Waarom huilen baby's?
Het gehuil van een baby is voor veel ouders vaak het ergste geluid dat ze kennen. Het is niet altijd mogelijk een reden te vinden waarom een baby zo vaak en veel huilt. Vaak gaat het om een wisselwerking of een opeenstapeling van factoren. Maar, het huilen gaat over en misschien wel sneller dan u denkt.
Waarom huilt een baby?
Deze vraag is eigenlijk eenvoudig te beantwoorden: omdat alle baby's huilen. Dat is heel gewoon. Het is voor een baby immers de enige manier om te laten merken dat er iets is. Het is een
overlevingsmechanisme dat ervoor zorgt dat de omgeving van de baby niet wordt vergeten.
Huilgedrag
Sommige baby's huilen altijd op een vast tijdstip. Dit wordt het
huiluurtje genoemd. Het wordt weleens beweerd dat dit huiluurtje zou afhangen van het jaargetijde waarin het kind geboren is.
Winterkinderen zouden vaker huilen tussen vier uur 's middags en acht uur 's avonds, terwijl zomerkinderen dit eerder tussen zeven en tien 's avonds zouden doen.
Maar wanneer uw kind ook geboren is, als hij ouder wordt zal het huilen vanzelf minderen. Het verschil in huilgedrag tussen baby's heeft ook te maken met verschillen in hun
temperament (de tijd die ze nodig hebben om in balans te komen). De ene baby heeft gewoon meer tijd nodig om te wennen van het leven buiten de baarmoeder.
Aandacht en troost
Ook al is er niet echt iets aan de hand, een baby huilt nooit zomaar. Vaak wil hij er gwoon lekker bij zijn, en is het troosten en aandacht geven genoeg om hem weer tot bedaren te brengen.
Het aandacht geven aan een kind is trouwens niet hetzelfde als het verwennen van een kind.
Belangrijk: Door direct op het gehuil van uw kind te reageren, zal u laten merken dat u haar/zijn boodschap heeft gehoord. Dit geeft een kind een gevoel van
veiligheid en
geborgenheid. Vooral kinderen die veel huilen hebben dit gevoel hard nodig. Dus u mag uw kind zo vaak troosten als u wilt.
Oorzaken
Het zal vaak snel duidelijk zijn waarom een baby huilt. Vaak voorkomende
oorzaken zijn:
- Het honger hebben
- Een vieze luier
- Het te koud of te warm hebben
Meestal zal het laatste het geval zijn. Ouders pakken vaak hun kind te goed in, dit veroorzaakt
warmtestuwing en uw baby zal gaan huilen.
Het ongerust maken
Als uw kind blijft huilen is het begrijpelijk dat u zich hierover ongerust maakt. Neem deze ongerustheid wel sirieus en ga naar een huisarts of ga naar een consultatiebureau (een instituut binnen de Jeugdgezondheidszorg). Het kan immers geen kwaad om uw baby eens te laten onderzoeken. Een klein aantal baby's huilt eenmaal omdat er lichaamelijk iets niet in orde is.
Leren luisteren
Probeer te luisteren naar het soort huilen van uw baby. Zo kunt u misschien herkennen wat uw baby nodig heeft.
- Het huilen van pijn klinkt meestal schril
- Het huilen van honger is vaak wat meer dwingend
- Van verveling meestal zeurderig
- En van woede vaak hard
Belangrijk:
Kijk altijd of er iets aan de hand is als u uw baby hoort huilen! Als uw baby vaak huilt om verveling of andere dingen kan het zijn dat uw kind ook één keer om iets anders huilt. Daarom moet u altijd even kijken waarom uw baby huilt.