Gianotti-Crosti-syndroom: Huidaandoening met rode bultjes

Gianotti-Crosti-syndroom: Huidaandoening met rode bultjes Het Gianotti-Crosti-syndroom is een goedaardige huidaandoening die voornamelijk bij kinderen voorkomt. Kenmerkend is de huiduitslag die zich verspreidt over de benen, billen, armen en het gezicht. Deze aandoening is vaak een reactie van het immuunsysteem op een eerdere infectie of vaccinatie. Hoewel de huidletsels meestal mild jeuken, zijn er doorgaans geen andere symptomen. De behandeling is voornamelijk ondersteunend en niet altijd noodzakelijk, omdat de aandoening vaak spontaan verdwijnt binnen enkele weken.

Synoniemen

Het Gianotti-Crosti-syndroom is bekend onder verschillende benamingen:
  • acral papular eruption of childhood
  • acrodermatitis papulosa infantum
  • Crosti-Gianotti-syndroom
  • infantiele lichenoïde acrodermatitis
  • infantiele papulaire acrodermatitis
  • papulaire acrodermatitis van de kindertijd
  • papular acrodermatitis of childhood

Epidemiologie van de huidaandoening

Het Gianotti-Crosti-syndroom is een zeldzame aandoening die voornamelijk voorkomt bij kinderen van zes maanden tot vijftien jaar. Hoewel het bij zowel jongens als meisjes voorkomt, is er geen sterke voorkeur voor geslacht. Bij volwassenen kan de aandoening ook optreden, maar komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hormonale veranderingen kunnen hierbij een rol spelen. De aandoening komt wereldwijd voor en is vaker te zien in de lente en zomer dan in andere seizoenen. Kinderen met een voorgeschiedenis van eczeem hebben mogelijk een verhoogd risico.

Oorzaken: Infecties en vaccinaties

Het Gianotti-Crosti-syndroom ontstaat als gevolg van een immuunreactie op een onderliggende infectie. Deze infecties zijn vaak viraal van aard, maar bacteriële infecties en vaccinaties kunnen ook een rol spelen.

Virale infecties

De aandoening is in verband gebracht met verschillende virale infecties:

Bacteriële infecties

Bacteriële infecties kunnen ook het Gianotti-Crosti-syndroom veroorzaken:

Vaccinaties

Het syndroom kan ook optreden na vaccinaties met levende virusserums, zoals:

Symptomen: Milde rode bultjes

Een oogbindvliesontsteking is één van de algemene tekenen van een infectie / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Een oogbindvliesontsteking is één van de algemene tekenen van een infectie / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Algemene tekenen van infectie

Voordat de typische huiduitslag van het Gianotti-Crosti-syndroom zich manifesteert, kunnen patiënten de volgende symptomen van een infectie ervaren:

Huiduitslag

De huiduitslag ontwikkelt zich meestal plotseling binnen enkele dagen en verschijnt eerst op de dijen en billen. Deze uitslag verspreidt zich vaak naar de armen en het gezicht, terwijl de romp, hoofdhuid, kniekuil en elleboogplooi meestal gespaard blijven. De uitslag bestaat uit symmetrisch verdeelde, uniforme roze, rode en later paarse vlekken of bultjes (papulaire huiduitslag) variërend van één tot tien millimeter. Bij jongere kinderen zijn de huidletsels vaak groter dan bij oudere kinderen en adolescenten. Soms kunnen de vlekjes of bultjes samensmelten tot grotere plaques of zich ontwikkelen tot met vloeistof gevulde blaasjes. Meestal jeuken de huidletsels niet, maar sommige patiënten ervaren wel jeuk. De uitslag houdt meestal minstens tien dagen tot enkele weken aan.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van het Gianotti-Crosti-syndroom wordt meestal gesteld door een bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek door een dermatoloog. Dit helpt bij het opsporen van de onderliggende infectie en eventuele veranderingen in het bloedbeeld en de leverfunctie. Soms is een huidbiopsie nodig om andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen uit te sluiten, zoals:

Een vochtinbrengende crème verzacht de jeuk / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een vochtinbrengende crème verzacht de jeuk / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Behandeling van het Gianotti-Crosti-syndroom

Er is geen specifieke behandeling voor het Gianotti-Crosti-syndroom. De behandeling is gericht op het verlichten van symptomen en is meestal ondersteunend. Een vochtinbrengende crème kan helpen bij het verlichten van jeuk. In geval van ernstige jeuk kan een steröïde crème of orale antihistaminica worden voorgeschreven, hoewel deze behandelingen de duur van de aandoening niet verkorten. De arts zal ook alle onderliggende infecties behandelen indien aanwezig.

Prognose van de Huidaandoening

De prognose van het Gianotti-Crosti-syndroom is over het algemeen uitstekend. De aandoening verdwijnt meestal spontaan binnen twaalf weken zonder blijvende schade. Als hepatitis B aanwezig is, kan de lever volledig herstellen binnen zes maanden tot vier jaar. Meestal laat de aandoening geen littekens achter, maar in sommige gevallen kan er hyperpigmentatie (verdonkerde huid) of hypopigmentatie (lichtere huidkleur) optreden op de plekken waar de uitslag heeft gezeten. Langdurige complicaties zijn niet geassocieerd met het Gianotti-Crosti-syndroom.

Complicaties

Hoewel het Gianotti-Crosti-syndroom doorgaans een goedaardige aandoening is, kunnen er enkele complicaties optreden:
  • Infecties: In zeldzame gevallen kunnen secundaire bacteriële infecties ontstaan door krabben aan de jeukende huiduitslag.
  • Hyperpigmentatie of Hypopigmentatie: Na de genezing kunnen sommige patiënten blijvende veranderingen in huidkleur ervaren, zoals hyperpigmentatie of hypopigmentatie.
  • Psychologische Impact: Vooral bij oudere kinderen kan de zichtbare huiduitslag psychologische stress of sociale ongemakken veroorzaken.
  • Verdere Onderliggende Aandoeningen: Hoewel zeldzaam, kunnen de symptomen van het Gianotti-Crosti-syndroom overlappen met andere aandoeningen die een zorgvuldige evaluatie vereisen.

Een goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, PixabayEen goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie van het Gianotti-Crosti-syndroom

Aangezien het Gianotti-Crosti-syndroom vaak wordt veroorzaakt door virale infecties, is het voorkomen van deze infecties de beste manier om de aandoening te vermijden. Mensen, vooral kinderen, dienen regelmatig hun handen grondig te wassen (goede handhygiëne) en contact met zieke personen te vermijden.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Gianotti-CrostiSyndroom van Gianotti-CrostiHet syndroom van Gianotti-Crosti is een huidaandoening die zich kenmerkt door een donkerrode huiduitslag. Deze uitslag b…
Gianotti-Crosti syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingGianotti-Crosti syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingHet Gianotti-Crosti syndroom (GCS) is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van rode bulten op he…
Acrodermatitis: Huidaandoening uit kindertijdAcrodermatitis: Huidaandoening uit kindertijdAcrodermatitis is een huidaandoening uit de kindertijd. De patiënt heeft milde symptomen van koorts en malaise in combin…
Strophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus, soms ook wel 'papulaire urticaria' genoemd, is een acute uitbarsting van rode, sterk jeukende bultjes op de…

Eardoc: oorpijn verlichten middels trillingenEardoc: oorpijn verlichten middels trillingenDe Eardoc is een instrument dat door middel van het toepassen van trillingen op het bot achter het oor verlichting van o…
Folliculaire mucinose: Huidziekte met bultjes en haaruitvalFolliculaire mucinose: Huidziekte met bultjes en haaruitvalFolliculaire mucinose (alopecia mucinosa) is een zeldzame aandoening waarbij mucine (geleiachtig, half vloeibaar materia…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 20 maart 2018:
  • Acrodermatitis, Papular (Gianotti Crosti Syndrome), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441825/
  • Clinical Presentation, https://emedicine.medscape.com/article/911275-clinical-presentation#showall
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Differential Diagnoses, https://emedicine.medscape.com/article/911275-differential-diagnoses#showall
  • Gianotti Crosti syndrome, https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/6499/gianotti-crosti-syndrome
  • Gianotti–Crosti Syndrome (Acrodermatitis), https://www.firstderm.com/gianotti-crosti-syndrome-acrodermatitis/
  • Gianotti-Crosti syndrome, https://www.dermcoll.edu.au/atoz/gianotti-crosti-syndrome/
  • Gianotti-Crosti, https://www.huidinfo.nl/g/gianotti-crosti/
  • GIANOTTI-CROSTI, SYNDROOM VAN (acrodermatitis papulosa infantum), https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/gtxt/GianottiCrosti.htm
  • Infantile papular acrodermatitis, https://www.dermnetnz.org/topics/infantile-papular-acrodermatitis/
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/911275-overview#showall
  • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.