Syndroom van Gianotti-Crosti

Syndroom van Gianotti-Crosti Het syndroom van Gianotti-Crosti is een huidaandoening die zich kenmerkt door een donkerrode huiduitslag. Deze uitslag bestaat uit kleine bultjes die soms jeuken. Op zich is de ziekte niet ernstig en is er geen behandeling nodig. De ziekte wordt veroorzaakt door een bepaald type virus. Afhankelijk van het virus kunnen er andere ziekten ontstaan. Deze zijn vaak wel ernstiger. Het syndroom van Gianotti-Crosti komt het vaakst bij kinderen tot een jaar of 12 voor. Bij volwassenen kan het ook ontstaan, maar is zeldzaam.

Syndroom van Gianotti-Crosti

Het syndroom van Gianotti-Crosti, afgekort GCS, de ziekte van Gianotti-Crosti of papulaire acrodermatis van het kind is een huidziekte die voornamelijk bij kinderen voorkomt. Vooral kinderen tot een jaar of twaalf krijgen er vaker mee te maken. Op volwassen leeftijd komt deze huidziekte zeer zelden voor. Het is niet besmettelijk, waardoor het kind niet geïsoleerd hoeft te worden. De ziekte is geen symptoom van een onderliggende ziekte maar moet gezien worden als een op zichzelf staande ziekte. Toch kan er naast het syndroom van Gianotti-Crosti nog een andere ziekte optreden.

Oorzaak

De oorzaak voor het syndroom van Gianotti-Crosti is te vinden in een infectie met een aantal virussen. Vaak gaat er een luchtweginfectie vooraf aan de ziekte, of zijn er andere symptomen. Dit is afhankelijk van het type virus waarmee het kind besmet is. Een bepaald type verkoudheidsvirus wordt het vaakst gevonden. De volgende virussen zijn verantwoordelijk voor de huidziekte:
  • Coxsackievirus: Besmetting vindt plaats door middel van contact met ontlasting (via bijvoorbeeld speelgoed, deurklinken etc.) waarbij de vingers in de mond worden gestoken. Zelden vindt besmetting via speeksel of neusvloeiing plaats (hoesten of niezen). Het virus veroorzaakt ziekten als leverontsteking, ontsteking van het hartzakje, ontsteking van het borstvlies en longvlies, longontsteking en hersenvliesontsteking.
  • Hepatitis A virus: wordt overgebracht door besmet voedsel of drinkwater. Ook direct contact met besmette ontlasting zorgt voor infectie. Het virus veroorzaakt een leverontsteking.
  • Hepatitis B virus: wordt overgebracht via besmet bloed of lichaamsvloeistoffen waarin besmet bloed aanwezig zijn. Het virus veroorzaakt een acute of een chronische leverontsteking.
  • ECHO virus: besmetting middels contact met ontlasting. Het veroorzaakt onder andere lymfeklierzwellingen, hersenvliesontsteking, koorts en spierpijn.
  • Epstein Barr-virus: Overdracht voornamelijk via speeksel. Het veroorzaakt onder andere de ziekte van Pfeiffer en het maligne lymfoom (kanker van de witte bloedcellen).
  • Respiratoir syncitieel virus: besmetting vindt plaats door middel van hoesten, niezen of direct contact. Het virus veroorzaakt verkoudheid, bij jonge kinderen soms een longontsteking. Kinderen vanaf 1 jaar hebben vaak al een besmetting met dit virus te pakken. Het virus kan langere tijd door blijven sluimeren.

Niet iedereen die besmet is met een van bovenstaande virussen krijgt automatisch het syndroom van Gianotti-Crosti. Jonge kinderen hebben een nog niet goed werkend immuunsysteem, waardoor de huidziekte eerder zijn intrede doet.

Symptomen

Er ontstaat een huiduitslag die zich kenmerkt door donkerrode bulten. Deze bulten zijn symmetrisch verspreid over het lichaam. Vaak zijn dit het gezicht, de armen, de benen en de billen. De bulten kunnen jeuken, waardoor het kind gaat krabben. De lymfeklieren raken opgezwollen, wat soms van buitenaf goed te voelen is. Vergroting van de milt en lever en een leverontsteking kan ook voorkomen bij een infectie met het hepatitisvirus. Geelzucht komt niet voor. Soms ontstaat er een longontsteking, hersenvliesontsteking, ontsteking van het hartzakje of de ziekte van pfeiffer. Deze ziekten kunnen ernstig verlopen. Het syndroom van Gianotti-Crosti is geen symptoom van deze ziekte maar een bijkomende huidziekte als gevolg van een infectie met één van bovenstaande virussen.

Besmettelijk

Het syndroom van Gianotti-Crosti is zelf niet besmettelijk. Wel kan de veroorzaker hiervan, het onderliggende virus, besmettelijk zijn. Toch is het voor het kind vaak niet nodig om geïsoleerd te worden. Zo komt het respiratoir syncitieel virus bij vrijwel ieder kind vanaf 1 jaar al voor en zal in de meeste gevallen slechts een verkoudheid veroorzaken.

Behandeling

Voor deze huidziekte zelf is geen behandeling nodig. Zij verdwijnt vanzelf 2 tot 8 weken na het optreden van de eerste symptomen. De bulten kunnen overgaan in schilferende plekken. Uiteindelijk verdwijnt de huiduitslag. Soms duurt het langer voor de huiduitslag verdwenen is, tot wel 6 maanden. Een bijkomende ziekte, veroorzaakt door het virus, moet soms wel behandeld worden. Vaak ontstaat er immuniteit voor het syndroom van Gianotti-Crosti. Toch komt het heel soms voor dat de ziekte opnieuw wordt doorlopen. Ook nu is er geen behandeling nodig tegen de ziekte zelf.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gianotti-Crosti syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingGianotti-Crosti syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingHet Gianotti-Crosti syndroom (GCS) is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van rode bulten op he…
Gianotti-Crosti-syndroom: Huidaandoening met rode bultjesGianotti-Crosti-syndroom: Huidaandoening met rode bultjesHet Gianotti-Crosti-syndroom is een goedaardige huidaandoening. De patiënt (vooral een kind) ontwikkelt een huiduitslag…
Acrodermatitis: Huidaandoening uit kindertijdAcrodermatitis: Huidaandoening uit kindertijdAcrodermatitis is een huidaandoening uit de kindertijd. De patiënt heeft milde symptomen van koorts en malaise in combin…
Strophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus, soms ook wel 'papulaire urticaria' genoemd, is een acute uitbarsting van rode, sterk jeukende bultjes op de…

Lawaaidoofheid, oorzaak en gevolgLawaaidoofheid, oorzaak en gevolgLawaaidoofheid is slechthorendheid of doofheid die ontstaat als gevolg van blootstelling aan lawaai. Vaak gaat het hier…
Atelectase van de longAtelectase van de longAtelectase is het samenvallen van een orgaan. Bij de long noemen we dit dan ook longatelectase. Tijdens de zwangerschap…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hepatitis_B
  • http://www.ntvg.nl/publicatie/epstein-barr-virusinfectie-immunologie-en-immunopathologie/volledig
  • http://www.degezondheidblog.com/coxsackie-virus-symptomen-oorzaken-en-behandeling/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.