mijn kijk op

Heupafwijking: heupdysplasie

Heupafwijking: heupdysplasie Naast mijn rugafwijking heb ik ook een aangeboren afwijking: een heupdysplasie. Gelukkig is heupdysplasie tegenwoordig steeds beter te behandelen zonder dat er uiteindelijk een operatie bij nodig is. En hoe sneller de heupdysplasie wordt ontdekt des te sneller er gehandeld kan worden en des te beter en sneller de genezing en resultaten er zullen zijn. Hieronder ga ik beschrijven wat het is en hoe ik er voor behandeld ben.

Wat is heupdyplasie

Heupdysplasie ook wel HD genaamd is een geboorte afwijking. Het komt het meeste voor bij honden, maar bij mensen komt het ook regelmatig voor. Ongeveer 2 procent van alle geboren baby's heeft HD en daarbij 4x zoveel meisjes als jongens. HD is de meestvoorkomende geboorteafwijking die er is. HD geeft meestal problemen met de heupkom. De kop zit wel op de juiste plaats in de kom, maar de kom is niet voldoende ontwikkeld. Daardoor wordt de kop niet voldoende vastgehouden in de heupkom, waardoor het gewricht niet goed werkt. Hierdoor ontstaan pijnklachten en er bestaat een verhoogde kans op slijtage van de heupen. Hoe jonger de HD wordt ontdekt, des te groter is de kans op genezing.

Mijn behandeling tegen Heupdysplasie

Mijn moeder ontdekte na mijn geboorte al snel dat ik scheef was, ongelijke benen. 3 maanden en een aantal onderzoeken verder bleek ik HD te hebben. Ik kreeg meteen een spreidbroek aangemeten, waar ik ruim 2,5 jaar mee heb rondgelopen. Als ukkie kon ik echt alles met de spreibroek doen: kruipen, fietsen en met wat hulp zelfs van de glijbaan. Na die 2,5 jaar was mijn linker heup voldoende ontwikkeld maar mijn rechterheup niet, een operatie volgde. Na mijn operatie lag ik aan de rechterkant vanaf mijn enkel tot onder mijn oksel in het gips en met beide benen in tractie (je ligt met beide benen in de lucht met gewichten aan je voeten, zo ontlast je de heupen het minst en geneest het het best). Maar als eigenwijze dondersteen van 3 jaar wil je niet plat op je rug liggen. De dag na de operatie "loop" ik met de gewichtjes van de tractie onder mijn armen het ziekenhuisbedje door. Dit was de eerste keer in mijn leven dat ik zelfstandig had gelopen. Volgens de artsen moest ik thuis maar verder genezen, want ze konden me toch niet in de tractie vastbinden! Dus twee dagen later mocht ik naar huis. Tot en met mijn 12e jaar heb ik jaarlijks controle gehad en alles was goed.

Toch mis

Nog geen twee maanden na mijn laatste controle ging het mis. Ik had last van mijn heupen en een groot verschil in lengte van mijn benen, ruim 2,5 cm. Daarbij was door de schoolarts ook nog geconstateerd dat ik scoliose in mijn rug heb (zie rugafwijking scoliose) Röntgenfoto's wezen niet echt iets uit. Dus ik werd weer in tracties gehangen voor 3 weken. Na 3 weken moest ik revalideren. Je spieren zijn helemaal verslapt, dus je moet eigenlijk opnieuw leren lopen. Maar de pijn was weg en het beenlengte verschil was nog maar 0,5 cm. Een half jaar na mijn ziekenhuisopname ging het weer mis. Tijdens het buitenspelen verdraaide ik mijn linker heup en hoorde een knak. Niet zo goed dus. Op de gewone röntgenfoto's was niets bijzonders te zien. Pas door een ct scan konden ze zien dat ik een scheurtje in kop van mijn heup had opgelopen. Dus ik ging weer de tracties in voor ruim 3 weken. Het revalderen duurde deze keer wat langer. Ik mocht namelijk niet meteen de linker kant belasten. In het ziekenhuis werd alleen mijn rechter kant gerevalideerd, zodat ik op krukken kon lopen. Na ruim een week revalideren mocht ik naar huis met krukken en rolstoel. Na drie weken intensieve fysiotherapie kon ik weer redelijk op twee benen staan en lopen. Het totale herstel heeft denk ik toch wel 3 maanden geduurd.

Hoe gaat het nu met me

Behalve af en toe stijve heupen ben ik over het algemeen pijn vrij. Voor een aantal dingen moet ik wel oppassen. Slenteren is bijvoorbeeld heel erg slecht voor mij. Dan worden mijn heupen pijnlijk, die probeer ik dan te ontlasten door verkeerd te kaan lopen. En daardoor krijg ik dan weer last van mijn rug (scoliose speelt dan op). Ik heb 1x in de twee weken fysiotherapie voor mijn rug en daarbij worden mijn heupen ook nauwlettend in de gaten gehouden. Verder ben ik kerngezond. Ik werk 32 uur per week, en er wordt rekening gehouden met mijn situatie.

Genezing tegenwoordig

Bij er vermoeden van heupdysplasie wordt er tegenwoordig geen röntgenfoto meer gemaakt. Er wordt een een echo gemaakt. als er blijkt dat er een afwijking in de heupen is, wordt er een spreidbroek op maat gemaakt. De spreidbroeken van tegenwoordig zijn vele malen lichter en beter dan vroeger. na een x aantal maanden wordt er gekeken of de heup hersteld is. Tegenwoordig zijn de slagingskansen met een spreidbroek groter als vroeger. Mocht de heup niet of niet genoeg hersteld zijn, dan volgt er alsnog een operatie.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heupdysplasie bij baby'sHeupdysplasie bij baby's. Regelmatig zie je baby's waarbij de beentjes in spreidstand staan. Waarom is dit? Wat voor aan…
Heupprobleem bij de hond: heupdysplasie of HDHeupprobleem bij de hond: heupdysplasie of HDHeupdysplasie (vaak kortweg HD) genoemd, is een erfelijke afwijking die bij honden voorkomt. In het algemeen kan worden…
Heupdysplasie of heupontwrichtingHeupdysplasie of heupontwrichtingHeupontwrichting of heupdysplasie komt bij 1 op de 60 baby's voor. Bij honden komt deze aandoening ook vrij veel voor, v…

Aandoeningen aan de baarmoederhals: symtomen en behandelingAandoeningen aan de baarmoederhals: symtomen en behandelingGoedaardige aandoeningen van de baarmoederhals (latijns: cervix), de nauwe opening van de baarmoedermond (portio), zijn…
Rugafwijking scoliosemijn kijk opRugafwijking scolioseIk schrijf dit stukje omdat ik zelf scoliose heb. Niet in een hele ernstige vorm, maar ik word wel regelmatig behandeld…
Bronnen en referenties
  • www.heupdyplasie.nl
  • Moeder
  • Arts
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 26-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.