Heel jong de puberteit in gaan
Het lijkt wel alsof de jongens en meisjes van tegenwoordig steeds vroeger in de puberteit geraken. Meisjes uit groep 6 en 7 die al wat borsten vertonen en jongens die al vroeg puistjes hebben en tegendraads gedrag vertonen. Maar is het ook waar? Gaan onze kinderen inderdaad veel jonger de puberteit in? En waar ligt dat dan aan? Zijn meisjes van 10 jaar ook al met hun menstruatie bezig? Pubers zetten zich vaak af tegen de normen en waarden van hun ouders, dus schrik niet wanneer uw kind pubert
Puberteit
Jongens en meisjes ontwikkelen zich zo rond de leeftijd van negen jaar tot ongeveer achttien jaar in een snel tempo van kind naar volwassene. Gedurende deze periode ontwikkelt een kind zich steeds van fase naar fase. Het woord puberteit komt van het Latijnse woord
pubertas en dat betekent volwassenheid. Lichamelijk gebeurt er veel tijdens de puberteit maar onderschat daarbij niet de ontwikkeling van de psyche van het kind. Tijdens de puberteit werkt het bewustwordingsproces op volle toeren richting volwassenheid.
Steeds jonger de puberteit in
In de afgelopen twee jaar kwam uit een Europees onderzoek naar voren dat meisjes soms al vanaf hun zevende levensjaar de puberteit in gaan. Zij vertonen dan al hun eerste haargroei en o.a. borstgroei. Ook jongens kunnen al veel vroeger de puberteit in gaan zo rond hun achtste levensjaar. Dat uit zich ook door lichaamsbeharing en door de baard in de keel.
Wat zijn de oorzaken van een vroege puberteit?
Onderzoekers die naar de mogelijke oorzaken van een vroege puberteit zoeken zeggen dat er misschien een link ligt tussen overgewicht, te veel tv kijken en overerving. Maar dat alles is nog helemaal niet bewezen. Er zijn ook wetenschappers die stellen dat de puberteit bevorderd wordt door pesticiden en allerlei toevoegingen in onze dagelijkse voeding.
Emotionele ontwikkelingen
De puberteit is een hele zware fase in ons leven. En natuurlijk ondervindt het ene kind er meer last van dan het andere kind. Veel ouders zijn helaas ook zelf vergeten hoe het was om zelf nog puber te zijn. En dat is ook de rede dat ouders het vaak heel lastig vinden om met hun puberkind in gesprek te gaan. Toch hoort er zich een wederzijds begrip te ontwikkelen. Pubers hebben hun ouders nodig om grenzen te stellen, en ouders moeten blijven proberen om met hun kind in gesprek te blijven.
Vroeger was je zo lief
Door de vroege emotionele ontwikkelingen ontstaat er een verschil in gedrag. Een kind dat eerst wat stilletjes was en makkelijk in omgang, kan ineens flink wat opstandig gedrag vertonen. Hoe vaak hoor je ouders niet verzuchten: 'vroeger was je zo lief.'
Het kan al helemaal lastig worden wanneer een kind al heel vroeg rond de acht jaar opstandigheid vertoond en een grote mond. Daarom volgen voor de ouders en opvoeders nog enkele tips:
- Probeer compromissen te sluiten wanneer er een machtsstrijd is ontstaan of dreigt te ontstaan.
- Leer het kind te accepteren dat de puberteit een levensfase is die iedereen vroeg of laat krijgt.
- Uw kind moet weten dat hij of zij altijd bij u terecht kan. Schep deze vertrouwensband en koester het.
- Wees altijd duidelijk en stel duidelijke grenzen.
- Geef het kind een veilig onderkomen zonder stress en ruzies.
Pubers in de klas en op school
Wanneer een kind vroegtijdig pubert op de
basisschool praat daar dan regelmatig met de leerkracht over. Schep een omgeving voor uw kind met wederzijds vertrouwen. Zorg dat uw kind niet als lastig wordt gezien maar als een puber die sturing en duidelijkheid nodig heeft. Een kind straffen voor opstandig gedrag is geen optie. Blijf praten en gun het kind soms ook om met rust gelaten te worden.