Gianotti-Crosti syndroom: symptomen, oorzaak en behandeling

Gianotti-Crosti syndroom: symptomen, oorzaak en behandeling Het Gianotti-Crosti syndroom (GCS) is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van rode bulten op het gezicht, de armen en benen en de billen. Het is een huidaandoening die vanzelf geneest en geen behandeling behoeft. Gianotti-Crosti syndroom is een overgevoeligheidsreactie op een eerdere infectie, vaak een virale infectie. Het treedt relatief vaak op bij de ziekte van Pfeiffer (klierkoorts). Het Gianotti-Crosti Syndroom komt vooral voor bij kinderen van 3 maanden tot 15 jaar, met een piek bij kinderen van 1-6 jaar. Meer dan 90% van de patiënten is jonger dan 4 jaar. Er is geen behandeling om het beloop van de huiduitslag te bespoedigen. Een milde corticosteroïd crème kan voorgeschreven worden bij (hevige) jeukklachten.
Gianotti-Crosti syndroom (GCS) / Bron: Gerard cohen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Gianotti-Crosti syndroom (GCS) / Bron: Gerard cohen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat is het gianotti-Crosti syndroom (GCS)?

Het Gianotti-Crosti syndroom (GCS) is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van rode bulten op het gezicht, de extremiteiten en de billen. De aandoening is zelflimiterend door opbouw van afweer tegen de ziekteverwekker, en verdwijnt gewoonlijk binnen ongeveer 3 weken. De onderliggende oorzaak is vaak een virale infectie. De naam verwijst naar de Italiaanse onderzoekers die deze huidaandoening voor het eerst beschreven. CGS werd voor het eerst beschreven door Gianotti in 1955 en door Crosti en Gianotti in 1957.

Synoniemen

Het Gianotti-Crosti-syndroom staat ook bekend onder de volgende benamingen:
 • acral papular eruption of childhood
 • acrodermatitis papulosa infantum
 • acrodermatitis papulosa infantum
 • het Crosti-Gianotti-syndroom
 • infantiele lichenoïde acrodermatitis
 • infantiele papulaire acrodermatitis
 • papulaire acrodermatitis van de kindertijd
 • papular acrodermatitis of childhood

Oorzaak Gianotti-Crosti Syndroom

De huidaandoening is het gevolg van een reactie van het immuunsysteem op een onderliggende infectie. Vaak betreft het een virusinfectie. De belangrijkste veroorzakers zijn het Epstein-Barr virus (de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer), het Hepatitis B virus, Coxsackie virus, Echo virussen en RS virus.

Virale infecties

Het Gianotti-Crosti-syndroom is in verband gebracht met de volgende virussen:

Bacteriële infecties

Een bacteriële infectie kan ook leiden tot het Gianotti-Crosti-syndroom:
 • bartonella henselae
 • borrelia burgdorferi (veroorzaker van de ziekte van Lyme)
 • groep A B-hemolytische streptokokken
 • meningokokkemie
 • mycobacterium avium-intracellulare
 • mycoplasma pneumoniae (een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie)

Vaccinaties

Ook na vaccinaties met een levend virusserum kun je last krijgen van GCS:

Wie krijgen het Gianotti-Crosti Syndroom?

Het Gianotti-Crosti Syndroom komt vooral voor bij kinderen van 3 maanden tot 15 jaar, met een piek bij kinderen van 1-6 jaar. Meer dan 90% van de patiënten is jonger dan 4 jaar.

Symptomen Gianotti-Crosti Syndroom

Huiduitslag op armen, benen, gezicht en billen

De belangrijkste symptomen van het Gianotti-Crosti syndroom zijn:
 • rode huiduitslag
 • uitslag vooral op armen, benen, billen en in het gelaat
 • soms gaan de plekken over in blaasjes
 • lichte koorts
 • gezwollen lymfeklieren
 • onderliggende virale infectie

Beloop

Binnen enkele dagen ontstaat de huiduitslag. Het gaat om iets verheven rode, licht schilferende plekken aan de armen, benen, billen en in het gezicht van zo'n 5-10 mm in doorsnede. Normaal gesproken is de huid van de romp nauwelijks of niet aangedaan. De uitslag kan worden geassocieerd met een acute infectieuze ziekte of immunisatie. In een enkel geval gaan de rode plekken over in met helder vocht gevulde blaasjes. Deze blaasjes drogen vervolgens in. De uitslag is meestal gedurende 2-4 weken aanwezig, maar soms zelfs 4 maanden. Het kan gepaard gaan met een milde jeuk. Soms heeft de patiënt ook last van lichte koorts en vergrote lymfeklieren in oksels en liezen. Wanneer Hepatitis B de boosdoener is, kan de patiënt last hebben van een vergrote lever en verstoorde leverfuncties.

Complicaties

Het Gianotti-Crosti syndroom zelf heeft geen complicaties, maar deze doen zich mogelijk wel voor bij de onderliggende infectie of aandoening.

Onderzoek en diagnose

Diagnostisch onderzoek

Op basis van het klinische beeld kan door de huisarts of dermatoloog de diagnose worden gesteld. Soms wordt aanvullend weefselonderzoek gedaan. Ook kan op indicatie het bloed onderzocht worden op een leverfunctiestoornis en een onderliggende virusinfectie.

Differentiële diagnose

Andere medische aandoeningen met vergelijkbare symptomen moeten worden uitgesloten:

Behandeling Gianotti-Crosti Syndroom

Gianotti-Crosti syndroom is een goedaardige, zelflimiterende aandoening die geen behandeling behoeft. De huiduitslag verdwijnt gewoonlijk na 3 tot 6 weken. Systemische behandeling met antihistaminica kan in enige mate jeuk verlichten. Ook kan een corticosteroïd crème voorgeschreven worden tegen de jeuk.

Prognose

De prognose van het Gianotti-Crosti syndroom is goed. De symptomen verdwijnen normaal gesproken binnen 2-8 weken. Herhaling of recidief is onwaarschijnlijk, maar komt soms voor. Als hepatitis B aanwezig is, heeft de lever tussen 6 maanden en 4 jaar nodig om volledig te herstellen. Soms is er sprake van persisterende hepatitis.

Preventie

Gianotti-Crosti syndroom wordt vooral geassocieerd met een virusinfectie. Daarom is het voorkomen van een virale infectie de enige manier om het Gianotti-Crosti-synroom te voorkomen. Geadviseerd wordt om regelmatig de handen grondig wassen en het contact met zieke mensen te vermijden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Gianotti-CrostiSyndroom van Gianotti-CrostiHet syndroom van Gianotti-Crosti is een huidaandoening die zich kenmerkt door een donkerrode huiduitslag. Deze uitslag b…
Gianotti-Crosti-syndroom: Huidaandoening met rode bultjesGianotti-Crosti-syndroom: Huidaandoening met rode bultjesHet Gianotti-Crosti-syndroom is een goedaardige huidaandoening. De patiënt (vooral een kind) ontwikkelt een huiduitslag…
Acrodermatitis: Huidaandoening uit kindertijdAcrodermatitis: Huidaandoening uit kindertijdAcrodermatitis is een huidaandoening uit de kindertijd. De patiënt heeft milde symptomen van koorts en malaise in combin…
Strophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus, soms ook wel 'papulaire urticaria' genoemd, is een acute uitbarsting van rode, sterk jeukende bultjes op de…

Pityriasis lichenoides: symptomen, oorzaken en behandelingPityriasis lichenoides: symptomen, oorzaken en behandelingPityriasis lichenoides is een zeldzame huidaandoening van onbekende oorzaak. De aandoening kan variëren van een relatief…
EHEC-bacterie symptomen: (bloedige) diarree en buikkrampenEHEC-bacterie symptomen: (bloedige) diarree en buikkrampenDe EHEC-bacterie ligt aan de basis van bijzonder agressieve darminfecties. Deze kunnen de dood tot gevolg hebben. De tox…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gerard Cohen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • DermNet NZ. Infantile papular acrodermatitis. https://www.dermnetnz.org/topics/infantile-papular-acrodermatitis/ (ingezien op 21-3-2018)
 • Healthline. Acrodermatitis and Your Child. https://www.healthline.com/health/acrodermatitis (ingezien op 22-3-2018)
 • Medscape. Gianotti-Crosti Syndrome Differential Diagnoses. https://emedicine.medscape.com/article/911275-differential-diagnoses#showall (ingezien op 22-3-2018)
 • Patient Help. Gianotti-Crosti Syndrome. http://www.patienthelp.org/diseases-conditions/gianotti-crosti-syndrome.html (ingezien op 22-3-2018)
 • WebMD. Gianotti Crosti Syndrome. https://www.webmd.com/hepatitis/gianotti-crosti-syndrome (ingezien op 22-3-2018)
 • Afbeelding bron 1: Gerard cohen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: E van Herk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Grook Da Oger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 08-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.