Kinderziektes genezen zonder apotheker: Tanden krijgen

Kinderziektes genezen zonder apotheker: Tanden krijgen De eerste tandjes bij een baby zullen reeds na enkele maanden doorkomen. Tot twee- of driejarige kinderen kunnen er problemen zijn met hun tanden.

Vorming tanden

De eerste tandjes breken door tussen de 5 en 9 maanden maar soms kan het ook langer duren. Je kan de tanden voelen opkomen als een ribbel onder het tandvlees. Je kan het ook herkennen aan het witte, bleke tandvlees. Eerst komen de onderste snijtanden door, vervolgens de bovenste middelste snijtanden en dan de rest. Indien alle 8 snijtanden gevormd zijn, is de baby meestal rond de 8 maanden. Na 12 tot 15 maanden verschijnen de eerste kiezen. Alle melktandjes zullen gevormd zijn tegen het tweede levensjaar.

Sypmtomen

Alle baby's dienen dit stadium te doorlopen maar ze reageren er niet allemaal hetzelfde op. De meeste baby's ervaren het als enig ongemak. Dat kan variëren van mild (hangerig, lastig worden) tot zeer ernstig (kwijlen, dunne ontlasting, koorts, slaapproblemen). Een zeer klassiek symptoom is een rode vlek op één van de wangen. Indien het tandvlees rood ziet, wijst dit op een ontsteking en dien je een arts te raadpelegen. Opgelet, alle andere symptomen wijzen erop dat uw kind ziek is wat niet het gevolg is van tandjes krijgen. In zulke gevallen is het eveneens raadzaam een arts te raadplegen.

Behandeling

Je kan ongemak met enkele eenvoudige maatregelen verzachten.

Volksmiddel

  • wrijf gepasteuriseerde honing over het tandvlees
  • laat het kind op een stukje zoethout kauwen

Kruidengeneeskunde

  • siroop van heemstwortel tegen ontstoken tandvlees. Enkele lepels door de voeding roeren.
  • thee van kamille of venkel om te kalmeren en te verzachten

Aromatherapie

  • enkele druppels lavendelolie op het beddegoed om te kalmeren en in te slapen
  • wrijf kamille-olie met wat honing of kruidnagelolie over het tandvlees

Bij de drogist, kan je ook Lucovit Dentalin Tandvleesgel bestellen, speciaal ontwikkeld tegen het krijgen van tandjes. De gel bevat kamille-extracten die het tandvlees verzachten. De toegevoegde heermoes bevat silicium die de tanden versterken. Daarenbij zorgen de magnesia en aethusa voor een goede darmwerking.

Zelfs bij het krijgen van tandjes, kan je de borstvoeding gewoon blijven doorgeven. Zorg er wel voor dat de baby goed aan de borst gestoken is waardoor het minder zal bijten (tanden achter de tepel).
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanden bleken: snelblekenTanden bleken: snelblekenWitte tanden worden door velen als schoonheidsideaal gezien. Tanden bleken wordt dan ook steeds gewoner en raakt meer en…
Een huilende baby, wat doe je?Een huilende baby, wat doe je?De enige manier voor een baby, om duidelijk te maken dat iets hem niet zint, is door te gaan huilen. Sommige baby’s huil…
Gele tanden, wat doe je eraanGele tanden, wat doe je eraanJe kent ze wel, de reclames waarin je iemand met stralende witte tanden ziet lachen. Elke keer als je die reclame ziet d…
Voorkomen van gele tanden: Het bleken en laserenVoorkomen van gele tanden: Het bleken en laserenEr bestaat niks mooiers dan een grote brede lach met een stralende rij witte tanden. Iedereen wordt in principe geboren…

Heel jong de puberteit in gaanHeel jong de puberteit in gaanHet lijkt wel alsof de jongens en meisjes van tegenwoordig steeds vroeger in de puberteit geraken. Meisjes uit groep 6 e…
Verzorging van het melkgebit is in veel gevallen erg slechtVerzorging van het melkgebit is in veel gevallen erg slechtOuders van nu hebben over het algemeen zelf gave kiezen en tanden. Zij zijn opgevoed door hún ouders met toezicht op tan…
Bronnen en referenties
  • C. Noman shealy, Könemann 1999
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.