Een huilende baby, wat doe je?
De enige manier voor een baby, om duidelijk te maken dat iets hem niet zint, is door te gaan huilen. Sommige baby’s huilen bijna nooit, andere juist erg vaak en lang. Het eerste half jaar tot een jaar, kun je de baby echt nog niet verwennen door aandacht te geven. Je hoeft niet à la seconde op te springen bij een huiltje, maar laat een baby niet te lang huilen. Na een jaar is je baby slim genoeg om te ontdekken dat huilen voldoende is om aandacht te krijgen.
Wat betekent het huilen van je baby?
Heeft een baby ergens last van, of heeft hij het gewoon niet naar zijn zin, dan kan hij dat alleen maar duidelijk maken door te gaan huilen. Huilen hoeft dus helemaal niets ernstigs te betekenen. De ene baby huilt ook meer dan de ander. Als ouder ken je snel genoeg de geluidjes van je eigen baby, en weet je vaak ook wel hoe zijn/ haar huilen klinkt. Als een jonge baby huilt, en het gaat door, dan heeft hij/ zij gewoon ook echt jouw aandacht nodig. Na een jaar kan het verstandig zijn om niet altijd aan het huilen toe te geven, door naar je kind toe te gaan.
Huilen vanwege pijn
Je baby kan ook huilen omdat het pijn heeft. Je merkt dit als het huilen maar even minder wordt na het oppakken en troosten. Er kunnen verschillende oorzaken voor pijn zijn. Het zou kunnen gaan om pijn veroorzaakt door het doorkomen van tandjes. Je kunt je kind dan laten bijten op een gekoelde bijtring. Ook kun je bij de drogist middeltjes kopen als dentinox, die de pijn kunnen verzachten of verhelpen.Je baby kan ook last hebben van darmkrampjes. Het is belangrijk om je kind goed te laten boeren na het drinken. Bij andere pijn is het verstandig om te letten op bijverschijnselen als,
- Verkoudheid
- Sufheid
- Koorts
- Uitslag
- Overgeven
- Gebrek aan eetlust
Je baby huilt, maar wat is er aan de hand?
Als je baby blijft huilen, en je kunt niet direct uitvinden wat er aan de hand is, dan kun je een aantal dingen controleren;
- Heeft je baby een vuile luier?
- Is het tijd om te voeden?
- Is je baby moe?
- Heeft je baby het te warm, zweet hij of heeft hij het erg warm?
- Heeft je baby het koud?
- Is de omgeving te lawaaiig, te rokerig of is het licht te fel?
- Ligt je baby met zijn gezichtje op een plooi in het laken?
- Heeft je baby behoefte aan troost?
Denk aan jezelf als je baby vaak en lang huilt
Bij iedereen komt er wel eens een punt, waarop je het huilen van je kind flink zat kan zijn. Je kunt er gestrest van worden en gespannen raken. Je baby voelt dit feilloos aan, en kan daardoor meer gaan huilen. Het kan verstandig zijn om in zo’n geval je baby veilig in zijn wiegje te leggen en zelf even proberen te ontspannen. Je kunt ook even vragen of een vriendin of buurvrouw even komt oppassen en zelf even weggaan. Is er niemand die op je baby kan passen, dan kan het ook helpen om met de wandelwagen te gaan lopen of met de auto een stukje te gaan rijden. De wiegende bewegingen zorgen vaak voor genoeg afleiding, en misschien valt de baby zelfs wel in slaap. Zorg dat er af en toe een oppas komt, zodat jezelf even tot rust kan komen.
Bij het bezoek aan het consultatiebureau kun je het vele huilen van je baby bespreken. Ook zijn er wel cursussen en themabijeenkomsten voor ouders met jonge kinderen, waar je wellicht wat van opsteekt.