Heupdysplasie bij baby's

Heupdysplasie bij baby's. Regelmatig zie je baby's waarbij de beentjes in spreidstand staan. Waarom is dit? Wat voor aandoening is heupdysplasie?

Heupdysplasie

Heupdysplasie is als de dijbeenkop niet goed in de kom past. Dit komt doordat de heupkommen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Ze zijn nog te vlak, hierdoor wordt de kop niet goed vastgehouden. Als de kop er helemaal uitglijdt dan heet dit geen heupdysplasie maar heupluxatie. In dit artikel wordt heupdysplasie verder besproken.

Hoe wordt het ontdekt?

Bij een bevalling in het ziekenhuis wordt de baby ook nagekeken op heupdysplasie. Zeker als de baby in stuit heeft gelegen, dan wordt hier extra op gecontroleerd. Mocht het in de familie voorkomen dan wordt er ook op gecontroleerd. Zelf kun je het ontdekken doordat de bovenste huidvouwen van de billen niet op gelijke hoogte liggen. Maar er zijn ook problemen tijdens het aantrekken van de luier. De beentjes kunnen niet goed spreiden. Indien heupdysplasie niet vroegtijdig wordt ontdekt zal er voor het 20e levensjaar artrose ontstaan.

Kenmerken heupdysplasie

  • problemen met het spreiden van de beentjes
  • bovenste huidplooien van de billen zitten op verschillende hoogte
  • erfelijkheid
  • aangeboren aandoening
  • komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens

Wat te doen?

Mocht je denken dat je baby last heeft van heupdysplasie naar aanleiding van de kenmerken, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Het consultatiebureau controleer ook tijdens de 1e controle op heupdysplasie en zal indien nog nodig je ook doorsturen naar een arts.

Spreidbroekje

De arts zal controleren op heupdysplasie en een diagnose stellen. Mocht de diagnose heupdysplasie zijn dan zal de arts een spreidbroekje voor schrijven. Het spreidbroekje zorgt ervoor dat de dijbeenkop in de kop gehouden wordt. Tevens zorgt een spreidbroekje ervoor dat er geen verkeerde bewegingen worden gemaakt.

Belangrijk is dat de spreidbroek zowel overdag als 's nachts wordt gedragen. Gedurende 8 weken lang zodat de onvolgroeide kommen zich goed kunnen ontwikkelen. Een spreidbroekje dragen doet voor je baby geen pijn, wel zal het ongemakkelijk zijn. Maar met enige oefening zal dat ook snel beter gaan met uit en aantrekken. Het is belangrijk om het broekje consequent te dragen want anders kan de kom niet goed ontwikkelen. Heupdysplasie is een ongevaarlijke aandoening die een tijdige constatering goed verholpen kan worden.
© 2009 - 2024 Angel84, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heupafwijking: heupdysplasiemijn kijk opHeupafwijking: heupdysplasieNaast mijn rugafwijking heb ik ook een aangeboren afwijking: een heupdysplasie. Gelukkig is heupdysplasie tegenwoordig s…
Heupprobleem bij de hond: heupdysplasie of HDHeupprobleem bij de hond: heupdysplasie of HDHeupdysplasie (vaak kortweg HD) genoemd, is een erfelijke afwijking die bij honden voorkomt. In het algemeen kan worden…
Heupdysplasie of heupontwrichtingHeupdysplasie of heupontwrichtingHeupontwrichting of heupdysplasie komt bij 1 op de 60 baby's voor. Bij honden komt deze aandoening ook vrij veel voor, v…

Voorkom dat kind gaat roken en verslaafd raaktVoorkom dat kind gaat roken en verslaafd raaktAls ze 11 jaar oud zijn, vinden kinderen roken nog vies. Maar een paar jaar later is een deel van hen toch aan de nicoti…
Jongens in de puberteitJongens in de puberteitAl lijken de meiden verder te zijn in hun ontwikkelingen, toch zijn de meeste jongens op 12 jarige leeftijd ook weldegel…
Angel84 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.