen de puberteit tussen de acht en vijftien jaar. Volgende symptomen komen voor bij een uitgestelde puberteit bij meisjes:

Afhankelijk van wat de oorzaak is van de vertraagde puberteit komen soms ook andere tekenen voor.

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen van een vertraagde puberteit kunnen zijn:
  • afwezigheid van borstontwikkeling op dertienjarige leeftijd
  • geen menstruatie op zestienjarige leeftijd
  • significant vertraagde groei in vergelijking met leeftijdsgenoten
  • afwezigheid van schaamhaar op de leeftijd van vijftien jaar

Diagnose en onderzoeken

Diagnostische criteria

De puberteit begint wanneer de hypofyse twee hormonen begint te produceren, namelijk luteïniserend hormoon (LH) en follikelstimulerend hormoon (FSH), waardoor de eierstokken worden vergroot en beginnen met de productie van oestrogeen. De groeispurt begint kort nadat de borsten zich beginnen te ontwikkelen en de eerste menstruatiecyclus begint ongeveer twee à drie jaar later. Een meisje dat op haar dertiende leeftijd nog geen borstontwikkeling heeft gekregen, lijdt aan een vertraagde puberteit.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De arts heeft een familiegeschiedenis van het kind nodig om te weten of de uitgestelde puberteit in de familie aanwezig is. Verder stelt de arts vragen met betrekking tot de eet- en sportgewoonten en de medische geschiedenis. Een lichamelijk onderzoek is voorts essentieel.

Een bloedonderzoek is soms nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is soms nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch onderzoek

Andere onderzoeken die de arts mogelijk bestelt, zijn:
  • een bloedonderzoek om de niveaus van bepaalde groeihormonen, geslachtshormonen en schildklierhormonen te controleren
  • een chromosomale analyse
  • een echografie van eierstokken en baarmoeder
  • een MRI-scan van het hoofd om hersentumoren op te sporen
  • een röntgenfoto van de linkerhand en pols om de botleeftijd te evalueren

Behandeling

De behandeling van een uitgestelde puberteit bij meisjes hangt af van de oorzaak van de vertraagde puberteit. Als er een familiegeschiedenis is van een late puberteit, is er vaak geen behandeling nodig. Na verloop van tijd begint de puberteit vanzelf. Meisjes met te weinig lichaamsvet krijgen het advies om een beetje in gewicht bij te komen om de puberteit te stimuleren. Als een vertraagde puberteit het gevolg is van een ziekte of een eetstoornis, behandelt de arts de oorzaak zodat de puberteit op gang kan komen. Als de puberteit niet goed doorzet of het meisje erg van streek is door de uitgestelde puberteit, start de arts hormoontherapie op om de puberteit in gang te zetten. De arts zal:
  • oestrogeen (een geslachtshormoon) in zeer lage doses, oraal (via de mond) of als een pleister voorschrijven
  • de groeiveranderingen controleren en de dosis elke zes tot twaalf maanden verhogen
  • progesteron (een geslachtshormoon) toevoegen om de menstruatie te starten
  • orale (via de mond ingenomen) anticonceptiepillen geven om normale niveaus van geslachtshormonen te handhaven

Prognose

Een vertraagde puberteit die familiaal aanwezig is, verdwijnt vanzelf. Sommige meisjes met bepaalde aandoeningen, zoals schade aan de eierstokken, moeten mogelijk levenslang hormonen nemen. Verder start de puberteit meestal als de arts in staat is om succesvol het onderliggend probleem te behandelen.

Complicaties

De oestrogeenvervangingstherapie heeft mogelijk bijwerkingen.

Andere mogelijke complicaties zijn:
  • psychologische problemen door de stress van de vertraagde puberteit
  • osteoporose op latere leeftijd door langdurig tekort aan oestrogeen

Preventie

Een vertraagde puberteit is vaak moeilijk te voorkomen. Er zijn echter stappen die meisjes kunnen nemen om hun algemene gezondheid te bevorderen, zoals:
  • een gezond gewicht behouden en ondervoeding vermijden
  • een evenwichtige voeding volgen en eetstoornissen vermijden
  • regelmatig medische controles ondergaan

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vervroegde puberteit, wat kan je verwachten?Vervroegde puberteit, wat kan je verwachten?Een vervroegde puberteit wordt ook wel pubertas praecox genoemd. Men spreekt hiervan wanneer meisjes voor hun achtste en…
Pubertas praecox en Pubertas tardaPubertas praecox en Pubertas tardaPuberteit: te vroege of te late puberteit. Een te late puberteit wordt Pubertas tarda genoemd, een te vroege puberteit w…
Heel jong de puberteit in gaanHeel jong de puberteit in gaanHet lijkt wel alsof de jongens en meisjes van tegenwoordig steeds vroeger in de puberteit geraken. Meisjes uit groep 6 e…
Meisjes in de puberteit, wat verandert er allemaalMeisjes in de puberteit, wat verandert er allemaalIn het handwoordenboek van Van Dale wordt de puberteit beschreven als de levensperiode tussen kinderjaren en volwassenhe…

Sporten of bewegen met een gebroken voetSporten of bewegen met een gebroken voetWanneer je een gebroken voet hebt kan het erg lastig zijn om voldoende beweging te krijgen. Het heeft dan ook zeer veel…
Depressie bij ouderen: Oorzaken, symptomen en behandelingDepressie bij ouderen: Oorzaken, symptomen en behandelingEen depressie is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door langdurige gevoelens van verdriet, verlies, woede o…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 13 februari 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Delayed Puberty in Females, http://www.pathology.leedsth.nhs.uk/dnn_bilm/Paediatric/Childhoodadolescence/DelayedPubertyinFemales.aspx
  • Delayed puberty in girls, https://medlineplus.gov/ency/article/007694.htm
  • Delayed puberty in girls, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S095758470580006X
  • Delayed Puberty in Girls: Information for Parents, https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/gradeschool/puberty/Pages/Delayed-Puberty-in-Girls-Information-for-Parents.aspx
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.