Eierstoktumoren: Typen en symptomen van tumor op eierstokken

Eierstoktumoren: Typen en symptomen van tumor op eierstokken Een eierstoktumor is een langzaam groeiende abnormale weefselmassa op of in de eierstok van een vrouw. Een tumor is een vaste massa, in tegenstelling tot een met vocht gevulde eierstokcyste. Een tumor is meestal goedaardig maar soms ontaardt deze en wordt hij kwaadaardig waardoor een vrouw kampt met eierstokkanker. In het beginstadium van zowel een goedaardige als kwaadaardige tumor in of op de eierstok, komen zelden symptomen tot uiting. Wanneer een tumor groot genoeg is, ontstaan wel klachten zoals buikpijn en pijn tijdens de geslachtsgemeenschap. De behandeling is onder andere afhankelijk van het type en de grootte van de tumor, maar bestaat meestal uit chirurgie. In sommige gevallen is echter een afwachtend beleid voldoende.

Goedaardige en kwaadaardige eierstoktumoren

Goedaardig

Goedaardige eierstoktumoren zijn langzaam groeiende vaste massa's in of op de eierstok van een vrouw. Goedaardige eierstoktumoren komen het meest voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Ze komen voor bij ongeveer de helft van de vrouwen met een onregelmatige menstruatie en bij ongeveer één op drie vrouwen met een regelmatige menstruatie. Bij goedaardige eierstoktumoren treden zelden tekenen op. Meestal detecteert de arts deze per toeval tijdens een standaard gynaecologisch onderzoek of via een uitstrijkje. De behandeling bestaat meestal uit een chirurgische verwijdering van de tumor en soms het omliggende weefsel of de aangetaste eierstok. Na de behandeling blijft de vruchtbaarheid vaak behouden.

Kwaadaardig

De eierstokken zijn voortplantingsklieren in het vrouwelijke voortplantingssysteem. De klieren zijn verantwoordelijk voor het produceren en opslaan van eicellen en het produceren en vrijgeven van de geslachtshormonen progesteron en oestrogeen. Eierstokkanker treedt op wanneer abnormale cellen in de eierstokken zich beginnen te vermenigvuldigen, waardoor een tumor ontstaat. Een kwaadaardige tumor gaat onbehandeld groeien en zich verspreiden naar andere lichaamsdelen.

Typen tumoren in of op de eierstokken van een vrouw

Goedaardige eierstoktumoren zijn onderverdeeld in drie hoofdtypen, gebaseerd op waar de abnormale celgroei is ontstaan:

Kiemceltumoren

Kiemceltumoren beginnen in de cellen die zich ontwikkelen tot eicellen. De meeste kiemceltumoren zijn goedaardig, maar kunnen zich soms ontwikkelen tot kanker. Deze komen het meest voor bij jongere vrouwen en als de arts ze vroeg behandelt, is het mogelijk om de vruchtbaarheid te behouden.

Oppervlakte epitheliale tumoren

Deze tumoren beginnen in de cellen langs het oppervlak van de eierstok. Het is het meest voorkomende type eierstoktumor. Circa negentig procent van de tumoren is epitheliaal.

Stromale tumoren

Deze goedaardige en kwaadaardige tumoren beginnen in het deel van de eierstok dat vrouwelijke voortplantingshormonen produceert. Het is zeer zeldzame tumor. Wanneer deze ontaardt naar kanker, wordt deze beschouwd als een laaggradige kanker.

Roken vormt een risicofactor voor eierstoktumoren / Bron: Geralt, PixabayRoken vormt een risicofactor voor eierstoktumoren / Bron: Geralt, Pixabay

Risicofactoren voor eierstoktumoren

De oorzaken van eierstoktumoren zijn niet goed bekend anno maart 2020. Volgende factoren spelen mogelijk een rol bij de ontwikkeling van eierstoktumoren:
 • een familiegeschiedenis van eierstoktumoren of eierstokkanker.
 • een voorgeschiedenis van borstkanker, endometriumkanker of darmkanker (Lynch II)
 • een vroege menopauze
 • gonadale dysgenese
 • obesitas
 • onvruchtbaarheid
 • roken: vooral voor een slijmachtig adenocarcinoom

Symptomen

Goedaardig

Goedaardige eierstoktumoren zijn over het algemeen asymptomatisch, wat betekent dat een vrouw zelden merkbare symptomen heeft. Bij sommige vrouwen komen pas symptomen tot uiting wanneer de tumor door de grootte drukt tegen nabijgelegen organen. Dit resulteert dan in:

Kwaadaardig

Eierstoktumoren zijn meestal goedaardig, maar sommige typen ontaarden onbehandeld in eierstokkanker. Ook bij kwaadaardige tumoren in of op de eierstokken worden de symptomen in het beginstadium vaak niet ontdekt. Volgende tekenen komen mogelijk tot uiting:

Diagnose en onderzoeken

Omdat symptomen zeldzaam tot stand komen, detecteert de arts eierstoktumoren meestal tijdens een standaard gynaecologisch onderzoek of een uitstrijkje. Vaak zet de arts nog verdere onderzoeken in om andere aandoeningen uit te sluiten en meer informatie te weten te komen over de eierstoktumor. Hij bestelt dan:

Behandeling

Goedaardige tumor

In sommige gevallen hebben goedaardige tumoren geen behandeling nodig; een waakzaam beleid is dan voldoende. Wanneer eierstoktumoren aanwezig zijn en niet verdwijnen, wanneer ze pijnlijk zijn en wanneer ze groeien, is meestal een operatie nodig om de tumor te verwijderen. De arts verwijdert mogelijk eierstoktumoren terwijl de rest van de eierstok intact blijft. Soms is het ook nodig om de gehele aangetaste eierstok en eileider te verwijderen. Zelden moet de chirurg beide eierstokken verwijderen. Het verwijderen van één eierstok heeft geen invloed op de normale functie van de resterende eierstok. Hierdoor komt een vrouw nog steeds terecht in de puberteit en krijgt ze haar menstruaties. Bovendien is het voortplantingsvermogen van de andere eierstok niet aangetast.

Bij eierstokkanker is vaak ook een behandeling met chemotherapie nodig / Bron: Stevepb, PixabayBij eierstokkanker is vaak ook een behandeling met chemotherapie nodig / Bron: Stevepb, Pixabay

Kwaadaardige tumor

Chirurgie is de belangrijkste behandeling voor eierstokkanker. Het doel is om alle kanker, of zoveel mogelijk, te verwijderen. Bij een operatie verwijdert de arts meestal zowel eierstokken als de eileiders, de baarmoeder (een hysterectomie) en een laag vetweefsel in de buik (het omentum). Als de kanker zich slechts in één of beide eierstokken bevindt, moet de arts mogelijk alleen de eierstok of eierstokken verwijderen, waardoor de baarmoeder intact blijft. Dit betekent dat een vrouw dan nog steeds kinderen kan krijgen. Chemotherapie, radiotherapie en/of gerichte therapie zijn ook nog inzetbaar om kwaadaardige eierstoktumoren te behandelen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedaardige tumoren kunnen ook gevaarlijk zijnGoedaardige tumoren kunnen ook gevaarlijk zijnTumoren hoeven gelukkig niet altijd kwaadaardig te zijn en daarmee ook niet levensbedreigend. Een voorbeeld van zo'n goe…
Eierstokgezwel en cysteEierstokgezwel en cysteEen eierstokgezwel en een cyste aan de eierstok komt voornamelijk voor bij vrouwen tijdens de vruchtbare jaren. De oorza…
Normale celgroei en de ontwikkeling van tumorenNormale celgroei en de ontwikkeling van tumorenNormale celgroei is belangrijk in het menselijk lichaam, dat is de manier waarop problemen worden opgelost, ongeremde ce…

Huidvermoeidheid: Oorzaken van vermoeide, droge & bleke huidHuidvermoeidheid: Oorzaken van vermoeide, droge & bleke huidVeel mensen hebben veel stress, eten en slapen slecht, roken en/of zijn veel blootgesteld aan luchtvervuiling. Deze fact…
Krakend geluid in oor: oorzaken en symptomen kraken in orenKrakend geluid in oor: oorzaken en symptomen kraken in orenEen krakend geluid in het oor of kraken in beide oren is een relatief niet-specifiek symptoom dat kan optreden als een n…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 14 maart 2020:
 • Benign Ovarian Tumors, https://cancer.coloradowomenshealth.com/non-cancerous/ovarian-tumors/index.html
 • Benign Ovarian Tumours, https://patient.info/doctor/benign-ovarian-tumours
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Ovarian tumors, https://radiopaedia.org/articles/ovarian-tumours
 • Ovarian tumors, https://www.amboss.com/us/knowledge/Ovarian_tumors
 • Treatment, https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cancer/treatment/
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.