Huidvermoeidheid: Oorzaken van vermoeide, droge & bleke huid

Huidvermoeidheid: Oorzaken van vermoeide, droge & bleke huid Veel mensen hebben veel stress, eten en slapen slecht, roken en/of zijn veel blootgesteld aan luchtvervuiling. Deze factoren eisen een tol voor het lichaam en de geest. Deze ongezonde levensstijlkeuzes en andere externe irriterende stoffen leiden sneller tot huidvermoeidheid. Vooral vrouwen tussen dertig en veertig jaar lijden aan dit probleem. Zij kampen met een droge, ruwe huid en tekenen van huidveroudering. Een gezondere levensstijl in combinatie met bepaalde huidverzorgingsproducten geven de huid weer een stralende en vooral ook gezonde teint.

Oorzaken van huidvermoeidheid

Huidvermoeidheid is het gevolg van diverse factoren.

Levensstijl

Levensstijlfactoren zoals een ongezonde voeding, een gebrek aan slaap en onvoldoende lichaamsbeweging zijn gekoppeld aan een uitgeputte huid.

Omgeving

Anderzijds speelt ook de omgeving een rol, zoals vervuiling en smog uit grote steden en blootstelling aan de zon, die na verloop van tijd de huidbarrière kunnen beschadigen. Personen die vaak reizen en in de stad wonen maken tot slot meer kans op huidvermoeidheid.

Roken leidt mogelijk tot huidvermoeidheid / Bron: Geralt, PixabayRoken leidt mogelijk tot huidvermoeidheid / Bron: Geralt, Pixabay

Roken

Verder is de rook van sigaretten een risicofactor. Roken put de natuurlijke toevoer van antioxidanten uit het lichaam uit,

Stress

Stressgerelateerde factoren spelen een rol. Bij constante stress geven de bijnieren het stresshormoon cortisol af dat op zijn beurt de bloedstroom door het lichaam beïnvloedt en het collageen in de huid beschadigt. Dit versnelt het verouderingsproces en belemmert het herstelvermogen van de huid, wat resulteert in huidvermoeidheid.

Symptomen: Droge, ruwe en bleke huid

Tekenen van een vermoeide huid, zijn eigenlijk een oproep tot actie van de huid, die de persoon waarschuwt voor mogelijke zorgen die hij mogelijk onbedoeld heeft genegeerd. De tekenen van vermoeidheid van de huid worden vanaf het eind van de jaren twintig duidelijker.

De belangrijkste indicatoren van huidvermoeidheid zijn en doffe huid, een aanhoudend droge huid, een ruwe huid en vergrote poriën. Een vermoeide huid reflecteert het licht ook niet goed, dus de huid ziet er over het algemeen moe uit. Als mensen merken dat de huid er bleek uitziet, de huid meer uitgedroogd dan normaal aanvoelt en niet meer reageert op gebruikte huidverzorgingsproducten, is wellicht sprake van huidvermoeidheid. Tot slot zijn mogelijk tekenen van een vroegtijdige huidveroudering, een huidontsteking en donkere kringen of wallen onder de ogen merkbaar.

Behandeling van vermoeide huid

Adaptogenen

Adaptogenen kunnen de huid helpen om omgevingsstressoren te bestrijden en de natuurlijke afweer te versterken. Adaptogenen zijn kruiden die vermoeidheid en de giftige effecten van stress op het lichaam omkeren en verminderen. Ze kunnen zich aanpassen aan de behoeften van het lichaam en reageren op constant veranderende stressfactoren die mensen in het dagelijks leven tegenkomen. Ze versterken het natuurlijke afweersysteem van het lichaam en houden het in een gezond evenwicht.

Huidverzorgingsproducten

Huidverzorgingsproducten met de juiste ingrediënten kunnen de tekenen van huidvermoeidheid neutraliseren. Antioxidanten en retinol zijn de beste bondgenoten van de huid. Antioxidanten werken door de huid te beschermen tegen oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen en staan bekend om hun ontstekingsremmende en antiverouderingsvoordelen. Retinol behandelt acne, pigmentvlekken en rimpels, versnelt de celvernieuwing en verfijnt grote poriën, zodat de huid er minder vermoeid en stralender uitziet. Mensen opteren best voor ingekapselde retinol, aangezien het versies van de volgende generatie zijn die alle voordelen bieden zonder de traditionele irritatie of droogheid. Andere ingrediënten waarnaar mensen moeten zoeken in de huidverzorgingsproducten zijn l-ascorbinezuur (vitamine C), resveratrol, niacinamide, hyaluronzuur en voedzame oliën zoals argan-, rozenbottel- en acai-oliën.

Levensstijl

Goed slapen is nodig voor een goede huidgezondheid. Regelmatig de huid masseren en regelmatig sporten verbeteren eveneens de essentiële bloedsomloop en versterkt de immuniteit. Verder moeten mensen stoppen met roken.

Voeding

Een andere manier om de tekenen van huidvermoeidheid, vroegtijdige huidveroudering en acne te bestrijden, is door ontstekingen te verminderen. Dit is te bewerkstelligen door essentiële vetzuren in de voeding op te nemen. Goede voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld wilde zalm, avocado en visolie- en zwarte-bessenoliesupplementen voor de algehele huidgezondheid.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidveroudering, waardoor?Elke huid wordt ouder, maar wat zijn de oorzaken dat de ene huid sneller oud wordt dan de andere huid?
Droge huid in de winter: huidverzorgingDroge huid in de winter: huidverzorgingWat zijn de oorzaken van een te droge huid tijdens de winter? Wat zijn de oorzaken waarom een droge huid nog droger word…
Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtypes zijn er allemaal en welke heb ik nu eigelijk. Hieronder vindt je een overzicht welk soort huidtypes…
Jonger lijken door het afleren van slechte gewoontenJonger lijken door het afleren van slechte gewoontenWe willen allemaal jonger lijken. Niemand wil er graag oud uitzien. Er zijn een aantal gewoonten waardoor je na verloop…

Maag-darmontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingMaag-darmontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingEen maag-darmontsteking wordt meestal door een virus of bacterie, maar bij chronische inflammatoire darmaandoeningen, zo…
Eierstoktumoren: Typen en symptomen van tumor op eierstokkenEierstoktumoren: Typen en symptomen van tumor op eierstokkenEen eierstoktumor is een langzaam groeiende abnormale weefselmassa op of in de eierstok van een vrouw. Een tumor is een…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 15 maart 2020:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • SKIN FATIGUE AND HOW TO PREVENT IT, https://goaskincare.com/blogs/goa-man/skin-fatigue-and-how-to-prevent-it
  • Skin Fatigue: What Is It and How Do You Know If You Have It?, https://www.dermstore.com/blog/what-is-skin-fatigue/
  • What Causes Skin Fatigue, https://www.biolife.com.my/health-tips/hair-nail-skin/what-causes-skin-fatigue
  • What is skin fatigue?, https://www.timetospa.com/2018/06/what-is-skin-fatigue/
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.