Ademhalingsfalen: Ernstige ziekte met langzame ademhaling

Ademhalingsfalen: Ernstige ziekte met langzame ademhaling Bij ademhalingsfalen de ademhalingssnelheid lager dan normaal. Hierdoor ontstaat een laag zuurstofniveau en een hoog kooldioxidegehalte in het bloed. Deze toestand komt tot stand door onder andere diverse aandoeningen met schade aan zenuwen en spieren, longaandoeningen, een beroerte en een infectie. Een snelle en ondiepe ademhaling, verwardheid en slaperigheid zijn slechts enkele kenmerken van deze aandoening. Zonder behandeling ontstaan levensbedreigende complicaties, waaronder een coma en de dood.

Synoniemen ademhalingsfalen

Bekende synoniemen voor ademhalingsfalen zijn:
 • ademhalingsdepressie
 • centrale hypoventilatie
 • longfalen
 • respiratoir falen
 • respiratoire depressie

Aandoeningen & respiratoir falen

Alle organen, zoals het hart en de hersenen, hebben zuurstofrijk bloed nodig voor een goede functie. Acuut ademhalingsfalen verschijnt wanneer vocht zich ophoopt in de alveolen (luchtzakjes in de longen). Hierdoor zijn de longen niet in staat om zuurstof in het bloed vrijgeven. De organen krijgen vervolgens te weinig zuurstofrijk bloed waardoor de functie belemmerd is. Ademhalingsfalen verschijnt eveneens wanneer de longen onvoldoende in staat zijn om koolstofdioxide (een afvalgas) uit het bloed te verwijderen. Te veel kooldioxide in het bloed brengt schade toe aan diverse organen.

Aangeboren aandoeningen met schade aan zenuwen en spieren

Enkele erfelijke en/of aangeboren aandoeningen veroorzaken (progressieve) schade aan het ademhalingsstelsels zoals:

Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS)

ARDS is een ernstige ziekte waarbij een te laag zuurstofgehalte in het bloed aanwezig is. De aandoening treedt op bij een andere onderliggende ziekte zoals:

Beroerte

Bij een beroerte krijgen de hersenen (vaak aan één kant of soms beide zijden) onvoldoende bloed. Meestal verschijnen snel zowel lichamelijke als mentale symptomen zoals een afhangend ooglid (ptosis), een onduidelijke spraak of verwardheid. Ook het vermogen om goed te ademen, verliest de patiënt mogelijk als gevolg van een beroerte.

Infectie

Infecties met long- of hartgerelateerde complicaties zijn vaak de oorzaak van ademhalingsstoornissen. Enkele infecties die soms leiden tot ademhalingsfalen zijn:

Letsels aan ruggenmerg

Ook bij ruggenmergletsels ontstaat schade aan de zenuwen en spieren die de ademhaling reguleren zoals bij de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (progressieve hersenaandoening met dementie en een motorische achteruitgang).

Obstructie

Soms zit iets vast in de keel, en dan komt onvoldoende zuurstof in de longen terecht. Deze obstructie (verstopping) treedt soms ook op bij patiënten met een chronisch obstructief longlijden of astma.

Omgevingsfactoren & respiratoire depressie

Chemische inhalatie

Acuut respiratoir falen is soms te wijten aan inademing van giftige chemicaliën, rook of dampen. Deze stoffen beschadigen de weefsels van de longen inclusief de luchtzakjes en haarvaten in de longen.

Overmatig alcoholgebruik leidt tot ademhalingsfalen / Bron: Jarmoluk, PixabayOvermatig alcoholgebruik leidt tot ademhalingsfalen / Bron: Jarmoluk, Pixabay
Drugs- of alcoholmisbruik
Overmatig drugsgebruik (drugsmisbruik) of overmatig alcoholgebruik leidt soms tot hersenschade. De hersenen zijn dan niet meer goed in staat om de in- en uitademingsfunctie te controleren.

Medicatie

Een overdosis of vergiftiging van bepaalde medicijnen leidt eveneens tot respiratoire depressie zoals:
 • barbituraten (oudere klasse van geneesmiddelen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken)
 • benzodiazepinen (medicatie bij angst en slaapproblemen)
 • ethanol
 • opiaten of opioïden (krachtige pijnstillende geneesmiddelen) (morfine, tramadol, heroïne, fentanyl)
 • verdovende geneesmiddelen (anesthetica) (dit gebeurt soms ook na een operatie)

Symptomen

Een patiënt met ademhalingsdepressie heeft veranderingen in de normale ademhaling. Een patiënt probeert aanvankelijk om meer zuurstof te ademen (tachypneu). Maar bij het verslechteren van de ademhalingsdepressie, is het ademhalingspatroon zeer langzaam (bradypneu) met zeer minimale borstbewegingen. De patiënt heeft periodes waar ademhalingen langer dan vijftien tot twintig seconden aanhouden, wat in medische termen gekend is als Ďapneuí.

Andere symptomen omvatten

Diagnose en onderzoeken

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Lichamelijk onderzoek
Nadat de patiënt bij aankomst in het ziekenhuis onmiddellijk zuurstof toegediend heeft gekregen en de patiënt stabiel is, wil de arts weten wat de oorzaak van deze ademhalingsproblemen is. Hiervoor voert hij een lichamelijk onderzoek uit en bevraagt hij de familie of persoonlijke gezondheidsgeschiedenis van de patiënt. De arts beluistert de ademgeluiden van de patiënt met zijn stethoscoop (via auscultatie: luisteren naar ademgeluiden) om zo een idee te krijgen over de kwaliteit van de luchtbeweging in en uit de longen. Abnormale of verminderde ademgeluiden zijn een symptoom van ademhalingsdepressie. Voorbeelden van abnormale ademgeluiden zijn een hoog fluitgeluid bij astma, krakende geluiden bij een longontsteking (reutels) of verminderde ademgeluiden bij emfyseem.

Diagnostisch onderzoek

De arts controleert verder het zuurstof- en kooldioxideniveau van het lichaam met een arteriële bloedgastest en een pulsoximetrie (meting van het zuurstofgehalte in het bloed). Verder zijn een bloedonderzoek en urineonderzoek nodig om gifstoffen en alcohol op te sporen. Een röntgenfoto is inzetbaar om longproblemen te achterhalen. Hersenproblemen en neurologische schade is op te sporen met een CT-scan.
Ademhalingsfalen is soms te verhelpen met medicatie / Bron: Stevepb, PixabayAdemhalingsfalen is soms te verhelpen met medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling longfalen

De behandeling van ademhalingsfalen is afhankelijk van de ernst van de symptomen. Daarnaast bekijkt de arts of hij meteen moet ingrijpen (acute aandoening) of dat de ziekte chronisch is. Bovendien kijkt de arts naar de onderliggende oorzaak van ademhalingsfalen. Bij een overdosis of vergiftiging met medicatie, zijn andere medicijnen beschikbaar om de effecten tegen te gaan. Pijnstillers en andere medicijnen helpen de patiënt vaak beter ademen. Ademt de patiënt zelfstandig, dan is zuurstoftherapie (zuurstof uit een zuurstoftank) nodig. Heeft de patiënt ernstige ademhalingsproblemen en moet de arts hem stabiliseren, dan plaatst de arts mogelijk een ademhalingsbuisje in de mond of neus wat is aangesloten op een ademhalingstoestel (mechanische ventilatie). Bij langdurige kunstmatige beademing opteert de arts vaak voor een tracheostomie. Bij deze chirurgische procedure maakt de arts een kunstmatige opening in de luchtpijp waarop dan de mechanische ventilator is aangesloten. Wanneer deze therapieën niet helpen, is soms longtransplantatie nodig.

Preventie ademhalingsdepressie

In een aantal gevallen is een ademhalingsdepressie niet te voorkomen, bijvoorbeeld wanneer dit het veroorzaakt is door een ongeval of een plotselinge ziekte. Wel neemt de patiënt zo goed mogelijk voorzorgen bij het nemen van verdovende medicatie. Het is daarnaast belangrijk om kinderen niet onbeheerd in de buurt van medicatie achter te laten. Overdreven alcoholgebruik is tot slot uit den boze.

Prognose respiratoir falen

Wanneer de longfunctie verbetert dankzij de juiste behandeling, verminderen de ademhalingsstoornissen. Soms ontstaat wel tijdelijke of permanente schade aan de longen.

Complicaties respiratoire depressie

Indien de patiënt onvoldoende zuurstof krijgt, stoppen de organen met werken. Dit leidt tot een ademstilstand, hartstilstand (plotseling stoppen van de hartfunctie), hersenschade, een verminderde hartslag, een coma en vervolgens de dood.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ademhaling en de luchtwegenDe ademhaling en de luchtwegenDe longen zijn een van de belangrijkste organen in ons lichaam om te overleven. Ze zorgen ervoor dat zuurstof in het lic…
Ademhaling: hardlopen, baby, metenAdemhaling: hardlopen, baby, metenAdemhaling: werking, volwassen, baby, hardlopen, sporten, meten. Ademhaling gaat vanzelf zonder dat men erbij na hoeft t…
Waarom ademen we?Waarom ademen we?Waarom ademen we? Elke keer als we ademhalen, halen onze longen zuurstof uit de lucht en geven dit door aan het bloed. E…
NEHI: Neuro-endocriene HyperplasiaNEHI: Neuro-endocriene HyperplasiaNeuro-endocriene Hyperplasia afgekort NEHI is een zeldzame longaandoening die voorkomt bij baby's en jonge kinderen. De…

Gevoelige tanden door terugtrekkend tandvleesGevoelige tanden door terugtrekkend tandvleesOorzaak van terugtrekkend tandvlees zijn meestal bacteriën die zich in de mond nestelen. In dat verband mogen de begripp…
Nekpijn: Oorzaken en behandelingen van pijn in de nekNekpijn: Oorzaken en behandelingen van pijn in de nekDe nek behoort tot de cervicale wervelkolom. De cervicale wervelkolom is een complexe structuur die steun biedt aan het…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 22 augustus 2017:
 • Acute Respiratory Failure, http://www.healthline.com/health/acute-respiratory-failure#overview1
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Opiates / Opioids Overdose, https://novusdetox.com/opiate-overdose.php
 • Respiratory Depression, http://respirerx.com/respiratory-depression/
 • Respiratory Failure, https://medlineplus.gov/respiratoryfailure.html
 • Signs of Respiratory Depression, http://www.livestrong.com/article/236906-signs-of-respiratory-depression/
 • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.