Ganglioneuroblastoom: Tumor uit zenuwweefsel, vaak in buik

Ganglioneuroblastoom: Tumor uit zenuwweefsel, vaak in buik Een ganglioneuroblastoom is een tumor die ontstaat uit zenuwweefsels. De tumor is intermediair; hij bevindt zich tussen een goedaardig en kwaadaardig stadium. Vaak zijn kinderen aangetast door deze tumoren. De tumor ontstaat meestal in de buik en veroorzaakt dan onder andere buikpijn en koorts. Na een uitgebreide diagnose volgt meestal een chirurgische verwijdering van een ganglioneuroblastoom. Des te sneller de diagnose is gebeurd en de behandeling is ingezet, des te beter de vooruitzichten voor het kind. Soms komen echter toch complicaties tot stand bij deze zeldzame intermediaire tumor.

Epidemiologie: Vaak bij kinderen

Ganglioneuroblastomen treffen het vaakst kinderen tussen twee en vier jaar, maar kinderen tot tien jaar zijn ook vaak aangetast. De tumor tast even vaak jongens en meisjes aan. Volwassenen krijgen zelden te maken met een ganglioneuroblastoom.

Oorzaken van ganglioneuroblastomen

Zenuwweefsel van ganglia

Ganglioneuroblastomen ontstaan vanuit zenuwweefsel van ganglia (massa zenuwcellen). De tumor is slechts in één gebied aanwezig of is wijdverspreid, maar de tumor is meestal minder agressief dan een neuroblastoom. Meestal ontwikkelt de tumor zich door een genetische mutatie (wijziging) waardoor cellen zich ongecontroleerd gaan vermenigvuldigen. De specifieke oorzaken van ganglioneuroblastomen zijn onbekend anno oktober 2020.

Intermediaire tumor

Tumoren van het zenuwstelsel hebben verschillende graden van differentiatie. Dit is gebaseerd op hoe de tumorcellen er onder de microscoop uitzien. Dit voorspelt of de tumoren zich waarschijnlijk zullen verspreiden. Goedaardige tumoren verspreiden zich minder snel. Kwaadaardige tumoren zijn agressief, groeien snel en verspreiden zich vaak. Een ganglioneuroblastoom bevindt zich tussen een ganglioneuroom (goedaardige tumor van autonome zenuwcellen) en een neuroblastoom. Een ganglioneuroom is minder kwaadaardig van aard. Een neuroblastoom (dat voorkomt bij kinderen ouder dan één jaar) is meestal kwaadaardig. Een ganglioneuroblastoom is dus een intermediaire tumor. Dit is een tumor die zich tussen goedaardig (langzaam groeiend en verspreidt zich zelden) en kwaadaardig (snelgroeiend, agressief en verspreid zich wellicht wel) bevindt. De tumor bevat met andere woorden zowel goedaardige als kwaadaardige cellen.

Symptomen

Meestal ontstaat een gevoelige knobbel in de buik die voelbaar is. Deze tumor verschijnt soms ook op andere plaatsen zoals in de borstholte, in de nek of in de benen. Een buiktumor veroorzaakt buikpijn, diarree of obstipatie, botpijn, koorts en soms ook verlamming als de tumor op de wervelkolom drukt.

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Het stellen van de diagnose van deze zeldzame tumor vormt soms voor de arts een uitdaging. De arts voert één of meer van volgende testen uit:

Behandeling van tumor die ontstaat uit zenuwweefsel

Een snelle behandeling voorkomt de verspreiding van de tumor. Afhankelijk van het type tumor bestaat de behandeling uit chirurgie (meestal de eerste behandelingsoptie), en mogelijk ook in combinatie met chemotherapie en/of radiotherapie om de hergroei van de tumor tegen te gaan. Omdat deze tumoren zeldzaam zijn, is een behandeling in een gespecialiseerd centrum noodzakelijk.

Prognose van intermediaire tumor

De vooruitzichten hangen af van hoe ver de tumor zich heeft verspreid en ook of sommige delen van de tumor agressievere kankercellen bevatten of niet.

Complicaties van ganglioneuroblastoom

Complicaties die mogelijk resulteren uit de tumor zijn:

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieraandoening: Wilms tumor, NefroblastoomNieraandoening: Wilms tumor, NefroblastoomEen Wilms tumor, is een kwaadaardige tumor in de nieren. Deze ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 1 en…
Prolactinoom: oorzaken, symptomen en behandelingEen prolactinoom is een tumor die teveel prolactine produceert. Deze tumor kan vele jaren groeien en de symptomen komen…
Intermediaire uveïtis: Oogontsteking met ontstoken glasvochtIntermediaire uveïtis: Oogontsteking met ontstoken glasvochtDe uvea is de middelste laag van het oog die veel van de bloedvaten van het oog bevat. Hierdoor kunnen makkelijk ontstek…
Leverkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseLeverkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseWereldwijd is leverkanker een van de meest voorkomende soorten kanker. In westerse landen komt de ziekte minder vaak voo…

Enterovirus D68: Virale infectie met griepachtige symptomenEnterovirus D68: Virale infectie met griepachtige symptomenJaarlijks krijgen enkele tientallen patiënten in Nederland te maken met een infectie met het virus Enterovirus D68 (EV-D…
Familiale dysautonomie: Progressieve neurologische ziekteFamiliale dysautonomie: Progressieve neurologische ziekteFamiliale dysautonomie is een erfelijke neurologische aandoening waarbij de zenuwen in het hele lichaam aangetast zijn.…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 6 november 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Ganglioneuroblastoma, https://medlineplus.gov/ency/article/001436.htm
  • Ganglioneuroblastoma, https://radiopaedia.org/articles/ganglioneuroblastoma
  • Ganglioneuroblastoma, https://www.healthline.com/health/ganglioneuroblastoma
  • Neuroblastoma, ganglioneuroblastoma, and ganglioneuroma: radiologic-pathologic correlation, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12110723
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.