Gianotti-Crosti-syndroom: Huidaandoening met rode bultjes

Gianotti-Crosti-syndroom: Huidaandoening met rode bultjes Het Gianotti-Crosti-syndroom is een goedaardige huidaandoening. De patiënt (vooral een kind) ontwikkelt een huiduitslag op de benen, de billen, de armen en het gezicht. De ziekte is het gevolg van een overgevoeligheidsreactie op een eerdere infectie, zoals klierkoorts, of een vaccinatie. De huidletsels jeuken soms mild maar veroorzaken verder geen andere symptomen. De behandeling is enkel ondersteunend gericht maar is niet altijd nodig omdat de ziekte spontaan verdwijnt binnen enkele weken.

Synoniemen

Het Gianotti-Crosti-syndroom kennen artsen ook onder volgende benamingen:
 • acral papular eruption of childhood
 • acrodermatitis papulosa infantum
 • acrodermatitis papulosa infantum
 • het Crosti-Gianotti-syndroom
 • infantiele lichenoïde acrodermatitis
 • infantiele papulaire acrodermatitis
 • papulaire acrodermatitis van de kindertijd
 • papular acrodermatitis of childhood

Epidemiologie van huidaandoening

Het Gianotti-Crosti-syndroom is een zeldzame huidaandoening die het vaakst optreedt bij kinderen van zes maanden tot vijftien jaar. De ziekte komt vaker tot uiting bij kinderen met de huidaandoening eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid). Bij kinderen is er geen voorliefde voor het geslacht. Volwassenen zijn mogelijk ook getroffen, maar dan lijden vrouwen vaker dan mannen aan de ziekte. Mogelijk spelen hormonale veranderingen een rol spelen. De wereldwijd voorkomende huidaandoening is tot slot vaker aanwezig in de lente en de zomer dan in andere seizoenen.

Oorzaken: Door infectie

Het Gianotti-Crosti-syndroom is het gevolg van een reactie van het immuunsysteem op een onderliggende infectie, meestal een virale infectie.

Virale infecties

Het Gianotti-Crosti-syndroom is in verband gebracht met volgende virussen:

Bacteriële infecties

Ook een bacteriële infectie leidt mogelijk tot het Gianotti-Crosti-syndroom. Geassocieerde bacteriële infecties omvatten:

Vaccinaties

Ook na vaccinaties met een levend virusserum komt de ziekte mogelijk tot uiting zoals bij:
 • bof (virale infectie met gezwollen oorspeekselklieren)
 • difterie (bacteriële infectie aan keel en luchtwegen)
 • H1N1
 • hepatitis A
 • hepatitis B
 • influenza (griep)
 • kinkhoest (bacteriële infectie met hoesten en ademnood)
 • mazelen (virale infectieziekte met symptomen aan ogen en huid)
 • pokken
 • polio (virusziekte met gedeeltelijke of volledige verlamming)
 • rubella
 • tetanus (bacteriële infectie met spiersamentrekkingen)

Symptomen: Milde rode bultjes

Een oogbindvliesontsteking is één van de algemene tekenen van een infectie / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Een oogbindvliesontsteking is één van de algemene tekenen van een infectie / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Algemene tekenen van infectie

Voorafgaand aan de typische tekenen van het Gianotti-Crosti-syndroom, heeft de patiënt tekenen van een infectie, zoals

Huiduitslag

De patiënt ontwikkelt vervolgens plotseling (in enkele dagen tijd) een huiduitslag op de dijen en billen die zich verspreidt naar de armen en het gezicht. De romp en hoofdhuid worden meestal (doch niet altijd) gespaard, net als de kniekuil en de elleboogplooi. De uitslag bestaat uit symmetrisch verdeelde, uniforme roze en rode en later paarse vlekken of bulten (papulaire huiduitslag) die variëren in grootte van één tot tien millimeter. De stevige huidletsels zijn meestal groter bij jongere kinderen en kleiner bij oudere kinderen en adolescenten. De vlekjes of bultjes vloeien mogelijk samen tot een grotere plaque. Soms ontwikkelen zich met vloeistof gevulde blaasjes. Meestal jeuken de huidletsels niet maar sommige patiënten ervaren wel jeuk. De huidletsels houden meestal minstens tien dagen tot soms enkele weken aan.

Diagnose en onderzoeken

De huidarts (dermatoloog) voert een lichamelijk onderzoek uit, hetgeen de diagnose meestal bevestigt. Een bloedonderzoek spoort de onderliggende infectie en mogelijke veranderingen in het bloedbeeld en de leverfunctie op. Voorts is soms een huidbiopsie nodig om andere medische aandoeningen met vergelijkbare symptomen uit te sluiten zoals:

Een vochtinbrengende crème verzacht de jeuk / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een vochtinbrengende crème verzacht de jeuk / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Behandeling van Gianotti-Crosti-syndroom

Voor het Gianotti-Crosti-syndroom bestaat geen specifieke behandeling. De behandeling is daarom ondersteunend gericht. Het gebruik van een vochtinbrengende crème verlicht de jeuk. Daarnaast is steroïde crème of orale (via de mond ingenomen) antihistaminica beschikbaar indien de patiënt ernstige jeukklachten heeft. Deze behandelingen verkorten echter de ziekteduur niet. Verder behandelt de arts wel alle onderliggende infecties indien aanwezig.

Prognose van huidziekte

De prognose van de huidziekte is uitstekend. De aandoening verdwijnt meestal spontaan en zonder behandeling binnen de twaalf weken. Als hepatitis B aanwezig is, geneest de lever volledig binnen de zes maanden tot vier jaar. Meestal laat de aandoening geen littekens achter, maar soms is wel sprake van hyperpigmentatie (verdonkerde huid) of hypopigmentatie (lichtere huidskleur) op plaatsen waar de plaques aanwezig geweest zijn. Ook zijn er geen langdurige complicaties geassocieerd met het Gianotti-Crosti-syndroom.

Een goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, PixabayEen goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie van huiduitslag

Omdat het syndroom geassocieerd is met virussen, is het voorkomen van een virale infectie de enige manier om ook het Gianotti-Crosti-syndroom te voorkomen. Mensen (vooral kinderen) moeten bijgevolg regelmatig de handen goed wassen (goede handhygiëne) en het contact met zieke patiënten vermijden.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Gianotti-CrostiSyndroom van Gianotti-CrostiHet syndroom van Gianotti-Crosti is een huidaandoening die zich kenmerkt door een donkerrode huiduitslag. Deze uitslag b…
Gianotti-Crosti syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingGianotti-Crosti syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingHet Gianotti-Crosti syndroom (GCS) is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van rode bulten op he…
Acrodermatitis: Huidaandoening uit kindertijdAcrodermatitis: Huidaandoening uit kindertijdAcrodermatitis is een huidaandoening uit de kindertijd. De patiënt heeft milde symptomen van koorts en malaise in combin…
Prurigo infantum: Jeukende bultjes door insectenbeetPrurigo infantum: Jeukende bultjes door insectenbeetPrurigo infantum is een huidaandoening waarbij een kind een erg jeukende uitslag ervaart waarbij hij constant moet krabb…

Eardoc: oorpijn verlichten middels trillingenEardoc: oorpijn verlichten middels trillingenDe Eardoc is een instrument dat door middel van het toepassen van trillingen op het bot achter het oor verlichting van o…
Folliculaire mucinose: Huidziekte met bultjes en haaruitvalFolliculaire mucinose: Huidziekte met bultjes en haaruitvalFolliculaire mucinose (alopecia mucinosa) is een zeldzame aandoening waarbij mucine (geleiachtig, half vloeibaar materia…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 20 maart 2018:
 • Acrodermatitis, Papular (Gianotti Crosti Syndrome), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441825/
 • Clinical Presentation, https://emedicine.medscape.com/article/911275-clinical-presentation#showall
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Differential Diagnoses, https://emedicine.medscape.com/article/911275-differential-diagnoses#showall
 • Gianotti Crosti syndrome, https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/6499/gianotti-crosti-syndrome
 • Gianotti–Crosti Syndrome (Acrodermatitis), https://www.firstderm.com/gianotti-crosti-syndrome-acrodermatitis/
 • Gianotti-Crosti syndrome, https://www.dermcoll.edu.au/atoz/gianotti-crosti-syndrome/
 • Gianotti-Crosti, https://www.huidinfo.nl/g/gianotti-crosti/
 • GIANOTTI-CROSTI, SYNDROOM VAN (acrodermatitis papulosa infantum), https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/gtxt/GianottiCrosti.htm
 • Infantile papular acrodermatitis, https://www.dermnetnz.org/topics/infantile-papular-acrodermatitis/
 • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/911275-overview#showall
 • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.