Ademhalingsfalen: Ernstige ziekte met langzame ademhaling

Ademhalingsfalen: Ernstige ziekte met langzame ademhaling Ademhalingsfalen verwijst naar een toestand waarin de ademhalingssnelheid lager is dan normaal, wat resulteert in een verlaagd zuurstofniveau en een verhoogd kooldioxidegehalte in het bloed. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen die schade aan zenuwen en spieren, longaandoeningen, beroerte of infecties met zich meebrengen. Kenmerken van ademhalingsfalen zijn onder andere een snelle en ondiepe ademhaling, verwardheid en slaperigheid. Zonder tijdige behandeling kunnen ernstige complicaties optreden, zoals coma en zelfs de dood.

Synoniemen van ademhalingsfalen

Enkele bekende synoniemen voor ademhalingsfalen zijn:
  • Ademhalingsdepressie
  • Centrale hypoventilatie
  • Longfalen
  • Respiratoir falen
  • Respiratoire depressie

Oorzaken van respiratoir falen

Alle organen, zoals het hart en de hersenen, hebben zuurstofrijk bloed nodig om goed te functioneren. Acuut ademhalingsfalen ontstaat vaak wanneer vocht zich ophoopt in de alveolen (luchtzakjes in de longen), waardoor de longen niet in staat zijn om zuurstof in het bloed vrij te geven. Dit resulteert in een tekort aan zuurstofrijk bloed voor de organen. Ademhalingsfalen kan ook optreden als de longen niet in staat zijn om kooldioxide (een afvalgas) uit het bloed te verwijderen. Een teveel aan kooldioxide kan schade aan verschillende organen veroorzaken.

Aangeboren aandoeningen met schade aan zenuwen en spieren

Enkele erfelijke en/of aangeboren aandoeningen kunnen (progressieve) schade aan het ademhalingssysteem veroorzaken, waaronder:

Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS)

ARDS is een ernstige aandoening waarbij het zuurstofgehalte in het bloed te laag is. Deze aandoening kan optreden als gevolg van andere onderliggende ziekten, zoals:

Beroerte

Bij een beroerte ontvangen de hersenen (vaak één kant of beide zijden) onvoldoende bloed. Dit leidt vaak tot snelle lichamelijke en mentale symptomen, zoals een afhangend ooglid (ptosis), onduidelijke spraak of verwardheid. Ademhalingsproblemen kunnen ook optreden als gevolg van een beroerte.

Infecties

Infecties met complicaties van de longen of het hart kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken. Enkele infecties die ademhalingsfalen kunnen veroorzaken zijn:

Letsels aan het ruggenmerg

Ruggenmergletsels kunnen schade veroorzaken aan de zenuwen en spieren die de ademhaling reguleren, zoals bij de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (progressieve hersenaandoening met dementie en motorische achteruitgang).

Obstructie

Een obstructie (verstopping) in de keel kan de ademhaling belemmeren, waardoor onvoldoende zuurstof de longen bereikt. Dit kan ook voorkomen bij patiënten met chronisch obstructief longlijden of astma.

Omgevingsfactoren en respiratoire depressie

Chemische inhalatie

Acuut ademhalingsfalen kan ook worden veroorzaakt door inademing van giftige chemicaliën, rook of dampen. Deze stoffen kunnen de weefsels van de longen beschadigen, inclusief de luchtzakjes en haarvaten.

Overmatig alcoholgebruik kan ademhalingsfalen veroorzaken / Bron: Jarmoluk, PixabayOvermatig alcoholgebruik kan ademhalingsfalen veroorzaken / Bron: Jarmoluk, Pixabay
Drugs- of alcoholmisbruik
Overmatig gebruik van drugs (drugsmisbruik) of alcohol kan leiden tot hersenschade, waardoor de hersenen niet effectief de ademhalingsfunctie kunnen reguleren.

Medicatie

Een overdosis of vergiftiging door bepaalde medicijnen kan ook leiden tot respiratoire depressie. Voorbeelden van dergelijke medicijnen zijn:
  • Barbituraten (oudere klasse van geneesmiddelen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken)
  • Benzodiazepinen (medicatie voor angst en slaapproblemen)
  • Ethanol
  • Opiaten of opioïden (krachtige pijnstillende middelen, zoals morfine, tramadol, heroïne, fentanyl)
  • Verdovende middelen (anesthetica), wat soms ook kan optreden na een operatie

Symptomen

Bij ademhalingsdepressie verandert het ademhalingspatroon. In eerste instantie probeert de patiënt meer zuurstof in te ademen (tachypneu). Na verloop van tijd kan het ademhalingspatroon echter zeer langzaam worden (bradypneu), met minimale borstbewegingen. Periodes van ademstilstand (apneu), waarbij ademhalingen langer dan vijftien tot twintig seconden aanhouden, kunnen optreden.

Andere symptomen zijn onder meer:

Diagnose en onderzoeken

Een bloedonderzoek is nodig voor de diagnose / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig voor de diagnose / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Lichamelijk onderzoek
Na het toedienen van zuurstof aan de patiënt en het stabiliseren van de toestand, zal de arts onderzoeken wat de oorzaak van de ademhalingsproblemen is. Dit wordt gedaan door een lichamelijk onderzoek en door informatie te verkrijgen over de persoonlijke en medische geschiedenis van de patiënt. De arts zal de ademgeluiden met een stethoscoop beluisteren om de luchtbeweging in en uit de longen te evalueren. Abnormale ademgeluiden kunnen wijzen op ademhalingsdepressie. Voorbeelden zijn een hoog fluitgeluid bij astma, krakende geluiden bij een longontsteking (reutels), of verminderde ademgeluiden bij emfyseem.

Diagnostisch onderzoek

De arts zal verder het zuurstof- en kooldioxideniveau in het bloed meten met een arteriële bloedgastest en een pulsoximetrie (meting van het zuurstofgehalte in het bloed). Tevens worden een bloedonderzoek en urineonderzoek uitgevoerd om gifstoffen en alcohol op te sporen. Röntgenfoto's kunnen helpen bij het identificeren van longproblemen. Voor het opsporen van hersenproblemen en neurologische schade kan een CT-scan worden gebruikt.

Medicatie kan helpen bij de behandeling van ademhalingsfalen / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie kan helpen bij de behandeling van ademhalingsfalen / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van ademhalingsfalen

De behandeling van ademhalingsfalen hangt af van de ernst van de symptomen en de oorzaak van de aandoening. Bij een overdosis of vergiftiging kan het gebruik van specifieke tegengifmiddelen of andere medicijnen nodig zijn om de effecten te verminderen. Pijnstillers en andere medicijnen kunnen helpen om de ademhaling te verbeteren. Indien de patiënt zelfstandig kan ademen, is zuurstoftherapie noodzakelijk. In gevallen van ernstige ademhalingsproblemen kan een ademhalingsbuisje (endotracheale intubatie) worden geplaatst en aangesloten op een mechanisch ventilatiesysteem. Voor langdurige kunstmatige beademing kan een tracheostomie worden uitgevoerd. Hierbij wordt een kunstmatige opening in de luchtpijp gemaakt, waarop de mechanische ventilator wordt aangesloten. Als deze therapieën niet effectief zijn, kan een longtransplantatie nodig zijn.

Prognose bij ademhalingsfalen

De prognose van ademhalingsfalen hangt af van de behandeling en de onderliggende oorzaak. Bij verbetering van de longfunctie door de juiste behandeling kunnen de ademhalingsproblemen afnemen. Soms kan echter tijdelijke of permanente schade aan de longen optreden.

Complicaties van respiratoire depressie

Wanneer de organen onvoldoende zuurstof ontvangen, kunnen ernstige complicaties optreden, zoals ademstilstand, hartstilstand (plotseling stoppen van de hartfunctie), hersenschade, een verminderde hartslag, een coma en uiteindelijk de dood.

Preventie van ademhalingsdepressie

Hoewel ademhalingsdepressie soms niet te voorkomen is, vooral als deze wordt veroorzaakt door een ongeval of een acute ziekte, kunnen sommige voorzorgsmaatregelen worden genomen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met verdovende medicatie en kinderen nooit onbeheerd in de buurt van medicatie achter te laten. Ook overmatig alcoholgebruik moet worden vermeden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ademhaling en de luchtwegenDe ademhaling en de luchtwegenDe longen zijn een van de belangrijkste organen in ons lichaam om te overleven. Ze zorgen ervoor dat zuurstof in het lic…
Ademhaling: hardlopen, baby, metenAdemhaling: hardlopen, baby, metenAdemhaling: werking, volwassen, baby, hardlopen, sporten, meten. Ademhaling gaat vanzelf zonder dat men erbij na hoeft t…
Waarom ademen we?Waarom ademen we?Waarom ademen we? Elke keer als we ademhalen, halen onze longen zuurstof uit de lucht en geven dit door aan het bloed. E…
NEHI: Neuro-endocriene HyperplasiaNEHI: Neuro-endocriene HyperplasiaNeuro-endocriene Hyperplasia afgekort NEHI is een zeldzame longaandoening die voorkomt bij baby's en jonge kinderen. De…

Gevoelige tanden door terugtrekkend tandvleesGevoelige tanden door terugtrekkend tandvleesOorzaak van terugtrekkend tandvlees zijn meestal bacteriën die zich in de mond nestelen. In dat verband mogen de begripp…
Nekpijn: Oorzaken en behandelingen van pijn in de nekNekpijn: Oorzaken en behandelingen van pijn in de nekDe nek maakt deel uit van de cervicale wervelkolom, een complexe structuur die het hoofd ondersteunt. De cervicale werve…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 22 augustus 2017:
  • Acute Respiratory Failure, http://www.healthline.com/health/acute-respiratory-failure#overview1
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Opiates / Opioids Overdose, https://novusdetox.com/opiate-overdose.php
  • Respiratory Depression, http://respirerx.com/respiratory-depression/
  • Respiratory Failure, https://medlineplus.gov/respiratoryfailure.html
  • Signs of Respiratory Depression, http://www.livestrong.com/article/236906-signs-of-respiratory-depression/
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.