Eierstoktumoren: Typen en symptomen van tumor op eierstokken
Een eierstoktumor is een abnormale, vaak langzaam groeiende massa op of in de eierstok van een vrouw. In tegenstelling tot een eierstokcyste, die gevuld is met vocht, is een tumor een vaste massa. Tumoren kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren blijven meestal beperkt tot de eierstok, terwijl kwaadaardige tumoren kunnen uitgroeien tot eierstokkanker en zich naar andere delen van het lichaam kunnen verspreiden. In de vroege stadia van zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren kunnen er vaak geen symptomen zijn. Zodra de tumor groot genoeg wordt, kunnen er klachten optreden zoals buikpijn en pijn tijdens de geslachtsgemeenschap. De behandeling varieert afhankelijk van het type en de grootte van de tumor, maar bestaat vaak uit chirurgie. In sommige gevallen kan een afwachtend beleid voldoende zijn.
Goedaardige en kwaadaardige eierstoktumoren
Goedaardig
Goedaardige eierstoktumoren zijn abnormale, vaak langzaam groeiende massa's die meestal geen ernstige gezondheidseffecten hebben. Ze komen het meest voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Bij vrouwen met een onregelmatige menstruatie komen ze bij ongeveer de helft van de gevallen voor, terwijl bij vrouwen met een regelmatige menstruatie ongeveer één op de drie vrouwen ermee te maken heeft. Goedaardige eierstoktumoren veroorzaken vaak geen symptomen en worden meestal per toeval ontdekt tijdens een gynaecologisch onderzoek of een echografie. De behandeling bestaat meestal uit chirurgische verwijdering van de tumor, en soms ook het omliggende weefsel of de aangetaste eierstok. Na behandeling blijft de vruchtbaarheid vaak behouden, vooral als slechts één eierstok wordt verwijderd.
Kwaadaardig
Kwaadaardige eierstoktumoren ontstaan uit abnormale cellen in de eierstokken en kunnen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Eierstokkanker ontwikkelt zich vaak vanuit abnormale cellen die zich ongeremd vermenigvuldigen. Deze tumoren kunnen in de vroege stadia vaak ongemerkt blijven, maar kunnen onbehandeld uitgroeien en zich naar andere lichaamsdelen verspreiden. De eierstokken zijn voortplantingsklieren die verantwoordelijk zijn voor de productie en opslag van eicellen en de afgifte van de geslachtshormonen progesteron en
oestrogeen. De behandeling van eierstokkanker vereist vaak een combinatie van chirurgie,
chemotherapie,
radiotherapie, en/of gerichte therapie.
Typen tumoren in of op de eierstokken
Eierstoktumoren worden ingedeeld op basis van hun oorsprong in de eierstok:
Kiemceltumoren
Kiemceltumoren ontstaan uit de cellen die zich ontwikkelen tot eicellen. Deze tumoren komen het meest voor bij jonge vrouwen en kunnen, hoewel ze vaak goedaardig zijn, soms uitgroeien tot
kanker. Vroege behandeling kan helpen om de vruchtbaarheid te behouden.
Oppervlakte epitheliale tumoren
Oppervlakte epitheliale tumoren beginnen in de cellen die het oppervlak van de eierstok bedekken. Dit type tumor is het meest voorkomend en vertegenwoordigt ongeveer negentig procent van de eierstoktumoren. Ze kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn, met het kwaadaardige type dat vaak ernstige gevolgen heeft.
Stromale tumoren
Stromale tumoren ontstaan in het deel van de eierstok dat vrouwelijke voortplantingshormonen produceert. Dit type tumor is zeer zeldzaam. Als een stromale tumor kwaadaardig is, wordt deze vaak beschouwd als een laaggradige kanker.
Roken kan een risicofactor zijn voor eierstoktumoren. /
Bron: Geralt, PixabayRisicofactoren voor eierstoktumoren
Hoewel de exacte oorzaken van eierstoktumoren niet volledig bekend zijn, zijn er verschillende risicofactoren die mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Deze omvatten:
Symptomen
De symptomen van eierstoktumoren kunnen variëren afhankelijk van het type tumor en de fase van de ziekte.
Goedaardig
Goedaardige eierstoktumoren veroorzaken vaak geen symptomen. Als de tumor echter groot genoeg is, kan deze druk uitoefenen op omliggende organen, wat leidt tot klachten zoals:
Kwaadaardig
Kwaadaardige eierstoktumoren vertonen vaak vage of milde symptomen in de vroege stadia. Naarmate de kanker vordert, kunnen de volgende symptomen optreden:
Diagnose en onderzoeken
Eierstoktumoren worden vaak ontdekt tijdens een standaard gynaecologisch onderzoek of een
uitstrijkje. Verdere onderzoeken zijn nodig om de diagnose te bevestigen en om de aard en omvang van de tumor te bepalen. De arts kan de volgende onderzoeken aanvragen:
Behandeling
De behandeling van eierstoktumoren hangt af van of de tumor goedaardig of kwaadaardig is, evenals van de grootte en de locatie van de tumor.
Goedaardige tumor
In sommige gevallen hebben goedaardige eierstoktumoren geen onmiddellijke behandeling nodig en kan een afwachtend beleid worden gevolgd. Als de tumor echter pijnlijk is, groeit, of symptomen veroorzaakt, kan een operatie noodzakelijk zijn. De chirurg kan de tumor verwijderen terwijl de rest van de eierstok intact blijft. Indien nodig kan ook de aangetaste eierstok en
eileider worden verwijderd. In zeldzame gevallen kan het nodig zijn om beide eierstokken te verwijderen. Het verwijderen van één eierstok heeft meestal geen invloed op de hormonale balans en de vruchtbaarheid, omdat de andere eierstok deze functies kan overnemen.
Bij eierstokkanker is vaak ook een behandeling met chemotherapie nodig. /
Bron: Stevepb, PixabayKwaadaardige tumor
De belangrijkste behandeling voor eierstokkanker is chirurgie, met als doel alle kankerweefsels te verwijderen. Dit kan onder meer het verwijderen van beide eierstokken, de eileiders, de baarmoeder (hysterectomie), en een deel van het buikvet (het omentum) inhouden. Als de kanker alleen in één of beide eierstokken aanwezig is, kan het zijn dat alleen de eierstokken worden verwijderd, waardoor de baarmoeder en de mogelijkheid om kinderen te krijgen behouden blijven. Naast chirurgie kunnen
chemotherapie,
radiotherapie, en/of gerichte therapie worden ingezet om eventuele resterende kanker te bestrijden en de kans op terugkeer te minimaliseren.
Nazorg en opvolging
Na de behandeling van eierstoktumoren is regelmatige follow-up noodzakelijk om de voortgang te monitoren en om te controleren op eventuele terugkeer van de ziekte. Dit kan bestaan uit regelmatige gynaecologische controles, beeldvormende onderzoeken en bloedonderzoeken. Voor vrouwen die behandeld zijn voor eierstokkanker kan het ook nodig zijn om te worden gecontroleerd op de bijwerkingen van behandelingen zoals chemotherapie of hormoontherapie.
Lees verder