Enterovirus D68: Virale infectie met griepachtige symptomen

Enterovirus D68: Virale infectie met griepachtige symptomen Jaarlijks krijgen enkele tientallen patiënten in Nederland te maken met een infectie met het virus Enterovirus D68 (EV-D68). Deze virale infectie veroorzaakt meestal in de zomer of herfst milde griepachtige symptomen, maar soms komen ook ernstige tekenen tot stand. Niezen, spierpijn, ademhalingsproblemen en verlamming zijn enkele tekenen van de ziekte. Vooral bij baby’s, kinderen, tieners en patiënten met astma zijn aangetast door een infectie met EV-D68. Een ondersteunende behandeling die thuis plaatsvindt, volstaat in de meeste gevallen, maar soms is een ziekenhuisopname vereist. Enkele maatregelen helpen bij de voorkoming van de (verspreiding van de) infectie. EV-D68 werd tot slot voor het eerst ontdekt in 1962 in Californië.

Oorzaken van infectie met enterovirus D68

Het enterovirus D68 is een poliachtig verkoudheidsvirus (non-poliovirus) dat een lid is van de familie Picornaviridae. Het is een klein, niet-omhuld enterovirus dat zich in de luchtwegen vermenigvuldigt. De verspreiding van het enterovirus D68 vindt plaats via contact met speeksel, neusvloeistoffen en slijm. Het virus verspreidt zich wanneer een patiënt niest of hoest. Ook krijgt een patiënt te maken met het virus wanneer hij iets aanraakt dat een zieke patiënt heeft aangeraakt en vervolgens de ogen, mond of neus aanraakt. Tot slot is nauw contact een oorzaak van het krijgen van een EV-D68. Dit houdt in dat een persoon een zieke patiënt zoent, knuffelt of hiermee de handen schudt.

Risicofactoren van infectie met EV-D68

Een virale infectie door EV-D68 treft het vaakst baby's, kinderen en tieners. De meeste volwassenen zijn namelijk al immuun voor het virus door blootstelling in het verleden. Volwassenen krijgen lichte of helemaal geen symptomen. Kinderen hebben meer kans op ernstige symptomen. Kinderen met astma (chronische ontsteking van de luchtwegen in de longen) lopen een hoger risico op een ernstige ziekte. Ze moeten vaak naar het ziekenhuis wanneer ze kampen met een infectie met EV-D68.

Symptomen

Na een incubatieperiode van één à twee weken ontwikkelen zich symptomen. Het virus treft voornamelijk de luchtwegen. De griepachtige symptomen van een infectie met het EV-D68 zijn mild tot ernstig. In de meeste gevallen kampen patiënten met een milde virale infectie.

Mild

Milde, griepachtige symptomen bestaan uit onder meer een algemeen ziek gevoel (malaise), een loopneus, hoesten, keelpijn, koorts, lichaamspijn, niezen en spierpijn. Net zoals alle enterovirussen veroorzaakt een infectie met EV-D68 mogelijk ook een variabele huiduitslag, buikpijn en diarree.

Hoofdpijn treedt mogelijk op bij een ernstige EV-D68-infectie / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn treedt mogelijk op bij een ernstige EV-D68-infectie / Bron: Geralt, Pixabay

Ernstig

Ernstige symptomen zijn onder meer wheezing (piepend geluid bij het uitademen), moeilijk ademhalen, kortademigheid, ademhalingsfalen (ernstige ziekte met langzame ademhaling), een verminderde alertheid, een verminderde urineproductie (oligurie), uitdroging, hoofdpijn, een stijve nek, pijn in de rug (rugpijn) en spierverlamming.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van een infectie met het enterovirus D68 is enkel vast te stellen door een analyse van vloeistofmonsters uit de keel of neus wat de arts laat analyseren in een speciaal laboratorium. Normaal gesproken laat de arts geen laboratoriumtesten uitvoeren tenzij de patiënt kampt met ernstige tekenen met onbekende oorzaak.

Behandeling van enterovirus D68

Er is geen specifieke behandeling voor een infectie met EV-D68 anno oktober 2020. In de meeste gevallen verdwijnt de ziekte vanzelf. De patiënt mag vrij verkrijgbare geneesmiddelen nemen voor het behandelen van de pijn en koorts. Kinderen jonger dan achttien jaar mogen echter geen aspirine nemen omdat dit het risico verhoogt op het Reye-syndroom (een zwelling van de hersenen en een gezwollen lever bij kinderen). Patiënten met ernstige ademhalingsproblemen krijgen een ziekenhuisopname waar ze een ondersteunende behandeling krijgen om de symptomen te verlichten. Deze ondersteunende behandeling bestaat uit aanvullende zuurstof, bronchodilatoren (luchtwegverwijders), systemische corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmende medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken) en eventueel ook kunstmatige beademing. Het gebruik van corticosteroïden voor de behandeling van de virale infectie is anno oktober 2020 wel omstreden.

Prognose van virale infectie

Anno oktober 2020 is er geen specifieke behandeling bekend voor de verlammingsverschijnselen. De vooruitzichten zijn variabel, waarbij sommige patiënten blijvende (gedeeltelijke) verlamming ervaren, terwijl andere patiënten wel volledig herstellen van de virale infectie.

Complicaties: acute flaccid myelitis met verlamming

EV-D68 verspreidt zich lokaal en komt mogelijk in de bloedbaan terecht om daar toegang te krijgen tot organen zoals hersenvliezen en andere delen van het centrale zenuwstelsel. In ernstige gevallen leidt een infectie met het enterovirus D68 bijgevolg tot een verlamming in het bovenlichaam, waarschijnlijk als gevolg van schade aan het ruggenmerg. Dit leidt tot ademhalingsproblemen, spierzwakte in de schouder of arm.

Wanneer de verlamming te wijten is aan schade in het ruggenmerg, is sprake van 'acute flaccid myelitis’. Deze acute spierverlamming treedt vaak al op na circa vier dagen nadat de symptomen gestart zijn. Fatale luchtweginfecties als gevolg van EV-D68 zijn gemeld bij zowel kinderen als bij volwassenen, en dan vooral bij patiënten met een bijkomende ziekte zoals astma, of bij patiënten met een zwak immuunsysteem.

De behandeling van acute flaccid myelitis bestaat vaak uit plasmaferese (verwijdering en vervanging van plasma in het bloed) en hooggedoseerde corticosteroïden, gericht op het verminderen van immuunresponsen en een ontsteking of humaan intraveneus immunoglobuline (hIVG) met potentiële immunomodulerende of antivirale effecten.

Een goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, PixabayEen goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie van verspreiding van virus

Anno oktober 2020 is er geen specifieke antiviraal medicijn of een vaccin beschikbaar voor het behandelen of voorkomen van EV-D68-infecties. De patiënt kan echter wel stappen ondernemen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Iedereen moet de handen vaak met zeep wassen (goede handhygiëne). Verder is het onverstandig om ongewassen handen rond de ogen, de mond of de neus te plaatsen. Het delen van bekers of eetgerei met een zieke patiënt is uit den boze. Ook is het nauw contact met patiënten niet aangewezen. Bij het hoesten of niezen is het verstandig om de mond te bedekken met de mouw of een tissue. Aangeraakte oppervlakten zoals speelgoed of deurknoppen moeten steeds gereinigd worden. Tot slot is het essentieel om thuis te blijven bij ziekte en zieke kinderen ook thuis te houden.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bocavirusinfectie: Symptomen aan maag, darmen en luchtwegenBocavirusinfectie: Symptomen aan maag, darmen en luchtwegenHet bocavirus is een in 2005 ontdekt virus dat vaak in combinatie met een ander virus een infectie of ziekte veroorzaakt…
Rhinovirusinfectie: Verkoudheid door rhinovirussenRhinovirusinfectie: Verkoudheid door rhinovirussenRhinovirussen zijn de belangrijkste oorzaak van een verkoudheid. Deze wereldwijd verspreide virussen infecteren de hoger…
Zomerverkoudheid: Oorzaken, symptomen en behandelingZomerverkoudheid: Oorzaken, symptomen en behandelingEen verkoudheid komt voornamelijk in de winterperiode voor. Ook in de zomer (tussen juni en oktober) kampen patiënten ec…
Saint-Louis encefalitis: Virale infectie door muggenbeetSaint-Louis encefalitis: Virale infectie door muggenbeetSaint-Louis encefalitis (St. Louis-encefalitis) is een zeldzame virale infectie die wordt overgedragen door een beet van…

Slecht kleurenzicht: Oorzaken van stoornissen in kleurenzienSlecht kleurenzicht: Oorzaken van stoornissen in kleurenzienSommige patiënten hebben moeite om het verschil tussen bepaalde kleuren te zien, al zien ze de verschillende kleuren wel…
Ganglioneuroblastoom: Tumor uit zenuwweefsel, vaak in buikGanglioneuroblastoom: Tumor uit zenuwweefsel, vaak in buikEen ganglioneuroblastoom is een tumor die ontstaat uit zenuwweefsels. De tumor is intermediair; hij bevindt zich tussen…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
  • Current status of enterovirus D68 worldwide and in Taiwan, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1875957219305030
  • Geraadpleegd op 5 oktober 2020:
  • Treatment, https://health.ri.gov/diseases/respiratory/?parm=141
  • Geraadpleegd op 7 november 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Enterovirus 68, Enterovirus_68
  • Enterovirus D68 en acute verlamming, de stand van zaken., https://www.nvmm.nl/media/1918/def-uitnodiging-voor-de-remis.pdf
  • Enterovirus D68, https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000782.htm
  • Enterovirus D68, https://www.cdc.gov/non-polio-enterovirus/about/ev-d68.html
  • Management strategies of enterovirus D68 outbreaks: current perspectives, https://www.dovepress.com/management-strategies-of-enterovirus-d68-outbreaks-current-perspective-peer-reviewed-fulltext-article-VAAT
  • Onbekend virus EV-D68 kan leiden tot verlammingen, https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/Onbekend-virus-EV-D68-kan-leiden-tot-verlammingen.aspx
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.