Ganglioneuroom: Goedaardige tumor van autonome zenuwcellen

Ganglioneuroom: Goedaardige tumor van autonome zenuwcellen Een ganglioneuroom is een zeldzame en goedaardige tumor van de autonome zenuwcellen. Ganglioneuromen komen het meest frequent voor in de buik, maar deze tumoren komen soms ook ook op andere plaatsen tot stand. Een ganglioneuroom veroorzaakt meestal geen symptomen en ontdekt de arts bij de meeste patiënten per toeval wanneer deze een onderzoek of behandeling voor een andere ziekte krijgt. Eventuele symptomen hangen af van de locatie van de tumor en de nabijgelegen organen. Ademhalingsproblemen, buikpijn en verlamming zijn bijvoorbeeld enkele mogelijke tekenen. De arts verwijdert de tumor via een operatie indien deze symptomen veroorzaakt. De vooruitzichten zijn in de meeste gevallen goed.

Epidemiologie van goedaardige tumor

Ganglioneuroom is een zeldzame goedaardige tumor die ontstaat uit de zenuwcellen van het autonome zenuwstelsel. Het komt het vaakst voor bij kinderen en jongvolwassenen, hoewel het op elke leeftijd kan optreden. De prevalentie van ganglioneuroom is laag, en de meeste gevallen worden vaak ontdekt tijdens beeldvorming voor andere aandoeningen of symptomen.

Oorzaken: Tumor van de autonome zenuwcellen

De oorzaak van ganglioneuroom is vaak onbekend, hoewel het kan voortkomen uit abnormale ontwikkeling van zenuwcellen tijdens de embryonale ontwikkeling. Het kan ontstaan uit ganglia van het autonome zenuwstelsel en is meestal sporadisch van aard. In sommige gevallen kunnen genetische factoren bijdragen aan de ontwikkeling van deze tumoren, maar dit is nog niet volledig bewezen.

Risicofactoren van ganglioneuroom

Er zijn geen specifiek bekende risicofactoren voor ganglioneuroom, hoewel erfelijkheid en genetische predispositie een rol kunnen spelen. Het is belangrijk om te letten op symptomen bij kinderen en jongeren, vooral als ze een familiegeschiedenis van neurogene tumoren hebben of andere genetische syndromen die ganglioneuroom kunnen beïnvloeden.

Pijn op de borst is één van de mogelijke tekenen / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is één van de mogelijke tekenen / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen

Een ganglioneuroom veroorzaakt meestal geen symptomen. De aanwezige symptomen zijn afhankelijk van de locatie van de tumor en het type chemicaliën dat wordt afgegeven.

Achter het buikvlies

Als de tumor lager in de buik ligt (retroperitoneale ruimte), treden mogelijk buikpijn en een opgeblazen gevoel op.

Borststreek

Als de tumor zich in de borststreek (mediastinum) bevindt, bestaan de symptomen uit ademhalingsproblemen, druk op de luchtpijp en pijn op de borst.

Ruggenmerg

Soms ontstaat compressie (druk) op het ruggenmerg door de aanwezigheid van de tumor. Dit leidt tot pijn en verlies van kracht of gevoel in de benen en/of armen. Verder ontstaat er mogelijk een misvorming van de wervels door de ruggenmergcompressie.

Afgifte van hormonen

Een ganglioneuroom produceert mogelijk bepaalde hormonen die dan volgende mogelijke klachten veroorzaken:

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen van ganglioneuroom kunnen onder meer pijn, zwelling, of een voelbare massa op de plaats waar de tumor zich bevindt. De symptomen kunnen variëren afhankelijk van de locatie van de tumor, zoals in de buik, borst of in het ruggenmerggebied. Vroege evaluatie is cruciaal om de aard van de tumor te bepalen en te onderscheiden van andere aandoeningen.

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

De arts ontdekt de tumor meestal per toeval wanneer de patiënt onderzocht of behandeld wordt voor een andere aandoening. De arts zet volgende onderzoeken in om een ganglioneuroom te identificeren:
  • een biopsie: een biopsie of volledige verwijdering van de tumor is soms nodig om de diagnose te bevestigen
  • een bloedonderzoek en een urineonderzoek om te bepalen of de tumor hormonen of andere chemicaliën produceert.
  • een CT-scan van de borst, de buik en het bekken
  • een echografie van de buik of het bekken
  • een MRI-scan van de borst en de buik

Behandeling

De behandeling van ganglioneuroom hangt af van de grootte en locatie van de tumor, evenals de symptomen die het veroorzaakt. Chirurgische verwijdering is meestal de eerste stap in de behandeling, vooral als de tumor symptomen veroorzaakt of groeit. Radiotherapie of chemotherapie kunnen worden overwogen als de tumor niet volledig kan worden verwijderd of als er tekenen zijn van kwaadaardige veranderingen.

Prognose

De prognose voor ganglioneuroom is meestal goed, vooral wanneer de tumor volledig kan worden verwijderd en er geen tekenen van kwaadaardigheid zijn. De meeste patiënten herstellen goed na de behandeling en ervaren geen verdere problemen. Regelmatige follow-up is echter noodzakelijk om te controleren op eventuele recidieven of complicaties.

Complicaties

Complicaties van ganglioneuroom kunnen onder meer gerelateerde symptomen zoals pijn of disfunctie in het aangetaste gebied omvatten. In gevallen waar de tumor niet volledig kan worden verwijderd of kwaadaardige veranderingen vertoont, kunnen er bijkomende behandelingen nodig zijn. Langdurige monitoring is belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren.

Preventie

Preventie van ganglioneuroom is beperkt, gezien de zeldzaamheid en onbekende oorzaak van de aandoening. Het is belangrijk om alert te zijn op symptomen en regelmatig medische controles te ondergaan als er een verhoogd risico bestaat of als er familiegeschiedenis van neurogene tumoren is. Vroege diagnose en behandeling kunnen helpen bij het effectief beheren van de aandoening.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prolactinoom: oorzaken, symptomen en behandelingEen prolactinoom is een tumor die teveel prolactine produceert. Deze tumor kan vele jaren groeien en de symptomen komen…
Glioom, hersentumorGlioom, hersentumorEen glioom is een hersentumor die uitgaat van de gliacellen. De gliacellen zijn de ondersteunende cellen in het hersenwe…
Een hersentumorEen hersentumorEen hersentumor kan goedaardig maar ook kwaadaardig zijn. De tumor kan groter worden waardoor het erg gevaarlijk wordt.…
Botkanker, botmetastase, goedaardige bottumoren: behandelingBotkanker, botmetastase, goedaardige bottumoren: behandelingBot is het harde, bijna niet buigzame weefsel waaruit het lichaamsskelet bestaat. Het houdt het lichaam overeind, omhult…

Gebroken hand: Oorzaken en symptomen van handfractuurGebroken hand: Oorzaken en symptomen van handfractuurElke hand (de pols niet meegerekend) telt 19 botten. Deze botten vormen een raamwerk dat de spieren ondersteunt die de p…
Complicaties diabetes mellitus (suikerziekte): MondproblemenComplicaties diabetes mellitus (suikerziekte): MondproblemenDe relatie tussen ernstige tandvleesaandoeningen en suikerziekte is een tweerichtingsverkeer. Niet alleen zijn patiënten…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 6 april 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Ganglioneuroma, https://en.wikipedia.org/wiki/Ganglioneuroma
  • Ganglioneuroma, https://medlineplus.gov/ency/article/001437.htm
  • Ganglioneuroma, https://radiopaedia.org/articles/ganglioneuroma?lang=us
  • Ganglioneuroma, https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/ganglioneuroma
  • Ganglioneuroma, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/ganglioneuroma
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 12-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.