Oestrogeen: Soorten, functie & te hoge of te lage spiegels

Oestrogeen: Soorten, functie & te hoge of te lage spiegels Oestrogeen is één van de twee belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen, naast progesteron. Dit hormoon wordt geproduceerd door de eierstokken, bijnieren en vetweefsels uit cholesterol. Oestrogeen speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van vrouwelijke fysieke kenmerken en reproductieve functies. Hoewel mannen ook oestrogeen hebben, is de hoeveelheid veel lager. Oestrogeen is essentieel voor de regulering van het vrouwelijke voortplantingssysteem en de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken. Er zijn drie primaire vormen van oestrogeen bij vrouwen: oestron, oestradiol en oestriol. Tijdens de zwangerschap komt er nog een extra vorm van oestrogeen, oestetrol, vrij. Onbalans in de oestrogeenspiegels kan leiden tot diverse symptomen en gezondheidsproblemen.

Werking van oestrogeen

Oestrogeen wordt voornamelijk geproduceerd door de eierstokken, die ook verantwoordelijk zijn voor de productie van eicellen. Deze eierstokken zijn kleine, druifvormige klieren die zich aan beide zijden van de baarmoeder bevinden. De bijnieren, gelegen bovenop elke nier, dragen ook bij aan de productie van kleine hoeveelheden oestrogeen. Daarnaast produceert vetweefsel oestrogeen. Het hormoon circuleert door het bloed en beïnvloedt diverse lichaamsfuncties.

Functie

Baarmoeder

Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij het onderhouden en verbeteren van het baarmoederslijmvlies. Het reguleert de dikte en de stroom van de baarmoederslijmafscheiding, wat essentieel is voor een gezonde menstruatiecyclus en vruchtbaarheid.

Borsten

In de borsten stimuleert oestrogeen de ontwikkeling van borstweefsel. Het hormoon is ook betrokken bij het reguleren van de melkproductie na de bevalling.

Vagina

Oestrogeen helpt de vaginale wand gezond te houden door de dikte en de smering te bevorderen, wat belangrijk is voor comfort en functie.

Andere functies

Oestrogeen heeft nog andere belangrijke functies:
  • Verminderen van botresorptie en bevorderen van botvorming, wat bijdraagt aan een goede botgezondheid.
  • Beheersen van cholesterol niveaus.
  • Ondersteunen van de huid, bloedvaten, hersenen (inclusief stemming), botten, hart en andere weefsels.
  • Versnellen van het metabolisme.
  • Stimuleren van de groei van schaamhaar en okselhaar.
  • Verhogen van vetopslag.

Soorten oestrogeen

Oestron (estron) (E1)

Oestron is een type oestrogeen dat vooral na de menopauze in het lichaam aanwezig is. Het is minder krachtig dan andere vormen van oestrogeen. Indien nodig kan het lichaam oestron omzetten in andere vormen van oestrogeen.

Oestradiol (estradiol) (E2)

Oestradiol is de meest voorkomende vorm van oestrogeen bij vrouwen tijdens hun vruchtbare jaren en wordt ook door mannen geproduceerd. Te hoge niveaus van oestradiol kunnen leiden tot acne, verlies van seksueel verlangen, osteoporose en depressie. Zeer hoge niveaus verhogen het risico op baarmoederkanker en borstkanker. Lage oestradiolwaarden kunnen echter leiden tot gewichtstoename en hart- en vaatziekten.

Oestriol (estriol) (E3)

Het niveau van oestriol stijgt tijdens de zwangerschap om de groei van de baarmoeder te ondersteunen en het lichaam voor te bereiden op de bevalling. Het oestriolgehalte bereikt zijn piek vlak voor de bevalling.

Oestetrol (estetrol) (E4)

Estetrol is een type oestrogeen dat uitsluitend tijdens de zwangerschap wordt geproduceerd, en wel door de lever van de foetus.

Oestrogeenspiegels

De oestrogeenspiegels variëren per persoon en fluctueren gedurende de menstruatiecyclus en het leven van een vrouw. Deze fluctuaties kunnen leiden tot stemmingswisselingen vóór de menstruatie en opvliegers tijdens de menopauze.

Factoren die invloed hebben op de oestrogeenspiegels zijn onder andere:

Te lage oestrogeenspiegels

Te lage oestrogeenspiegels kunnen leiden tot vermoeidheid en andere symptomen. / Bron: Concord90, PixabayTe lage oestrogeenspiegels kunnen leiden tot vermoeidheid en andere symptomen. / Bron: Concord90, Pixabay
Vrouwen
De meest voorkomende oorzaak van lage oestrogeenspiegels bij vrouwen is de menopauze of een chirurgische verwijdering van de eierstokken. Een verlaging van de oestrogeenwaarden kan bij vrouwen leiden tot:

Mannen
Bij mannen kunnen lage oestrogeenspiegels leiden tot overmatige buikvet en een verminderd seksueel verlangen.

Te hoge oestrogeenspiegels

Vrouwen
Een te hoge oestrogeenspiegel kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals:
  • Gewichtstoename, vooral in het middel, de heupen en dijen
  • Verergering van het premenstrueel syndroom
  • Verminderd seksueel verlangen
  • Fibrocystische borsten (goedaardige borstknobbels)
  • Menstruatieproblemen, zoals lichte of zware bloedingen
  • Vermoeidheid
  • Vleesbomen (goedaardige tumoren) in de baarmoeder
  • Gevoelens van depressie of angst

Mannen
Bij mannen kunnen hoge oestrogeenspiegels leiden tot aandoeningen zoals erectiestoornissen, vergrote borsten (gynaecomastie) en onvruchtbaarheid. Laag oestrogeen kan eveneens leiden tot verhoogd buikvet en een verminderd libido.

Oestrogeentherapie

Oestrogeentherapie wordt vaak ingezet om symptomen van verschillende aandoeningen te verlichten, zoals:
  • Eierstokproblemen
  • Menopauze
  • Vertraagde puberteit, bijvoorbeeld bij het syndroom van Turner
  • Primaire ovariële insufficiëntie
  • Sommige gevallen van prostaatkanker
  • Sommige soorten acne
De behandeling kan bestaan uit alleen oestrogeen of een combinatie van oestrogeen en progestageen (een synthetische vorm van progesteron). Hormoonbehandelingen zijn verkrijgbaar in de vorm van pillen, neussprays, pleisters, huidgels, injecties, vaginale crèmes of ringen.

De therapie helpt bij het verlichten van symptomen zoals:
  • Verminderd seksueel verlangen
  • Onrust en pijnlijke geslachtsgemeenschap
  • Opvliegers
  • Slaapproblemen
  • Stemmingswisselingen
  • Vaginale droogheid
  • Verlagen van het risico op osteoporose

Bijwerkingen kunnen zijn:
Sommige vormen van hormoontherapie verhogen ook het risico op een beroerte, bloedstolsels, baarmoederkanker en borstkanker. Hoge oestrogeenspiegels kunnen het risico en de voortgang van bepaalde soorten borstkanker verhogen. Daarom worden sommige hormoonbehandelingen ingezet om de werking van oestrogeen te blokkeren als een manier om de ontwikkeling van kanker te vertragen of te stoppen. Hormonale therapie is echter niet altijd geschikt voor iedereen. Een familiegeschiedenis van borstkanker of schildklierproblemen kan contra-indicaties zijn.

Anticonceptie

Anticonceptiepillen bevatten vaak een combinatie van synthetisch oestrogeen en progestageen of alleen progestageen. Sommige soorten anticonceptiepillen voorkomen zwangerschap door de ovulatie (eisprong) te stoppen en het slijm in de baarmoederhals te verdikken, waardoor sperma de eicel niet kan bereiken. Ze helpen ook bij het verminderen van pre-menstruele symptomen en het verlichten van hormoongerelateerde acne.

Anticonceptiepillen kunnen echter het risico verhogen op:

Voor vrouwen die roken of ouder zijn dan 35 jaar, kunnen orale anticonceptiva een hoger risico met zich meebrengen. Langdurig gebruik van anticonceptiepillen kan ook het risico op borstkanker verhogen.
© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hormonen: oestrogeen, progesteron, testosteronHormonen: oestrogeen, progesteron, testosteronDe geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron zijn belangrijk voor hoe we ons voelen. Deze hormonen spelen…
Oestrogeen remt de verouderingOestrogeen remt de verouderingHet belang van hormonen voor de veroudering is heel verschillend. Elk hormoon heeft een heel speciale functie in het lic…
Migraine beschermt vrouwen tegen borstkankerMigraine beschermt vrouwen tegen borstkankerVrouwen die vaak last hebben van migraine hebben minder kans op borstkanker. Een van de oorzaken van migraine is een ver…
Borstkanker, voeding en alcohol: alcohol wordt afgeradenBorstkanker, voeding en alcohol: alcohol wordt afgeradenDat glaasje wijn drinken om te ontspannen is wel erg lekker als je borstkanker hebt gehad. Toch is juist die drank in ve…

Krakend geluid in oor: oorzaken en symptomen kraken in orenKrakend geluid in oor: oorzaken en symptomen kraken in orenEen krakend geluid in het oor of kraken in beide oren is een relatief niet-specifiek symptoom dat kan optreden als een n…
Huidontsteking: symptomen, oorzaken & behandeling dermatitisHuidontsteking: symptomen, oorzaken & behandeling dermatitisHuidontsteking of dermatitis is een ontstekingsreactie van de huid die voornamelijk de dermis (lederhuid) aantast. Vaak…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 12 maart 2020:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Estrogen 101, https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/estrogen-101
  • Estrogen, https://www.healthywomen.org/condition/estrogen
  • Everything you need to know about estrogen, https://www.medicalnewstoday.com/articles/277177
  • What is Estrogen?, https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/estrogen
  • What Is Estrogen?, https://www.livescience.com/38324-what-is-estrogen.html
  • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.