Ganglioneuroblastoom: Tumor uit zenuwweefsel, vaak in buik
Een ganglioneuroblastoom is een tumor die ontstaat uit zenuwweefsels. De tumor is intermediair; hij bevindt zich tussen een goedaardig en kwaadaardig stadium. Vaak zijn kinderen aangetast door deze tumoren. De tumor ontstaat meestal in de buik en veroorzaakt dan onder andere buikpijn en koorts. Na een uitgebreide diagnose volgt meestal een chirurgische verwijdering van een ganglioneuroblastoom. Des te sneller de diagnose is gebeurd en de behandeling is ingezet, des te beter de vooruitzichten voor het kind. Soms komen echter toch complicaties tot stand bij deze zeldzame intermediaire tumor.
Epidemiologie: Vaak bij kinderen
Ganglioneuroblastomen treffen het vaakst kinderen tussen twee en vier jaar, maar kinderen tot tien jaar zijn ook vaak aangetast. De tumor tast even vaak jongens en meisjes aan. Volwassenen krijgen zelden te maken met een ganglioneuroblastoom.
Oorzaken van ganglioneuroblastomen
Zenuwweefsel van ganglia
Ganglioneuroblastomen ontstaan vanuit zenuwweefsel van ganglia (massa zenuwcellen). De tumor is slechts in één gebied aanwezig of is wijdverspreid, maar de tumor is meestal minder agressief dan een neuroblastoom. Meestal ontwikkelt de tumor zich door een genetische mutatie (wijziging) waardoor cellen zich ongecontroleerd gaan vermenigvuldigen. De specifieke oorzaken van ganglioneuroblastomen zijn onbekend anno oktober 2020.
Tumoren van het zenuwstelsel hebben verschillende graden van differentiatie. Dit is gebaseerd op hoe de tumorcellen er onder de microscoop uitzien. Dit voorspelt of de tumoren zich waarschijnlijk zullen verspreiden. Goedaardige tumoren verspreiden zich minder snel. Kwaadaardige tumoren zijn agressief, groeien snel en verspreiden zich vaak. Een ganglioneuroblastoom bevindt zich tussen een
ganglioneuroom (goedaardige tumor van autonome zenuwcellen) en een
neuroblastoom. Een ganglioneuroom is minder kwaadaardig van aard. Een neuroblastoom (dat voorkomt bij kinderen ouder dan één jaar) is meestal kwaadaardig. Een ganglioneuroblastoom is dus een intermediaire tumor. Dit is een tumor die zich tussen goedaardig (langzaam groeiend en verspreidt zich zelden) en kwaadaardig (snelgroeiend, agressief en verspreid zich wellicht wel) bevindt. De tumor bevat met andere woorden zowel goedaardige als kwaadaardige cellen.
Symptomen
Meestal ontstaat een gevoelige
knobbel in de buik die voelbaar is. Deze tumor verschijnt soms ook op andere plaatsen zoals in de borstholte, in de nek of in de
benen. Een buiktumor veroorzaakt
buikpijn,
diarree of
obstipatie,
botpijn,
koorts en soms ook
verlamming als de tumor op de wervelkolom drukt.

Een bloedonderzoek is nodig /
Bron: Frolicsomepl, PixabayDiagnose en onderzoeken
Het stellen van de diagnose van deze zeldzame tumor vormt soms voor de arts een uitdaging. De arts voert één of meer van volgende testen uit:
Behandeling van tumor die ontstaat uit zenuwweefsel
Een snelle behandeling voorkomt de verspreiding van de tumor. Afhankelijk van het type tumor bestaat de behandeling uit chirurgie (meestal de eerste behandelingsoptie), en mogelijk ook in combinatie met
chemotherapie en/of
radiotherapie om de hergroei van de tumor tegen te gaan. Omdat deze tumoren zeldzaam zijn, is een behandeling in een gespecialiseerd centrum noodzakelijk.
De vooruitzichten hangen af van hoe ver de tumor zich heeft verspreid en ook of sommige delen van de tumor agressievere
kankercellen bevatten of niet.
Complicaties van ganglioneuroblastoom
Complicaties die mogelijk resulteren uit de tumor zijn:
Lees verder