Ganglioneuroom: Goedaardige tumor van autonome zenuwcellen

Ganglioneuroom: Goedaardige tumor van autonome zenuwcellen Een ganglioneuroom is een zeldzame en goedaardige tumor van de autonome zenuwcellen. Ganglioneuromen komen het meest frequent voor in de buik, maar deze tumoren komen soms ook ook op andere plaatsen tot stand. Een ganglioneuroom veroorzaakt meestal geen symptomen en ontdekt de arts bij de meeste patiënten per toeval wanneer deze een onderzoek of behandeling voor een andere ziekte krijgt. Eventuele symptomen hangen af van de locatie van de tumor en de nabijgelegen organen. Ademhalingsproblemen, buikpijn en verlamming zijn bijvoorbeeld enkele mogelijke tekenen. De arts verwijdert de tumor via een operatie indien deze symptomen veroorzaakt. De vooruitzichten zijn in de meeste gevallen goed.

Epidemiologie van goedaardige tumor

Ganglioneuromen komen meestal voor bij kinderen. Op het moment van de diagnose zijn 60% van de patiënten jonger dan twintig jaar. De mediane leeftijd bij de diagnose is 7 jaar. Meisjes/vrouwen zijn iets vaker dan jongens/mannen aangetast.

Oorzaken: Tumor van de autonome zenuwcellen

Ganglioneuromen zijn zeldzame tumoren die meestal beginnen in autonome zenuwcellen. Autonome zenuwen beheren lichaamsfuncties zoals de bloeddruk, de hartslag, het zweten, het ledigen van de longen en de blaas en de spijsvertering. De tumoren zijn meestal goedaardig. Ganglioneuromen groeien langzaam en maken mogelijk bepaalde chemicaliën of hormonen vrij.

Risicofactoren van ganglioneuroom

Er zijn anno oktober 2020 geen bekende risicofactoren voor ganglioneuromen. De tumoren zijn echter soms geassocieerd met enkele genetische problemen, zoals neurofibromatose type 1.

Pijn op de borst is één van de mogelijke tekenen / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is één van de mogelijke tekenen / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen

Een ganglioneuroom veroorzaakt meestal geen symptomen. De aanwezige symptomen zijn afhankelijk van de locatie van de tumor en het type chemicaliën dat wordt afgegeven.

Achter het buikvlies

Als de tumor lager in de buik ligt (retroperitoneale ruimte), treden mogelijk buikpijn en een opgeblazen gevoel op.

Borststreek

Als de tumor zich in de borststreek (mediastinum) bevindt, bestaan de symptomen uit ademhalingsproblemen, druk op de luchtpijp en pijn op de borst.

Ruggenmerg

Soms ontstaat compressie (druk) op het ruggenmerg door de aanwezigheid van de tumor. Dit leidt tot pijn en verlies van kracht of gevoel in de benen en/of armen. Verder ontstaat er mogelijk een misvorming van de wervels door de ruggenmergcompressie.

Afgifte van hormonen

Een ganglioneuroom produceert mogelijk bepaalde hormonen die dan volgende mogelijke klachten veroorzaken:

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

De arts ontdekt de tumor meestal per toeval wanneer de patiënt onderzocht of behandeld wordt voor een andere aandoening. De arts zet volgende onderzoeken in om een ganglioneuroom te identificeren:
 • een biopsie: een biopsie of volledige verwijdering van de tumor is soms nodig om de diagnose te bevestigen
 • een bloedonderzoek en een urineonderzoek om te bepalen of de tumor hormonen of andere chemicaliën produceert.
 • een CT-scan van de borst, de buik en het bekken
 • een echografie van de buik of het bekken
 • een MRI-scan van de borst en de buik

Behandeling

De arts voert een operatie uit om de tumor te verwijderen (als deze symptomen veroorzaakt).

Prognose

De meeste ganglioneuromen zijn goedaardig. De prognose is meestal goed. Een ganglioneuroom ontaardt soms wel in kanker en verspreidt zich dan naar andere gebieden. Soms keert de tumor ook terug nadat de arts deze heeft verwijderd.

Complicaties van ganglioneuromen

Als de tumor al lange tijd aanwezig is en op het ruggenmerg heeft gedrukt of andere symptomen heeft veroorzaakt, blijft de schade mogelijk aanwezig ondanks een operatie om de tumor te verwijderen. Door druk op het ruggenmerg ontstaat mogelijk bewegingsverlies (verlamming), vooral als de arts de oorzaak niet snel identificeert en aanpakt. Een operatie om de tumor te verwijderen leidt af en toe eveneens tot complicaties. In zeldzame gevallen ontstaan problemen als gevolg van de compressie, zelfs nadat de tumor is verwijderd.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prolactinoom: oorzaken, symptomen en behandelingEen prolactinoom is een tumor die teveel prolactine produceert. Deze tumor kan vele jaren groeien en de symptomen komen…
Glioom, hersentumorGlioom, hersentumorEen glioom is een hersentumor die uitgaat van de gliacellen. De gliacellen zijn de ondersteunende cellen in het hersenwe…
Botkanker, botmetastase, goedaardige bottumoren: behandelingBotkanker, botmetastase, goedaardige bottumoren: behandelingBot is het harde, bijna niet buigzame weefsel waaruit het lichaamsskelet bestaat. Het houdt het lichaam overeind, omhult…
Hemangioblastoom: Tumor in hersenen of ruggenmergHemangioblastoom: Tumor in hersenen of ruggenmergEen hemangioblastoom is een zeldzame, langzaam groeiende tumor die ontstaat in de bloedvaten van de hersenen, het ruggen…

Gebroken hand: Oorzaken en symptomen van handfractuurGebroken hand: Oorzaken en symptomen van handfractuurElke hand (de pols niet meegerekend) telt 19 botten. De botten van de hand dienen als een raamwerk. Dit raamwerk onderst…
Complicaties diabetes mellitus (suikerziekte): MondproblemenComplicaties diabetes mellitus (suikerziekte): MondproblemenDe relatie tussen ernstige tandvleesaandoeningen en suikerziekte is tweerichtingsverkeer. Niet alleen zijn patiënten met…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 6 april 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Ganglioneuroma, https://en.wikipedia.org/wiki/Ganglioneuroma
 • Ganglioneuroma, https://medlineplus.gov/ency/article/001437.htm
 • Ganglioneuroma, https://radiopaedia.org/articles/ganglioneuroma?lang=us
 • Ganglioneuroma, https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/ganglioneuroma
 • Ganglioneuroma, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/ganglioneuroma
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.