Goedaardige tumoren kunnen ook gevaarlijk zijn

Goedaardige tumoren kunnen ook gevaarlijk zijn Tumoren hoeven gelukkig niet altijd kwaadaardig te zijn en daarmee ook niet levensbedreigend. Een voorbeeld van zo'n goedaardige tumor is een vetknobbel. Ook dan is er sprake van een ongeremde deling van cellen, maar deze deling komt op een gegeven moment tot stilstand. Maar toch zijn er voldoende redenen om op uw hoede te zijn en een knobbel in de gaten te houden en te laten bekijken door de huisarts.

Goedaardige tumoren toch gevaarlijk

Celdeling is in ons lichaam de normaalste zaak van de wereld om bijvoorbeeld weefsels te herstellen en oude cellen te vervangen. Ons lichaam heeft miljarden cellen. Soms loopt het uit de hand omdat de celdeling ongeremd is. Zo ontstaan tumoren, kwaadaardige en ook goedaardige tumoren, de benigne tumoren. Ook de benigne tumoren zijn door een ongeremde celdeling ontstaan, maar na enige tijd tot stilstand gekomen. Een dergelijke tumor bevat alleen nog zogenaamde eindcellen die zich niet meer delen. Ze kunnen op meerdere plekken in het lichaam ontstaan. Denk aan de Angiomen in het bloedvatenstelsel of de cysten en poliepen. Goedaardige tumoren vergen meestal een monitoring. Kwaadaardige tumoren, de carcinomen, moeten snel worden verwijderd om te voorkomen dat ook andere weefsels worden aangetast of uitzaaiingen een kans krijgen. Niet verwijderen betekent vaak een levensbedreigende situatie op korte of langere termijn.

De plek van de tumor

Goedaardige tumoren hoeven niet levensbedreigend te zijn. Een wrat is ook een goedaardige tumor, maar niemand die daar erg ongerust over wordt zolang die stabiel is. Anders wordt het, wanneer de plek van de tumor vervelend of zelfs levensbedreigend is. Denkt u aan een tumor in de buurt van een vitaal orgaan of zelfs daarbinnen. Dit kan op meerdere plekken in het lichaam. Dergelijke tumoren worden ook aangetroffen in iemands schedel en zelfs in iemand hart. De mogelijkheid om daar verder uit te groeien is relatief beperkt. Hierdoor zal een verhoogde druk in de schedel gaan ontstaan. Ook dit kan snel tot de dood leiden. Aantasting van het hart zal vrijwel direct leiden tot de dood, ook al is de tumor goedaardig.

Van goedaardige tumor naar kwaadaardige tumor

Een ander risico is dat sommige goedaardige tumoren, zoals poliepen en papillomen kunnen veranderen in een kwaadaardige tumor. De veroorzaker van deze verandering van goedaardig naar kwaadaardig is meestal niet bekend. Wel weten we, dat dat cellen die goed van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien, zich gemakkelijker kunnen delen dan cellen die onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Cellen met een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen zullen dan ook eerder een kalm bestaan gaan leiden.

Let op de signalen van uw lichaam

Meerdere klachten kunnen ontstaan. De ene persoon is doodmoe, terwijl de ander eigenlijk niet veel merkt. Maar de meest voorkomende klacht is pijn en soms bloedverlies. Als u twijfelt of een zichtbare goedaardige tumor verandert duidelijk van grootte of kleur, of geeft zelfs een afscheiding, dan doet u er goed aan u zo snel mogelijk te laten onderzoeken. Vaak zal door middel van biopsie wat weefsel worden weggenomen voor verder onderzoek. Cel-en weefselonderzoek zullen vervolgens meer duidelijkheid moeten geven. Uw gezondheid is een groot goed.

Slot

Wees dus altijd alert en let op de signalen. Kanker is na hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland en grofweg 1 van de 3 Nederlanders krijgt in de loop van zijn leven te maken met kanker.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glomustumor, goedaardig of kwaadaardig gezwelGlomustumor, goedaardig of kwaadaardig gezwelEen gezwel wordt ook wel een tumor genoemd. Dit kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij een kwaadaardige tumor spreken w…
Ganglioneuroblastoom: Tumor uit zenuwweefsel, vaak in buikGanglioneuroblastoom: Tumor uit zenuwweefsel, vaak in buikEen ganglioneuroblastoom is een tumor die ontstaat uit zenuwweefsels. De tumor is intermediair; hij bevindt zich tussen…
Ameloblastoom: Goedaardige, pijnloze tumor in de kaakAmeloblastoom: Goedaardige, pijnloze tumor in de kaakEen ameloblastoom is een kaakgezwel, ontstaan uit emailvormend epitheel van de tandaanleg. Deze tumor of cyste is veelal…
Gezondheidsproblemen bij de hond: HuidtumorenGezondheidsproblemen bij de hond: HuidtumorenEr zijn zeer veel soorten tumoren die kunnen voorkomen bij de hond. Dit zijn onder andere melkkliertumoren, lymfekliertu…

Zo worden de kwaadaardige tumoren behandeldZo worden de kwaadaardige tumoren behandeldEen kwaadaardige tumor kan iedereen overkomen. Een verschrikkelijke boodschap is het, maar tegelijkertijd is het zo dat…
Catheteriseren, het kunstmatig legen van de blaasCatheteriseren, het kunstmatig legen van de blaasCatheteriseren is het inbrengen van een slangetje (catheter) in de urineblaas zodat de blaas op een kunstmatige wijze ge…
Reacties

Xen, 13-06-2018
Mijn moeder heeft een goedaardige tumor in haar buik, is een goedaardige tumor ook kanker?
Het zit tegen haar slagader aan… Reactie infoteur, 20-01-2020
Beste Xen,
Een goedaardige tumor is juist geen kanker. Doordat de tumor tegen een slagader aanzit, kan die wel last veroorzaken en de ader (gedeeltelijk) dichtdrukken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Franzani, 11-06-2017
Ik heb 2 bulten in de keel, een van een doperwt een van een grote boon. Doet geen zeer, zijn licht van kleur, maar heb vaak een brok in mijn keel, en zie dat een kant van de keel afgesloten is, maar pijn heb ik niet. Moet ik me zorgen maken? Reactie infoteur, 20-06-2020
Beste Franzani,
Dat is zo niet te zeggen, het beste gaat u even langs de huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. J. Polak, 04-01-2017
Er is bij mij een warthin tumor ontdekt onder het oor ter hoogte van de kaakhoek met een glad begrensde structuur en een diameter van 2 cm. De KNO arts verzekerde mij dat dit 1. niet kwaadaardig is en 2. ook niet kan worden. is een oppervlakkige paroditectomie nu wel of niet noodzakelijk? Reactie infoteur, 20-06-2020
Beste H. J. Polak,
Bij Warthin's tumoren is het uiterst onwaarschijnlijk dat die kwaadaardig zullen worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Roos, 26-12-2016
Ik heb een goedaardig gezwel in de hersenen dus een soort knobbel. Ik ben al een paar jaar niet geweest naar het ziekenhuis, het zit er nog wel. Medicatie innemen tot je veertigste zie ik tegenop, waarom niet gelijk opereren en weghalen? Nee vinden ze een te groot risico. Misschien zeur ik wel maar de medicatie ook zo duur elke maand. Reactie infoteur, 20-06-2020
Beste Roos,
Als een goedaardig gezwel in de hersenen niet te veel hinder oplevert of als het te gevaarlijk is om het weg te halen, lijkt het verstandig om het te laten zitten. U kunt wel altijd om een second opinion vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 12-05-2016
Er is ontdekt dat er een tumor is in de pees van de enkel. Nu is er onderzoek of het kwaad of goedaardig is. Heb het al redelijk lang maar dacht dat het gewoon mijn enkel was tot dat het nog meer groeide. Wat denken jullie? Komt het meestal goed- of kwaadaardig voor zulke dingen? Reactie infoteur, 20-06-2020
Beste Anoniem,
Vaak gaat het om een goedaardige tumor, maar het onderzoek moet dit in uw geval eerst nog bevestigen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sel Carine, 11-03-2016
Ik heb 3 goedaardige tumoren op mijn schildklier. Kan dit kwaadaardig worden en moet ik ze laten wegnemen? Reactie infoteur, 20-06-2020
Beste Sel Carine,
Goedaardige tumoren kunnen altijd op enig moment kwaadaardig worden. Het beste overlegt u hierover met uw arts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dagmar Oort, 31-05-2014
Ik heb laatst een plekje weg laten snijden wat na onderzoek een goedaardige vorm van huidkanker bleek te zijn. Helaas zat er aan de rand van het weggesneden plekje nog huidkanker, ze hebben het niet ruim genoeg weg gesneden dus ik moet nog een keer heen om wat er nog zit weg te laten snijden. Het duurt nog wel even voordat ik heen kan en het is nu lekker weer. Nou vraag ik mij af of een goedaardige huidkanker kan veranderen in kwaadaardige huidkanker? Reactie infoteur, 20-06-2020
Beste Dagmar Oort,
Een goedaardig vlekje kan inderdaad langzaam kwaadaardig worden (melanoom).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alda, 20-07-2011
Ik heb een harde bobbel voor mijn oor en is gisteren een bioptie gedaan t is goedaardig en t bloed is ook goed ik laat t wel verwijderen maar t kan lang duren voor dat ik aan de beurd ben moet ik me nog zorgen maken wie heeft zoiets meegemaakt Reactie infoteur, 20-06-2020
Beste Alda,
Fijn dat het goedaardig is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ilker, 06-07-2011
Hallo mijn naam is Ilker,
Mijn oom heeft een hele grote knobbel in zijn keel gehad ze hebben hem nu eindelijk geopereerd en het bleek dus een tumor te zijn alleen goed aardig. 10 dagen na de operatie werd hij weer ontslagen uit het ziekenhuis en werd hem verteld dat hij over 2 maand pas weer terug moet komen voor controle. Hij heeft ook geen medicatie of iets dergelijks meegekregen en niemand wil ons vertellen hoe het nou zit heeft iemand hier enig idee over wat er mogelijk aan de hand zou kunnen zijn? Reactie infoteur, 20-06-2020
Beste Ilker,
1. Essentieel is dat u wel de goede informatie krijgt. Vraag de huisarts om uitleg. Uw oom heeft daar recht op. Was het niet erg, ok.
2. Was het wel erg, dan moet u dat weten. Het kan immers ook duiden op hoofd-halskanker. Maar dan is er meestal ook gevoelloosheid in de mond en genezen wondjes in de mond niet snel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Betty Blik, 21-04-2011
Hallo, mijn naam is betty, ik ben zo bang dat mijn man longkanker heeft, hij heeft nu al meer dan 7 weken klachten.Volgens de huisarts heeft hij een longontsteking maar…
hij heeft totaal geen koorts gehad!
de huisarts kon niets horen
pas de longfoto wees uit dat er een "kleine" longontsteking had
wel is hij heel kortademig geweest
heel lusteloos
geen eetlust
is 7 kilo in 3 week afgevallen
heeft heel veel gehoest
hij heeft nu al twee keer een kuur van de huisarts gehad en nog hoest hij
niet zo veel als in het begin maar gewoon een akelige kuch-hoest af en toe
ook heeft hij weer meer energie en eetlust maar komt niet aan!
afgelopen maandag is er weer een foto gemaakt en wer krijgen we te horen dat het nog niet helemaal weg is, en weer moeten we nu 2 weken wachten en weer een foto laten maken dan.
Mijn man heeft ook 3 dagen lang bloed geplast 6 weken geleden en is daarvoor onderzocht door een uroloog, nier echo, nier scan en blaas onderzoek, daaruit kwam dat hij in zijn linker nier een cyste heeft waar ze niets aan doen, wel vertelde de uroloog dat mijn man vocht achter zijn longen heeft?
Ik vind het allemaal heel vaag en verontrustend, van huisarts word ik niet veel wijzer en heb het gevoel alsof we van het kastje naar de muur worden gestuurd en dan al dat wachten… zeer zenuwslopend.
Kan iemand mij hier advies geven of helpen? Reactie infoteur, 20-06-2020
Hallo Betty Blik,
1. Vocht achter de longen kan meerdere oorzaken hebben. Denk aan een verminderd functionerend hart, een longontsteking, maar ook een uitzaaiing van een kanker elders in het lichaam kan de oorzaak zijn.
2. Meestal gaat dit inderdaad gepaard met een batterij aan onderzoeken, waarbij ik in uw opsomming een bloedonderzoek mis. Een bloedonderzoek zal veel verduidelijken en de markers zullen aangeven of er kanker in het lichaam zit.
3. Mij is onduidelijk waarom aan de cyste niets wordt gedaan. Daar moet u om verduidelijking vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Verkuyl, 07-01-2010
Bij mij is, na onderzoek door de patholoog-anatoom, een goedaardige vorm van huidkanker geconstateerd.wat staat mij nu te doen? Reactie infoteur, 20-06-2020
Beste Verkuyl,
Vraag de dermatoloog om advies, en als u het niet vertrouwt, kunt altijd een contra expertise laten doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.