Waarom huilen baby's?

Waarom huilen baby's? Het gehuil van een baby is voor veel ouders vaak het ergste geluid dat ze kennen. Het is niet altijd mogelijk een reden te vinden waarom een baby zo vaak en veel huilt. Vaak gaat het om een wisselwerking of een opeenstapeling van factoren. Maar, het huilen gaat over en misschien wel sneller dan u denkt.

Waarom huilt een baby?

Deze vraag is eigenlijk eenvoudig te beantwoorden: omdat alle baby's huilen. Dat is heel gewoon. Het is voor een baby immers de enige manier om te laten merken dat er iets is. Het is een overlevingsmechanisme dat ervoor zorgt dat de omgeving van de baby niet wordt vergeten.

Huilgedrag

Sommige baby's huilen altijd op een vast tijdstip. Dit wordt het huiluurtje genoemd. Het wordt weleens beweerd dat dit huiluurtje zou afhangen van het jaargetijde waarin het kind geboren is.

Winterkinderen zouden vaker huilen tussen vier uur 's middags en acht uur 's avonds, terwijl zomerkinderen dit eerder tussen zeven en tien 's avonds zouden doen.

Maar wanneer uw kind ook geboren is, als hij ouder wordt zal het huilen vanzelf minderen. Het verschil in huilgedrag tussen baby's heeft ook te maken met verschillen in huntemperament (de tijd die ze nodig hebben om in balans te komen). De ene baby heeft gewoon meer tijd nodig om te wennen van het leven buiten de baarmoeder.

Aandacht en troost

Ook al is er niet echt iets aan de hand, een baby huilt nooit zomaar. Vaak wil hij er gwoon lekker bij zijn, en is het troosten en aandacht geven genoeg om hem weer tot bedaren te brengen. Het aandacht geven aan een kind is trouwens niet hetzelfde als het verwennen van een kind.

Belangrijk: Door direct op het gehuil van uw kind te reageren, zal u laten merken dat u haar/zijn boodschap heeft gehoord. Dit geeft een kind een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Vooral kinderen die veel huilen hebben dit gevoel hard nodig. Dus u mag uw kind zo vaak troosten als u wilt.

Oorzaken

Het zal vaak snel duidelijk zijn waarom een baby huilt. Vaak voorkomende oorzaken zijn:
  • Het honger hebben
  • Een vieze luier
  • Het te koud of te warm hebben
Meestal zal het laatste het geval zijn. Ouders pakken vaak hun kind te goed in, dit veroorzaakt warmtestuwing en uw baby zal gaan huilen.

Het ongerust maken

Als uw kind blijft huilen is het begrijpelijk dat u zich hierover ongerust maakt. Neem deze ongerustheid wel sirieus en ga naar een huisarts of ga naar een consultatiebureau (een instituut binnen de Jeugdgezondheidszorg). Het kan immers geen kwaad om uw baby eens te laten onderzoeken. Een klein aantal baby's huilt eenmaal omdat er lichaamelijk iets niet in orde is.

Leren luisteren

Probeer te luisteren naar het soort huilen van uw baby. Zo kunt u misschien herkennen wat uw baby nodig heeft.
  • Het huilen van pijn klinkt meestal schril
  • Het huilen van honger is vaak wat meer dwingend
  • Van verveling meestal zeurderig
  • En van woede vaak hard

Belangrijk:

Kijk altijd of er iets aan de hand is als u uw baby hoort huilen! Als uw baby vaak huilt om verveling of andere dingen kan het zijn dat uw kind ook één keer om iets anders huilt. Daarom moet u altijd even kijken waarom uw baby huilt.
© 2008 - 2024 Rensisdik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huilbaby's: organische oorzakenHuilbaby's: organische oorzakenAlle baby's huilen, maar ongeveer 20% van de baby's huilt extreem veel en aanhoudend. Dit worden vaak huilbaby's genoemd…
Een huilende baby, wat doe je?Een huilende baby, wat doe je?De enige manier voor een baby, om duidelijk te maken dat iets hem niet zint, is door te gaan huilen. Sommige baby’s huil…
Mijn baby huilt! De oorzaken en tips op een rijMijn baby huilt! De oorzaken en tips op een rijAlle baby’s huilen. Dat is een feit. Gedurende de eerste drie maanden huilen baby’s het meest. In dit artikel staat besc…
Waarom huilen babies?Huilen is voor een baby dé manier om aandacht te vragen. Een baby zal dit dus geregeld doen. Het is belangrijk om de aan…

Naschoolse activiteiten voor het hyperactieve kindADHD staat voor het Engelse attention-deficit-hyperactivity-disorder. De meeste kinderen die hier aan lijden hebben zowe…
Kinderschoenen kopen, waar je rekening mee moet houdenDe eerste kinderschoenen zijn voor ouders een bijzondere gebeurtenis, met schoenen is een kind ineens baby-af. Vaak word…
Reactie

Joanna, 16-10-2008
Super dit! Heb de site doorgestuurd naar een stel kersverse ouders. Eindelijk eens de tip om je kindje bij je te dragen en te troosten i.p.v maar te laten huilen. Daar is uiteindelijk niemand bij gebaat! Reactie infoteur, 17-10-2008
Haha, dankje voor je leuke positieve reactie Joanna.
Jah het is soms heel vervelend. Maar met een beetje zoeken kom je altijd wel bij een oplossing.

Mvg,
Rens

Rensisdik (17 artikelen)
Laatste update: 03-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.