Jongens in de puberteit

Jongens in de puberteit Al lijken de meiden verder te zijn in hun ontwikkelingen, toch zijn de meeste jongens op 12 jarige leeftijd ook weldegelijk bezig met hun puberteit. Er ontstaan veranderingen qua gedrag en rond hun twaalfde jaar ontstaat de eerste grote groeispurt. Puistjes geven een duidelijke indicatie aan van veranderende hormonen en dat gaat een jongen ook merken aan zijn stem.

De baard in de keel

Ruim genomen krijgen jongens de 'baard in de keel' tussen hun elfde en zestiende jaar. Deze term houdt in dat de stem zwaarder gaat klinken waarbij hogere pieken hoorbaar zijn. De 'baard in de keel' ontwikkelt vaak in een snel tempo. Soms gaan er maar een paar weken overheen voordat de stem definitief lager klinkt. Samen met deze ontwikkeling groeit ook de adamsappel mee die zichtbaar wordt. Vooral bij het slikken wordt de adamsappel goed zichtbaar.

Veranderingen aan de penis

Tijdens de puberteit gaat ook de penis groeien. In eerste instantie wordt de penis dikker maar na deze periode wordt de penis ook langer. Ook de zaadballen worden groter en gaan daardoor lager hangen. De haargroei komt ook steeds meer zichtbaar tevoorschijn. Dat gebeurt niet alleen in de schaamstreek maar ook in de oksels, baard en benen. De puberteit is dus voor een jongen net zo ingrijpend als voor een meisje.

De eerste zaadlozing

Over de eerste zaadlozing wordt gesproken wanneer er bij een jongen voor het eerst sperma uit zijn penis komt. Dat kan 's nachts gebeuren tijdens het slapen (dat wordt ook wel een natte droom genoemd), maar meestal gebeurt dat tijdens het masturberen. Een jongen is dus meteen ook in staat om een meisje zwanger te maken. De gemiddelde leeftijd voor de eerste zaadlozing is 13 jaar en twee maanden. Ook wanneer een jongen nog geen zaadlozing heeft gehad kan hij een meisje zwanger maken. Dat komt omdat de hormonen voor een zaadproductie zorgen.

De groeispurt

Een jongen krijgt tussen zijn elfde en veertiende jaar een groeispurt. Vaak gaan groeispurten schoksgewijs waardoor een jongen soms wat onhandig lijkt. Bijna de helft van alle jongens krijgt ook te maken met gynaecomastia. Dat is een lichamelijke ontwikkeling bij jongens in de puberteit waarbij de borsten wat groter worden als gevolg van hormonale veranderingen. Er ontstaat een bobbeltje onder de tepel dat wat gevoelig kan zijn. Ook het gebied rond de tepel kan dikker worden. Soms ontstaat dit bij beide borsten en soms ook alleen bij de linker of rechter borst. Geen zorgen, want gynaecomastia verdwijnt meestal spontaan na een paar maanden tot een jaar.

Tot aan de puberteit groeit een jongen zon zes cm per jaar. Maar tijdens de puberteit kan dat wel 12 tot 15 cm zijn per jaar. Bovendien kan dat vier jaar achter elkaar zo aanhouden. Tijdens deze groeispurt ontwikkelen jongens meer spiermassa en krijgen ze minder vet massa. Jongens groeien langer door dan meisjes en ze groeien ook veel harder dan meisjes tijdens de puberteit.

Puistjes

Jongens vinden het vaak een probleem puistjes te hebben, ook wel acné genoemd. Maar puistjes zijn het gevolg van de verandering van hormonen. Deze hormonen heten bij jongens androgenen. Bovendien brengt deze hormoonverandering de seksualiteit van een jongen op gang. Een jongen begint andere gevoelens te krijgen voor meisjes of jongens. Dat kan natuurlijk heel verwarrend zijn, maar het is heel goed om te weten dat dit volstrekt normaal is.

Het ontwikkelen van een eigen mening

Naast al deze lichamelijke ontwikkelingen is het geen wonder dat een jongen ook qua gedrag verandert. Dat komt vooral omdat een jongen een eigen mening ontwikkelt. Deze ontwikkeling gaat gepaard met invloeden van:
  • school
  • vrienden en vriendinnen
  • tv en internet
  • eventuele oudere broers en zussen
  • bepaalde 'idolen'
© 2009 - 2020 Dorybos, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hoe verloopt de groei bij kinderen en pubers?Hoe verloopt de groei bij kinderen en pubers?De eerste levensjaren maakt het kind een enorme groeispurt door. Als schoolkind groeit het minder hard, maar met een vas…
Ontwikkeling in de (pre)puberteitOntwikkeling in de (pre)puberteitTijdens de puberteit verandert een kind in een volwassene. Dit is zowel voor het kind als voor de ouders een lastige per…
Pubertas praecox en Pubertas tardaPubertas praecox en Pubertas tardaPuberteit: te vroege of te late puberteit. Een te late puberteit wordt Pubertas tarda genoemd, een te vroege puberteit w…
Heel jong de puberteit in gaanHeel jong de puberteit in gaanHet lijkt wel alsof de jongens en meisjes van tegenwoordig steeds vroeger in de puberteit geraken. Meisjes uit groep 6 e…

Heupdysplasie bij baby'sHeupdysplasie bij baby's. Regelmatig zie je baby's waarbij de beentjes in spreidstand staan. Waarom is dit? Wat voor aan…
Hete thee is oorzaak nr. 1 van brandwonden bij kinderenHete thee is oorzaak nr. 1 van brandwonden bij kinderenBrandwonden bij kinderen komen meestal door hete vloeistof. Jaarlijks zijn veel peuters het slachtoffer van ernstige bra…

Reageer op het artikel "Jongens in de puberteit"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Aron, 20-11-2015 20:09 #7
Dat is fijn ik dacht dat er onder mijn tepel een tumor zat maar dat is ook een bobbeltje en rond mijn tepel is het wat dikker

Andreas, 11-06-2013 15:43 #6
Hallo, ik ben Andreas, 12 jaar (mijn moeder kijkt mee). Mijn keel wordt hard, is dit een symptoon van 'baard in de keel' of toch iets waarmee ik naar de dokter moet?

Roy Hamers, 05-06-2012 10:32 #5
De pubertijd begint bij Afrikaanse jongens heel vroeg met 11 jaar al. Ik heb als hulpverlener gewerkt in de meest arme wijken in Gambia. Veel puberjongens lopen of slapen naakt. Meestal zie je ze naakt voetballen in een steegje en willen ze hun schaarse sport of kleding niet kapot maken door een val. De eerste haartjes op hun piemel rond 11 jaar en de groei van de penis en de testikels. Dat ze met 12 jaar ejaculaties hebben door masturbatie is geen uitzondering maar de regel. Jongens van 14-15 jaar zijn hun body ver ontwikkeld en hun geslachtsdeel als die van een man. Het is waar dat de negroïde ras zeer groot geschapen zijn. Er was een groepje tieners aan een riviertje naakt aan het wassen. Een vader en zijn zoon van 16 jaar waren elkaar aan het inzepen de rug en inclusief de penis. Die waren alle twee zo'n 14 cm slap en dik, dus een vleeslul in mannentaal! Schaamte voor sex of hun lichaam hebben ze niet daar. Een jongen van amper 13 jaar vroeg of hij een condoom van mij gratis kreeg. Iets verder bij de rivier lag hij daarna te tongen met een meisje van zijn leeftijd. Onbeschaamd rende hij naar me toe met zijn erectie. Hij wou nog een condoom de eerste was gescheurd. Vroeg of ik het deze keer om zijn stijve wou doen en dat hij dan oplet hoe het moest. Ik voelde me op dat moment minder man, want deze boy had eentje geschat van 25 cm. Hij had coïtus met haar en iedereen kon het gewoon zien! No big deal. Sommigen moedigen hem zelfs aan om harder te penetreren. Je vond langs het riviertje regelmatig volgespoten condooms. We deelden daar regelmatig de grotere maten kingsize xl uit, voor diegenen die een grote hebben. Veiligheid en protectie staan in het belang van de jeugd; gezien het aantal tiener zwangerschappen!

Vince, 25-12-2011 12:07 #4
Heel erg informatief over de boys puberteit! Maar een zaadlozing pas met 13+? Er zijn jongens die al vader zijn geworden met 12 jaar of een meisje zwanger gemaakt. Dat was misschien wel juist in de 80 jaren, maar pubers ontwikkelen zich lichamelijk nu eerder. Heel veel jongens zeg maar van groep 8 basischool kunnen meer dan de helft het al… zaadlozen!

Spankyslam, 18-12-2011 00:50 #3
Mijn zoon (15) was zijn huiswerk aan het maken, toen hij mij vroeg of hij even porno mocht kijken. Ik heb maar toegestemd en vervolgens is hij naar boven gegaan en heeft de laptop meegenomen… Ik vond dit de beste beslissing, aangezien hij het eerlijk vroeg en open was. Hoe staat u tegenover mijn handelen?

Spankyslam, 23-11-2011 23:46 #2
Mijn zoon van 11 vertelde mij laatst dat hij een zaadlozing had gehad. Gisteren nog kwam hij weer naar mij toe en vertelde mij dat hij last heeft van willekeurige zaadlozingen. Kan dit kwaad?

Marjo, 26-04-2011 10:41 #1
Ik wilde even weten of er ook iets te krijgen is voor onze zoon die ontzettend hard aan het pubere is en erge stemmings problemen heeft. Het is zielig om hem zo te zien en op dit moment is niks goed, zelf als hij aan het tieren is heeft hij een paar minuten erna spijt en huilt. In dit proces krijgt hij de volledige ruimte, tot op zekere hoogte. Is er iets wat wij kunnen doen bv op natuurbassis een medicijn?

Infoteur: Dorybos
Gepubliceerd: 03-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Reacties: 7
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!