Hersenbloeding: Oorzaken van intracerebrale bloeding

Hersenbloeding: Oorzaken van intracerebrale bloeding Een intracerebrale bloeding (hersenbloeding) is een aandoening waarbij plotseling een ziek bloedvat in de hersenen barst, waardoor bloed lekt in de grote hersenen. Dit leidt tot schade aan het hersenweefsel. De meest voorkomende oorzaak van intracerebrale bloeding is een hoge bloeddruk (hypertensie). Verwardheid, slechter zien, hoofdpijn en een gedeeltelijke verlamming van het lichaam zijn enkele bekende symptomen van een intracerebrale bloeding. Een intracerebrale bloeding is een mogelijk levensbedreigende noodsituatie waarbij de patiënt onmiddellijke medische hulp nodig heeft. De arts stopt zo snel mogelijk de bloeding, verwijdert het bloedstolsel en verlicht de druk op de hersenen. Langdurige zorgen zijn soms ook nodig na een hersenbloeding. Indien de behandeling niet snel start, ontstaan soms levensbedreigende complicaties.

Epidemiologie van aandoening

Deze aandoening treft mogelijk iedereen en op elke leeftijd. Tien procent van de beroertes is het gevolg van een intracerebrale bloeding. De hersenaandoening komt twee keer vaker voor dan een subarachnoïdale bloeding (bloeding tussen hersenvliezen). Een intracerebrale bloeding komt voorts een beetje vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en komt vaker voor bij jonge Afro-Amerikanen en Japanners van middelbare leeftijd.

Oorzaken van hersenaandoening

En intracerebrale bloeding is een vorm van een beroerte, waarbij zuurstof en bloedtoevoer naar de hersenen ontbreekt. Bij een intracerebrale bloeding barst een bloedvat in de hersenen open. Dit lekt vervolgens in de hersenen waardoor het hersenweefsel overspoeld wordt met bloed. Door het teveel aan bloed in het hersenenweefsel ontstaat een opbouw van druk die schade toebrengt aan de hersencellen. Wanneer het bloed zich te snel opbouwt, valt een patiënt flauw (flauwvallen) of komt hij hieraan te overlijden. Een intracerebrale bloeding verschijnt mogelijk in een paar verschillende delen van de hersenen. De meest voorkomende locaties zijn onder meer:
 • de basale ganglia (betrokken bij de controle van bewegingen)
 • de cortex (hersenschors)
 • de hersenstam
 • het cerebellum (kleine hersenen)

Risicofactoren: Vaak een hoge bloeddruk

Niet altijd heeft een hersenbloeding een oorzaak. Maar een hoge bloeddruk, afwijkende bloedvaten in de hersenen en andere aandoeningen en omgevingsfactoren verhogen de kans op het ontwikkelen van een bloeding in het hersenweefsel.

Hoge bloeddruk

Patiënten met een onbehandelde hoge bloeddruk (hypertensie) zijn wel de belangrijkste doelgroep die te maken krijgt met een intracerebrale bloeding. Niet altijd gaat een hoge bloeddruk gepaard met symptomen. De diagnose en mogelijke behandeling gebeuren bijgevolg vaak pas wanneer de patiënt zich bij de arts meldt met een ander medisch probleem. Ouderen zijn vaker getroffen door een hoge bloeddruk dan jongeren.

Afwijkende bloedvaten in hersenen

In een aantal omstandigheden zijn bij de patiënt abnormale bloedvaten in de hersenen (arterioveneuze malformaties) aanwezig, wat leidt tot een intracerebrale bloeding. Amyloïde angiopathie is een degeneratieve bloedvataandoening die mogelijk leidt tot een hersenbloeding. Vaak zijn jongere mensen aangetast door afwijkingen aan de bloedvaten in de hersenen.

Andere oorzaken

Minder vaak voorkomende oorzaken van een intracerebrale bloeding zijn onder meer:

Ernstige hoofdpijn is kenmerkend bij een hersenbloeding / Bron: Geralt, PixabayErnstige hoofdpijn is kenmerkend bij een hersenbloeding / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen

Een hersenbloeding gaat gepaard met tal van milde tot ernstige symptomen.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek
Patiënten met tekenen van een hersenbloeding hebben onmiddellijk medische hulp nodig. Een bloeding in de hersenen is namelijk een levensbedreigende situatie. De arts bevraagt de patiënt of diens begeleider over de symptomen, de huidige en eerdere medische problemen, de huidige medicijnen en de familiegeschiedenis. Daarna voert hij een lichamelijk onderzoek uit.

Diagnostisch onderzoek
Meestal krijgt de arts een arts een beeld van de hersenen met behulp van een CT-scan of MRI-scan. Dankzij deze beeldvormende onderzoeken is de arts in staat om bloedingen op te sporen en de oorzaak hiervan te achterhalen. Het is bovendien mogelijk om met deze beeldvormende onderzoeken andere aandoeningen uit te sluiten, zoals een ischemische beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met mentale en fysieke symptomen). Bij sommige patiënten voert de arts een angiografie (radiografisch beeld van de bloedvaten) uit Een bloedonderzoek is tot slot soms nodig om een onderliggende oorzaak te identificeren, zoals auto-immuunziekten of problemen met de bloedstolling.

Behandeling van intracerebrale bloeding

Het behandelen van een hersenbloeding gebeurt zowel onmiddellijk (op korte termijn) als soms ook op langere termijn.

Medicijnen zijn noodzakelijk / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen zijn noodzakelijk / Bron: Stevepb, Pixabay

Onmiddellijke behandeling

De arts behandelt zo snel mogelijk de hoge bloeddruk en de aanwezige bloedingen. Soms is hiervoor een operatie noodzakelijk. Tijdens de operatie verwijdert de arts het bloedstolsel, repareert hij eventuele beschadigde slagaders en verlicht hij de druk op de hersenen. Een patiënt krijgt bovendien medicijnen om directe symptomen te behandelen, zoals hoofdpijn en een hoge bloeddruk. Voorts zijn anti-epileptica nodig die de patiënt maanden of zelfs jaren moet blijven innemen.

Langdurige behandeling

Op lange termijn heeft de patiënt vaak medicijnen nodig om de hoge bloeddruk onder controle te houden alsook om een toekomstige bloeding te verminderen. Verder is de behandeling op lange termijn afhankelijk van de hoeveelheid schade aan de hersenen. Ergotherapie en fysiotherapie zijn vaak nodig om de spiercontrole terug te krijgen en de afhankelijkheid van anderen te verminderen. Dankzij logopedie leert een patiënt weer beter te communiceren met anderen.

Prognose en complicaties van bloeding in hersenen

Een patiënt zou in principe binnen de drie uur na de start van de intracerebrale bloeding een behandeling moeten krijgen; de resultaten zijn dan over het algemeen beter. Hoe langer een patiënt zonder behandeling blijft, hoe groter de kans dat de patiënt ernstige complicaties krijgt, zoals opnieuw een bloeding, een tweede bloeding op een andere locatie, een infectie, blijvende zenuwschade, een coma en de dood. De overlevingskansen bedragen circa 60%. Ongeveer 70% van de overlevende patiënten ervaart langdurige beperkingen na een intracerebrale bloeding zoals onder andere doorligplekken, een depressie, een longontsteking (pneumonie), een urineweginfectie, urine-incontinentie, moeite met spreken, moeite met bewegen aan één kant van het lichaam, het verlies van gevoel aan één kant van het lichaam, geheugenproblemen en vermoeidheid.

Stoppen met roken is noodzakelijk / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken is noodzakelijk / Bron: Geralt, Pixabay

Preventie van hersenbloeding

Door het hanteren van volgende maatregelen ontstaat minder snel een hersenbloeding:
 • diabetes onder controle houden
 • een behandeling van hartziekten
 • een behandeling van hoge bloeddruk
 • een gezonde voeding eten
 • regelmatige lichaamsbeweging uitvoeren
 • stoppen met roken of nooit roken
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oorzaken, symptomen en behandeling van een hersenbloedingDe oorzaken, symptomen en behandeling van een hersenbloedingPer dag worden ongeveer 25 mensen getroffen door een hersenbloeding. Wat is een hersenbloeding? Hoe ontstaat een hersenb…
Subarachnoïdale bloedingSubarachnoïdale bloedingEen subarachnoïdale bloeding wordt vaak afgekort met SAB. Bij SAB is een aanval levensbedreigend. Deze aandoening lijkt…
Beroerte: symptomen, oorzaken, behandelingBeroerte: symptomen, oorzaken, behandelingAls je een beroerte (CVA) hebt, is een deel van de hersenen beschadigd, doordat een gedeelte van de bloedtoevoer naar de…
Een beroerte, wat houdt dat in?Een beroerte, wat houdt dat in?Een beroerte is eigenlijk een verzamelnaam voor een TIA, infarct en een hersenbloeding. Aangezien de symptomen hetzelfde…

Witte vlekken in de keel: oorzaken van witte stipjes in keelWitte vlekken in de keel: oorzaken van witte stipjes in keelWitte vlekken in de keel kunnen een aantal verschillende oorzaken hebben. Er zijn een aantal aandoeningen die witte vlek…
Epigastrische pijn: Pijn in midden bovenbuik (boven maag)Epigastrische pijn: Pijn in midden bovenbuik (boven maag)Het epigastrium is het gedeelte van de bovenbuik dat zich onder de ribben bevindt. Het epigastrische gebied omvat de maa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Geraadpleegd op 4 februari 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Intracerebral Hemorrhage (ICH) Complications and Prognosis, https://www.news-medical.net/health/Intracerebral-Hemorrhage-(ICH)-Complications-and-Prognosis.aspx
 • Intracerebral Hemorrhage (ICH), https://www.mayfieldclinic.com/PE-ICH.HTM
 • Intracerebral Hemorrhage, http://www.msdmanuals.com/professional/neurologic-disorders/stroke/intracerebral-hemorrhage
 • Intracerebral Hemorrhage, http://www.strokecenter.org/patients/about-stroke/intracerebral-hemorrhage/
 • Intracerebral hemorrhage, http://www.uwmedicine.org/health-library/pages/intracerebral-hemorrhage.aspx
 • Hersenbloedingen, https://www.neurochirurgie-zwolle.nl/patienteninformatie/schedel-en-hersenen/hersenbloedingen/
 • What is an intracerebral hemorrhage?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320239.php
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.